Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Τρία νέα επιχειρηματικά προγράμματα από το ΕΠΑΝ ΙΙ

Τρία νέα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης με την αξιοποίηση πόρων του ΕΠΑΝ ΙΙ παρουσιάστηκαν χθες, Τετάρτη 24 Ιουνίου, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σε σχετική συνέντευξη τύπου. Τα 3 νέα προγράμματα - «Σύγχρονη Επιχείρηση 2009», «Διαπιστευθείτε 2009» και «Στηρίζω 2009» - που αντιστοιχούν σε συνολικό προϋπολογισμό 184 εκ. ευρώ στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων επιχειρήσεων και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

Το πρώτο πρόγραμμα «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2009», συνολικού προϋπολογισμού 80 εκ. €, εκ των οποίων 40 εκ. € δημόσια δαπάνη, στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση και στην υψηλή προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και στην ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνογνωσίας και καινοτομίας.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση των επιχειρήσεων προκειμένου να:
• πιστοποιηθούν βάσει προτύπων ευρείας αναγνώρισης (ISO, ΕΛΟΤ κ.α.).
• να βελτιώσουν ήδη εγκατεστημένα συστήματα διαχείρισης για την ποιότητα, την ασφάλεια προϊόντων, την υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο εργασίας, την περιβαλλοντική προστασία κτλ.,
• να ενισχύσουν τις υποδομές τους στο πλαίσιο ικανοποίησης της γενικότερης απαίτησης για πιστοποίηση και τέλος,
• να προβούν σε πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών ή δοκιμές προϊόντων με την υιοθέτηση αναγνωρισμένων προτύπων, π.χ. ECOLABEL.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύγχρονη Επιχείρηση 2009» χρηματοδοτούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού από 30.000€ έως 150.000€ για τις επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης και του τουρισμού και από 30.000€ έως 80.000€ για τις επιχειρήσεις των τομέων εμπορίου και παροχής υπηρεσιών. Το ποσοστό χρηματοδότησης του προγράμματος ανέρχεται σε 50% και αφορά δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες, επαλήθευση, πιστοποίηση ή αγορά προτύπων, διαμόρφωση χώρων και εξοπλισμό Η/Μ, προμήθεια hardware, software και λοιπού εξοπλισμού.

Το δεύτερο πρόγραμμά «ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ 2009», συνολικού προϋπολογισμού 24 εκ. €, εκ των οποίων 12 εκ. € δημόσια δαπάνη, αφορά στην ενίσχυση φορέων ελέγχου, πιστοποίησης προϊόντων, προσώπων και συστημάτων διαχείρισης, καθώς και εργαστηρίων δοκιμών και διακριβώσεων για την αρχική διαπίστευσή τους ή την επέκταση του πεδίου διαπίστευσής τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, χρηματοδοτούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού από 10.000€ έως 50.000€ για φορείς και από 10.000€ έως 100.000€ για εργαστήρια, ενώ το ποσοστό χρηματοδότησης του προγράμματος ανέρχεται σε 50% και αφορά δαπάνες για επενδύσεις σε εξοπλισμό, λογισμικό, υποστηρικτική βιβλιογραφία, διεξαγωγή διεργαστηριακών συγκριτικών δοκιμών ικανότητας, αρχική διακρίβωση προτύπων εργαστηρίου και υπηρεσίες συμβούλων και φορέα διαπίστευσης.

Τέλος το πρόγραμμα «ΣΤΗΡΙΖΩ 2009», συνολικού προϋπολογισμού 80 εκ. €, εκ των οποίων 40 εκ. € δημόσια δαπάνη, στοχεύει στη διευκόλυνση των πολύ μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων για την κάλυψη άμεσων, μικρών, αλλά στρατηγικής σημασίας αναγκών, ώστε παρά την οικονομική κρίση να συνεχίσουν να επενδύουν σε ενέργειες, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις υφιστάμενες πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν με σχέση εξαρτημένης εργασίας έως 9 άτομα και δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς μεταποίησης (όπως αναφέρονται στον οδηγό του προγράμματος). Επίσης για να είναι μία επιχείρηση επιλέξιμη στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει κλείσει τουλάχιστον μία φορολογική χρήση και ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας (ή λιγότερο εάν είναι νεότερη) να ανέρχεται από 20.000€ έως 2.000.000€.

Στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού από 10.000€ έως 60.000€, ενώ το ποσοστό χρηματοδότησης του προγράμματος ανέρχεται σε 50% και αφορά δαπάνες για επενδύσεις σε:
• εξοπλισμό και ειδικές εγκαταστάσεις,
• κτιριακά και διαμόρφωση χώρων,
• διαφήμιση και προβολή, π.χ. συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις, αλλά και
• άυλες δαπάνες όπως μεταφορά τεχνογνωσίας, πιστοποίηση προϊόντων κτλ.
Κάθε επιχείρηση, θα πρέπει στην πρόταση που θα υποβάλει να περιλαμβάνει, το μέγιστο, δύο από τις παραπάνω κατηγορίες δαπανών.

Οι προτάσεις ένταξης στα νέα προγράμματα θα υποβάλλονται μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού τους. Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων έχει οριστεί η 28/09/09 για τα δύο πρώτα προγράμματα και η 15/09/09 για το τρίτο, ενώ ο πρώτος γύρος αξιολόγησης των προτάσεων θα ξεκινήσει από 01/11/2009 και θα περιλαμβάνει τις προτάσεις που θα έχουν υποβληθεί μέχρι 31/10/2009.

Μετά και την παρουσίαση των παραπάνω 3 προγραμμάτων, η ενεργοποίηση του ΕΠΑΝ ΙΙ φτάνει αυτή τη στιγμή στο 1 δις €, υλοποιείται δηλαδή ο στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης που είχε τεθεί στην αρχή του έτους για ενεργοποίηση 1/3 της συνολικής δημόσιας δαπάνης του ΕΠΑΝ ΙΙ (3,2 δις) μέσα στο έτος.

Ο κ. Μπούγας μιλώντας στη συνέντευξη τύπου τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας αλλάζει εποχή: παλαιότερα οι επιχειρηματίες ζητούσαν δανειακή στήριξη, προκειμένου να μπορέσουν να αναπτύξουν και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους, σήμερα ζητούν την παροχή νέων σύγχρονων κατευθύνσεων για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό, με όρους που θα τονώσουν την εξωστρέφεια και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και σε αυτό το αίτημα η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να ανταποκριθεί με τη συνεχή ενεργοποίηση προγραμμάτων μέσω του ΕΠΑΝ ΙΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: