Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Αυτή είναι η επέκταση του Σχεδίου Πόλεως στη Λιβαδειά


Προτείνονται τέσσερα τμήματα επέκτασης (τρία εκ των οποίων βρίσκονται βόρεια των Π.Ε. 6 & 7, ενώ το τέταρτο βρίσκεται νότια της Π.Ε.1), τα οποία θα έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά :
θα αποτελέσουν τόπο εγκατάστασης υποστηρικτικών λειτουργιών
θα ενισχύσουν το δίκτυο κοινοχρήστων χώρων, και
θα αναπτυχθούν με ηπιότερου όρους δόμησης σε σχέση με την υπόλοιπη πόλη
Συγκεκριμένα προτείνονται τα ακόλουθα τμήματα επέκτασης :
Τμήμα Α Περιοχή βόρεια της Π.Ε. 6, έκτασης 208,2 στρεμμάτων
Τμήμα Β Περιοχή βόρεια της Π.Ε. 7, έκτασης 231,4 στρεμμάτων
Τμήμα Γ Περιοχή βόρεια της Π.Ε. 7 και δυτικά του συνοικισμού Αγ. Βλασίου / Νοσοκομείο, έκτασης 56,4 στρεμμάτων
Τμήμα Δ Περιοχή ανατολικά νότια της Π.Ε. 1 - Συνοικισμός Αγ. Μελετίου, έκτασης 85,1 στρεμμάτων
Συνεπώς, οι νέες, αυτές, περιοχές του αστικού ιστού θα εμφανίζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις υπόλοιπες Π.Ε., δημιουργώντας έτσι ένα ανταγωνιστικό προς το κυρίαρχο, σήμερα, μοντέλο αστικής ανάπτυξης. Τα βασικά χαρακτηριστικά θα είναι η χαμηλή δόμηση και η εξασφάλιση επαρκών κοινοχρήστων / ελεύθερων χώρων.
Πρόκειται για τέσσερα τμήματα, τρία εκ των οποίων αφορούν εκτάσεις βόρεια των περιοχών επέκτασης Π.Ε. 6 & 7, ενώ η τέταρτη προτεινόμενη περιοχή επέκτασης αφορά την περιοχή νότια και ΝΑ της Π.Ε. 1. Τα τμήματα αυτά αφορούν στο σύνολο τους περιοχές γεωργικής γης και γεωργικής γης Α’ προτεραιότητας.
Στην επιλογή των συγκεκριμένων θέσεων συνέβαλλε το γεγονός ότι ο αστικός ιστός της πόλης παρουσιάζει σαφείς περιοριστικούς παράγοντες πολεοδομικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η πόλη της Λιβαδειάς περιορίζεται σημαντικά στα νότια των Π.Ε. 3 και Π.Ε. 4, και εν μέρει στα δυτικά, εξαιτίας του έντονου ανάγλυφου, καθιστώντας αδύνατη την περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη (και λόγω των δασικών εκτάσεων που υπάρχουν νότια της Λιβαδειάς). Συνεπώς, τα περιθώρια επέκτασης του αστικού ιστού εντοπίζονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του διαμορφωμένου ιστού, στο ΝΑ τμήμα του Σχεδίου πόλεως και δευτερευόντως στο δυτικό.
Επισημαίνεται ότι το βόρειο όριο των προτεινόμενων τμημάτων επέκτασης Α & Β είναι παράλληλο στο υφιστάμενο όριο του Σχεδίου πόλης (οδός Ρούμελης) και απέχει από αυτό περί τα 150m, ενώ προς το δυτικότερο του άκρο εκτείνεται σε ζώνη μεγαλύτερης απόστασης από το όριο του Σχεδίου πόλης και εφάπτεται της προτεινόμενης ζώνης ελέγχου παρόδιας προστασίας. Δυτικά, το προτεινόμενο τμήμα επέκτασης Α, ορίζεται από το όριο του Σχεδίου πόλης της Λιβαδειάς, βόρεια από την προτεινόμενη ζώνη ελέγχου παρόδιας προστασίας, ενώ ανατολικά ορίζεται από την προτεινόμενη ζώνη παραποτάμιας προστασίας. Το προτεινόμενο τμήμα επέκτασης Γ, ανατολικά και νότια είναι σε επαφή με τον συνοικισμό Αγ. Βλασίου και τον χώρο του Νοσοκομείου, ενώ δυτικά ορίζεται από την προτεινόμενη ζώνη παραποτάμιας προστασίας και βόρεια από την προτεινόμενη νέα βόρεια είσοδο. Το προτεινόμενο τμήμα επέκτασης Β, γειτνιάζει στα νότια και ΝΔ με το όριο του Σχεδίου πόλεως και την Π.Ε. 7. Τέλος, το προτεινόμενο τμήμα επέκτασης Δ εκτείνεται σε ζώνη παράλληλη με το υφιστάμενο όριο του Σχεδίου πόλεως και σε απόσταση περί τα 80m ανατολικά αυτού. Το βόρειο όριο του τμήματος επέκτασης Δ εφάπτεται της ανατολικής εισόδου της πόλης, ενώ το ΝΔ άκρο με τον οδικό άξονα που συνδέει την πόλη της Λιβαδειάς με το Λαφύστι (Διάγραμμα Δ.2.4.-1).

Δεν υπάρχουν σχόλια: