Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Πού θα ανεγερθεί το Πανεπιστήμιο στη Λιβαδειά

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς στις 6 Μαΐου 2009 που αφορούσε τη Β2 φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της βοιωτικής πρωτεύουσας αποφασίστηκε, σύμφωνα και με την εισήγηση της ΘΕΩΡΗΜΑ ΑΕ, η θέση όπου θα ανεγερθεί το κτήριο το οποίο θα στεγάσει το παράρτημα του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας που λειτουργεί στη Λιβαδειά. Δείτε την εισήγηση. Κάντε κλίκ στον χάρτη για μεγέθυνση.


o Πανεπιστήμιο
Από το ακαδημαϊκό έτος 2005,
λειτουργεί στην πόλη της Λιβαδειάς, τμήμα ανώτατης εκπαίδευσης. Πρόκειται για νεοσύστατο τμήμα, αντικείμενο του οποίου είναι η Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη. Η ίδρυση ΑΕΙ στην Λιβαδειά, αποτελούσε χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, δεδομένης της σημασίας που θα είχε για την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής.
Η πανεπιστημιακή μονάδα στεγάζεται σε διώροφο κτίριο επί της κεντρικής πλατείας της πόλης της Λιβαδειάς, πλατεία Λάμπρου Κατσώνη. Το κτίριο έχει συνολική επιφάνεια περί τα 1200m2. Η πανεπιστημιακή μονάδα διαθέτει δύο μόνο αίθουσες διδασκαλίας. Προτείνεται η μετακίνηση της πανεπιστημιακής μονάδας σε αυτόνομη έκταση, αποσκοπώντας στην δημιουργία μιας ανεξάρτητης πανεπιστημιακής μονάδας εντός της οποίας θα στεγάζονται αίθουσες διδασκαλίας, φοιτητικές εστίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης καθώς και ελεύθεροι χώροι πρασίνου, δημιουργώντας έτσι μία μικρής κλίμακας πανεπιστημιούπολη.
Έτσι, προτείνεται η μεταφορά του πανεπιστημίου βόρεια του πολεοδομικού ιστού, σε περιοχή προσβάσιμη, από το λειτουργικό κέντρο της πόλης (απέχει μόλις περί τα 550m. από την σημερινή του θέση) και εκτός του πυκνοδομημένου τμήματος της πόλης
Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη έκταση, συνολικής επιφάνειας 56,4 στρ., χωροθετείται μεταξύ της προτεινόμενης ζώνης παραποτάμιας προστασίας και του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης, στο βόρειο τμήμα της πόλης και σε επαφή με την Π.Ε. 7. Περικλείεται από τους υφιστάμενους οδικούς άξονες Θεσσαλονίκης στα ανατολικά και Ρούμελης στα νότια, ενώ βόρεια εφάπτεται με την προτεινόμενη νέα είσοδο, βόρεια της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: