Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ευρωεκλογές χωρίς ενδιαφέρον

Παρά την πόλωση που επιχειρούν τα κόμματα, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue
Της Ελλης Tριανταφύλλου

Μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές, ενίσχυση της τάσης αποχής και μικρή μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αποτυπώνει το δεύτερο κύμα του κυλιόμενου Βαρόμετρου της Public Issue για την «Κ» και τον ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 33,5% έναντι 28,5% της Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι είναι ισοδύναμοι με 6,5%, ακολουθούν το ΚΚΕ με 6% και ο ΛΑΟΣ με 5%, ενώ οι αναποφάσιστοι κυμαίνονται στο 11%.
Παρότι η μέτρηση διενεργήθηκε στο διάστημα από 13-15 Μαΐου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των ευρωψηφοδελτίων των κομμάτων, και Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν την πόλωση του προεκλογικού κλίματος, η πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται αποστασιοποιημένη και αδιάφορη. Επιπλέον, αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που σκέφτονται να μην προσέλθουν στις κάλπες, αλλά και εκείνων που προβληματίζονται για το κόμμα που τελικώς θα επιλέξουν. Συγκεκριμένα έξι στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές και οκτώ στους δέκα απαντούν ότι δεν παρακολούθησαν συζητήσεις και ειδήσεις στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο, σχετικά με την αναμέτρηση. Επίσης, το 67% όσων δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που σκέπτεται να μην προσέλθει στις κάλπες, ενώ στο πρώτο κύμα της μέτρησης, το ποσοστό κυμαινόταν στο 62%. Ωστόσο, οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν.
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποτύπωση της κομματικής προέλευσης των ψηφοφόρων των Οικολόγων, οι οποίοι αντλούν ψήφους κατά 27% από τη Ν.Δ., κατά 18% από το ΠΑΣΟΚ, κατά 15% από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά 3% από το ΚΚΕ, κατά 2% από το ΛΑΟΣ, και 7% από νέους ψηφοφόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: