Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Σοκ στη Χαλκίδα για 40χρονο δικηγόρο που φέρεται να έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS

Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Χαλκίδας η είδηση ότι ένας από τους πιο γνωστούς δικηγόρους της πόλης έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS! Τη στιγμή που ο 40χρονος νομικός με πολλές ώρες παρουσίας στις δικαστικές αίθουσες δίνει τη δική του «μάχη», προσπαθώντας να συνέλθει κυρίως ψυχολογικά από την είδηση της ανίχνευσης της νόσου, πολλοί στην ευβοϊκή πόλη είναι εκείνοι που τον κοιτάζουν «καχύποπτα» χωρίς να μπορούν να πιστέψουν πως ο άνδρας που χρόνια τώρα «κονταροχτυπιέται» με σθένος στα ακροατήρια για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των εντολέων του βρέθηκε θετικός στον άκρως επικίνδυνο ιό.

Αλλοι πάλι σε διάφορα «πηγαδάκια» ανταλλάσσουν ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο ελεύθερος και «καθώς πρέπει» διακεκριμένος νομικός προσβλήθηκε από AIDS. Από την άλλη μεριά όμως οι «κακές γλώσσες» αντιπαραθέτουν στο συγκεκριμένο ερώτημα τις... φήμες για τις «περίεργες παρέες» με τις οποίες συναναστρεφόταν ο δικηγόρος το τελευταίο διάστημα. Κοντεύει σχεδόν ένας μήνας από τότε που ο διακεκριμένος νομικός άρχισε να ανεβάζει πυρετό, αλλά και να παρουσιάζει συμπτώματα εγκεφαλίτιδας. Θορυβημένος, αλλά χωρίς να μπορεί να φανταστεί τι τον περιμένει, επισκέφτηκε -για προληπτικούς κυρίως λόγους- μαζί με έναν φίλο του το νοσοκομείο Χαλκίδας.

Οι θεράποντες ιατροί που τον εξέτασαν του συνέστησαν να κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πάσχει από κάτι σοβαρό. Οταν ο 40χρονος δικηγόρος πήρε στα χέρια του τα αποτελέσματα των εξετάσεων, χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να συνέλθει από το σοκ. «Δυστυχώς, όπως προέκυψε είστε θετικός στον ιό του ΑIDS» ήταν τα λόγια του μικροβιολόγου, τα οποία ο έγκριτος νομικός πίστεψε αρχικά ότι δεν ήταν τίποτα άλλο από μια κακόγουστη φάρσα. Προσπαθούσε να θυμηθεί πως, πότε και πού εκτέθηκκε στον ιό με αποτέλεσμα να μολυνθεί. «Οπως είναι φυσικό ήταν ένα πραγματικό ράκος. Από την άλλη μεριά οι γιατροί προσπαθούσαν να τον καθησυχάσουν και κυρίως να τον στηρίξουν ψυχολογικά» αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Η επόμενη κίνηση του δικηγόρου ήταν να επιβιβασθεί στο αυτοκίνητό του και να ταξιδέψει στην Αθήνα προκειμένου να επαναλάβει τις εξετάσεις σε γνωστό νοσοκομείο της πόλης. Και πάλι όμως τα αποτελέσματα των νέων εξετάσεων που υπεβλήθη δεν άφηναν κανένα περιθώριο ελπίδας. Επιβεβαίωσαν ότι είναι οροθετικός και ότι από εδώ και πέρα πρέπει να αντιμετωπίσει την ασθένεια λαμβάνοντας την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Κατά πληροφορίες, η πρώτη κίνηση που έκανε ο νομικός ήταν να ενημερώσει τα άτομα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος, αλλά και τους ερωτικούς συντρόφους με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, η είδηση-σοκ πολύ σύντομα διέρρευσε από στόμα σε στόμα και αποτέλεσε το κύριο θέμα συζήτησης μέσα και έξω από τα δικαστήρια της Χαλκίδας.

Οπως είναι φυσικό να συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις πολλοί από εκείνους που πληροφορήθηκαν την κατάσταση και γνωρίζοντας την κοινωνική φύση του επαγγέλματος του 40χρονου φορέα, υποστηρίζουν ότι ο δικηγόρος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει όχι μόνο τους πελάτες και τους συναδέλφους του, αλλά και όλα τα άτομα τα οποία συναναστρέφεται για το θέμα υγείας που του έχει προκύψει.

Αλλοι πάλι, οι οποίοι γνωρίζουν ότι το AIDS δεν μεταδίδεται με τη... χειραψία, το φιλί και τον αέρα, αλλά κυρίως με την σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, τη μετάγγιση αίματος και τις μολυσμένες σύριγγες και δεν παραγνωρίζουν ότι μια τυχόν επίσημη δημοσιοποίηση από τον ίδιο μπορεί να συνοδευτεί από «ρατσιστικές» συμπεριφορές που μπορεί να τον πλήξουν κοινωνικά και επαγγελματικά, υποστηρίζουν πως ο δικηγόρος δεν είναι υποχρεωμένος να αναφέρει κάτι. Ο ίδιος ο 40χρονος πάντως, μέχρι στιγμής, τηρεί σιγήν ιχθύος και εξακολουθεί να τηρεί το καθημερινό του πρόγραμμα και να πηγαίνει κανονικά στα δικαστήρια και το γραφείο του, γνωρίζοντας όμως ότι η «περιπέτειά» του συζητιέται και μάλιστα έντονα πίσω από την πλάτη του.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ
http://www.espressonews.gr/

1 σχόλιο:

Sophocles είπε...

Εντελώς απαράδεκτο να σκιαγραφούνται άνθρωποι - ειδικά όταν η επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που τηρεί ο περίγυρος τους προς τους ίδιους, ιδίως σε επαρχιακές πόλεις - με τέτοιον τρόπο. Δεν άρκει δηλαδή που ο εν λόγω βιώνει τη μεγαλύτερη μάχη που έδωσε ποτέ - αυτή για τη ζωή του- αλλά πρέπει να παραστεί και στη σημαντικότερη δίκη της καριέρας του - τη δική του. Δεν πρέπει να έρχονται στο φως τέτοια δημοσιεύματα. Προκαλούν φόβο, αδικαιολόγητο μίσος και προκατάληψη.