Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Τι θα γίνει με τα stage

Την απόφαση να μην ανανεωθεί καμία σύμβαση stage εργαζομένων στο Δημόσιο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, καθώς το πρόγραμμα αυτό καταργείται στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για την τύχη των συμβασιούχων αυτών, οι οποίοι υπολογίζονται σε 12.000, θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση.
«Δεν θα ανανεώσουμε τις συμβάσεις stage. Από εκεί και πέρα, για την τύχη ορισμένων συμπολιτών μας, έτσι όπως εργάζονται σήμερα -και χρησιμοποιώ καταχρηστικά τον όρο 'εργάζονται'- θα υπάρξει διαβούλευση για να δούμε την τύχη τους», είπε ο κ. Πεταλωτής κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Απόφασή μας είναι ότι δεν θα υπάρχουν stage στο Δημόσιο. Στον ιδιωτικό τομέα είναι τελείως διαφορετική η περίπτωση για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και με διασφάλιση, όμως, και εκεί και με παροχή εγγυήσεων για τα δικαιώματα των μαθητευομένων εκεί» τόνισε ο κ. Πεταλωτής.
«Κύρια αρχή μας είναι ότι υπάρχει μια παράνομη διαδικασία όλα αυτά τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, όπου και ο τρόπος επιλογής είναι τελείως παράνομος. Γιατί γνωρίζαμε πώς επιλέγονταν οι εργαζόμενοι -που δεν είναι εργαζόμενοι κανονικά με stage, αυτή τη δουλειά, όμως, κάνουν σήμερα- μέσα από τα βουλευτικά και κομματικά γραφεία» πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έρευνα για να εντοπιστούν τυχόν προσλήψεις με συμβάσεις stage που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, αυτές να ακυρωθούν.

Αλλαγή του νόμου Παυλόπουλου
Πρόβλημα σε ό,τι αφορά την κατάργηση των stage υπάρχει με τους απασχολουμένους εκείνους που έχουν προϋπηρεσία άνω των 24 μηνών. Οι συγκεκριμένοι έχουν διασφαλίσει το δικαίωμα, σύμφωνα με το νόμο Παυλόπουλου, να συμμετάσχουν με πριμοδότηση σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την απόκτηση μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο.Ο νόμος Παυλόπουλου προβλέπει ότι όσοι συμβασιούχοι συμπληρώσουν 24 μήνες απασχόλησης στο Δημόσιο, ακόμη και σε stage, δικαιούνται προσαύξησης 50% στα μόρια για την προϋπηρεσία τους για κάθε διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ, αρκεί οι θέσεις που προκηρύσσονται να είναι συναφείς με την ειδικότητά τους στο Δημόσιο.
Ο κ. Πεταλωτής απέρριψε το ενδεχόμενο να θεμελιώσουν αυτοί οι συμβασιούχοι δικαίωμα μονιμοποίησης. «Δεν έχω υπόψη μου κάποιο νόμο που να προβλέπει ότι όσοι εργάζονται 24 μήνες με τα προγράμματα stage, μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα μονιμοποίησης» είπε.
Ως προς το θέμα της μοριοδότησης αυτών των απασχολουμένων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «διαφωνήσαμε και ως αντιπολίτευση με το νόμο που είχε φέρει η Νέα Δημοκρατία και με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μοριοδότησης» και επιβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του νόμου.
Kατάργηση και στους ΟΤΑ
Το θέμα των stage συζητήθηκε και στη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Μπαλασόπουλος δήλωσε πως ο υπουργός τούς επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση των stage στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επισήμανε μάλιστα πως η κυβέρνηση θα είναι φειδωλή στην έγκριση συμβάσεων έργου μέχρι την κατάργησή τους, και τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας στο Δημόσιο. Ο κ. Ραγκούσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τους ανακοίνωσε πως δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα των 20.000 ανέργων που είχαν επεξεργαστεί ο ΟΑΕΔ και η ΚΕΔΚΕ.Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν 8.000 εργαζόμενοι σε stage, εκ των οποίων 2.500 - 3.000 προσελήφθησαν προεκλογικά, ενώ 15.000 εργάζονται με συμβάσεις έργου.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
«Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τα προγράμματα stage είναι υποκριτική, αφού και τα δύο αυτά κόμματα τα χρησιμοποίησαν ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων» εκτίμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Στρατούλης και εξέφρασε την απορία γιατί είναι «νόμιμα και ηθικά» στον ιδιωτικό τομέα.
«Ας τα ονομάσουν όπως θέλουν. Ας τα προσαρμόσουν όπως θέλουν. Μην στερήσουν, όμως, τη δουλειά από χιλιάδες νέους και νέες που βρήκαν μια ελάχιστη διέξοδο στα αδιέξοδά τους» σχολίασε από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: