Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Οι Εκδηλώσεις Μνήμης του Διστόμου σε 40 φωτογραφίες



Ολοκλήρωση εκδηλώσεων μνήμης
«10 Ιουνίου 1944 – 10 Ιουνίου 2009
65 χρόνια απ’ τη σφαγή»

Δίστομο, 19 Ιουνίου 2009. Οι εκδηλώσεις μνήμης «10 Ιουνίου 1944 – 10 Ιουνίου 2009, 65 χρόνια απ’ τη σφαγή» που διοργάνωσε ο Δήμος Διστόμου, από την Κυριακή 31 Μαΐου έως την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία.
Την Τετάρτη, 10 Ιουνίου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις με το Μνημόσυνο των σφαγιασθέντων το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο Μαυσωλείο καθώς και δεξίωση.
Οι Επίσημοι που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μνήμης των 218 μαρτύρων ηρώων Διστομιτών, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στις 10 Ιουνίου 1944, ήταν πολλοί. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδιάς κκ. Γεώργιο, τον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής της πόλης Trani της Ιταλίας κ. Savino Giannotti, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Μπούγα, τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αρχηγό του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελο Μπασιάκο, τους Βουλευτές Βοιωτίας κ.κ. Μιχάλη Γιαννάκη, Ανδρέα Κουτσούμπα, Βασίλη Τόγια, τον Βουλευτή του Κ.Κ.Ε. κ. Κωνσταντίνο Καζάκο, τον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Σούλταϊς, την Πρέσβειρα της Τσεχίας στην Ελλάδα κα Hana Mottlova και τον Νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλέαρχο Περγαντά. Τέλος, παραβρέθηκαν πολλοί Δήμαρχοι όμορων Δήμων και άλλων μαρτυρικών πόλεων, όπως και ο Δήμαρχος της πόλης Trani της Ιταλίας κ. Jusepe Tarantini.
Τις προηγούμενες μέρες είχαν προηγηθεί, ο 25ος Δρόμος Θυσίας Καρακόλιθος – Δίστομο, η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ παραγωγής μαθητών της β’ τάξης Λυκείου Διστόμου με τίτλο «Επιβιώσαντες της σφαγής του Διστόμου 65 χρόνια μετά», αλλά και το 2ο μέρος του «Έξι κραυγές και μια σιωπή στη ματωμένη ανθρωπότητα» σε ηχογραφημένη εκτέλεση, τα οποία παρακολούθησε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδιάς κκ. Γεώργιος.
Την Τετάρτη, 3 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι Περιφερειακοί σχολικοί αγώνες καθώς και η θεατρική παράσταση «Φον Δημητράκης» του Δημήτρη Ψαθά από το θεατρικό τμήμα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στειρίου. Την επόμενη μέρα, τιμήθηκαν οι εν ζωή τραυματισθέντες στη Σφαγή σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε γι’ αυτούς και στη συνέχεια τα χορευτικά τμήματα του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς αλλά και την αναβίωση του Διστομίτικου γάμου, ενώ την Παρασκευή, 5 Ιουνίου η χορωδία «Αμβρυσσός» Διστόμου – Άσπρων Σπιτιών ερμήνευσαν το έργο «ΘρηνΩδία Σφαγής – Ελπίδα Ζωής», ενώ συμμετείχε και η χορωδία Στειρίου «Η Στείριδα» με δικό της πρόγραμμα.
Τη Δευτέρα, 8 Ιουνίου η θεατρική ομάδα του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την θεατρική παράσταση «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά.
Την παραμονή της ημέρας πένθους του Διστόμου, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», εψάλη ο Εσπερινός και πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών. Έπειτα λαμπαδηδρόμοι – περιπατητές ξεκίνησαν από το Μαυσωλείο και αφού πέρασαν από σοκάκια του Διστόμου, κατέληξαν στο προαύλιο του Μουσείου, όπου ενώθηκαν με τους υπόλοιπους κατοίκους του Διστόμου και τους επισκέπτες και όλοι μαζί καλωσόρισαν και απένειμαν το μεταλλίου του Δήμου στο Δήμαρχο της αδελφοποιημένης πόλης ΤΡΑΝΙ Ιταλίας.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», απένειμε στον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανόλη Μαυρομάτη τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στις Μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδας, αφού εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του ως Ευρωβουλευτής, κατάφερε να δεσμεύσει ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για έργα μνήμης σε αυτούς τους τόπους. Κατόπιν, ακολούθησε λαϊκή συναυλία με τον Κώστα Μακεδόνα και τη Γιώτα Νέγκα.
Τέλος, την Τετάρτη 10 Ιουνίου ο Δήμαρχος Διστόμου και το Δημοτικό Συμβούλιο ανακήρυξε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο ως Επίτιμο Δημότη Διστόμου, ενώ το βράδυ οι πολίτες του Δήμου Διστόμου και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη θεατρική παράσταση «Ένας ήρωας με παντούφλες» των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου από το θεατρικό εργαστήρι «θεατροφρένεια». Την παράσταση παρακολούθησε και ο γνωστός ηθοποιός και Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. κ. Κωνσταντίνος Καζάκος, οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό στο κοινό.
Ο Δήμος Διστόμου αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει: την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, τη Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., τις εταιρίες Αλουμίνιον της Ελλάδος, Δελφοί-Δίστομον Α.Ε., Ελληνικοί Βωξίται Ελικώνος, τους χορηγούς επικοινωνίας: Ράδιο Δίστομο, Ράδιο Ένωση, και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.



































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: