Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Σελίδες Ιστορίας της Ελληνικής Διασποράς στη Ρωσία


Γράφει ο "Λιβάδειος το Γένος"

Πραγματοποιήθηκε το 2ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη στις 15-16 Ιουνίου 2009, με την συμμετοχή και συνδιοργάνωση του Κέντρου Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (ΚΕΡΙΕ), υπό τον Γενικό Γραμματέα του κ. Πάνο Ν. Στάμου.

Στα πλαίσια του Φόρουμ οργανώθηκε επιστημονικό συνέδριο σε τρεις Ενότητες: Α’ : «Ιστορία -Πολιτισμός - Εκκλησία», Β΄: «Εκπαίδευση -Υγεία» και Γ¨ «Νέες Τεχνολογίες-Ενέργεια - Επιχειρήσεις-Τουρισμός »
Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο παλάτι της Ταυρίδας, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης.

Ειδικότερα, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσίασε για τους ιστορικούς και τους ειδικούς των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών η Α΄ Ενότητα : Ιστορία – Πολιτισμός – Εκκλησιαστικές σχέσεις, του επιστημονικού συνεδρίου του Φόρουμ.
Από Ρωσικής πλευράς σημαντική ήταν η συμμετοχή στην Ενότητα Α’ επιστημόνων της Ακαδημίας Επιστημών και άλλων διακεκριμένων Ανωτάτων Επιστημονικών Ιδρυμάτων.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική συμμετοχή, ενδεικτικά, έγιναν ανακοινώσεις του ιστορικού Ιωάννη Καρά (Εμπόριο και πολιτική: Ρωμιοί και Ρώσοι 1700-1774) , του ομ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νικολάου Βερνίκου και της καθ. Σοφίας Δασκαλοπούλου στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ορθόδοξη Πατρολογία), της φιλολόγου Γεωργίας Μανωλοπούλου (Η άνθηση τιου ελληνικού θεάτρου στη Ρωσία), του κοινωνιολόγου του χορού Κώστα Σαχινίδη (Η πολιτισμική επίδραση της Ρωσίας στη χορευτική παράδοση των Ελλήνων Ποντίων της περιοχής Καρς), του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνου Παπουλίδη (Τα εκπαιδευτήρια της Ελληνικής παροικίας της Οδησσού και της Νίζνας).

Στην ίδια ενότητα συμμετείχαν επίσης ο Δρ Δημήτριος Γαιτάνης (Η συμβολή της Ακαδημίας Οστρόζσκι 1576-1636 και η διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού στη Δυτική Ουκρανία) , η Δρ Μαίρη Μαρουλή Ζηλεμένου και η Δρ Αγγελική Συνοδινού με κοινή παρουσίαση (Η συμβολή των αδελφών Λειχούδη στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στη Ρωσία), ο Αντιστράτηγος Νικόλαος Μαστραντώνης ( Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα το 1919 στη μεσημβρινή Ρωσία), o Δημήτρης Καταιφτσής, υποψήφιος Δρ Ιστορίας (Φύλο και κοινωνικές μεταβολές στα ελληνικά χωριά της ΕΣΣΔ από το 1928 έως το 1949), ο Δρ Δημήτρης Παπαγεωργίου αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η κα. Χατζηγεωργίου Τριάδα διδάσκουσα στο ίδιο πανεπιστήμιο (Η Ρωσία της μνήμης: αφηγήσεις των Ελλήνων Ποντίων της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ) και η Δρ Θεοδώρα Γιαννίτση , διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα (Επισκόπηση της ιστορίας του Ελληνισμού στα βόρεια παράλια της Μαύρης Θάλασσας και στην επικράτεια της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ).

Ενδιαφέρον επίσης είχε η ανακοίνωση του του ιστορικού Γιάννη Νικολόπουλου, επίτιμου αντιπροέδρου του ΚΕΡΙΕ (Κέντρο Ελληνορωσικών Ιστορικών Ερευνών) και προέδρου του Ιδρύματος Ελληνικών Ερευνών στη Μόσχα με τίτλο: Ο Ελληνας βιομήχανος του 19ου αιώνα Ιβάν Ιβάνοβιτς Αλαφούζοφ στο Καζάν). Η ανακοίνωση του Γ. Νικολόπουλου σχετίζεται με έρευνα που πραγματοποιείται για την οικογένεια των Αλαφούζων, προγόνων των εκδοτών της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ!
Πρόκειται για μία έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη και που αφορά το ρόλο που έπαιξε στην εκβιομηχάνιση του Καζάν και αλλων πόλεων της περιοχής του Βόλγα η γνωστή ελληνική οικογένεια των Αλαφούζων από τη Σαντορίνη.

Οι Ελληνες απόγονοι της Αικατερίνης ΙΙ και του Γ. Α Ποτέμκιν

Μια άλλη άγνωστη σελίδα της κοινής ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας παρουσίασε στο συνέδριο ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΡΙΕ , Πλοίαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Ν. Στάμου, υποψήφιος διδάκτωρ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, με τη βοήθεια της καθηγήτριας φιλολόγου Ειρήνας Καρακέτοβα .
Η ανακοίνωση είχε τίτλο: Ελληνες απόγονοι της Αικατερίνης ΙΙ και του Γ. Α Ποτέμκιν.
Οι δύο ιστορικοί ερευνητές έφεραν στο φως ιστορικά στοιχεία που αφορούν την ύπαρξη Ελλήνων απογόνων της αυτοκράτειρας Αικατερίνης ΙΙ (1729-1796) και του συντρόφου και συμβούλου της Γρηγόρη Αλεξάντροβιτς Ποτέμκιν (1739-1791).
Οπως εξήγησε ο κ. Π. Στάμου, στις ρωσικές αρχειακές πηγές γίνεται σαφές ότι η Αικατερίνη ΙΙ από το δεσμό της με το Γρηγόρη Ποτέμκιν είχε αποκτήσει μια κόρη που ονομάσθηκε Ελισάβετ Γρηγόρεβνα Τέμκινα. Η Ελισάβετ από πολλούς θεωρείται ένα από τα νόμιμα τέκνα της αυτοκράτειρας αφού γεννήθηκε μετά το μυστικό γάμο της (μοργανατικός) με τον πρίγκιπα Ποτέμκιν (8 Ιουνίου , 1774).
Ο γάμος της Ελισάβετ με τον Έλληνα Ταγματάρχη του ρωσικού στρατού, από τη Χίο, Ιβάν Χριστοφόροβιτς Καλαγεώργη στην Αγία Πετρούπολη (4 Ιουλίου, 1794) έτυχε μεγάλης δημοσιότητας την εποχή εκείνη, ως σπουδαίο κοσμικό γεγονός, που όμως επιβεβαιώνει την νομιμότητα του γάμου του ζεύγους και επομένως των μελλοντικών απογόνων τους..
Ο Καλαγεώργης, που όπως ειπώθηκε είχε γεννηθεί στη Χίο και το 1782, μετά από πρόσκληση της Αικατερίνης ΙΙ έφθασε στη Ρωσία για να γίνει ‘φίλος’ του Μεγάλου Δούκα Κωσταντίνου , εγγονού της αυτοκράτειρας. Η Αικατερίνη ΙΙ τότε είχε προχωρήσει στην υλοποίηση του «Ελληνικού Σχεδίου» , το οποίο επεξεργάασθηκε μαζί με τον Ποτέμκιν. Στα πλαίσια του σχεδίου αυτού φρόντισε, ώστε ο εγγονός της Κωνσταντίνος να μάθει την ελληνική γλώσσα , τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της Ελλάδας. Στόχος της Αικατερίνης ΙΙ ήταν ο Κωνσταντίνος να αναλάβει το θρόνο της Κωνσταντινούπολης και η ανασύσταση της λεγόμενης Ανατολικής Αυτοκρατορίας.
Στις αρχές του 19ου αιώνα , η οικογένεια Καλαγεώργη μετακόμισε στην Χερσώνα. Το ζεύγος απέκτησε 10 παιδιά , 4 αγόρια και 6 κορίτσια. Και οι 4 υιοί έγιναν στρατηγοί του τσαρικού στρατού. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τις 6 κόρες. Η οικογένεια Καλαγεώργη μέχρι το 1917 συνδέθηκε στενά με την επαρχία της Χερσώνας . Σήμερα πάνω από 7.000 Έλληνες απόγονοι της οικογένειας Καλαγεώργη ζουν στη Μόσχα , στο Παρίσι , στον Αγιο Φρανγκίσκο , στην Ουάσινγκτον και πιθανώς σε άλλα μέρη του κόσμου , σημείωσε στην ανακοίνωσή του ο κ.Π. Στάμου.

Το Επιμελητήριο Βοιωτίας στο Φόρουμ
Στο 2ο Ελληνο-Ρωσικό Φόρουμ έλαβε με επιτυχία μέρος και το Επιμελητήριο Βοιωτίας. Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, υπό τον Πρόεδρο κ. Π. Αγνιάδη, έκαναν σημαντικές επαφές με παράγοντες της Ρωσίας και είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με αντιστοίχων ενδιαφερόντων συνέδρους και εκπροσώπους των Επιμελητηρίων Τρικάλων και Ευβοίας. Ο κ. Π. Αγνιάδης, Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ενώσεως Επιμελητηρίων Ελλάδας, παρουσίασε στο συνέδριο ανακοίνωση με θέμα «Προοπτικές της βοιωτικής οικονομίας - Δυνατότητες ανάπτυξης και συνεργασίας», με την οποία πρόβαλε την επιχειρηματική κοινότητα της Βοιωτίας, στην Ενότητα Γ’ του συνεδρίου, «Νέες Τεχνολογίες-Ενέργεια - Επιχειρήσεις-Τουρισμός ».

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, το Επιμελητήριο Βοιωτίας, διά του Προέδρου του, απένειμε τιμητικές πλακέτες σε προσωπικότητες του Φόρουμ, όπως στον κύριο χορηγό-διοργανωτή του Φόρουμ Δρ. Σ. Γκαλαβίν, στον συνδιοργανωτή του Φόρουμ κ. Π. Στάμου και για την επιστημονική του εργασία σχετικά με τον Βοιωτό ήρωα Λάμπρο Κατσώνη, στον Ρώσο καθηγητή Γιούρι Πριάχιν, που επίσης έχει πλούσιο επιστημονικό έργο για το Λάμπρο Κατσώνη και στον διευθυντή του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Γ. Κασιμάτη.

Φωτό: Το παλάτι της Ταυρίδας, πανέμορφο και διάσημο δημιούργημα του ρωσικού κλασσικισμού του τέλους του XVIII αιώνα, χτίστηκε με το διάταγμα της Αικατερίνης Β' στα έτη του 1783-1789, για λογαριασμό του εκλεκτού της αυτοκράτειρας - πρίγκιπα Ποτέμκιν (Potemkin).

Δεν υπάρχουν σχόλια: