Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Ανοιχτή επιστολή ΔΑΚΕ Μηχανικών ΤΕ στην Αννα Διαμαντοπούλου

Λάβαμε και δημοσιεύουμε ανοιχτή επιστολή της ΔΑΚΕ Μηχανικών ΤΕ προς την υπουργό Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΑΚΕ Μηχανικών ΤΕ
Προς Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Κα Άννα Διαμαντοπούλου,
19 Οκτωβρίου 2009
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Σας ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στα Νέα σας Καθήκοντα. Γνωρίζουμε ότι στην πολιτική σας πορεία μέχρι και σήμερα, έχετε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα του κλάδου των Μηχανικών Τ.Ε. Θεωρούμε λοιπόν, ότι με μια υπουργό Παιδείας η οποία έχει υπηρετήσει και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα προβλήματα είναι γνωστά εις βάθος και εκ των έσω.

Είναι δεδομένο λοιπόν να περιμένουμε την παρέμβασή σας για την δίκαιη επίλυση τους άμεσα. Πιστεύοντας λοιπόν ότι θα στηρίξετε τα δίκαια αιτήματα του κλάδου μας και θα δώσετε επιτέλους καθαρή λύση στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών ΤΕ, εμείς ως ΔΑΚΕ Μηχανικών ΤΕ θα είμαστε αρωγοί και συνεργάτες στην προσπάθεια σας. Παράλληλα σας υπενθυμίζουμε ότι θα είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα αντιταχθούν και θα εναντιωθούν σε άδικες ή συντεχνιακές κινήσεις κατά του κλάδου των Μηχανικών ΤΕ.

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι η συμβολή σας ήταν ιδιαίτερη κατά την πρόσφατη επερώτηση που κατέθεσε ομάδα 18 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε στον προηγούμενο Υπουργό Παιδείας, σας υπενθυμίζουμε ότι ήρθε η ώρα να πράξετε εκείνα που κατά το δικαίωμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου καταθέσατε στην Βουλή την 24η Ιανουαρίου 2008.

Υπενθυμίζοντας λοιπόν τμήματα της τότε επερώτησης η οποία είχε υπογραφεί από ολόκληρο τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ χαρακτηριστικά λέγατε:«Η Κυβέρνηση αποκρύπτει ότι η σοβαρότερη εκκρεμότητα σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι αυτή που αφορά σε πάνω από 350.000 πτυχιούχους και σημερινούς φοιτητές των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων! Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών παραμένουν, παρά τις ρητές διατάξεις του γενικού νομοθετικού πλαισίου που τους αφορά και το οποίο ισχύει πολύ πριν την υιοθέτηση της Οδηγίας 05/36/ΕΕ, χωρίς σαφή και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς επιμελητηριακού χαρακτήρα επαγγελματική οργάνωση, χωρίς πιστοποίηση, χωρίς στήριξη!».

Επίσης στην ίδια επερώτηση:«Τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα κατοχυρωθούν στο εξής πρέπει να είναι γενικού περιεχομένου, να αφορούν γενικότερα τους Πτυχιούχους Ανώτατης Εκπαίδευσης, να εξασφαλίζουν αυτόνομη επαγγελματική δράση για τους Πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι., να συνδέονται με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος αποφοίτησης και να λαμβάνουν υπ' όψη τον ανώτατο χαρακτήρα των ΤΕΙ σύμφωνα με τους νόμους 2916/01 (άρθρο 6) και 3549/07 (άρθρο 2).Επομένως το ζήτημα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων που εκκρεμούν δεν είναι πλέον ακαδημαϊκό ή νομικό θέμα, αλλά πρωτίστως πολιτικό και γι' αυτό απαιτείται πολιτική βούληση για την έκδοση των εκκρεμών Π. Δ/των.»Και τελειώνοντας :«Είναι, συνεπώς, στοιχειώδης υποχρέωση της Κυβέρνησης να νομοθετήσει για τους Πτυχιούχους του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι. να παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες υποστήριξης, όπως άδεια άσκησης επαγγέλματος, δημιουργία επιτροπών τήρησης επαγγελματικής δεοντολογίας, επιμορφωτικά σεμινάρια κ.λ.π., από τους οικείους επαγγελματικούς και επιστημονικούς Φορείς τους (Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών - Ε.Ε.Τ.Ε.Μ., κ.λ.π.), όπως ισχύει εδώ και δεκαετίες για τους αντίστοιχους του Πανεπιστημιακού Τομέα των Α.Ε.Ι. (προστασία επαγγελματικών συμφερόντων, υποχρεωτική εγγραφή για την άσκηση επαγγέλματος, κ.λ.π.).»

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι έχετε πλήρη και βαθιά γνώση της κατάστασης των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σας καλούμε να προχωρήσετε στην τακτοποίηση όλων των εκκρεμών θεμάτων που αφορούν τα Τ.Ε.Ι με βάση τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και την ισχύουσα Ελληνική νομοθεσία. Σας καλούμε επίσης να συνεργαστείτε άμεσα και με τους συναρμόδιους Υπουργούς ώστε να δοθεί τέλος στα προβλήματα των Μηχανικών και αποφοίτων Τ.Ε.Ι και να επιτευχθεί η έκδοση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων .

Τέλος, σας καλούμε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς εννοούσατε με τη φράση: «..Πρώτον, πρέπει να πούμε κάτι καθαρό εδώ μέσα. Είναι άλλο τα πανεπιστήμια και άλλο τα Τ.Ε.Ι. Δεν μπορεί να λέμε ότι είναι όλα το ίδιο…» την οποία συμπεριλάβατε στο Δελτίο Τύπου που εκδώστε στις 25/8/2009, με αφορμή το Νομοσχέδιο «Ρύθμιση Θεμάτων Πανεπιστημιακού και τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης», που ψήφισε το Υπουργείο Παιδείας τότε.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
σας καλούμε να τιμήσετε τη θέση που αναλάβατε και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε οι πρώτοι που θα σταθούμε δίπλα σας στηρίζοντας το έργο σας. Σε κάθε άλλη όμως περίπτωση θα μας βρείτε απέναντί σας. Είμαστε στη διάθεσή σας, να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί σας για τα σοβαρά προβλήματα του Κλάδου μας. Εξάλλου τα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών μας αποτελούν πλέον και Κυβερνητική δέσμευση, έπειτα από την χθεσινή αναφορά σας κατά την εξειδίκευση των προγραμματικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού κου Γ. Παπανδρέου στο Κοινοβούλιο. Περιμένουμε να ορίσετε άμεσα συνάντηση τόσο με εμάς, όσο και με την Ένωσή μας (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.).

Για την Πανελλήνια ΔΑΚΕ Μηχανικών Τ.Ε.
Τα Μέλη του ΚΔΣ της ΕΕΤΕΜ
Σιάχος Δημήτρης
Αίσωπος Ιωάννης
Τσιρογιάννης Παναγιώτης
Μητσιόπουλος Αποστόλης
Ευθυμιάδης Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: