Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Η ομιλία της Αριας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ ΑΓΑΤΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε πρόεδρε
Ο Ελληνικός λαός στις 4 του Οκτώβρη έδωσε απλόχερα στο ΠΑΣΟΚ την εμπιστοσύνη του με τη ψήφο του και μας ανέθεσε ένα ιστορικό καθήκον, να οδηγήσουμε τη χώρα προς τον 21ο αιώνα ,αναλαμβάνοντας την ευθύνη να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές και τομές .Πέρα από την όποια μιζέρια οι πολίτες αυτής της όμορφης χώρας της Ελλάδας δικαιούνται μια καλύτερη ζωή γι αυτούς και τα παιδιά τους.

Για αυτούς λοιπόν τους πολίτες έχουμε χρέος να δουλέψουμε σκληρά , να συγκρουστούμε με παγιωμένες πρακτικές και αδιαφανείς διαδικασίες και να γίνουμε ο κινητήριος μοχλός της αλλαγής.Το προεκλογικό μας σύνθημα «πρώτα ο πολίτης» δεν αποτελεί απλή θεωρία, αλλά καθημερινή πρακτική διακυβέρνησης με τη συμμετοχή, τη συναπόφαση, τη δημοκρατική έκφραση της φωνής όλων. Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,Πολλά έχουμε μπροστά μας, πολλά είναι αυτά που σήμερα αποτελούν πρόκληση και πρόκριμα για το μέλλον της χώρας και την προκοπή της ελληνικής οικογένειας. Προβλήματα που ζει ο κάθε πολίτης.

Η οικονομική δυσπραγία που βιώνουν τα νοικοκυριά, ο μαρασμός που απειλεί τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και οι συντάξεις. Ο αγρότης με τις χαμηλές τιμές και τα υψηλά κόστη και βέβαια, η προοπτική του. Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος .Oλα αυτά για την περιφέρεια της Βοιωτίας όπου εκλέγομαι αποτελούν ζήτηματα πρωταρχικής σημασίας .ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ αυτά βεβαια

Είναι ακομα , η αδιαφάνεια, το αναπτυξιακό αδιέξοδο της χώρας, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η έλλειψη αξιοκρατίας και κανόνων, η λεηλάτηση του δημόσιου πλούτου από την κυβέρνηση της Ν.Δ.Ο Ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο. Η κατάσταση στο κράτος, στη Δημόσια Διοίκηση και στους δημοκρατικούς μας θεσμούς είναι αποκαρδιωτική Η κατάσταση της οικονομίας είναι εκρηκτική. Η ελληνική οικογένεια δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης υπάρχει σήμερα μετά από πάρα πολλά χρόνια. Τεράστια αύξηση της ανεργίας.

Με έναν προϋπολογισμό που έχει πέσει έξω, όσο ποτέ άλλοτε.Είναι η δυσκολότερη στιγμή για την οικονομία από το 1993, όταν πάλι μια κυβέρνηση της ΝΔ είχε παραδώσει την οικονομία σε ύφεση και τα δημόσια οικονομικά με τεράστιο έλλειμμα και χρέος. Το τεράστιο έλλειμμα (πιθανόν να προσεγγίσει το τέλος του 2009 στο 12%) που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι ανεξήγητο. Δυστυχώς, τα χρήματα αυτά δεν πήγαν ούτε στην περιφερειακή ανάπτυξη, ούτε στην παιδεία, ούτε στην υγεία, ούτε στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το έλλειμμα εκτινάχθηκε από τις πελατειακές πρακτικές διακυβέρνησης, τις σπατάλες, την απουσία ελέγχου και διαφάνειας.Τα είδαμε αυτά πολύ καθαρα και στη Βοιωτία.

Το περιβάλλον όμως είναι για μας κι ένα τεράστιο αναπτυξιακό απόθεμα για τη χώρα. Η πράσινη ανάπτυξη είναι το πέρασμα σε μια νέα εποχή, νέων τεχνολογιών, με χιλιάδες νέες «πράσινες» δουλειές, με αξιοπρεπείς μισθούς.. ΘΑ ΤΟ ΑΞΙΟΙΗΣΟΥΜΕ.Πιστεύω αγαπητοί συνάδελφοι να μας δοθεί και η ευκαιρία στο μέλλόν να συζητήσουμε εκτενέστερα στη βουλή το θέμα της πράσινης ανάπτυξης και τις αλλαγές που αυτή θα φέρει στις κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο.Αλλάζουμε πλήρως το ενεργειακό τοπίο με στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός μας δεσμεύθηκε και έβαλε τον πήχη ψηλά, το 20% της παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα θα είναι από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2020. Σχεδιάζουμε τη δημιουργία ελληνικής παραγωγικής βάσης, που θα φέρει επενδύσεις, δουλειές, εξαγωγές και θα μειώσει την ενεργειακή και τεχνολογική εξάρτηση της χώρας μας. Η πράσινη ανάπτυξη είναι η κατεύθυνση για την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη γεωργία.Ως προερχόμενη αγρότική και συναμα <<βιομηχανική>> Βοιωτία ποστευουμε ότι αποτελει δυναμικο συνδυασμό. Ξέρουμε ότι για να κάνουμε τις μεγάλες τομές, χρειάζεται να διασφαλίσουμε πρώτα απ' όλα και τις άμεσες ανάγκες της οικονομίας μας. Να ξεφύγουμε από την ύφεση. Να ανασάνει ο πολίτης και η επιχείρηση.Έχουμε δεσμευτεί και παίρνουμε τις πρώτες αποφάσεις μας. Με στήριξη στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.

Ο Προεδρός μας και πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε από αυτό το βήμα της Βουλής των Ελλήνων κάνοντας πράξη αυτά που δεσμευθήκαμε προεκλογικά για ,Άμεση προτεραιότητα στα πολύ χαμηλά εισοδήματα με έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης. Για να πάρουν ανάσα τα ασθενέστερα στρώματα που πλήττονται από την κρίση. Για να ξαναλειτουργήσει η αγορά η οποία αφέθηκε στην τύχη της.Στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, θα δοθεί αναδρομική αύξηση 30 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2009. Με την εισοδηματική πολιτική του 2010, θα δοθούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις.Καμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για τον επόμενο χρόνο.

Προχωράμε σε αλλαγή λειτουργίας του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, για να άρουμε τις σημερινές αδικίες .Αλλάζουμε τη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ, για να ενισχυθεί η ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να στηρίζονται αυτές που το έχουν πραγματικά ανάγκη.Ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα με την ίδρυση του Ταμείου Αναχρηματοδότησης της οικονομίας, που θα βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στηρίζουμε την οικονομία και τις επενδύσεις, με αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ με τον προϋπολογισμό του 2010, με στόχο τη σταδιακή αύξηση στο 5% του ΑΕΠ στο τέλος της τετραετίας.

Αυξάνουμε τη ρευστότητα με άμεσες εγγυήσεις στις επιχειρήσεις . Βασικό εργαλείο χρηματοδότησης θα αποτελέσει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, που θα αναθεωρηθεί για να υποστηρίξει την πράσινη ανάπτυξη, όπως και ο Αναπτυξιακός Νόμος, για να στηρίζει πιο αποτελεσματικά την αποκέντρωση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης Τομείς όπως ,η παιδεία, η έρευνα, η τεχνολογία, η καινοτομία και η δια βίου εκπαίδευση, είναι στον πυρήνα της αλλαγής αυτού του αναπτυξιακού μοντέλου. Αλλά είναι και στον πυρήνα για την ποιότητα της Δημόσιας Διοίκησης, ακόμα και της Δημοκρατίας μας.

Το σχέδιό μας απαιτεί βέβαια ένα συνολικό και τολμηρό ποιοτικό άλμα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Η συνεχή αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 5% του ΑΕΠ. Παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον πρώτο προϋπολογισμό. Το περιφερειακα ΑΕΙ και ΤΕΙ , όπως αυτά στη Λιβαδεια και τη Θηβα έχουν αφεθει μέχρι τώρα στην τύχη τους.Ενισχύουμε οικονομικά τα Ταμεία, όχι μόνο με κρατικούς πόρους, αλλά και με δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης και τη σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων φορέων, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ.Ησύνταξη θα απονέμεται το αργότερο σε τρεις μήνες μέχρι το τέλος του 2010.Κύριε Πρόεδρε, ήλθαμε να αναδείξουμε και να επιλύσουμε τα προβλήματα και όχι να τα κρύψουμε σύμφωνα με την προσφιλέστατη τακτική των κυβερνήσεων της Ν.Δ.

Οι Έλληνες πολίτες μας δέσμευσαν να γυρίσουμε και αυτό κάνουμε. Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Κύριε πρόεδρε με την ευκαιρία αυτής πρώτης μου ομιλίας στην βουλή των Ελλήνων θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες της Βοιωτίας που εμπιστεύθηκαν το ΠΑΣΟΚ και εμένα προσωπικά και μου έδωσαν το δικαίωμα να τους εκπροσωπήσω στην Ελληνική Βουλή και να τους καλέσω να δουλέψουμε μαζί για να αναδείξουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που χρόνια περιμένουν και αναμένουν λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: