Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Απόλυτα ασφαλές το χοιρινό κρέας στην Ελλάδα, λέει ο Χατζηγάκης

Απόλυτα ασφαλές το χοιρινό κρέας στην Ελλάδα, δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι αδικαιολόγητο να μην τρώνε χοιρινό κρέας οι Έλληνες καταναλωτές. Δε διατρέχουν κανένα, μα κανέναν κίνδυνο όσον αφορά στην κατανάλωση χοιρινού κρέατος. Τα χοιρινά κρέατα που καταναλίσκονται στην Ελλάδα, είναι είτε ντόπιας παραγωγής (σχεδόν τα μισά 45%-50%), είτε Ευρωπαϊκής παραγωγής που δεν έχουν σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρέπει, επίσης να σας πω αυτό που είναι ήδη γνωστό, ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα, μα κανένα κρούσμα που αφορά στα χοιρινά κρέατα. Επομένως, γιατί αυτός ο πανικός, γιατί αυτός ο φόβος; Είναι αδικαιολόγητος και νομίζω ότι άφοβα θα μπορούν οι Έλληνες καταναλωτές να αναλώνουν τα ωραία, τα φρέσκα, τα κατάλληλα χοιρινά κρέατα που παράγονται στην Ελλάδα».
Για το θέμα άλλωστε εξέδωσε ανακοίνωση η Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στην οποία υπογραμμίζει:
1. Ο νέος ιός της γρίπης Α δεν έχει βρεθεί σε εκτροφές χοίρων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.
2. Στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, όλα τα ζώα ελέγχονται, καταρχήν σε επίπεδο στάβλου για ύπαρξη νοσημάτων, για τη διασφάλιση τόσο της δικής τους υγείας, όσο και του ανθρώπου.
3. Σύμφωνα με τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο, κανένα ζώο που εμφανίζει συμπτώματα οποιασδήποτε νόσου δε φτάνει στο στάδιο της σφαγής.
4. Ο υγειονομικός κρεοσκοπικός έλεγχος, που ακολουθεί μετά τη σφαγή, επιπλέον διασφαλίζει τον καταναλωτή καθώς τυχόν ακατάλληλα σφάγια κατάσχονται και απορρίπτονται.
5. Ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει από κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του με την προϋπόθεση ότι αυτά υφίστανται σωστό χειρισμό και καλό μαγείρεμα.
6. Ο Έλληνας καταναλωτής θα πρέπει να αναζητά ενημέρωση από αρμόδιους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: