Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Στις 10 Νοεμβρίου η έναρξη των εμβολιασμών για τη γρίπη

Σε δυο φάσεις θα γίνει ο εμβολιασμός με το νέο φάρμακο που προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τον ιό της νέας γρίπης. Σε πρώτη φάση, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 10 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν σε 15 ημέρες, στις 25 Νοεμβρίου, όπως δε αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Πανδημίας για τη νέα γρίπη θα αφορούν αρχικά στους χρόνιους πάσχοντες και όσους αντιμετωπίζουν σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας, τις εγκύους του δευτέρου και τρίτου τριμήνου, και ιδιαίτερα όσες αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας στην εγκυμοσύνη τους (π.χ. διαβήτης κ.ά).

Στην πρώτη ομάδα πληθυσμού που θα πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στον ιό περιλαμβάνονται και όσοι φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού.

Η δεύτερη φάση των εμβολιασμών θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, και αφορά (κατά σειρά προτεραιότητας) στις εξής ηλικιακές ομάδες: υγιείς άνδρες και γυναίκες 15 - 40 ετών, καθώς παρατηρείται στις ηλικίες αυτές πιο συχνά η εμφάνιση επιπλοκών από τη νέα γρίπη. Θα ακολουθήσουν υγιείς ενήλικες 40 - 50 ετών και στη συνέχεια όσοι βρίσκονται στη ηλικιακή δεκαετία μεταξύ 50 και 60 ετών, ενώ η τελευταία κατηγορία πολιτών που θα εμβολιαστούν αφορά στα υγιή άτομα κάτω των 15 και άνω των 65 ετών.

Όσον αφορά στη δοσολογία του εμβολίου, όλοι όσοι θα εμβολιαστούν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα λάβουν μόνο μια δόση του εμβολίου, ενώ όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου, δύο δόσεις του εμβολίου θα κάνουν όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και η ηλικία τους είναι κάτω των 10 ετών και άνω των 60. Συνολικά έχουν παραγγελθεί 3.500.000 δόσεις του εμβολίου για τη νέα γρίπη, από τις εταιρείες Claxo και Novartis, από τις οποίες 1.500.000 θα είναι διαθέσιμες έως το τέλος Νοεμβρίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των εμβολιασμών, ενώ 2.000.000 θα παραληφθούν τον Δεκέμβριο.

Οι χώροι στους οποίους θα γίνονται οι εμβολιασμοί είναι κατά κύριο λόγο υπηρεσίες Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, νοσοκομεία, αλλά και σε δομές των Νομαρχιών, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν από τις νομαρχίες, σε ώρες μη λειτουργίας, ακόμη και σχολεία. Μιλώντας για τις παρενέργειες του εμβολίου οι επιστήμονες, οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής, τις χαρακτήρισαν ήπιες, διευκρινίζοντας ότι στο πρώτο 24ωρο εμφανίζεται πόνος στο χέρι ενώ σε ένα από τα δυο εμβόλια που θα διατεθούν από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρίες, καταγράφεται μικρός πυρετός για μια ημέρα. Όπως εξήγησαν, επίσης, το εμβόλιο προσφέρει ικανοποιητική κάλυψη τις πρώτες δέκα ημέρες, ενώ μετά από τρεις εβδομάδες οι περισσότεροι που το κάνουν έχουν υψηλά ποσοστά ανοσίας στον ιό της νέας γρίπης.
www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: