Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ο Μπούγας στο Παμφωκικό Κτηνοτροφικό Συνέδριο

Το κυβερνητικό έργο στον τομέα της Κτηνοτροφίας ανέλυσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας στο Παμφωκικό Κτηνοτροφικό Συνέδριο που συνήλθε στο Λιδωρίκι. Δείτε ολόκληρη την ομιλία του κ. Μπούγα.


Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Μπούγα
στο Παμφωκικό Κτηνοτροφικό Συνέδριο Λιδωρικίου


Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στο σημερινό συνέδριο που επικεντρώνεται σε έναν από τους πιο δυναμικούς παραγωγικούς τομείς του νομού μας, την κτηνοτροφία, στην οποία μάλιστα η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λιδωρικίου, ο οποίος μας φιλοξενεί, έχει να επιδείξει σημαντική παράδοση.

Η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μεταποίηση και εμπορία προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής είναι δραστηριότητες που ενώνουν την παράδοση του χθες με τις προκλήσεις του αύριο και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, όπως ο δικός μας τόπος.

Με εφαλτήριο την παράδοση και την εμπειρία, ο κτηνοτροφικός κλάδος καλείται να προσαρμοστεί σε νέα πρότυπα οργάνωσης και λειτουργίας, υιοθετώντας αφενός τις προϋποθέσεις της περιβαλλοντικής και υγειονομικής νομοθεσίας και ανταποκρινόμενος αφετέρου στα σύγχρονα κελεύσματα της αγοράς, για προϊόντα με ταυτότητα, ποιότητα και βιολογική πιστοποίηση.

Καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι που είτε σκέπτονται να ασχοληθούν είτε ασχολούνται ήδη με την κτηνοτροφία, αξιοποιώντας τα ενθαρρυντικά κίνητρα της πολιτείας και τις ευνοϊκές τάσεις της αγοράς τροφίμων, στην οποία η χώρα μας αποδεδειγμένα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και δύναται να καταστεί σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη και τον κόσμο. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση προσπαθεί να σταθεί κοντά στον κτηνοτρόφο με συγκεκριμένα μέτρα όπως:
ü Η νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
ü Ο εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας.
ü Η κατάργηση των πανωτοκίων που είχαν εξουθενώσει τον αγροτικό κόσμο.
ü Η έγκαιρη καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων και της εξισωτικής αποζημίωσης.
ü Η διεύρυνση των ασφαλιστικών κινδύνων που καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Το συνολικό ποσό που εκκαθάρισε ο ΕΛΓΑ κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2004-2008 για αποζημιώσεις υπέρ των παραγωγών του Ν. Φωκίδος ανέρχεται σε 4.469.251 ευρώ, τρεισήμισι φορές υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό της πενταετίας 1999-2003 (1.233.726 ευρώ).
ü Η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στην κτηνοτροφία μέσω του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος 2007-2013», των νέων Κοινοτικών Πρωτοβουλιών (Leader κ.λ.π.), των νέων Ο.Π.Α.Α.Χ. αλλά και μέσω του επενδυτικού νόμου. Με την τροποποίηση, μάλιστα, του τελευταίου κερδίσαμε για τη Φωκίδα την υψηλότερη ενίσχυση που είχε λάβει ποτέ (έως 50%).

Και πάλι για τους κτηνοτρόφους της ορεινής Φωκίδας, φροντίσαμε ώστε ένα σημαντικό έργο υποδομής, τα Σφαγεία Λιδωρικίου, να ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες. Πρόσφατα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος εντάχθηκε το έργο με προϋπολογισμό 1,4 εκατ. € στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ». Το έργο αυτό αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον 250 κτηνοτρόφων όχι μόνο του Δήμου Λιδωρικίου, αλλά και των όμορων Δήμων Καλλιέων, Τολοφόνος και Βαρδουσίων, αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης, ιδρύσαμε το Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Άμφισσα, ώστε με εξειδικευμένο προσωπικό να παράσχουμε υποστήριξη προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Προκειμένου να ενθαρρύνουμε όσους επιθυμούν να εγκαταστήσουν κτηνοτροφικές μονάδες στο νομό μας προχωρούμε σημαντικά έργα υποδομής:

ü Διασφαλίσαμε την ένταξη του έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) και Δίκτυα Αποχέτευσης Οικισμών για την προστασία του ταμιευτήρα του Μόρνου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013». Πρόκειται για ένα έργο που δύναται να ανοίξει νέες προοπτικές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και της κτηνοτροφίας, στην παραλίμνια περιοχή που σήμερα απαγορεύονται γιατί δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα.

ü Υλοποιούμε, με κοινοτικούς και εθνικούς όρους, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα οδικών υποδομών για την ορεινή Φωκίδα: Ο δρόμος Αθανασίου Διάκου – Καστριώτισσας ολοκληρώνεται, η βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου από παραλίμνιο έως Πενταγιούς – Αρτοτίνα είναι υπό κατασκευή, όπως και ο δρόμος από το 51ο χλμ. ε.ο. Άμφισσας – Λαμίας έως τις Βρύζες. Επιπλέον, πρόκειται να επαναδημοπρατηθεί σύντομα ο δρόμος Άμφισσας – Λιδωρικίου (από Αγία Ευθυμία έως διασταύρωση φυλακών Μαλανδρίνου), έργο που καθυστέρησε λόγω της αδυναμίας του εργολάβου να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί έκπτωτος του έργου.

ü Μέσω του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος «Παμφωκίς», συνολικού προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ, προωθούμε, επίσης, την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου Λιδωρικίου (6,05 εκ. €), τη βελτίωση των συνδετήριων δρόμων του Δ. Λιδωρικίου με τους Δήμους Ευπαλίου, Τολοφώνος και Καλλιέων, τις μελέτες κατασκευής γέφυρας στη θέση Στενό Μόρνου (3,5 εκ. €) και κατάρτισης πρότασης ΣΔΙΤ για το Κέντρο Εναλλακτικού Τουρισμού Οίτης και Βαρδουσίων. Τα έργα αυτά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κατά τη συνεδρίαση της Β’ Επιτροπής Παρακολούθησης, την Παρασκευή 22 Μαΐου, τα δε μέχρι σήμερα εντεταγμένα στο πρόγραμμα έργα υπερβαίνουν σε συνολικό προϋπολογισμό τα 75 εκατομμύρια ευρώ.

Με τα παραπάνω έργα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους του Νομού μας και να διαμορφώσουμε ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, ώστε να εξεύρουν πραγματική στήριξη από την πολιτεία όσοι δραστηριοποιούνται ήδη ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην κτηνοτροφία, ένα κλάδο με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στο νομό μας και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μεριμνούμε για τους αγρότες, γεωργούς και κτηνοτρόφους που βρίσκονται στο χώρο της δράσης, όπως μεριμνούμε και για τον απόμαχο αγρότη, με το διπλασιασμό της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και τη χορήγηση της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, γνωστής ως επιδόματος θέρμανσης, ύψους 150 ευρώ για κάθε συνταξιούχο αγρότη του νομού μας.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Ως κυβέρνηση προσπαθούμε να σταθούμε στο πλευρό του αγρότη, γεωργού ή κτηνοτρόφου, στο δικό σας πλευρό. Αναμένουμε, ταυτόχρονα, με ενδιαφέρον τις απόψεις και τις προτάσεις σας και σας καλούμε να αξιοποιήσετε τα παρεχόμενα κίνητρα και τις ευκαιρίες της αγοράς, μιας αγοράς που διευρύνεται προς νέες κατευθύνσεις, προς τα ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα, προς τα βιολογικά προϊόντα, μιας αγοράς που υπόσχεται υψηλά κέρδη για όποιον δράσει με γνώση και μέθοδο.

Εύχομαι το σημερινό συνέδριο να αναδείξει χρήσιμες και εφαρμόσιμες προτάσεις για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στο νομό μας και, αφού συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους, σας βεβαιώνω ότι παραμένω αρωγός κάθε σοβαρής πρωτοβουλίας και συλλογικής προσπάθειας για την πρόοδο του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: