Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Εξελίξεις στη σχέση Μυτιληναίου - Εndesa

Ο νέος ιδιοκτήτης της ισπανικής εταιρείας, η ιταλική Εnel, σκέφτεται να αποχωρήσει από την Εndesa Ηellas, η οποία θα περάσει κατά 100% στα χέρια του ελληνικού ομίλου
Β. ΚΩΤΣΗΣ
Ως το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η απορρόφηση της ισπανικής Εndesa από την ιταλική Εnel, οπότε αμέσως μετά αναμένεται να ξεδιπλωθούν και τα σχέδια της διοίκησης της Εnel σχετικά με την επένδυση της Εndesa στον όμιλο Μυτιληναίου και την κοινή εταιρεία που είχαν συστήσει τον Μάρτιο του 2007 τα δύο μέρη, την Εndesa Ηellas.

Οι Ιταλοί, διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της Εnel κ. Κόντι , εξέφρασαν πρόσφατα την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από όλες σχεδόν τις περιφερειακές επενδύσεις, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Εndesa Ηellas, στην οποία μετέχουν με 50,01% η Εndesa και με 49,99% ο όμιλος Μυτιληναίου. Η διοίκηση του ελληνικού ομίλου δεν έχει ακόμη επίσημη ενημέρωση και αναμένει και αυτή τις πρωτοβουλίες των Ιταλών.

Η Εnel έχει χρέη 62 δισ. ευρώ και μπροστά στον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητάς της από ΑΑ σε Α έχει δεσμευθεί απέναντι στους πιστωτές της να ρευστοποιήσει assets και να μειώσει τις υποχρεώσεις της. Τον Μάρτιο του 2007 η σύσταση της Εndesa Ηellas προέβλεπε την εισφορά στη συγκεκριμένη εταιρεία των ενεργειακών assets του ομίλου Μυτιληναίου (27 ΜW εν λειτουργία τότε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άδειες τουλάχιστον για άλλα 200 ΜW σε ΑΠΕ, το εργοστάσιο συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας δυναμικότητας 333 ΜW, το οποίο κατασκευαζόταν, και τις δύο άδειες για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 444 ΜW στον Αγιο Νικόλαο και 437 ΜW στον Βόλο), καθώς και την αντίστοιχη εισφορά σε χρήμα από την Εndesa ύστερα από αποτίμηση των παραπάνω στοιχείων ενεργητικού η οποία έγινε και συμφωνήθηκε στα 700 εκατ. ευρώ.

Ως σήμερα στην Εndesa Ηellas έχουν εισφερθεί οι επενδύσεις και οι άδειες σε ΑΠΕ και οι δύο άδειες σε Αγιο Νικόλαο και Βόλο και αντίστοιχα από την Εndesa είχαν καταβληθεί 205 εκατ. ευρώ. Σε δεύτερη φάση θα «έμπαινε» στην Εndesa Ηellas το εργοστάσιο συμπαραγωγής, το οποίο πλέον βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και τροφοδοτεί τη ΔΕΗ, που ήταν και το «φιλέτο» της συμφωνίας, γι΄ αυτό και η Εndesa θα έβαζε τα υπόλοιπα 495 εκατ. ευρώ.

Στο ενδιάμεσο όμως η Εndesa εξαγοράστηκε από την Εnel. Μια εξαγορά που είχε πολλές δυσκολίες, αφού έπρεπε πρώτα να «φύγει από τη μέση» ο ισπανικός κατασκευαστικός όμιλος της Αcciona που είχε μεγάλη συμμετοχή στην Εndesa, κάτι που οριστικοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 2009. Οι διαδικασίες αυτές ήταν ανα μενόμενο να «παγώσουν» τους αρχικούς σχεδιασμούς της Εndesa Ηellas και όπως όλα δείχνουν το διαζύγιο Μυτιληναίου- Εnel είναι προ των πυλών. Στην περίπτωση αποχώρησης της Εnel από την Εndesa Ηellas ο όμιλος Μυτιληναίου έχει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης, το οποίο και θα ασκήσει για να αγοράσει πάλι όλα τα assets της Εndesa Ηellas, αρκεί να καταβάλει στην Εnel τα 205 εκατ. ευρώ- λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Στην αρχική σύμβαση υπάρχουν και ρήτρες σε περίπτωση που κάποιο από τα δύο μέρη «έσπαζε» τη συμφωνία, αλλά μάλλον θα παίξουν μικρό ρόλο στην τελική διαπραγμάτευση, αφού πριν από δύο χρόνια κάποια assets δεν ήταν σε λειτουργία ενώ τώρα είναι.

Η χρηματοδότηση για να αποκτήσει το 100% της Εndesa Ηellas ο όμιλος Μυτιληναίου είναι εξασφαλισμένη, αφού τον περασμένο Αύγουστο εξέδωσε ομόλογο 465 εκατ. ευρώ και έχει ξοδέψει μόνο το 50% των κεφαλαίων για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού. Μιλώντας πρόσφατα σε αναλυτές ο πρόεδρος του ομίλου κ. Ευ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι σε περίπτωση που αποχωρήσει η Εnel o ελληνικός όμιλος θα δεχθεί πολλές προτάσεις συνεργασίας για την Εndesa Ηellas, αφού πλέον η εταιρεία είναι ένας «ευρωπαίος παίκτης στον χώρο της ενέργειας» και θα συγκεντρώσει το ανάλογο ενδιαφέρον.
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: