Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Κίνητρα για φωτοβολταϊκά και γεωθερμία σε οικίες

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας συμμετείχε την Τετάρτη 20 Μαΐου, σε συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κατά την οποία παρουσιάστηκαν δύο νέες δράσεις του Υπουργείου για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η πρώτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σπίτια, καθώς και σε εκτός σχεδίου πόλης γήπεδα, και η δεύτερη για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση της γεωθερμίας.

Ειδικότερα, με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», το ΥΠΑΝ δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια, τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη του σπιτιού του για την παραγωγή ηλεκτρισμού, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης από την Πολεοδομία και καμία υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορεία, φορολόγησης ή αδειοδότησης από τη ΡΑΕ και το ΥΠΑΝ.

Παράλληλα, προσφέρεται ισχυρό οικονομικό κίνητρο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, που έχει να κάνει με την πώληση στο κεντρικό σύστημα της ΔΕΗ της ενέργειας, η οποία θα περισσεύει από την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στην ιδιαίτερα ελκυστική τιμή των 55 λεπτών του ευρώ/κιλοβατώρα, δηλαδή πέντε φορές υψηλότερη από την αντίστοιχη τιμή πώλησης της εταιρίας. Για την ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται στο δίκτυο θα γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με την ενέργεια που καταναλώνει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε η υπογραφή ΚΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ - ΥΠΑΝ για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε εκτός σχεδίου περιοχές, με την οποία επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και σε μη άρτια - μη οικοδομήσιμα, δηλαδή μικρότερα των 4 στρεμμάτων οικόπεδα, δίνοντας έτσι αξία σε πληθώρα αγροτεμαχίων σε όλη την Ελλάδα. Θεσπίζονται, επίσης, ιδιαίτερα ελαστικοί και ευνοϊκοί όροι, δηλαδή μεγάλοι συντελεστές κάλυψης 80% και μικρές αποστάσεις από τα όρια των οικοπέδων.

Η μεγαλύτερη τομή, ωστόσο, είναι ότι καταργείται η υποχρέωση έγκρισης από την οικεία Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ), καθώς και η υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας, τα οποία αντικαθίστανται απ’ την απλή έγκριση εργασιών.

Ακολούθως, ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Ι. Μπούγας, παρουσίασε ένα πλέγμα μέτρων, τα οποία παίρνουν θεσμική υπόσταση με τρεις νέες Υπουργικές Αποφάσεις, και αποσκοπούν στην καλύτερη αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας μας, αλλά και στην ανάδειξη της γεωθερμίας που αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για ψύξη και θέρμανση όχι μόνο των οικιών, αλλά επίσης κτιρίων, εγκαταστάσεων εν γένει και, βέβαια, κάθε είδος χώρου:

· Η πρώτη Υπουργική Απόφαση αφορά στην κήρυξη επτά νέων γεωθερμικών πεδίων, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί και βεβαιωθεί από το ΙΓΜΕ, τον αρμόδιο εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου: δύο στα Θυμιανά Χίου, ένα στις Συκιές Άρτας, στη Δαμάστα Φθιώτιδας, στις Λιχάδες Εύβοιας, στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης και στο Αντίρριο Αιτωλοακαρνανίας.

· Η δεύτερη Υπουργική Απόφαση απλοποιεί τις διαδικασίες για τη χρήση της γεωθερμίας στη θέρμανση και ψύξη χώρων και εγκαταστάσεων, προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και περαιτέρω διείσδυση της πράσινης ενέργειας στην καθημερινότητα των πολιτών. Μεταξύ άλλων, ελαττώνεται ο αριθμός των δικαιολογητικών που απαιτούνταν μέχρι σήμερα και δίδεται μία ενιαία μορφή στην άδεια που εκδίδεται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, χωρίς εμπλοκή των Πολεοδομικών Υπηρεσιών.

· Με την τρίτη Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι διαδικασίες μίσθωσης των γεωθερμικών πεδίων σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου 3734/2009 και βελτιώνεται επί το αντικειμενικότερο η διαδικασία των διαγωνισμών με ενιαία αντικειμενικά κριτήρια και συγκεκριμένους συντελεστές βαρύτητας για όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Ο κ. Μπούγας τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου με την προώθηση των παραπάνω Υ.Α., οι οποίες θα υπογραφούν στις αμέσως προσεχείς ημέρες και θα παρουσιάζονται αναλυτικά κάθε φορά, είναι να γίνει η γεωθερμία οικεία στο ευρύ κοινό, να αναδειχθούν τα οφέλη τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή της και, τελικώς, να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πολύ αξιόλογο γεωθερμικό δυναμικό της χώρας.

Το όφελος από τη χρήση της γεωθερμίας είναι τόσο οικονομικό όσο και περιβαλλοντικό, καθώς, επί παραδείγματι, για την ίδια ποσότητα ψύξης, ένα γεωθερμικό σύστημα παρέχει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 40% σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα. Επίσης, το γεωθερμικό σύστημα δεν έχει καμία εκπομπή καυσαερίων, ενώ συνεπάγεται μείωση από 40% ως 60% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης – ψύξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: