Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Καταδικάστηκε η ΔΕΗ στην καταβολή αποζημίωσης υπέρ καταναλωτού

Σε μια δικαστική απόφαση, που ίσως ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την ΔΕΗ, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας επιδίκασε αποζημίωση 3.613 ευρώ σε καταναλώτρια στην Κυψέλη, οι ηλεκτρικές συσκευές της οποίας κάηκαν μετά από μπλακ άουτ το 2004.
Την Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2004, λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου, προκλήθηκε γενική διακοπή ρεύματος στην Κυψέλη, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να βυθιστούν στο σκοτάδι. Το ίδιο συνέβη στην κατοικία της ενάγουσας, Μαρίας Πρασσά. Η ζημιά προκλήθηκε, όμως, όταν έγινε επανατροφοδότηση του δικτύου με ηλεκτρικό ρεύμα, τάσεως μεγαλύτερης των 230 Volt. Έτσι, όταν η κα Πρασσά επιχείρησε να ανοίξει τις ηλεκτρικές συσκευές της, διαπίστωσε ότι η τηλεόραση, τρία κλιματιστικά, ένας ψυγειοκαταψύκτης και ένα στερεοφωνικό συγκρότημα είχαν καεί.
Προσέφυγε στα δικαστήρια
Η Μαρία Πρασσά αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας από τη ΔΕΗ να αντικαταστήσει τις ηλεκτρικές της συσκευές. Αρχικά, το Ειρηνοδικείο τη δικαίωσε, επιδικάζοντάς της 3.613 ευρώ -το ποσό, δηλαδή, που είχε πληρώσει για την αγορά νέων συσκευών. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού άσκησε έφεση, με το επιχείρημα ότι «δεν έχει καμία υποχρέωση προς αποζημίωση, επειδή σύμφωνα με τους Γενικούς Όρους Συναλλαγής, ο προμηθευτής δεν εγγυάται την παροχή ρεύματος σε περιπτώσεις ανωμαλιών ή διακοπών και απαλλάσσεται της ευθύνης έναντι του πελάτη για τυχόν ζημιά».
Το σκεπτικό, όμως, της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου είναι «κόλαφος» για τη ΔΕΗ. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει ότι για τη βλάβη ευθύνονται οι τεχνικοί της ΔΕΗ, οι οποίοι παρέλειψαν να προβούν σε προληπτικούς ελέγχους του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας προς την κατοικία της προσφεύγουσας, αλλά και σε συντήρησή του, ώστε να εξαλείψουν τον κίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: