Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Για μετανάστευση και απορρίματα ο ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας

Για τη μετανάστευση
Δεν είναι ώρα για κορώνες, είναι ώρα για έργα
Λόγω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της χώρας μας και της ΕΕ έχειδημιουργηθεί μια ανθρωπιστική κρίση στο θέμα της μετανάστευσης, ηοποία πυροδοτεί εκρηκτικές καταστάσεις σε γειτονιές των μεγάλωναστικών κέντρων.Το πρόβλημα αυτό απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων, με ψυχραιμία καισοβαρότητα, ώστε να σταματήσει η εξαθλίωση της ζωής των μεταναστών καιη υποβάθμιση των περιοχών αυτών. Δυστυχώς, τόσο η Κυβέρνηση όσο και τοΠΑΣΟΚ (που ευθύνονται για τη διαχρονική έλλειψη αποτελεσματικήςπολιτικής που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα) σπεύδουν να προσαρμόσουνστα μέτρα τους τον ξενοφοβικό λόγο της ακροδεξιάς, προτείνονταςστρατόπεδα συγκέντρωσης για χιλιάδες ανθρώπους και θυσιάζοντας τιςεγγυήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα.Ο ΣΥΝ βρίσκεται μακριά από αυτή τη φοβική λογική. Τα κοινωνικάπροβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με κορώνες και μετάθεση ευθυνών, ούτεμέσω του κοινωνικού αυτοματισμού, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα που θαανακουφίζουν άμεσα τους πολίτες, θα δρομολογούν την αρμονική συνύπαρξηελλήνων και μεταναστών και θα προωθούν νέες πολιτικές σε ευρωπαϊκόεπίπεδο.Συγκεκριμένα, για την άμεση ανακούφιση των προβλημάτων είναι αναγκαία:
1. Άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων γκετοποίησης μεδημιουργία ανοιχτών ξενώνων στέγασης και φιλοξενίας μεταναστών ήκαταυλισμών φιλοξενίας όπου χρειάζεται. Κέντρα ανοιχτά, πραγματικήςφιλοξενίας και όχι κράτησης, που θα προσφέρουν λύση στο τεράστιοπρόβλημα των νεοεισερχόμενων μεταναστών που είτε είναι άστεγοι είτεζουν σε άθλιες συνθήκες μαζικής κατοικίας.
2. Υγειονομική παρέμβαση στους χώρους μαζικής διαμονήςμεταναστών και συστηματική παροχή ιατρικής βοήθειας, με στόχο τηνπρόληψη αλλά και την περίθαλψη όπου αυτό είναι αναγκαίο, με μέριμνατων δημοτικών ιατρείων και των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Είναι προφανές,ότι και οι δύο αυτές δομές χρειάζονται, ανεξαρτήτως μεταναστών, άμεσηενίσχυση γιατί βρίσκονται σε καθεστώς υποβάθμισης.
3. Συγκρότηση σε μόνιμη βάση κοινωνικών υπηρεσιών καιυπηρεσιών φροντίδας με σκοπό την κοινωνική ένταξη νεοεισερχόμενων αλλάκαι μόνιμα εγκατεστημένων μεταναστών. Η τοπική αυτοδιοίκηση, σεσυνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλοσε αυτό ενισχύοντας υπάρχουσες δομές, όπως τα μαθήματα ελληνικών γιαμετανάστες, και δημιουργώντας νέες που θα καλύπτουν ανάγκες ( «streetwork», νομική βοήθεια κλπ).
4. Άμεσες παρεμβάσεις και έργα για τη γενικότερη αναβάθμισητων λαϊκών γειτονιών με τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, σχολείων,πολιτιστικών κέντρων και κέντρων νεότητας, αθλητικών εγκαταστάσεωνκλπ. Όλα αυτά, διασφαλίζοντας καλύτερες και πιο αξιοπρεπείς συνθήκεςδιαβίωσης, ανακουφίζουν όλους τους κατοίκους και αλλάζουν τηνκαθημερινότητα στις ήδη, εδώ και χρόνια, υποβαθμισμένες περιοχές τωνπόλεων.
5.Έναρξη νέας, ανοιχτής και διαρκούς διαδικασίαςνομιμοποίησης των μεταναστών, με προϋποθέσεις οι οποίες δεν θα έχουνστόχο να αποκλείσουν τους μετανάστες από τη δυνατότητα μιας νόμιμηςζωής.
6.Αλλαγή προσανατολισμού της τακτικής της αστυνομίας, ώστενα επικεντρώνεται στη διάλυση παράνομων κυκλωμάτων και όχι στο κυνήγιανθρώπων που δεν έχουν χαρτιά.
7.Παροχή δυνατότητας διεξόδου από την Ελλάδα σε όσους τοεπιθυμούν, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Καμία χώρα δενμπορεί να μετατρέπεται σε ανθρωποφυλακή.Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διαμόρφωσημιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής που:
1. Θα δίνει βάρος στην πρόληψη του φαινομένου της μετανάστευσης καιόχι στην ανακύκλωσή του, όπως συμβαίνει σήμερα με την επικέντρωση σεαστυνομικού χαρακτήρα μέτρα.
2. Θα στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες προέλευσης των μεταναστών,συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των αιτιών μετανάστευσης (πόλεμοι,φτώχεια, περιβαλλοντική καταστροφή από πετρελαϊκές, μεταλλευτικές καιάλλες πολυεθνικές εταιρείες, έλλειψη νερού, κ.λπ.).
3. Δημιουργία ειδικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την οικονομικήστήριξη των κοινωνικών υποδομών που πρέπει να δημιουργηθούν στις χώρεςυποδοχής μεταναστών, όπως είναι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες τουΝότου.12/6/2009
Το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ
Ιδιωτικό εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων ετοιμάζεται κρυφά στη Θήβα με αγαστή συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ


Και για το ΧΥΤΑ Θήβας
Ιδιωτικό εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, ετοιμάζει η κατασκευαστική εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ και κατασκευάστρια του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Θήβας. Η εταιρεία είναι μέλος του ομίλου που έχουν συστήσει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε., η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. και η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε. με δ/ντα σύμβουλο τον Λ. Μπόμπολα. Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε αγορά οικοπέδων γύρω από τον ΧΥΤΑ και έχει καταθέσει σχετική πρόταση.
H διεθνής εμπειρία έχει αναδείξει σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από την καύση των αποβλήτων όπως τη μεταφορά διοξινών και φουρανίων στο έδαφος, στην επιφάνεια των φυτών και στις ανοιχτές υδάτινες μάζες. Επίσης το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων καύσης, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία είναι υπερδιπλάσιο της ανακύκλωσης και θα κληθούν να το πληρώσουν οι Δήμοι και οι δημότες τους. Στη χώρα μας δεν υπάρχει πλήρης απογραφή των πηγών διοξινών και πολιτική αντιμετώπισής τους, όπως δεν υπάρχει αξιόπιστη ποιοτική και ποσοτική αποτύπωση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.
Σε περίπτωση που αυτή η μονάδα κατασκευαστεί θα χρησιμοποιεί προφανώς σκουπίδια και από άλλες περιοχές γιατί η ποσότητα των οικισμών της Θήβας είναι ανεπαρκής – εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 10% της απαιτούμενης ποσότητας. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν η μονάδα να υποδέχεται σκουπίδια από την Αττική, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πιθανότητα υποδοχής (έστω και από την πίσω πόρτα) των βιομηχανικών αποβλήτων Σχηματαρίου – Οινοφύτων – Θήβας και ιδιαίτερα των επικίνδυνων, που σήμερα διατίθενται παράνομα στο μεγαλύτερο μέρος τους.
Η εξέλιξη αυτή προστίθεται στην ήδη επιβαρημένη κατάσταση της περιοχής, στις ανεξέλεγκτες ενεργειακές εγκαταστάσεις και στις πολιτικές που μετατρέπουν τη Βοιωτία σε σκουπιδότοπο. Για το θέμα είναι ενήμεροι τόσο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας όσο και ο Δήμαρχος Θήβας Ν. Σβίγγος. Ο τελευταίος, γνωρίζοντας προφανώς τα σχέδια της ΗΛΕΚΤΩΡ αλλά χωρίς να ενημερώσει τους δημότες, έκανε δύο εκδηλώσεις από τον περασμένο Αύγουστο, (στην Κεντρική πλατεία και στο Συνεδριακό Κέντρο) για την ωφελιμότητα των εργοστασίων καύσης σκουπιδιών. Επίσης μαζί με συνεργάτες του επισκέφθηκε το Παρίσι για να διαπιστώσει ότι … τέτοιες μονάδες είναι ακίνδυνες για το περιβάλλον. Ασφαλώς δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για μεθοδεύσεις πίσω από την πλάτη των πολιτών της Θήβας.
Όσο για την Κυβέρνηση και τους βουλευτές Βοιωτίας, αναρωτιόμαστε: Θα καταργήσουν τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία προστατεύεται η Υλίκη, που ορίζει απόσταση δέκα χλμ για εργοστάσια ενώ ο ΧΥΤΑ απέχει μόλις έξι; Θα μας ενημερώσουν ποια και πόσα σκουπίδια θα υποδέχεται; Θα μας ενημερώσουν γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος και όχι π.χ. η Αττική αφού η αντίστοιχη μονάδα βρίσκεται μέσα στο Παρίσι; Γιατί επιλέγουν την ασύμφορη λύση της μεταφοράς;
Απαιτούμε την ενημέρωση των πολιτών, ώστε να εκφραστεί η άποψη της τοπικής κοινωνίας. Η ιστορική πόλη της Θήβας υποφέρει εδώ και χρόνια από την ασύδοτη βιομηχανική ρύπανση. Το νερό της πόλης είναι μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο, το διυλιστήριο καθυστερεί παρά τις δεσμεύσεις και τα βιομηχανικά απόβλητα από τα οποία είναι κορεσμένη η περιοχή κινδυνεύουν να καταστρέψουν τον νέο ΧΥΤΑ. Δεν αρκεί ο Μπόπμολας να κερδίζει και το ΥΠΕΧΩΔΕ να απαλλαγεί από τα σκουπίδια της Αττικής χωρίς πολιτικό κόστος. Πρέπει και οι πολίτες της Βοιωτίας να επιβιώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: