Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Μπούγας και Σκλιάς στα εγκαίνια της 43ης Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας

Τελέστηκαν χθες Σάββατο τα εγκαίνια της 43ης Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Δείτε το χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στεράς Ελλάδας κ. Παντελή Σκλιά και τον λόγο του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Μπούγα.
Ο χαιρετισμός του Παντελή Σκλιά
Η 43η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας θα δώσει και φέτος την ευκαιρία σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της Περιφέρειάς μας να παρουσιάσουν στον Έλληνα καταναλωτή τον δυναμισμό, την καινοτόμο δράση τους, τις παραγωγικές δυνατότητές τους, την εξωστρέφειά τους. Βρισκόμενοι στο μέσον της διεθνούς οικονομικής κρίσης που έχει ως αντίκτυπο στις Εθνικές Οικονομίες την ύφεση και την υποχώρηση των δεικτών παραγωγής και ανάπτυξης, ερχόμαστε να δείξουμε, ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ενίσχυση και στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας όλων των τομέων της οικονομίας (παραγωγή, μεταποίηση, εμπόριο-υπηρεσίες) ενισχύοντας τους δίαυλους επαφής με το καταναλωτικό κοινό και τις τοπικές κοινωνίες. Η προσπάθεια αυτή συμπληρώνει και πλαισιώνει όλες τις δράσεις και ενέργειες που έχουμε ήδη δρομολογήσει στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, και που αφορούν τους άξονες «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» με έμφαση στην Νεανική και Γυναικεία επιχειρηματικότητα, «την Ανάπτυξη και Εκπαίδευση Ανθρώπινου Δυναμικού», και «την Ψηφιακή Σύγκλιση και την Διοικητική Μεταρρύθμιση». Υπό το πρίσμα αυτό απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ΔΣ της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας καθώς επίσης και στις διοικητικές της υπηρεσίες για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν για την άρτια και άψογη οργάνωση του εκθεσιακού γεγονότος της 43ης Π.Ε.Λ.
Είμαστε σίγουροι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει όλους όσους επενδύουμε χρόνο και δυνάμεις στην επιτυχία και την μακροημέρευση αυτού του σημαντικού θεσμού για την πόλη της Λαμίας, την Περιφέρειά μας, την Χώρα μας.


Και ο λόγος του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Ιωάννου Μπούγα.

Κυρίες και κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στα εγκαίνια ενός από τους πιο σημαντικούς εκθεσιακούς θεσμούς της χώρας μας, με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα ν' αξιοποιήσω, το φιλόξενο βήμα της έκθεσης για να σας ενημερώσω σχετικά με τις δράσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, και ειδικότερα του Υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο την άμεση και έμμεση στήριξη της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, αλλά και για τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στη Φθιώτιδα και γενικότερα την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δημιουργώντας νέες δυνατότητες και ευκαιρίες.

Η σημασία της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας για την οικονομική ζωή, τόσο της ευρύτερης περιοχής της κεντρικής Ελλάδας, όσο και συνολικά της χώρας μας είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό με πολυετή ιστορία.
Η προοδευτική της εξέλιξη καταδεικνύεται από την ιστορική διαδρομή που ακολούθησε μέχρι σήμερα. Η πρώτη έκθεση, το 1967, με αγροτικά είδη, μετεξελίχθηκε σταδιακά σε ένα σημείο αναφοράς για τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, αλλά και της Ελλάδος. Η απόκτηση ιδιόκτητου χώρου ήταν το αποφασιστικό βήμα για την ουσιαστική καταξίωση της Έκθεσης. Η θεσμική κατοχύρωση της, με το ν. 214/1975, και η ίδρυση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου που ακολούθησε δημιούργησαν το απαραίτητο πλαίσιο για την αποτελεσματική της λειτουργία.

Η ελληνική πολιτεία υπήρξε πάντοτε αρωγός στην προσπάθεια για την ίδρυση, οργάνωση και αποδοτική λειτουργία της έκθεσης. Από τα πρώτα βήματα της, τη δεκαετία του 1960, οι δημόσιες αρχές, αρχικά σε επίπεδο Νομαρχίας, στήριξαν τις σχετικές προσπάθειες. Μετά τη νομοθετική κατοχύρωση της έκθεσης, η παρουσία της πολιτείας συνεχίστηκε, κυρίως, μέσω της ετήσιας επιχορήγησης του προϋπολογισμού της.
Σήμερα, το Υπουργείο Ανάπτυξης συνεργάζεται παραγωγικά με τη διοίκηση της Έκθεσης και την επιφορτισμένη με την εποπτεία της Περιφέρεια, ώστε η Έκθεση να ανταποκρίνεται στο σκοπό της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος της οικονομίας της Λαμίας και της ευρύτερης περιοχής.

Χάρη στις σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε δίκτυα, υποδομές και δράσεις επιχειρηματικότητας, η Λαμία αναδεικνύεται σε πραγματικό περιφερειακό αναπτυξιακό πόλο και καταλαμβάνει τη θέση που της αξίζει στην εθνική οικονομία.
Από το Γ' ΚΠΣ, χρηματοδοτήθηκαν συνολικά στη Φθιώτιδα πάνω από 1.100 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2 δις ευρώ, έργα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή του πετάλου του Μαλιακού σε σύγχρονο και ασφαλή κλειστό αυτοκινητόδρομο, την κατασκευή του οδικού άξονα κεντρικής Ελλάδος Ε 65 και του οδικού άξονα Ράχες Μαλιακού- Κλειδί Ημαθίας.
Παράλληλα, το ΠΕΠ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007 - 2013, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρώτο από όλα τα ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου, διασφαλίζει κοινοτικά κονδύλια, ύψους 1,8 δις ευρώ, ενώ πρόσθετοι πόροι θα εισρεύσουν στις τρεις περιφέρειες, από τα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα της νέας περιόδου.

Επιπλέον, δεδομένου ότι ο Νομός Φθιώτιδας εντάσσεται στο Στόχο 2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επωφεληθεί στο ίδιο διάστημα, μέχρι το 2013 δηλαδή, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με πρόσθετα κονδύλια ύψους 150 εκ. ευρώ.
Τα παραπάνω έργα, αλλάζουν ριζικά το συγκοινωνιακό χάρτη της χώρας, προσδίδουν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την περιφέρειά μας, πρόσθετα ανταγωνιστικά οφέλη, καθιστούν την Λαμία, στρατηγικό συγκοινωνιακό κόμβο και θέτουν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω εξέλιξη και προσαρμογή της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας σε νέα δεδομένα.

Από το Γ' ΚΠΣ χρηματοδοτήθηκαν, επίσης, σημαντικές δράσεις του ΥΠΑΝ, όπως δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, αναβάθμισης βιομηχανικών περιοχών, ανάπτυξης βιομηχανικής έρευνας και τεχνολογίας, προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α.
Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος εκτελούνται έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΠΑΝ Ι συνολικού προϋπολογισμού 478,6 εκ. €. Συγκεκριμένα:
57 ενεργειακές επενδύσεις ύψους 186,5 εκ. €.

236 τουριστικές επενδύσεις ύψους 23,8 εκ. €.
385 βιομηχανικές επενδύσεις ύψους 202 εκ. €.
231 επενδύσεις σε κλάδους του Εμπορίου και των Υπηρεσιών ύψους 15,3 εκ. €.
229 νέες επιχειρήσεις από Νέους, Γυναίκες, ΡΟΜ, τρίτεκνους, προϋπολογισμού 19,4 εκ. €.
63 έργα Έρευνας και Τεχνολογίας προϋπολογισμού 9,9 εκ. €.

105 έργα κατάρτισης στον Τουρισμό και τη Βιομηχανία, προϋπολογισμού 5,8 εκ. €.

Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτες είναι, όμως, και οι επιδόσεις του Νομού Φθιώτιδας στο ΕΠΑΝ (2000 - 2006): 290 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. €, το 1/5 της χρηματοδότησης για την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.
[Ειδικότερα, ανά κατηγορία επένδυσης και προϋπολογισμό:
14 ενεργειακές επενδύσεις ύψους 49,5 εκ. €

53 τουριστικές επενδύσεις ύψους 7,9 εκ. €
80 βιομηχανικές επενδύσεις ύψους 32,4 εκ. € 75 επενδύσεις σε κλάδους του Εμπορίου και των Υπηρεσιών ύψους 4,6 εκ. €
43 νέες επιχειρήσεις από Νέους, Γυναίκες, ΡΟΜ, τρίτεκνους, προϋπολογισμού 3,3 εκ. €
6 έργα Έρευνας και Τεχνολογίας, προϋπολογισμού 1,2 εκ. €.

53 έργα κατάρτισης στον Τουρισμό, προϋπολογισμού 7,9 εκ. €]


Στο ίδιο πλαίσιο πρωτοβουλιών ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας αξίζει να μνημονευθεί το νέο Κέντρο Εξυπηρέτησης της ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας. Ένα έργο που (μαζί με τις μελέτες ρυμοτόμησης, τη δημιουργία δικτύων ηλεκτροφωτισμού και τα άλλα έργα υποδομής) αγγίζει περίπου τα 730 χιλ. ευρώ. Τα έργα αυτά δίνουν νέα πνοή στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, διασφαλίζοντάς τους τις υποδομές και τις εξυπηρετήσεις που είναι αναγκαίες για τη βελτίωση της λειτουργίας τους. Παράλληλα, ενισχύουν τις δυνατότητές της να λειτουργεί ως κέντρο βιομηχανικής δραστηριότητας υψηλών προδιαγραφών.

Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλει, άλλωστε, και η σύνδεση της περιοχής με το δίκτυο φυσικού αερίου, ενός καυσίμου φθηνότερου από το πετρέλαιο και περιβαλλοντικά φιλικού. Η κυβέρνηση επιδιώκει με συνέπεια τη διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου στη χώρα αλλά και την κατοχύρωση μιας θέσης - κλειδί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, μέσω της συμμετοχής μας στα μεγάλα προγράμματα κατασκευής του αγωγού Ιταλίας - Ελλάδος- Τουρκίας, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισι, και του αγωγού Southstream.
Μετά την λήψη αναγκαίων εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζουμε άμεσα την προκήρυξη διαγωνισμών για τη δημιουργία τριών νέων Επιχειρήσεων Φυσικού Αερίου (ΕΠΑ) στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας (πέραν της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης) και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Ειδικά όσον αφορά την ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης και λειτουργίας συστήματος διανομής και των σχετικών δραστηριοτήτων προμήθειας φυσικού αερίου, επέτρεψε στην Ελλάδα τη χορήγηση αποκλειστικής άδειας διανομής διάρκειας 10 ετών σε πάροχο που θα προκύψει έπειτα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.
Παράλληλα με τη διείσδυση του φυσικού αερίου, ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν χορηγηθεί άδειες παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 5.788 MW εκ των οποίων ένα εντυπωσιακό ποσοστό που ανέρχεται στο 44% (2.565 MW), προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κάτι το αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια. «Πρωταθλήτρια» σε άδειες Αιολικών Πάρκων η Εύβοια (1.006 MW) και ακολουθεί από κοντά η Βοιωτία (750 ΜW).
Οι εντυπωσιακές αυτές επιδόσεις σε αδειοδοτήσεις έργων ΑΠΕ οφείλονται αφενός στο υψηλό αιολικό, ηλιακό και υδρολογικό δυναμικό των Νομών της Περιφέρειας, αλλά επίσης στο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον που δημιουργήσαμε και τα νομοθετικά μέτρα που λάβαμε ώστε να επιταχυνθεί η αδειοδοτική διαδικασία και υλοποίηση των έργων ΑΠΕ.
Κυρίες και κύριοι,
Με την παρουσία μου εδώ, ως Υφυπουργός Ανάπτυξης, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αναγνωρίζουμε τη συμβολή σας στην ανάπτυξη της χώρας, κατανοούμε τα προβλήματά σας, μοιραζόμαστε τις αγωνίες σας, ώστε να μπορούμε να δίνουμε λύσεις, να ανοίγουμε δρόμους, να προχωρούμε σε συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Αφενός για την άμβλυνση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην εγχώρια οικονομία και αφετέρου για την παροχή κινήτρων και ευκαιριών που θα βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα.
Να απαριθμήσω, εν τάχει, μερικά από τα πρόσφατα μέτρα για την ανακούφιση του επιχειρηματικού κόσμου και την αντιμετώπιση της κρίσης. Μέτρα που έτυχαν ελάχιστης προβολής από τα μέσα ενημέρωσης, επισκιαζόμενα από τον τηλεοπτικό ορυμαγδό της παραπολιτικής, εσείς όμως αναγνωρίσατε την χρησιμότητά τους.
Μέτρα για την μείωση του συντελεστή φορολογίας, μέσω της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, που ευνοούν τις μικρές επιχειρήσεις είτε εταιρικές είτε ατομικές.
Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, όπως το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ για τη χορήγηση εγγυήσεως και επιδοτήσεως επιτοκίου δανείων κεφαλαίων κίνησης για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο τέλος της α' φάσης έχει καλύψει περίπου 30.000 επιχειρήσεις και μέχρι το τέλος της β' φάσης θα έχουν δανειοδοτηθεί με εγγύηση κεφαλαίου από το ΤΕΜΠΜΕ συνολικά 80.000 περίπου επιχειρήσεις για δάνεια άνω των 9 δις ευρώ.

Μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, όπως ο αποκλεισμός της κατάσχεσης της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη για οφειλές έως 20.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, η μείωση του χρόνου τήρησης και χρήσης δυσμενών στοιχείων από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και η κατάργηση με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης σειράς προμηθειών που εισέπρατταν παράνομα οι τράπεζες από καταθέτες και δανειολήπτες.
Ειδικά μέτρα στήριξης, για την τόνωση κλάδων της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως π.χ. οι ξενοδοχειακές και εν γένει τουριστικές επιχειρήσεις, η εμπορία αυτοκίνητου και η οικοδομή.
Η συγκυρία είναι δύσκολη αλλά κάθε μέρα που περνά μας φέρνει πλησιέστερα στο πέρας της κρίσης και ήδη δημοσιεύονται στο διεθνή τύπο οι πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις για αναστροφή του δυσμενούς κλίματος σύντομα και μάλιστα εντός του 2009.
Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, κυβέρνηση και παραγωγικοί φορείς, από κοινού, προετοιμαζόμαστε κατάλληλα ώστε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τη νέα περίοδο οικονομικής ανάκαμψης που έρχεται, αναδεικνύοντας την επιχειρηματικότητα σε συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.
Πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθειά μας αυτή, το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, «Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ). Οι πόροι που έχουν διασφαλισθεί ανέρχονται στα 3,2 δις ευρώ και με την προσθήκη της ιδίας συμμετοχής θα ξεπεράσουν τα 6,3 δις ευρώ. Ήδη έχουν προκηρυχθεί δράσεις ύψους περίπου 560 εκ ευρώ, ενώ στόχος μας είναι μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2009, να ενεργοποιήσουμε το 40% του προγράμματος.

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ανοίγουν τα προγράμματα Γυναικείας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας από τον ΕΟΜΜΕΧ, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. Ευρώ. Για την ευρύτερη κοινοποίηση των δράσεων αυτών, επιδιώξαμε τη συνεργασία φορέων όπως τα Επιμελητήρια, τα Κέντρα Υποδοχής και Ενημέρωσης Επιχειρηματιών, τα γραφεία Επιχειρηματικότητας και Διασύνδεσης των πανεπιστημίων κλπ. Όλοι οι προαναφερόμενοι φορείς, είναι στην διάθεση όσων τυχόν δεν ενημερώθηκαν ή χρειάζονται περαιτέρω πληροφόρηση και υποστήριξη.
Σύντομα, δε, πρόκειται να ανακοινώσουμε δύο καινοτομικά προγράμματα που έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν στην πράξη την προώθηση της «πράσινης επιχειρηματικότητας», για την οποία γίνεται πολύς λόγος στις ημέρες μας:
· Το πρόγραμμα «Πράσινη Επιχείρηση 2009» και
· Το πρόγραμμα «Πράσινες Υποδομές 2009»
Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα υπαχθούν στα δύο αυτά προγράμματα θα είναι επιδοτούμενα σε ποσοστό έως 50% επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, το δε ύψος της δημόσιας δαπάνης αμφοτέρων είναι 60 εκατ. ευρώ.

Φίλες και φίλοι,
Η 43η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας ανοίγει τις πύλες της για
να υποδεχθεί επιχειρηματίες και κοινό από ολόκληρη τη χώρα, εκπέμποντας ένα αισιόδοξο μήνυμα επιχειρηματικού δυναμισμού σε μια περίοδο που το χρειαζόμαστε ιδιαίτερα.
Αντιλαμβανόμαστε την Έκθεση όχι απλώς ως ένα σημείο προβολής προϊόντων από τους επιχειρηματίες της περιοχής, αλλά ως μια ευκαιρία συνάντησης επιχειρηματικών ιδεών, που ειδικά στη δύσκολη συγκυρία που διερχόμαστε, συνιστά τον υγιέστερο τρόπο αντίδρασης της οικονομίας.
Η επιχειρηματική δράση είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας και διοργανώσεις όπως η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας ενισχύουν τη δύναμη αυτή και φέρνουν την οικονομική ανάκαμψη πλησιέστερα.
Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τα εγκαίνια της 43ης Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας και εύχομαι καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: