Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Τον Ιούλιο η κατάθεση προσφορών για τη ΛΑΡΚΟ

Σωτηρης Nικας
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες
για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην ΛΑΡΚΟ. Εντός του Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομίας θα ζητήσει από τους επενδυτές να εκδηλώσουν αρχικά το ενδιαφέρον τους, με στόχο τον Ιούλιο να καταθέσουν τις προσφορές τους και ο διεθνής διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.
Προς το παρόν φαίνεται πως οι διεθνείς ανταγωνιστές της ΛΑΡΚΟ βλέπουν με «καλό μάτι» την περίπτωση εισόδου τους στην ελληνική επιχείρηση, καθώς είναι ο μοναδικός παραγωγός νικελίου από εγχώρια μεταλλεύματα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράδειγμα αποτελεί η αυστραλιανή Western Mines, που είχε εκφράσει ενδιαφέρον και πριν από 8 χρόνια, αλλά και ο ολλανδικός όμιλος Cunico (με θυγατρική στη FYROM), ο οποίος ανήκει στις πολυεθνικές IMR και BSG. Παράλληλα, δεν αποκλείεται ενδιαφέρον να εκδηλώσει και ο όμιλος Μυτιληναίου.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυτή τη στιγμή το Δημόσιο μετέχει με ποσοστό 35%, η Εθνική Τράπεζα με 36% και το 29% ανήκει στην ΔΕΗ. Οι δύο τελευταίες εμφανίζονται έτοιμες να πωλήσουν το ποσοστό τους, ενώ η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δώσει το μερίδιο του Δημοσίου, καθώς σε πρώτη φάση θέλει να εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο. Δεν αποκλείεται ωστόσο, να πωλήσει μέρος του ποσοστού της αργότερα.
Οι όροι που θέτει το οικονομικό επιτελείο για την εξεύρεση του στρατηγικού επενδυτή είναι να έχει μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον στρατηγικού χαρακτήρα για τη ΛΑΡΚΟ, να δώσει λύσεις στη διευθέτηση σημαντικού μέρους των υποχρεώσεων της εταιρείας προς την «Παλαιά ΛΑΡΚΟ» και να καταθέσει ένα δεσμευτικό επιχειρηματικό σχέδιο. Ενα σχέδιο, που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση συγκεκριμένων επενδύσεων που θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση των υποδομών της επιχείρησης, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της εταιρείας, ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης κατά περίπου 135 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομίας θα καλύψει –στο μερίδιο που του αναλογεί, δηλαδή στο 35%– την αύξηση αυτή, κάτι όμως που δεν θα κάνει η ΔΕΗ. Μάλιστα, ένα από τα θέματα που προσπαθεί να λύσει το οικονομικό επιτελείο για να καταστήσει ελκυστικότερη την επιχείρηση ενόψει του διεθνούς διαγωνισμού, είναι να μειώσει τα υψηλά τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος φτάνει στο 60% του συνολικού κόστους της επιχείρησης. Προς το παρόν δεν έχει επέλθει συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις όμως συνεχίζονται.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: