Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Μείωση... αλλά του χρόνου στα διόδια

Μειωμένα διόδια στις εθνικές οδούς από το επόμενο έτος
Του Γιωργου Λιαλιου
Μείωση του ύψους των διοδίων στις εθνικές οδούς από τις αρχές του επόμενου έτους προαναγγέλλει το υπουργείο Υποδομών. Το Δημόσιο φέρεται διατεθειμένο να παραιτηθεί από το ποσοστό των εσόδων του από τα διόδια, εκτιμά όμως ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα, με δεδομένη την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης με νόμο από τη Βουλή.
Την ίδια στιγμή η νομαρχία Ανατολικής Αττικής ζητεί την κατάργηση όλων των σταθμών διοδίων στην Αττική και επιδιώκει άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό. Το αργότερο στο επόμενο έτος αναμένεται να ξεκινήσει και η είσπραξη των διοδίων στην Εγνατία, που αναβάλλεται επί μια διετία.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «άνοιξε τα χαρτιά του» σε σχέση με το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα διόδια στις εθνικές οδούς, που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες για 35 έτη με βάση συμβάσεις παραχώρησης (τις οποίες, αξίζει να σημειωθεί, υπερψήφισε στη Βουλή παρά τις αντιρρήσεις του και το ΠΑΣΟΚ).

Πρόθεση του υπουργείου είναι να παραιτηθεί από το νέο έτος του δικαιώματός του να εισπράττει έμμεσο φόρο μέσω των διοδίων. Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσει να συγκρατήσει τις μεγάλες αυξήσεις στα διόδια που προβλέπονται από τις συμβάσεις για τα έτη 2010 και 2011. Το υπουργείο αναζητεί τρόπους ελιγμών και σε δύο ακόμα ζητήματα σε σχέση με τα διόδια: τον αριθμό και τη θέση των σταθμών, καθώς και τη δημιουργία παράπλευρου οδικού δικτύου. Η ηγεσία του υπουργείου, πάντως δεν κρύβει ότι έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης, καθώς τυχόν τροποποιήσεις στις συμβάσεις θα πρέπει να εγκριθούν εκ νέου από τη Βουλή, ενδεχομένως και την Ε.Ε.

Την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις για τα νέα διόδια. Το νομαρχιακό συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, ύστερα από κοινή σύσκεψη με 14 δημάρχους της βορειοανατολικής Αττικής, αποφάσισε χθες να ζητήσει την κατάργηση όλων των διοδίων εντός του νομού. Παράλληλα δήλωσε ότι θα στηρίξει όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια και ότι θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για το θέμα.

Στο προσκήνιο έρχονται όμως και τα διόδια της Εγνατίας. Το υπουργείο Υποδομών προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει σύντομα η λειτουργία των πρώτων από τους 13 σταθμούς διοδίων του άξονα. Μάλιστα πηγές του υπουργείου υποστήριζαν ότι η είσπραξη των διοδίων αναβάλλεται συνεχώς την τελευταία διετία για πολιτικούς λόγους, παρότι προβλέπεται από τη σύμβαση δανείων που η Εγνατία Α.Ε. έχει υπογράψει με τέσσερις τράπεζες.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: