Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Γεωθερμικά πεδία σε Δαμάστα και Λιχάδες

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας υπέγραψε χθες την απόφαση για το χαρακτηρισμό και την υπαγωγή στην αντίστοιχη κατηγορία επτά (7) νέων γεωθερμικών πεδίων της χώρας.

Τα νέα πεδία είναι:
1. Βεβαιωμένο Γεωθερμικό Πεδίο Χαμηλής Θερμοκρασίας Θυμιανών Χίου.
2. Πιθανό Γεωθερμικό Πεδίο Χαμηλής Θερμοκρασίας Θυμιανών Χίου.
3. Πιθανό Γεωθερμικό Πεδίο Χαμηλής Θερμοκρασίας Συκιών Άρτας.
4. Βεβαιωμένο Γεωθερμικό Πεδίο Χαμηλής Θερμοκρασίας Δαμάστας Φθιώτιδας.
5. Βεβαιωμένο Γεωθερμικό Πεδίο Χαμηλής Θερμοκρασίας Λιχάδων Εύβοιας.
6. Βεβαιωμένο Γεωθερμικό Πεδίο Χαμηλής Θερμοκρασίας Νέας Απολλωνίας Θεσσαλονίκης.
7. Βεβαιωμένο Γεωθερμικό Πεδίο Χαμηλής θερμοκρασίας Ρίζας Αντιρρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Η πιστοποίηση των γεωθερμικών πεδίων γίνεται αφού έχει προηγηθεί σχετική έρευνα και εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Με την ισχύουσα νομοθεσία ως πεδία χαμηλής θερμοκρασίας χαρακτηρίζονται αυτά που η θερμοκρασία των ρευστών κυμαίνεται από 25ο έως 90ο C. Για παράδειγμα, το πεδίο στη Δαμάστα Φθιώτιδας εκτιμάται ότι έχει μία μέση θερμοκρασία ρευστού στους 43ο C.

Για τον ελλαδικό χώρο η έως τώρα έρευνα έχει γίνει από το Ι.Γ.Μ.Ε., με χρηματοδότηση από το ΕΠΑΝ Ι και έως σήμερα είχαν πιστοποιηθεί τριάντα τέσσερα (34) πεδία χαμηλής θερμοκρασίας. Ο συνολικός αριθμός των βεβαιωμένων και πιθανών γεωθερμικών πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας της χώρας, μετά και τη σημερινή Υ.Α., ανέρχεται σε σαράντα ένα (41).

Επιπλέον, με τη νέα Υ.Α. επαναπροσδιορίζονται τα χαρακτηριστικά τριών (3) ήδη κηρυγμένων πεδίων βάσει νεότερων ερευνητικών αποτελεσμάτων. Τα πεδία που επαναπροσδιορίζονται είναι: Τα Βεβαιωμένα Πεδία Χαμηλής Θερμοκρασίας Συκιών Άρτας και Νενήτων Χίου και το πιθανό χαμηλής θερμοκρασίας Νενήτων Χίου.

Το δικαίωμα μίσθωσης της διαχείρισης βεβαιωμένων και της έρευνας των πιθανών γεωθερμικών πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας ανήκει στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας που βρίσκεται το κάθε πεδίο.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και της αξιοποίησης των εθνικών φυσικών πόρων, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της γεωθερμίας στην Ελλάδα. Μετά το 2004 ενεργοποιήθηκε ο ν.3175/03, ψηφίστηκε ο ν.3734/09 ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις στη γεωθερμία και η χρήση της στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ έως το τέλος Μαΐου ολοκληρώνονται οι αντίστοιχες αλλαγές στις εκτελεστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις.

Η γεωθερμία ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αξιοποίησή της μπορεί να προσδώσει πολλά οφέλη για την ανάπτυξη της χώρας. Έχει πολλαπλές εφαρμογές, στον πρωτογενή αγροτικό τομέα (πχ. θερμοκηπιακές καλλιέργειες), στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων (πχ. ξήρανση), σε βιομηχανικές εφαρμογές, στην τηλεθέρμανση πόλεων και οικισμών, σε ιχθυοκαλλιέργειες, στην αφαλάτωση νερού, στην τουριστική εκμετάλλευση (πχ. ιαματικά λουτρά, spa) κλπ.

Ταυτόχρονα, είναι καθαρή μορφή ενέργειας, φιλική προς το περιβάλλον, καθώς δεν έχει εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, διαθέσιμη 365 ημέρες το χρόνο και με απόδοση μεγαλύτερη από 90%. Επιπλέον, η διασπορά των πεδίων είναι τέτοια που η αξιοποίησή τους μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: