Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

O Παντέλογλου για Ασωπό

Με δύο ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις του ο κ. Αθ. Παντέλογλου εκ μέρους του Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΙΤΑΠ) περιγράφει την κατάσταση στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων και επιχειρεί να θέσει προ των ευθυνών της τη νέα διοίκηση και την νέα πολιτική ηγεσία που προέκυψε από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Ασφαλώς οι περισσότερες ερωτήσεις είναι ρητορικές και η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κ. Παντέλογλου κάπως διακηρυκτική όμως η ουσία παραμένει και το δίκαιο είναι με το μέρος του. Θα περιοριστώ σε μια απλή παρατηρήση που όμως μπορεί να αποτελέσει ένα νέο στόχο για τους πολίτες της περιοχής πέρα από την αυτονόητη τήρηση των νόμων και την ολοκλήρωση της απορρύπανσης της κοιλάδας Ασωπού και που εν συντομία συνίσταται στα εξής.


Τόνισε η νέα υπουργός Περιβάλλοντος στην ομιλία της για τις προγραμματικές δηλώσεις ότι οι ρυπαίνοντες θα πληρώσουν την απορρύπανση του Ασωπού και βλέπω εδώ ότι ο κ. Παντέλογλου αμφιβάλλει για το αν το κράτος θα τηρήσει αυτή την -διά στόματος κ. Τίνας Μπιρμπίλη- δέσμευσή του. Θεωρώ ότι δεν αρκεί ή δεν είναι το μείζον η επιβάρυνση των βιομηχανιών με το κόστος απορρύπανσης.

Στην πραγματικότητα οι επιχειρήσεις της περιοχής και κυρίως αυτές που υπάρχουν εκεί επί δεκαετίες θα έπρεπε να χρηματοδοτήσουν ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στην περιοχή ή ένα πλήρες αθλητικό κέντρο ή ένα πολυχώρο πολιτισμού ή να αντισταθμίσουν εκείνη την έλλειψη που χρειάζονται ο κάτοικοι. Βέβαια δεν μπορείς να υποχρεώσεις διά νόμου τις επιχειρήσεις να πράξουν κάτι τέτοιο. [Πράγματι έτσι είναι και περαιτέρω, εδώ που τα λέμε και τα υπόλοιπα που έχουν θεσμοθετηθεί τηρούνται πλημμελώς στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων]. Μπορούν όμως να αποδείξουν κάποιοι ότι διαθέτουν φιλότιμο και πως σέβονται τη γη και τους ανθρώπους που τους έχουν αποδώσει δισεκατομμύρια ευρώ 40 χρόνια τώρα...



Δείτε τα κείμενα του κ. Παντέλογλου

ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ «ΤΗΣ ΓΑΓΓΡΑΙΝΑΣ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΣΗ
ΑΘΑΝ. ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ Ι.Τ.Α.Π
Η ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα με τοξικά βαριά μέταλλα και η επιτρεπόμενη συνέχιση της διανομής και χρήσης των υδάτων αυτών για ανθρώπινες ανάγκες, στις περιοχές της Βοιωτίας, της Κεντρικής Εύβοιας, και τις ανατολικής Αττικής, μόνο με την κλινική εικόνα τις «γάγγραινας» μπορεί να παρομοιαστεί.



Είναι δεδομένο πως την γάγγραινα με «κουκουλώματα» δεν την αντιμετωπίζεις ποτέ. Όταν δεν έχεις σύστημα να την προλαβαίνεις, και ειδικά όταν, συνδυάζεται με ρυπασμένο αναπνεόμενο αέρα, ρυπασμένα χώματα, και χτυπημένες από ρύπανση «τροφικές αλυσίδες», Τότε: Μόνο με επεμβάσεις, αποφασιστικές και καθοριστικές, μπορείς να την εξουδετερώσεις. Όμως, αυτές φέρνουν πόνο.



Ο τρόπος με τον οποίο, η απελθούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι παραμένουσες τοπικές εξουσίες (πολλές εκφραζόμενες από το ΠΑΣΟΚ), κινήθηκαν 26 μήνες τώρα , γύρω από τα προβλήματα αυτά φαίνεται να στόχευε σε 3 σημεία:

α) Να μην δοθούν ακριβείς εξηγήσεις για το Ποιος; και Πως;; δημιουργεί την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, του αέρα που αναπνέουμε και της γης που δουλεύουμε.

β) Να μην αποκαλυφθούν, οι κρατικοί μηχανισμοί που, χρόνια τώρα, πατρονάρισαν και έθρεψαν την αυθαιρεσία των ρυπαντών, ενάντια στην δημόσια υγεία.

γ) Να μην πληρώσουν οι ρυπαντές, για την ζημία που προκάλεσαν αλλά και να συνεχίσουν ανέξοδα την δουλεία τους, με την πολύ-αποσβεσμένη «βρώμικη τεχνολογία» που προτιμούν να εφαρμόζουν.



Άραγε η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, Τι αχνάρια θα ακολουθήσει;;; Η«επισήμανση», «το σταμάτημα» και « η αντιμετώπιση των συνεπειών» της αυθαίρετης βιομηχανικής ρύπανσης, προτείνω να είναι τα κριτήρια μας . Δηλαδή: Το να αποφευχθεί καταρχήν «το κουκούλωμα» τις ευθύνης των ρυπαντών και η απονομή της «άφεσης των αμαρτιών» τους, και στην συνέχεια, να σταματήσει η αγνόηση του προβλήματος τις δημοσίας υγείας που η τοξική ρύπανση δημιουργεί στους πολίτες των τόπων. Πιστεύω ότι αυτά μπορεί να είναι ,Οι σηματοδότες της πορείας της, που θα μας επιτρέψουν να την κρίνουμε.



Σήμερα πλέον, μετά τα όσα, έχουν ειπωθεί, γραφτεί, και μεσολαβήσει μπορεί και πρέπει, « Η ποιότητα των εξουσιών μας», κάθε βαθμού, να κρίνεται , Όχι μόνο, από τα συσσωρευμένα λάθη χειρισμών του θέματος της ρύπανσης στο παρελθόν ,αλλά και από την αποτελεσματικότητα, πληρότητα και δικαιοσύνη, των λύσεων απορρύπανσης, που πρέπει να εφαρμόσουν τώρα και στο άμεσο μέλλον.



Κανένας δεν έχει δικαίωμα να τοξινώνει και να συνεχίζει να τοξινώνει. Για 26 μήνες τώρα , Τα κυβερνητικά όργανα, οι τοπικές Εξουσίες και η απελθούσα Κυβέρνηση, παραβαίνουν τον νόμο.( π.χ.13588/725). «Έκαναν ότι μπορούσαν» για να σταθούν εμπόδιο στον εντοπισμό των πηγών τις ρύπανσης. Το σταμάτημα τις θανατηφόρας διασποράς της και την απόδοση ευθυνών απορρύπανσης στους ρυπαντές. Οι τοπικές εξουσίες, καθοδηγούμενες ή μη, από ένα κέντρο παραλογισμού, προσπαθούν ακόμη και τωρα, να διαχειριστούν το καυτό –επείγον πρόβλημα, της καθημερινά συνεχιζόμενης τοξίνωσης του κόσμου, με επικοινωνιακά τρυκ και μονόπαντες πολιτικές λογικές που ροκανίζουν τον χρόνο. Ενώ η φύση των προβλημάτων, ζητά επείγουσες και ριζικές ,βιώσιμες λύσεις, «από χτες βράδυ».



Τέτοιες όμως δεν μπορούν να προκύψουν, αν, ο κρατικός μηχανισμός, μαζί με τον κόσμο της περιοχής, επίσημα κατά τις προσταγές των υπαρκτών νόμων, δεν πάρουν «θέση δουλειάς στο πεδίο». Ο καθένας «στον προβλεπόμενο ρόλο του»,προκειμένου να «Τεκμηριώσουν θεσμικά» την παραβατική δράση των ρυπαντών, δηλαδή τους παραγωγούς τοξικών. Και, κατά την θεσμική υποχρέωση τους, να σταματήσουν την ρυπαντική δραστηριότητα.



Δυστυχώς όμως , μέχρι τώρα, όλοι οι αρμόδιοι της εξουσίας, ενώ ξέρουν, προτιμούν να κρατούν τα αρμόδια υπαρκτά όργανα, εκτός πεδίου συμβάντος, υπηρετώντας τα δολοφονικά πλέον, συμφέροντα των λίγων ρυπαντών.

Επιτέλους, Υπάρχουν δικαιώματα στην ζωή και την υγεία των ψηφοφόρων αδικούμενων πολιτών των τόπων αυτών.

Δεν είναι δυνατόν να είναι ο κόσμος, συνεχώς ο αποδέκτης μιας «μονόπλευρης πολιτικής αντίληψης» που θα βάζει την δημόσια υγεία συνεχώς σε κίνδυνο. Δεν μπορεί , τα βρώμικα να τα σπρώχνουν συνεχώς και κατά σύστημα, «ουσιαστικά κάτω από το χαλί».
Η πιο πρόσφατη πρόταση για « χωροταξική παρέμβαση» στους τόπους αυτούς, που η προηγουμένη κυβέρνηση, είχε βγάλει στον αέρα, ήταν με «τα ειδικά σχέδια για την χωροταξία τις βιομηχανίας»,τις «ιδιωτικές βιομηχανικές περιοχές», και την πρόταση με το εύηχο, πλην παραπλανητικό, όνομα «υποδοχείς εξυγίανσης»!!!!!

Άραγε η νέα κυβέρνηση τι σχέδια έχει για να εφαρμόσει;;;

Διότι, για την ώρα μόνον αυτές είναι οι υπαρκτές προτάσεις και οι διατυπωμένοι σχεδιασμοί τις κεντρικής εξουσίας. Αυτοί είναι που υπάρχουν, έτοιμοι για να πάνε στην Βουλή. Και αυτές ,δεν λένε τίποτα: Για συγκεκριμένα ,προσδιορισμένα «μέτρα και έργα» εξυγίανσης των τόπων, αλλά και διασφάλιση «καθαρής λειτουργίας» των νέο-ερχομένων και των υπαρκτών εργοστασίων.



Επιπλέον δεν προβλέπουν ,κατασκευή υποδομών, στο σύνολο του χώρου, της «μητροπολιτικής βιομηχανικής ζώνης» που ετοιμάζουν για φόρτιση και με νέα εργοστάσια. Δεν νοιάζονται καν για «το τι γίνονται» τα επικίνδυνα βιομηχανικά λύματα και τα ειδικά στερεά βιομηχανικά απόβλητα, και για το αν θα μπορούν άνθρωποι να ζουν και να δουλεύουν σε τέτοιους τόπους όπου εργοστάσια και κατοικίες είναι ένα κουβάρι πλέον.!.

Οι απελθόντες, δεν νοιάζονταν πχ για την πολεοδομική ταχτοποίηση, ποταμιών, οικισμών και χωριών, για να ξεχωρίσουν σπίτια από εργοστάσια(ΖΟΕ). Το αν και πως;; θα υπάρξει καθαρό νερό για ζωή και παραγωγές. Πως θα γίνει διαχείριση υδατίνων πόρων κ.λ.π.

Το αν θα υπάρξουμε, το άφησαν να εξαρτάται από το Αν θα γίνουν ,δεκτά σχετικά ιδιωτικά έργα στα πακέτα του ΕΣΠΑ.(4ο χρημ. Πρωτ. Ε.Ε.) . Δηλαδή: Από το αν βρεθεί ιδιώτης , είτε Συνεργασία ιδιωτικού-δημόσιου φορέα(ΣΙΔΤ)να κάνει τέτοιες προτάσεις έργων !!!!!!!!!. Έτσι τα παράτησαν οι απελθόντες τις κεντρικής εξουσίας, φέρνοντας μας εκεί όπου: Η εξυγίανση του χώρου, συζητείται μόνον με προϋπόθεση το ξόδεμα πάλι δημόσιου χρήματος!!! Δηλαδή: Εμείς να πληρώσουμε ξανά, για την απορρύπανση των καμωμάτων των βιομηχανικών ρυπαντών του χώρου !!.



Αυτό δεν είναι δίκαιο.

Ξέρουμε ότι και οι παραμένουσες τοπικές εξουσίες μας (που πρόσκεινται στο νέο κόμμα εξουσίας) πολλάκις επικροτούσαν και σιγοντάριζαν τέτοια σενάρια, εις όφελος των ρυπαντών μας. Άραγε: Η νέα κυβέρνηση, τι λέει;;; για όλα αυτά τα πονηρά σχέδια της επιδοτούμενης «ανάπτυξης των ρυπαντών μας»:;;; ,«Τις δήθεν νέας χωροταξικής ταχτοποίησης στις περιοχές μας ,» που πονηρά έσπευδαν να κλείσουν το κεφάλαιο «τις ευθύνης ρυπαντών μας»;;,



Αδημονούμε και ανησυχούμε διότι: Οι παράνομοι και παράλογοι αυτοί χωροταξικοί σχεδιασμοί- προτάσεις, τις απελθούσας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, είναι επικίνδυνοι όσο είναι οι μόνοι υπαρκτοί (ακόμη και σε σχέδια Κ.Υ.Α),στα χέρια των υπηρεσιακών αρμόδιων, έτοιμοι για να πάνε στην Βουλή. Λοιπόν, Θα καταργηθούν;;



Και αν ναι, τότε: Τι νέο έχει να προτείνει η νέα κυβέρνηση στους πολίτες του τόπου, για την εξυγίανση των τόπων;;. Για την προστασία τις υγείας με συνέχιση τις βιώσιμης παραγωγής για όλους στους τόπους αυτούς;;

Και ας μην ξεχνιόμαστε: Αυτός που ρυπαίνει πρέπει να πληρώσει την απορρύπανση και αποκατάσταση του χώρου!! και όχι να παίζουν με πρόστιμα τυπικών παραβάσεων ,που παίζουν ρόλο φερετζέ!!!!. Φυσικά ακολουθεί και μια επομένη ερώτηση: Πότε σκοπεύει η νέα κυβέρνηση, να δεσμεύσει αδειοδοτικά τον βιομηχανικό ρυπαντή, ώστε να μην ξανά-κάνει τα ίδια;;;.


Δείτε κι εδώ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις όπως διατυπώνονται από το Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που δραστηριποιίεται στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

I.T.A.Π: Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Οινόφυτα Βοιωτίας

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ NΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και την Ε.Ε. :

Τα ερωτήματα αυτά τα διατυπώσαμε τον ΑΠΡΙΛΙΟ 2009, στην τότε κυβέρνηση τις ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, μετά την συνάντηση μας με τους αρμοδίους της Ε.Ε στις Βρυξέλες. Τώρα, και μετά την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή, μια και η εξουσία μας έχει συνέχεια, θέλουμε να τα ξαναδιατυπώνουμε προς την νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Δυο χρόνια έχουν περάσει από τότε που τα γεγονότα έχουν τεκμηριωθεί
Έτσι ΡΩΤΑΜΕ:
1) Ποιοι τελικά είναι οι ρυπαντές μας; Τους ανακαλύψατε επιτέλους;; Ας μας πουν επιτέλους οι ελεγκτές περιβάλλοντος/ΥΠΕΧΩΔΕ, που το ψάχνουν τόσο καιρό κατά όπως υποχρεούνται Ποιοι;; είναι αυτοί που:

α) Τοξίνωσαν τα νερά κάθε χρήσης με χρώμιο6,μόλυβδο, νικέλιο ,νιτρικά, χλωριούχα

β)Τοξινώνουν τον αναπνεόμενο Αέρα με αναπνεόμενα οξείδια βαρέων μετάλλων.

γ)Τοξινώνουν τους τόπους με λαθραία διάθεση των τοξικών-ειδικών στερεών αποβλήτων τους.
2) Γιατί ;; στις περιοχές της Βοιωτίας, Εύβοιας, Ανατ. Αττικής δεν ισχύουν οι αρχές «τις προφύλαξης και τις πρόληψης»,όπως ο νόμος ορίζει, για τον «ενδεχόμενο κίνδυνο» και αφήνουν το πρόβλημα της «χρόνιας τοξίνωσης» του κόσμου μέσω του νερού ανθρώπινης χρήσης, να προχωρεί και να χειροτερεύει.
Πιστεύεται ότι υπηρετείται την διασφάλιση της δημόσιας υγείας ,επιτρέποντας στους δήμους να παράγουν και να παροχετεύουν στην κατανάλωση νερό με 1-49 μg/lt εξασθενές χρώμιο μετά από ανεξέλεγκτες αναμείξεις και αραιώσεις;;.
Πιστεύεται μήπως ότι την Δημόσια υγεία την διασφαλίζεται ,διασπείροντας ανεξέλεγκτα τα στερεά τοξικά βιομηχανικά απόβλητα και τον ρυπασμένο αέρα;;. Είτε αφήνοντας ανεξέλεγκτη την επιβαρημένη τοπική «αλυσίδα διατροφής»;;;
3) Γιατί;;; Δεν εφαρμόζουν σε αυτήν την μεγάλη περιοχή εγκατάστασης εργοστασίων, που την γέμισαν άναρχα με βιομηχανίες, τους νόμους και τους κανονισμούς ασφάλειας και υγείας, με τα επικίνδυνα χημικά και τα τοξικά υλικά, σαν μια ενιαία πολιτική «ανάπτυξης της τοπικής παραγωγής με βιωσιμότητα»;;
Γιατί δεν ξεκινάτε μια ελαχιστοποίηση των κινδύνων. Αρχίζοντας από τον χώρο δουλειάς μέσα και περνώντας μετά, στον Ασωπό, τον Λίλα ,τον Μεσσάπιο, τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, τον αέρα που αναπνέουμε, τους χώρους διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τα χωράφια, την θάλασσα, ώστε να εξυγιάνετε κάποτε τον χώρο;;;.
4) Γιατί;; αφήνουν τους ρυπαντές υπεράνω των νόμων και δεν αναθεωρούν άμεσα τις Άδειες Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) των εργοστασίων. Εφαρμόζοντας την νέα νομοθεσία όπως π.χ 13588/725/μαρτ.2006 και Η.Π.24944/1159/ ιουν,2006 .
Γιατί δεν δεσμεύουν άμεσα;;, τους παραγωγούς τοξικών αποβλήτων να δουλεύουν νόμιμα, σωστά, με εγγυήσεις για τις ενέργειες τους και με ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο της τύχης όλων των αποβλήτων τους καθημερινά.
5) Γιατί;; με προτεραιότητα, άμεσα, δεν ορίζουν τους τόπους μας «ζώνες περιβαλλοντικής αναβάθμισης».
Γιατί;; Δεν νομοθετούν ΖΟΕ.
Γιατί;; Δεν βάζουν μπροστά την άμεση πολεοδόμηση οικισμών, ανοίγοντας την δυνατότητα κατασκευής όμορφων, ασφαλών, υγιεινών, νόμιμων «σπιτιών μόνιμης κατοικίας» για τους παραγωγικούς ανθρώπους τις περιοχής;; και παράλληλα:
Γιατί δεν νομοθετούν την χωροταξία της περιοχής των υπαρκτών εργοστασίων, για να την κάνουν οργανωμένη ΒΙΟΠΕ-ΒΙΠΕ, με υποδομές δικτύων συλλογής αποβλήτων και κεντρικό βιολογικό καθαρισμό βιομηχανικών.
Αυτά είναι αναγκαία Έργα και προϋποθέσεις «σωστής βιώσιμης παραγωγής», και πρέπει να είχαν φτιαχτεί από χρόνια, πληρωμένα από αυτούς που τόσα χρόνια εκμεταλλεύονται άγρια και τζάμπα τις περιοχές αυτές. Τώρα Οι ρυπαντές πρέπει να πληρώνουν τα καμώματα τους στο ακέραιο. Αυτοί διαλέγουν να δουλεύουν έτσι. Αν δεν τους συμφέρει, ας αλλάξουν τρόπους και τεχνολογία παραγωγής, και τότε θα τους μείνει να πληρώσουν μόνο, τα έξοδα εξυγίανσης του τόπου για τις ζημίες που έκαναν μέχρι τώρα, όπως οι υπαρκτοί νόμοι ορίζουν.
6) Γιατί;;;, οι ΟΤΑ ,οι Νομαρχίες, Το νέο ΥΠ.ΠΕΡ, ακολουθούν και αφήνουν να ισχύουν οι προηγούμενες πολιτικές και ταχτικές , και δεν ορίζουν και δεν κάνουν αμέσως π.χ.«τον ΑΣΩΠΟ ξανά ποτάμι», με χαρτογράφηση και οριοθέτηση κοίτης του, ορισμό ζωνών προστασίας, παρά-Ασώπιους δρόμους πρόσβασης, που θα προσφέρουν και προστασία από κατασκευή αυθαιρέτων αγωγών απόρριψης ανεπεξέργαστων βιομηχανικών απόβλητων.
Γιατί άμεσα δεν κάνουν την κατάργηση της ξεπερασμένης-παράνομης «Τρι-νομαρχιακής απόφασης» του 1969 και 1979, που τον όριζε αγωγό λυμάτων. Γιατί δεν προχωρούν στην άμεση Κατάργηση «των αδειών μαϊμού» για την απόρριψη υγρών αποβλήτων στο ποτάμι, που η ΝΑΒ /Δ/ση-Υγείας έσπευδε, παράνομα, να εφοδιάζει τα εργοστάσια που παράγουν τοξικά απόβλητα.
Οκτώβριος 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: