Η ομιλία της βουλευτού Φωκίδας Αφροδίτης Παπαθανάση στη συζήτηση για τις προγραμματκές δηλώσεις της κυβέρνησης.
ΟΜΙΛΙΑ της ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της ΒΟΥΛΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
18.10.2009
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω τους πολίτες της Φωκίδας, σε μια μονοεδρική περιφέρεια, που μου έδωσαν την τιμή να υπηρετήσω τον τόπο μου από τη θέση αυτή.
Σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της χώρας μας και λόγω της οικονομικής συγκυρίας ο ελληνικός λαός έδωσε ψήφο ελπίδας, ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η κρίση που βιώνουμε έχει πολύπλευρα και δομικά χαρακτηριστικά. Είναι κρίση θεσμών, κρίση αξιών, κρίση εμπιστοσύνης του κόσμου στο πολιτικό σύστημα, είναι κρίση οικονομική και κοινωνική.
Η κοινωνία εισπράττει τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της πολιτικής διαχείρισης - του ύφους της εξουσίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η κρίση που βιώνουμε οδηγεί τις γενιές να βαδίζουν με διαφορετικές ταχύτητες, να έχουν διαφορετικά δικαιώματα και ευκαιρίες, για παράδειγμα, στο ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας, το δικαίωμα των νέων ανθρώπων στο περιβάλλον, το δικαίωμα των νέων ανθρώπων στην παιδεία και τον πολιτισμό.
Όλοι, λοιπόν, συμφωνούμε ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.
Ο ελληνικός λαός ,μέσα στην κρίση αυτή ,μας τίμησε και μας δέσμευσε με την ψήφο του για αλλαγές και ανατροπές. Στον ελληνικό λαό είπαμε την αλήθεια, είπαμε πως η έξοδος από την κρίση απαιτεί να δεις κατάματα όλες τις αλήθειες του συστήματος, τις στρεβλώσεις, τα συμφέροντα και τις αδυναμίες. Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ευρύτερη κοινωνική συμμαχία και συμφωνία και τέλος, η έξοδος από την κρίση απαιτεί ουσιαστικές ανατροπές του μέχρι σήμερα οικονομικού και διοικητικού μοντέλου.
Γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι το ίδιο και γνωρίζουμε ότι με ημίμετρα και χωρίς τη στήριξη των νοικοκυριών και των εργαζομένων δε μπορούμε να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση. Δε μπορούμε με ημίμετρα να θεραπεύσουμε τη χρόνια και δομική κρίση του παραγωγικού μας μοντέλου. Χρειαζόμαστε νέο πρότυπο παραγωγικού μοντέλου. Τέλος, δε μπορούμε με ημίμετρα και συμβιβασμούς να χτίσουμε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και φιλικό προς τον πολίτη δημόσιο τομέα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός μάς ζήτησε να πούμε αλήθειες, μας ζήτησε να τολμήσουμε ανατροπές.
Οι Έλληνες πολίτες ζητούν από εμάς να διασφαλίσουμε το κράτος πρόνοιας, την παροχή δημόσιας υγείας, την παροχή δημόσιας παιδείας. Δε μπορούμε να συνεχίσουμε ως κοινωνία χωρίς την ουσιαστική στήριξη της αγοράς εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος. Πρέπει και οφείλουμε να προστατεύσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας μέσα από τα μέτρα των πρώτων εκατό ημερών, με τα πέντε νομοσχέδια που θα κατατεθούν.
Πρέπει και οφείλουμε να δώσουμε κίνητρα για την είσοδο των νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας με το νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα για τη στήριξη των ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερα χρόνια. Και τέλος, έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας με την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για νέες επενδύσεις και την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ελληνική περιφέρεια επί των ημερών διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εγκαταλείφθηκε. Παντού γυρίστε να δείτε, υπάρχουν ημιτελή και εγκαταλειμμένα δημόσια έργα. Παντού εξαγγελίες κενού περιεχομένου. Παντού νοσοκομεία σε κατάρρευση. Αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμέτωποι με χρέη, αντιμέτωποι με μία δαιδαλώδη δημόσια διοίκηση που δεν εξυπηρετεί κανέναν. Η ελληνική περιφέρεια επί των ημερών διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίστηκε με ψηφοθηρικές λογικές, χωρίς ουσιαστικό σχέδιο ανάπτυξης.Θα σας πω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Παραμονές Νομαρχιακών Εκλογών του 2006 στη Φωκίδα εξαγγέλθηκε από τον τότε Υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη πρόγραμμα 120.000.000 ευρώ με εθνικούς πόρους. Σήμερα, το πρόγραμμα αυτό αδυνατεί να πληρώσει τις ήδη υπάρχουσες εργολαβίες και οι εργολάβοι εγκαταλείπουν τα έργα.Δεύτερο παράδειγμα. Παραμονή ευρωεκλογών στο Γαλαξίδι -ήταν ο κ. Καμμένος νωρίτερα εδώ- έγινε τελετή με αγήματα, μπάντες, Υπουργούς για υπολιμεναρχείο στο Γαλαξίδι. Ξέρετε πόσα πλωτά μέσα υπάρχουν; Κανένα. Κανένα ακόμη και μέχρι την ημέρα που έφυγαν από την Κυβέρνηση.
Η ανάπτυξη, λοιπόν, της περιφέρειας οφείλει να ακουμπά σε περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης και όχι στην καλή θέληση ή φιλανθρωπία ή απόφαση της στιγμής του κάθε Υπουργού που έλκει ή όχι καταγωγή από κάθε τόπο.Διαφέρουμε σε αυτό. Οφείλουμε και θα το κάνουμε, να δούμε την ανάπτυξη της περιφέρειας με οριζόντιες, αλλά και εξειδικευμένες ανά περιοχή δράσεις, κάτω από την ομπρέλα της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης και κάτω από την αλλαγή κουλτούρας που θέλει κέντρο και περιφέρεια να έχουν ίση πολιτική μεταχείριση.
Η προστασία του περιβάλλοντος θα γίνει η ασπίδα των δικαιωμάτων της γενιάς που έρχεται, θα γίνει μοχλός ανάπτυξης και δε θα επιτρέψουμε στο όνομα καμίας κρίσης τη ληστρική εκμετάλλευση των παραγωγικών πόρων.
Σήμερα, η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η στασιμότητα στο ΕΣΠΑ αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ζητήματα περιβαλλοντολογικά, ζητήματα ανάπτυξης, ζητήματα ουσιαστικής προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πρώτο παράδειγμα.
Στη Στερεά Ελλάδα, στο ΕΣΠΑ, 8.000.000 ευρώ για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών μνημείων. Σε μια περιοχή όπου υπάρχουν οι Δελφοί και μόνο για το Αρχαίο Στάδιο και για το Αρχαίο Θέατρο δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση συντήρησης. Και δε μιλώ καθόλου, βέβαια, για τη μελλοντική δραστηριότητα, την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου. Μόλις 8.000.000 ευρώ για όλη την Περιφέρεια , να κάνεις τί;
Δεύτερο παράδειγμα.
Η Στερεά Ελλάδα, λόγω της περιοχής των Οινοφύτων, έχει εξαιρεθεί από τον Στόχο Ι. Στο ΕΣΠΑ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 120.000.000 ευρώ για προσπελασιμότητα για πέντε νομούς. Φυσικά και τα χρήματα δεν αρκούν , και η αδικία αυτή πρέπει να αρθεί με ειδικό σχέδιο από το Π.Δ.Ε.Τρίτο παράδειγμα. Στη Φωκίδα υπάρχει ο ταμιευτήρας του Μόρνου απ’ όπου εξυπηρετούνται οι ανάγκες του Λεκανοπεδίου. Και όμως, εμείς στη Φωκίδα, αυτή τη στιγμή έχουμε περιοχές ολόκληρες χωρίς νερό.Τέταρτο παράδειγμα. Στη Φωκίδα υπάρχουν οι ορεινοί όγκοι. Μπορεί με πολύ δυναμικό τρόπο να ενισχυθεί η τουριστική ανάπτυξη.
Χρειαζόμαστε, όμως, κανόνες και οι κανόνες αυτοί έχουν να κάνουν με τους δασικούς χάρτες και τα Μεταλλεία Βωξίτη. Δεν μπορούμε να στερήσουμε θέσεις εργασίας ούτε από τη ΛΑΡΚΟ, ούτε από το Αλουμίνιο, ούτε από τα Μεταλλεία Βωξίτη. Χρειαζόμαστε κανόνες και κανόνες σαφείς για να μπορέσουμε να συμπορευτούμε με τις δράσεις αυτές.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα δουλέψουμε με λογοδοσία και διαφάνεια προς όφελος όλων των πολιτών για κοινωνική δικαιοσύνη, για μια χώρα που δίνει ίσες ευκαιρίες στους πολίτες της. Δική μας ευθύνη είναι να υπηρετήσουμε τον τόπο μας κάθετα απέναντι σε μικρά ή μεγάλα συμφέροντα και ενάντια σε κάθε είδους διαπλοκή. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και υπηρετούμε την εντολή των πολιτών.
Σας ευχαριστώ.
Η Νύχτα Μετά #3
Πριν από 3 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου