Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Οικοδομικές κόντρες στη Λιβαδειά για την απεργία της Πέμπτης

Χάσμα μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων στο Σωματείο Οικοδόμων Λιβαδειάς προεκλήθη με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) να μην συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (που πρόσκιεται στο ΠΑΜΕ/ΚΚΕ) για τις 14 Μαίου, ημέρα Πέμπτη. Στην μεσημεριανή ανακοίνωση του Σωματείου Οικοδόμων Λιβαδειάς απάντησε το βράδυ με σκληρή γλώσσα το Πανοικοδομικό Μέτωπο. Δείτε τις ανακοινώσεις.


Ιδού η ανακοίνωση του Σωματείου Οικοδόμων.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Λιβαδειά 12/5/2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι Οικοδόμοι
Σας ενημερώνουμε ότι το Σωματείο μας, σε Συνεδρίασή του, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να μη συμμετάσχει στην Απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας για τις 14 Μάη 2009, ημέρα Πέμπτη.
Το κάλεσμα της Ομοσπονδίας για την Απεργία ήταν προς την κατεύθυνση του ΠΑΜΕ, λες και μόνο αυτοί που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ αγωνίζονται για τα προβλήματα, που απασχολούν τον κλάδο μας.
Διαφωνούμε ριζικά με τέτοιου είδους κατευθύνσεις, που χρωματίζουν τους εργαζόμενους και οδηγούν στη διάσπαση.
Τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας είναι κοινά για όλους τους Οικοδόμους.
Στην ενότητα η δύναμη, στους αγώνες η νίκη!
΄Ολοι μαζί σίγουρα μπορούμε να πετύχουμε
περισσότερα !!

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΩΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ


...και η απάντηση του Πανοικοδομικού Μετώπου.
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι οικοδόμοι
Μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του σωματείου μας γράφτηκε την Πέμπτη 7 Μαΐου 2009. Για πρώτη φορά στα 70 σχεδόν χρόνια της ύπαρξης και δράσης του σωματείου, η σημερινή συγκυ­ριακή πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) αποφάσισε να μη συμμετέχει το σωματείο σε απεργία του κλάδου. Συ­γκεκριμένα, αποφάσισε να μη συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική πανοικοδομική απεργία που κήρυξε ομόφωνα το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για τις 14 Μαΐου, για τα εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι. Μια απόφαση πέρα από κάθε συνδικαλιστική λο­γική και πρακτική. Οι συνάδελφοι αυτοί με την απόφαση που πήραν παίζουν καθαρά το παιχνίδι της εργοδοσίας και των κατασκευαστικών εταιριών, οι οποίες είναι γνωστό ότι θέλουν να κάμ­ψουν τους αγώνες του κλάδου για να περνάνε πιο εύκολα την πολιτική τους. Επίσης, με αυτή την απόφαση προσπαθούν να απαξιώσουν την Ομοσπονδία Οικοδόμων όπου με τους ταξικούς αγώ­νες της πέτυχε τη λύση διαφόρων προβλημάτων. Αλλά αυτό δε θα το καταφέρουν γιατί οι επιτυ­χίες μιλάνε από μόνες τους. Χρειάστηκαν πολλοί αγώνες και πολλές απεργίες από συναδέλφους και αγωνιστές πολύ μεγάλους για να λυθούν τα προβλήματα, μερικά από τα οποία είναι:
Πληρωμή δώρου και αδειοσήμου σους οικοδόμους, που ήταν ο μόνος κλάδος που δεν έπαιρνε.
Ξεκινώντας σταδιακά από το 8% έχει φτάσει σήμερα στο 25%.
Εφαρμόστηκε το 5ήμερο στην οικοδομή. Πέντε μέρες εργασίας αντιστοιχούν σε 6 ένσημα.
Το δωροαδειόσημο μετράει και σαν ένσημο και uπολογίζεται σε όλους τους οργανισμούς (ΙΚΑ - ΟΑΕΔ - σύνταξη κ.τ.λ.)
Καταβολή υπέρ αγνώστων ενσήμων στους οικοδόμους με αποτέλεσμα να βγουν στη σύνταξη χιλιάδες συνάδελφοι που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έβγαιναν ποτέ.
Καταβολή χειμερινού επιδόματος στους οικοδόμους κάθε φθινόπωρο το οποίο σήμερα με τους αγώνες του κλάδου έγινε νόμος με 95 ένσημα.
Σύνταξη στα 58 χρόνια, αίτημα το οποίο για να κερδιθεί και να νομοθετηθεί χρειάστηκαν 33 πα­νελλαδικές απεργίες.
Μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις που έχουν ισχύ νόμου για ορισμένους συναδέλφους που εργάζονται σε στοές, καμινάδες κλπ προβλέπονται πιο υψηλά μεροκάματα και μειωμένες ώρες εργασίας.
Συνάδελφοι
Όσο υπάρχουν προβλήματα δε μπορεί παρά να υπάρχουν και αγώνες είτε το θέλουν μερικοί είτε όχι. Δε μπορεί να γίνει διαφορετικά. Και σήμερα τα προβλήματα είναι πολλά και δύσκολα και χρειάζονται δυνατός και συντονισμένο ς αγώνας.
\
Καταγγέλουμε τη σημερινή συγκυριακή πλειοψηφία του Δ.Σ. του σωματείου για την απόφαση που πήρε. Οι "συνάδελφοι" αυτοί είναι άσχετοι και δε γνωρίζουν ούτε τις θέσεις, ούτε τις διεκδι­κήσεις του κλάδου και αυτό τους κάνει και επικίνδυνους, γιατί ο μόνος στόχος που έχουν είναι να βάλουν φρένο στους αγώνες του κλάδου. Αυτός, συνάδελφοι, είναι ο εργοδοτικός συνδικαλι­σμός. Αλλά αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει όσες αποφάσεις και να πάρουν. Τα ονόματά τους θα μείνουν στην ιστορία σαν οι πρώτοι επίσημοι απεργοσπάστες και σαν προδότες της εργατικής τάξης Καρβούνης·Γ., Τσώνης Ζ., Δήμου Ζ. Καρβούνης Χρ.
Συνάδελφοι
Σας καλούμε να πάρετε μέρος στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία την Πέμπτη 14 Μαΐου.
Οι μεγαλοεργολάβοι και μεγαλοκατασκευαστές, που άρμεγαν πριν και ετοιμάζονται στο όνομα της κρίσης να αρμέξουν και πάλι δισεκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία, λογαριάζουν "χωρίς τον ξενοδόχο", ΤΟΥΣ ΟIΚΟΔΟΜΟΥΣ. Έχουν το θράσος να ισχυρίζονται πως το πρόβλημα είναι η δική μας απαίτηση για αύξηση του μεροκάματου και προστασίας της ζωής μας και όχι τα δις που καρπώνονται και εξακολουθούν να "τσεπώνουν" αυτοί.
Διεκδικούμε λύσεις στα προβλήματα μας, παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για: Υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
./ Μεροκάματο 75 ευρώ
./ Δωρεάν αναβαθμισμένη ιατρική φροντίδα
./ Θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας χωρίς κανέναν όρο και προ υποθέσεις ./ Επίδομα ανεργίας στα 1120 ευρώ
./ Έκτακτο επίδομα σε' όλους τους οικοδόμους 1400 ευρώ ./ Υπολογισμός της ανεργίας σαν συντάξιμα χρόνια
./ Αναγνώριση και καταβολή των υπέρ αγνώστων ενσήμων ./ 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη ένσημα
./ Σύνταξη στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες ./ Κάθε ημερομίσθιο και ένσημο
./ Σύνταξη στα 4050 ένσημα
./ Κατάργηση Φ.Π.Α. στα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης
./ Να εφαρμοστεί πρόγραμμα εργατικών κατοικιών από τον Q.E.K . ./ Να σταματήσει ο ΟΕΚ να στέλνει πελάτες στις τράπεζες
./ Να ξεκινήσει ανέγερση εργατικών κατοικιών στη Λιβαδειά
./ Να ξεκινήσει ανέγερση του κτιρίου του Ι ΚΑ στο οικόπεδο
που έχει αγοραστεί για αυτό το σκοπό
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24/ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΊΌΥ
& ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΙΣ 10 π.μ.
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: