Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Διαπραγματεύσεις με Ταλιμπάν για την απελευθέρωση του Αθ. Λερούνη

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας Σιχ της κοιλάδας Μπουμπουρέτ των Καλάς στο Πακιστάν και των Ταλιμπάν, για την απευλευθέρωση του Έλληνα εθελοντή, Αθανάσιου Λερούνη, τον οποίο είχαν απαγάγει οι τελευταίοι στις 8 Σεπτεμβρίου, ύστερα από επίθεση στο καλασικό χωριό Μπρουν, όπου διέμενε.
Εξαμελής αποστολή από προύχοντες της μουσουλμανικής κοινότητας στην κοιλάδα Μπουμπουρέτ, με επικεφαλής τον πρώην τοπικό άρχοντα της περιοχής, Αμπντούλ Ματζίντ, επισκέφτηκε για δεύτερη φορά την περιοχή Νουριστάν (γειτονική επαρχία του Αφγανιστάν), όπου μέλη των Ταλιμπάν κρατούν όμηρο τον Έλληνα εθελοντή.
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα του Πακιστάν «Chitral Times», η 6μελής αποστολή αναχώρησε για τα δύσβατα βουνά του Νουριστάν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου κατάφερε να συναντήσει τους απαγωγείς, αλλά και τον Αθανάσιο Λερούνη.
Τέσσερα από τα έξι μέλη παραμένουν στην περιοχή για τις διαπραγματεύσεις, ενώ δύο επέστρεψαν στην κοιλάδα Μπουμπουρέτ.
Δημοσιογράφοι της τοπικής εφημερίδας ανέφεραν ότι οι απαγωγείς Ταλιμπάν απέσυραν το αίτημα καταβολής λύτρων, ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων, ως προϋπόθεση για την απελευθέρωση του Έλληνα εθελοντή, ωστόσο εμμένουν στο δεύτερο αίτημα για την απελευθέρωση τριών σημαντικών ηγετών των Ταλιμπάν από τις πακιστανικές αρχές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τοπική διοίκηση του Τσιτράλ στο Πακιστάν τηρεί «σιγή ιχθύος» για την αποδοχή, ή όχι, των όρων που θέτουν οι απαγωγείς, ωστόσο ασκεί πιέσεις στη μουσουλμανική αποστολή της κοινότητας Σιχ να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση, καθώς οι πρόγονοί τους προέρχονται από την ίδια περιοχή του Νουριστάν, από την οποία μετανάστευσαν προς τις καλασικές κοιλάδες.
Μετά την πρώτη επίσκεψη της αποστολής στο Νουριστάν, το Σεπτέμβριο, μέλη της είχαν δηλώσει ότι συνάντησαν τον Λερούνη, διαπίστωσαν ότι είναι καλά στην υγεία του, ότι τού παρέχονται κατάλληλη τροφή και στέγη και παρουσίασαν γράμμα του ίδιου, στο οποίο επιβεβαίωνε τα λεγόμενά τους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: