Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Σεισμικότητα στη Μεσσηνία

Στο Αμφιθέατρο της νομαρχίας Μεσσηνίας ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της διημερίδας που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του νομού, με θέμα ''Σεισμός και Μέτρα Προστασίας. Διαχείριση Έκτακτης Ανάγκης''.

Ο νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος, στο χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ''η συνάντησή μας αυτή έχει έναν συγκεκριμένο στόχο, την συνεχή ενημέρωσή μας και την ετοιμότητά μας για τα ζητήματα του σεισμού'' και πρόσθεσε πως ''πάντα είναι επιτακτικό το αίτημα και για διαδικασίες πρόληψης αλλά κυρίως και για διαδικασίες προστασίας κατά την διάρκεια του σεισμού. Πρέπει κανείς να ξέρει τι και πώς θα αντιμετωπίζει καταστάσεις, πριν, κατά την διάρκεια και μετά την διαδικασία αυτή. Γι'Α αυτό αυτή η ημερίδα φιλοδοξεί, κατ'Α αρχήν, να επαναλάβει πράγματα τα οποία είναι γνωστά, αλλά που συνεχώς βελτιώνονται και αναβαθμίζονται και από την άλλη πλευρά να δοκιμάσουμε την ετοιμότητά μας, την παρουσία μας στις κινήσεις τις οποίες οφείλουμε να κάνουμε''.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Κώστας Μακρόπουλος, στην εισήγησή του ενημέρωσε για το έργο του ΟΑΣΠ, που στόχο έχει την ενίσχυση της σεισμικής ασφάλειας κι έκανε λόγο στα σεισμικά ενεργά ρήγματα στη Μεσσηνία και μίλησε για τους τρόπους αντιμετώπισης των καταστροφών, την πρόληψη, τα μέτρα, την μείωση του σεισμικού κινδύνου και για τον ρόλο της εκπαίδευσης.

Ο καθηγητής κ. Σπυρίδων Λαλεχός, Γεωλόγος, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των καταγραφών της σεισμικής ακολουθίας στην Μεσσηνιακή Μάνη, Αβία - Κάμπο για την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου 2009, στην τεκτονική της περιοχής, στην ιστορική σεισμικότητα, και στη σεισμική ακολουθία Μαρτίου - Απριλίου 2009. Επίσης ενημέρωσε ότι στις 20 Μαρτίου 2009 τοποθετήθηκαν 4 ψηφιακοί σεισμογράφοι στα χωριά Ελαιοχώρι, Αβία, Αλτομιρά και τον Κάμπο, ενώ υπήρχαν ήδη 3 σταθμοί του ενοποιημένου δικτύου σεισμογράφων στην Ιθώμη, την Πύλο και το Δυρό για τη παρακολούθηση του φαινομένου.

Τόνισε, δε, ότι οι σεισμοί στην Αβία είναι μικροί και ρηχοί και γι' αυτό και παρατηρείται και ο θόρυβος. Παρουσιάστηκε αναλυτική εξέλιξη ανά 10ήμερο και ενημέρωσε ότι η παρακολούθηση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα καθημερινά. Συμπερασματικά ανέφερε ότι πρόκειται για μικρούς και επιφανειακούς σεισμούς, που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ενεργοποίηση μεγάλων ρηγμάτων όπως αυτό που προκάλεσε το σεισμό του 'Α86 αλλά διέγερση μικρότερων που αδυνατούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς κι επεσήμανε ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά με προοδευτική μείωση.

Τέλος να αναφέρουμε ότι ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις κατά το χθεσινό πρόγραμμα και σήμερα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της διημερίδας με άσκηση ετοιμότητας σεισμού σε σχολικές μονάδες της Καλαμάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: