Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Τι είπε ο Κώστας Καραμανλής στη Λαμία

"Απέναντι στα ψεύτικα διλήμματα, απαντούμε με θετική πρόταση: Εθνική συνεννόηση. Εθνική συστράτευση. Εθνική απάντηση στη διεθνή πρόκληση. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, έτσι ώστε να περιορίσουμε τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να προωθήσουμε σήμερα τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Να προχωρήσουμε, όλοι μαζί, σε ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων, που θα βάλει τη χώρα στους νικητές της παγκόσμιας κρίσης" Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής την ομιλία του στη συγκέντρωση της ΝΔ που έγινε απόψε το βράδυ στη Λαμία.

Ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι "αντί να αλλάξουν, βουλιάζουν στην αναξιοπιστία τους" ενώ σε πολλά σημεία της ομιλίας του αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για αλαζονεία, αναξιοπιστία και ανευθυνότητα.
"Αντί να αλλάξουν βουλιάζουν στην προσπάθειά τους να δραπέτευσαν από τα δύσκολα. Βουλιάζουν στην κινδυνολογία, ακόμα και σε βάρος της ίδιας της χώρας" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για τα συνθήματα που χρησιμοποιεί. "Επιχείρησαν να πολιτικοποιήσουν τη δικαιοσύνη και να ποινικοποιήσουν την πολιτική" υπογράμμισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του και συμπλήρωσε: "Ξεκίνησαν μια αβάσιμη σκανδαλολογία. Άφησαν στην άκρη τις πολιτικές για τα πραγματικά προβλήματα και κατέφυγαν σε ύβρεις για "βαρβάρους". Άρχισαν να μιλούν για ναυάγια που υπάρχουν μόνο στη φαντασία τους".

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ψεύτικα τα διλήμματα που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ ενώ συγχρόνως προσδιόρισε την απάντηση του κόμματος του στη φράση "εμείς απαντάμε με θετικά μηνύματα". Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Καραμανλής πρόβαλε την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης και της εθνικής συστράτευσης. "Να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να προωθήσουμε σήμερα τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος" υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής για να συμπληρώσει "να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, έτσι ώστε να περιορίσουμε τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης".

"Αντί της συνεννόησης, ζητούσαν να κάνουμε "τόπο" για να περάσει η Ελλάδα, όπως μας είπαν" σημείωσε ο κ. Καραμανλής για να συμπληρώσει συνεχίζοντας ότι "ταυτίζουν το κόμμα με την ίδια τη χώρα έφτασαν στο σημείο να ζητούν από όλα τα κόμματα να παραμερίσουν για να περάσει το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η αντίληψη, αυτή είναι η νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ. Αιχμάλωτο είναι το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν του. Αντί να αλλάξει βουλιάζει στην αλαζονεία του".

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε διεξοδικά στις δυσκολίες που συνάντησε η κυβέρνηση λέγοντας ότι "Σε κάθε βήμα αντιμετωπίζαμε έντονες αντιδράσεις βολεμένων συμφερόντων. Σε κάθε μεταρρύθμιση αντιμετωπίζαμε τη στείρα άρνηση της αντιπολίτευσης. Σε κάθε αλλαγή αντιμετωπίσαμε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ένα μονότονο "όχι". Δεν μπόρεσαν ποτέ να καταλάβουν γιατί αλλάζουμε τα πράγματα. Πολεμούσαν αδιάκριτα αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ταυτίζονται με την αντίδραση, υπηρετούσαν τη συντήρηση".

Ο Κ. Καραμανλής έκανε ειδικότερη αναφορά στα επιμέρους σημεία της κυβερνητικής πολιτικής, όπως οι μεταρρυθμίσεις για την παιδεία, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το χωροταξικό αλλά και η νέα ενεργειακή πολιτική. Αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα τα οποία, όπως είπε, εξελίσσονται και στις καινοτομικές δράσεις. Αναφερόμενος στα οικονομικά θέματα υπογράμμισε την μείωση της ανεργίας κατά 4 μονάδες, και την αποκλιμάκωση των ελλειμμάτων. Απαρίθμησε τα μέτρα πολιτικής για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, όπως σημείωσε, και ανέλυσε διεξοδικά το που ακριβώς βρίσκεται η χώρα μας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό χάρτη αυτή την περίοδο.


πιο μεγάλη αδυναμία της οικονομίας μας βρίσκεται στο χρέος που άφησαν οι κυβερνήσεις του χτες" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι φέτος πληρώνουμε 12 δισ. ευρώ μόνο για τους τόκους. "Παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά για το συλλογικό καλό" σημείωσε ο κ. Καραμανλής για να συμπληρώσει ότι "απαντάμε με υπευθυνότητα στις προκλήσεις των καιρών, σεβόμαστε στην πράξη τις νέες γενιές".

Τι είπε ο Καρατζαφέρης στη Λιβαδειά

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης σήμερα Κυριακή 31 Μαΐου 2009 επισκέφθηκε την Λιβαδειά όπου παρεχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. αρχικά αναφέρθηκε στους στόχους του ΛΑ.Ο.Σ. για το Ευρωκοινοβούλιο την επόμενη πενταετία.

«Ο στόχος μας για την επόμενη πενταετία είναι να πετύχουμε να αναλάβει η Ευρώπη την ευθύνη του προσδιορισμού των συνόρων μας με την Τουρκία. Η Ευρώπη ενώ έχει προσδιορίσει με σαφήνεια τα σύνορά της τόσο στην Βαλτική όσο και στην Αφρική με την Ισπανία, αποφεύγει να καθορίσει τα σύνορά της με την Τουρκία στο Αιγαίο.

Υπάρχει το Δίκαιο της Θαλάσσης το οποίο φοβάται η Ελλάδα να υλοποιήσει και υπάρχει η απειλή της Τουρκίας που λέει ότι χρήση του δικαίου της θαλάσσης είναι απειλή πολέμου. Ευθύνη λοιπόν της Ευρώπης είναι η άρση του casus belli εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Ευρώπης. Ασφαλίζοντας τα σύνορά της η Ευρώπη στο Αιγαίο, κλείνει την πόρτα στην λαθρομετανάστευση. Με τον τρόπο αυτό εμείς παύουμε να δεχόμαστε τον αβάσταχτο όγκο των 150.000 και πλέον λαθρομεταναστών το χρόνο στην χώρα μας.

Επιπλέον βγάζουμε και από πάνω μας το φορτίο των εξοπλισμών όπου το ποσό που ξοδεύεται μόνο από την Ελλάδα είναι ίσο με το ποσό που ξοδεύεται σε ολόκληρη της Ευρώπη. Επομένως θα μπορούσαμε, εξοικονομώντας τα χρήματα αυτά, να αντιμετωπίσουμε το συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα. Σκεφτείτε πως αν τα χρήματα που δίνουμε για ένα F16 δίνονταν στην περιοχή, θα ανεβάζαμε το παραγόμενο ΑΕΠ του Νομού Βοιωτίας κατά 2 μονάδες.

Για τον λόγο αυτό και για να μπορέσουμε να περάσουμε αυτές τις θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο επιλέξαμε σαν επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας την κ. Τζαβέλλα, τεχνοκράτη και έμπειρη στα ζητήματα αυτά, με τη σιγουριά πως θα μας εκπροσωπήσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Θα μου πείτε ένας ή δύο Ευρωβουλευτές μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα; Και όμως, ναι μπορούν. Θα σας θυμίσω πως εγώ το 2004 εν όψει της εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσα στο Ευρωκοινοβούλιο 22 τροπολογίες οι οποίες μπλόκαραν την είσοδο της, και σήμερα τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία σε αυτές τις τροπολογίες στηρίζουν την πολιτική τους απέναντι στην Τουρκία.

Δυστυχώς δεν τις αποδέχονται τα ελληνικά κόμματα και δεν μπορώ να καταλάβω πως θέλουμε μια Τουρκία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα έχει 99 Ευρωβουλευτές ενώ παράλληλα θα μειωθεί κι άλλο ο αριθμός των δικών μας Ευρωβουλευτών. Και πείτε μου αν γίνει αυτό ποιος θα εμποδίσει την Τουρκία μεθαύριο, ως μέλος της Ε.Ε., να εποικίσει ορισμένα νησιά μας στο Αιγαίο, νησιά ελληνικά και μετά να εκλέγει σε αυτά Τούρκους Νομάρχες ή Δημάρχους. Εμείς αυτά τα βλέπουμε και έχουμε μια σταθερά αντίθετη θέση. Όπως αντίθετη θέση είχαμε και στο Ευρωσύνταγμα ή την μετεξέλιξή του σαν συνθήκη της Λισσαβόνας και με τους αγώνες μας με τους ευρωσκεπτικιστές κατορθώσαμε να το μπλοκάρουμε».

Ακολούθως ο Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών και στην στάση που κράτησε ο κάθε πολιτικός αρχηγός σχολιάζοντας την στάση του πρωθυπουργού να υποκαταστήσει τη δικαιοσύνη δίνοντας συγχωροχάρτι στα σκάνδαλα, τη θέση του αρχηγού της αξ. Αντιπολίτευσης για τους Μουσουλμάνους της Θράκης, θέση η οποία ουσιαστικά καταργεί τη συνθήκη της Λωζάννης, τη στάση της Γ.Γ. του ΚΚΕ για το κόμμα πάνω από τους επίσημους θεσμούς του κράτους και του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Κατόπιν ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχολίασε τις θέσεις του κ. Τρεμόπουλου για την Θράκη τα Σκόπια και τον Κεμάλ Ατατούρκ και δήλωσε πως πολύ γρήγορα θα ξεσκεπαστούν τα πραγματικά τους κίνητρα.
Δήλωσε πως δεν νομίζει πως η αποχή στις εκλογές θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη αν και είχε ο ίδιος κάνει πρόταση στον πρωθυπουργό να μην γίνουν Κυριακή αλλά Σάββατο ώστε να μην σπάσει το τριήμερο λόγω αργίας. «Δυστυχώς ο κ. Καραμανλής έχει αργά αντανακλαστικά».

Και ο Γ. Καρατζαφέρης ολοκλήρωσε λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Εμείς πιστεύουμε πως κάθε μέρα που περνά υπάρχει τουλάχιστον και ένας Έλληνας που βγάζει τις παρωπίδες απέναντι στα ψέματα των δύο μεγάλων κομμάτων. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ σας υπόσχονται πως θα φτιάξουν την Οικονομία της χώρας ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τα οικονομικά των κομμάτων τους. Και βλέπετε πως ξοδεύουν τεράστια ποσά για διαφημίσεις, σκεφτείτε πως κάθε μέρα που περνά μόνον η ΝΔ για τηλεοπτικά σποτ σπαταλά 700 συντάξεις. Εμείς επειδή αυτά που πιστεύουμε τα κάνουμε πράξη, αντί να ξοδέψουμε χρήματα για τηλεοπτικά σποτ με παπαγαλάκια και βαρβαρότητες, προτιμήσαμε να δώσουμε τα χρήματα αυτά στο Ταμείο Φτώχειας. Δώσαμε 1 εκατομμύριο ευρώ στο Ταμείο Φτώχειας!».

Δύο νεκροί από πτώση μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Κωπαΐδα

Αεροπορικό δυστύχημα στην Κωπαΐδα. Μονοκινητήριο αεροσκάφος συνετρίβη στην Κωπαΐδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο Έλληνες επιβαίνοντες.
Το αεροσκάφος, της τοπικής Αερολέσχης, τσέχικου νηολογίου απογειώθηκε στις 2.10 το μεσημέρι από το πεδίο προσγειώσεων Δήμητρα, στην Κωπαΐδα.
Μετά την απογείωσή του και ενώ βρισκόταν σε ύψος 150 μέτρων, για άγνωστους λόγους περιήλθε σε περιδίνηση και καρφώθηκε στο έδαφος.
www.zougla.gr

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Καμπάνα 5.000 ευρώ σε εργοδότρια (!!!) για απόλυση εγκύου

Πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ επέβαλε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε εργοδότρια, η οποία απέλυσε εργαζόμενη, επειδή έμεινε έγκυος. Την υπόθεση εξέτασε ο Συνήγορος του Πολίτη, ύστερα από καταγγελία της εργαζόμενης ως πωλήτριας σε ιδιωτική επιχείρηση ότι απολύθηκε από την εργοδότριά της, λίγο καιρό αφότου της ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος.Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη Αρχή, η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει και θεωρεί άκυρη την καταγγελία της σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για χρονικό διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για την καταγγελία, τον οποίο ο εργοδότης πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει.

Επιπλέον, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει κρίνει ότι η απόλυση εργαζόμενης, εξαιτίας εγκυμοσύνης, συνιστά και άμεση διάκριση λόγω φύλου. Διευκρινίζει δε η Αρχή ότι η περίπτωση αυτή, δηλαδή της εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, έχει ανατεθεί από το νόμο στο Συνήγορο του Πολίτη.Εξετάζοντας την υπόθεση, ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι η εργοδότρια, παρότι η ίδια επικαλέστηκε ως σπουδαίο λόγο «την προβληματική και αντισυμβατική» συμπεριφορά της εργαζόμενης, ουδέποτε είχε προβεί σε έγγραφη διαμαρτυρία ή επίπληξη και προειδοποίηση της εργαζόμενης, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομολογία.

Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι η επίκληση του λόγου της προβληματικής συμπεριφοράς από την εργοδότρια ήταν προσχηματική και ότι η εργαζόμενη απολύθηκε λόγω της εγκυμοσύνης της. Επίσης, η Αρχή διαπίστωσε ότι η εργοδότρια είχε παραβιάσει τα δικαιώματα της εργαζόμενης, ενώ μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της, η υπάλληλος άρχισε να δέχεται πιέσεις, προκειμένου να εγκαταλείψει την εργασία της. Ο Συνήγορος του Πολίτη, τέλος, διαπίστωσε ότι συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του νόμου για την επιβολή προστίμου προς την εργοδότρια, λόγω παραβίασης του ΠΔ 176/1997 και του Ν.3488/2006 και γνωστοποίησε το συμπέρασμά του αυτό στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στην εργοδότρια.
http://www.zougla.gr/

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης για τη Σφαγή του Διστόμου

















To πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης για τα 65 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο.
Εκδηλώσεις μνήμης
«10 Ιουνίου 1944 – 10 Ιουνίου 2009
65 χρόνια απ’ τη σφαγή»

Δίστομο, 27 Μαΐου 2009.
Ο Δήμος Διστόμου διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης «10 Ιουνίου 1944 – 10 Ιουνίου 2009, 65 χρόνια απ’ τη σφαγή» από την Κυριακή 31 Μαΐου έως την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009 στο Δίστομο.
Ο Δήμος Διστόμου σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις μνήμης των 218 μαρτύρων ηρώων Διστομιτών, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στις 10 Ιουνίου 1944.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Κυριακή 31 Μαΐου 2009, ώρα 10.15 π.μ.
Δρόμος Θυσίας Καρακόλιθος - Δίστομο (απόσταση 11 χιλ.).

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009,
ώρα 9.00 μ.μ.
«Επιβιώσαντες της σφαγής του Διστόμου 65 χρόνια μετά»
Ντοκιμαντέρ παραγωγής μαθητών β’ τάξης Λυκείου Διστόμου
Υπεύθυνος παραγωγής: Ιωάννης Καπούτσης
(Θέατρο Μαυσωλείου)

ώρα 10.00 μ.μ.
«Έξι κραυγές και μια σιωπή στη ματωμένη ανθρωπότητα»
2ο μέρος (ηχογραφημένη εκτέλεση). Παρουσίαση ΒΟΜΒΟΙ
(Θέατρο Μαυσωλείου)

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009,
ώρα 5.00 μ.μ.
Περιφερειακοί σχολικοί αγώνες
(Γήπεδο Άσπρων Σπιτιών)

ώρα 9.00 μ.μ.
Θεατρική παράσταση «Φον Δημητράκης» του Δημήτρη Ψαθά από το θεατρικό τμήμα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στειρίου σε σκηνοθεσία Τάσου Σταθά.
(Θέατρο Μαυσωλείου)

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009,
ώρα 9.00 μ.μ.
Τιμητική εκδήλωση για τους εν ζωή τραυματισθέντες στη Σφαγή.
(Προαύλιο Μουσείου)

ώρα 9.30 μ.μ.

«Ας τραγουδήσω και ας χαρώ»
Αναβίωση Διστομίτικου γάμου και Παραδοσιακοί χοροί απ’ όλη την Ελλάδα από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου σε διδασκαλία Γεώργιου Κουνούκλα.
(Προαύλιο Μουσείου)

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009,
ώρα 9.00 μ.μ.
«ΘρηνΩδία Σφαγής – Ελπίδα Ζωής»
από τη χορωδία «Αμβρυσσός» Διστόμου – Άσπρων Σπιτιών.
Διευθύνει ο Μαέστρος Γεώργιος Κοσμίδης.
Συμμετέχει η χορωδία Στειρίου «Η Στείριδα» με δικό της πρόγραμμα υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Κωνσταντίνου Λέκκα.
(Θέατρο Μαυσωλείου)

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009,
ώρα 9.00 μ.μ.
Θεατρική παράσταση «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά από τη θεατρική ομάδα του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου σε σκηνοθεσία Αμαλίας Τράκη.
(Θέατρο Μαυσωλείου)

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009,
7.30 μ.μ.

Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Διστόμου
8.00 μ.μ.
Τρισάγιο στη Μνήμη των Νεκρών στο χώρο του Μαυσωλείου
8.15 μ.μ.
Λαμπαδηδρομία (οργάνωση: Πολιτιστική Εταιρία Μαρτυρικό Δίστομο και οι 218 Σφαγιαθέντες…)
9.30 μ.μ.
Καλωσόρισμα και απονομή μεταλλίου του Δήμου μας στο Δήμαρχο της αδελφοποιημένης πόλης ΤΡΑΝΙ Ιτάλίας
9.45 μ.μ.
Λαϊκή συναυλία με τον Κώστα Μακεδόνα και τη Γιώτα Νέγκα. (Προαύλιο Μουσείου)

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009
10.20 π.μ.

Πέρας αφίξεως επισήμων στο Δημαρχείο
10.30 π.μ
Μνημόσυνο Σφαγιασθέντων στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου
10.50 π.μ.
Πομπή προς το Μαυσωλείο
11.30 π.μ
Άφιξη στο χώρο του Μαυσωλείου
11.35 π.μ.
Επιμνημόσυνη δέηση
11.45 π.μ.
Ομιλία από τον διευθυντή του Γυμνασίου Διστόμου κ. Νικόλαο Σανδάλη
12.00 μ.μ
Προσκλητήριο Νεκρών
12.10 μ.μ.
Κατάθεση στεφανιών
12.20 μ.μ.
Ενός λεπτού σιγή
12.21 μ.μ.
Εθνικός Ύμνος - πέρας τελετής
12.30 μ.μ.
Ανακήρυξη του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου ως Επίτιμου Δημότη Διστόμου στο Δημαρχείο
1.00 μ.μ.
Δεξίωση
9.00 μ.μ.
Παρουσίαση μικρού αφιερώματος στη Σφαγή του Διστόμου από το περιοδικό «Εμβόλιμον» και το Δήμο Διστόμου στο θέατρο του Μαυσωλείου
9.30 μ.μ.
Θεατρική παράσταση «Ένας ήρωας με παντούφλες» των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου από το θεατρικό εργαστήρι «θεατροφρένεια» σε σκηνοθεσία Τάσου Σταθά στο θέατρο του Μαυσωλείου

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ – ΦΟΡΕΙΣ: ΔΙΣΤΟΜΟΥ
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΑΙ ΕΛΙΚΩΝΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΡΑΔΙΟ ΔΙΣΤΟΜΟ
ΡΑΔΙΟ ΕΝΩΣΗ

Επισκέψεις Μιχάλη Γιαννάκη σε Ελεώνα, Λιβαδειά, Χαιρώνεια και Ελάτεια

Ο βουλευτής Βοιωτίας Μιχάλης Γιαννάκης υποδέχτηκε χθες τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Δένδια για τα εγκαίνια του νεοσύστατου τμήματος Γυναικών του Κέντρου Αποτοξίνωσης Φυλακών Ελεώνα.
Στην ομιλία του ο Μιχάλης Γιαννάκης ευχαρίστησε τον υπουργό για την ευαισθησία που δείχνει το Υπουργείο σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και ζήτησε την επέκταση του θεσμού των Κέντρων Απεξάρτησης σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.
Αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους των Φυλακών και συζήτησαν με τους κρατουμένους, εξέφρασαν από κοινού την ικανοποίησή τους για την λειτουργία των Φυλακών και ευχαρίστησαν τους υπαλλήλους για την αδιάκοπη προσπάθεια που καταβάλουν σε καθημερινή βάση.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Μιχάλης Γιαννάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ κ. Τσιατούρα στην Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας.

Στην συνάντηση τους τόνισε για πολλοστή φορά τα προβλήματα αστυνόμευσης που προκύπτουν καθημερινά στον νομό και απέσπασε την δέσμευση του Υπουργού για την εξαντλητική εξέταση του ζητήματος της υποστελέχωσης αλλά και της δημιουργίας νέων Τμημάτων Ασφαλείας στον Νομό Βοιωτίας.

Στα εγκαίνια του νέου Μουσείου Χαιρώνειας, παρόντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ο Μιχάλης Γιαννάκης τόνισε την σημασία της επαναλειτουργίας του Μουσείου για τον πολιτισμικό πλούτο ολόκληρου του νομού και σημείωσε τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο πολιτισμός ως πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες.
Ερωτηθείς για το ζήτημα της δημιουργίας ενεργειακών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή, επανέλαβε την άμεση στήριξη του στις αποφάσεις των τοπικών φορέων.Οι δραστηριότητες του Μιχάλη Γιαννάκη ολοκληρώθηκαν με την Ομιλία του στην Ελάτεια, όπου ως συντονιστής του Προεκλογικού Αγώνα της ΝΟ.Δ.Ε Φθιώτιδας απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής όλων των πολιτών στην μεγάλη εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου.
«Είμαστε η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών» τόνισε ο Μιχάλης Γιαννάκης.
«Η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, η ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους αποτελούν για μας τις βασικές προτεραιότητες. Όσοι μιλούν για βάρβαρες πολιτικές καλό θα ήταν να θυμηθούν που είχαν οδηγήσει την ανεργία επί των ημερών τους» συνέχισε ο Μιχάλης Γιαννάκης ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «να αναλογιστεί πόση ώρα έκανε να φτάσει στην Λαμία το 2004 και πόση ώρα χρειάστηκε πηγαίνοντας στην ομιλία του την Κυριακή, μετά τα μεγάλα έργα στο οδικό δίκτυο της Κυβέρνησης Καραμανλή» αναδεικνύοντας έτσι το πολύπλευρο έργο που έχει επιτελεστεί την τελευταία πενταετία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Εύβοια

Ο υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μπούρας, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελή Σκλιά, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση των εξής έργων για το Νομό Εύβοιας:

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ 7,0 εκατ. Ευρώ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΒΟΥΤΑ 2,5 εκατ. Ευρώ
ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΡΥΣΤΟΥ 2,0 εκατ. Ευρώ
ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ 6,5 εκατ. Ευρώ
ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ 5,0 εκατ. Ευρώ
ΟΔΟΣ ΑΓΔΙΝΕΣ-ΠΑΠΑΔΕΣ 2,0 εκατ. Ευρώ
ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΧΑΔΑΣ 2,0 εκατ. Ευρώ
ΚΟΜΒΟΣ ΔΡΟΣΙΑΣ 1,5 εκατ. Ευρώ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΥ ΓΙΑΛΤΡΩΝ-ΛΙΧΑΔΑΣ 4,0 εκατ. Ευρώ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΥ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΙΑΛΤΡΑ 4,0 εκατ. Ευρώ
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ-ΜΑΡΜΑΡΙ 2,0 εκατ. Ευρώ
ΟΔΟΣ ΠΛΑΤΑΝΑ-ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΥΜΗΣ 3,0 εκατ. Ευρώ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΠΡ.ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ 3,5 εκατ. Ευρώ

Η χρηματοδότηση γίνεται στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας το οποίο και παρουσίασε σήμερα Τρίτη 26 Μαΐου στο χώρο του Ε.Β.Ε. Εύβοιας, ο κ. Μπούρας. Ειδικότερα ενημέρωσε για τα παραπάνω έργα όπως προέκυψαν στην εξειδίκευση του Προγράμματος για το Νομό Εύβοιας.

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας ύψους 150,0 εκατ. Ευρώ προέρχεται από Εθνικούς Πόρους που η Κυβέρνηση έχει δεσμεύσει λόγω της συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Στόχο 2, προκειμένου να καλυφθούν αναπτυξιακές ανάγκες και έργα υποδομής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ΑΚΟΛ για Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς και ΔΑΟΛ

Για το Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς το δελτίο Τύπου του ΑΚΟΛ.

Με αφορμή το αίτημα της Π.Α.Ε. ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ, προς τον Δ.Α.Ο.Λ., για την παραχώρηση του Δημοτικού Σταδίου Λιβαδειάς και τα όσα ακούστηκαν, σε πρωινή εκπομπή της Κας Μαρίας Σφυρή, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΕΙΡΙΟΣ» την Παρασκευή 22 Μαϊου 2009, από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Λιβαδειάς (Δ.Α.Ο.Λ.) κ. Ηλία Γκριτζάπη, το Διοικητικό μας Συμβούλιο νοιώθει την ανάγκη, για την αποκατάσταση της αλήθειας, να διευκρινίσει και να γνωστοποιήσει τα παρακάτω.
1. Εσκεμμένα κατά την άποψή μας προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν την άποψη πως ο Α.Κ.Ο.Λ. δημιουργεί προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία της Π.Α.Ε. ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ.
2. Μία τέτοια αντίληψη μας αφήνει αδιάφορους, γιατί, την οιαδήποτε σχέση μεταξύ του Δ.Α.Ο.Λ. και της Π.Α.Ε. ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ ή του Δ.Α.Ο.Λ. μ’ οποιονδήποτε άλλο φορέα, δεν έχει τη δυνατότητα, αλλά και το δικαίωμα να τη διαμορφώσει το Διοικητικό μας Συμβούλιο, ούτε βεβαίως κάτι τέτοιο υπάρχει στις σκέψεις μας.
3. Πληροφορούμε, όσους δεν γνωρίζουν, οι σχέσεις του Ομίλου μας με την Π.Α.Ε. ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ, είναι πάρα πολύ καλές.
4.Πιστεύουμε, ότι ο Δήμαρχος κ. Δημήτριος Τσιφής και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων, έχουν έμπρακτα συμπαρασταθεί στις δραστηριότητές του Ομίλου μας, όπου δραστηριοποιούνται τριακόσια πενήντα (350) και πλέον παιδιά, κι’ αυτή η συνεργασία μας επιθυμούμε να συνεχιστεί και στο μέλλον.
5. Από τα προαναφερόμενα, οποιοσδήποτε αντικειμενικός κριτής μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και να κρίνει, αν και κατά πόσο μπορεί να επικρατεί στις προθέσεις του Διοικητικού μας Συμβουλίου η δημιουργία προβλημάτων σ’ οποιονδήποτε φορέα της Πόλης μας, αντιθέτως όπου μας έχει ζητηθεί και είναι μέσα στις δυνατότητές μας έχουμε προσφέρει τη βοήθειά μας.
6. Επομένως η οποιαδήποτε αντιπαλότητα στις σχέσεις μας με φορείς της Πόλης μας, είναι κατασκευασμένο σενάριο, προφανώς για να βλάψει την εικόνα του Ομίλου μας, γι΄ αυτό νοιώθουμε την ανάγκη, αυτό το γεγονός, να το καταδικάσουμε.
7. Πιστεύουμε πως υπάρχει η δυνατότητα χρήσης των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Σταδίου απ’όλους τους αθλητικούς φορείς και δημότες της πόλης εφόσον γίνει σωστός προγραμματισμός από το Δ.Σ. του ΔΑΟΛ με δεδομένο ότι είναι το μοναδικό Στάδιο που διαθέτει η πόλη μας.
8. Τέλος πιστεύουμε, πως σε περίπτωση συζήτησης θεμάτων στον Δ.Α.Ο.Λ. τα οποία θα αφορούν και τον ΄Ομιλό μας, θα τύχουμε της ανάλογης ενημέρωσης προκειμένου να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των μελών μας.


Το Δ. Σ. του Α. Κ. Ο. Λιβαδειάς

Γεωθερμικά πεδία σε Δαμάστα και Λιχάδες

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας υπέγραψε χθες την απόφαση για το χαρακτηρισμό και την υπαγωγή στην αντίστοιχη κατηγορία επτά (7) νέων γεωθερμικών πεδίων της χώρας.

Τα νέα πεδία είναι:
1. Βεβαιωμένο Γεωθερμικό Πεδίο Χαμηλής Θερμοκρασίας Θυμιανών Χίου.
2. Πιθανό Γεωθερμικό Πεδίο Χαμηλής Θερμοκρασίας Θυμιανών Χίου.
3. Πιθανό Γεωθερμικό Πεδίο Χαμηλής Θερμοκρασίας Συκιών Άρτας.
4. Βεβαιωμένο Γεωθερμικό Πεδίο Χαμηλής Θερμοκρασίας Δαμάστας Φθιώτιδας.
5. Βεβαιωμένο Γεωθερμικό Πεδίο Χαμηλής Θερμοκρασίας Λιχάδων Εύβοιας.
6. Βεβαιωμένο Γεωθερμικό Πεδίο Χαμηλής Θερμοκρασίας Νέας Απολλωνίας Θεσσαλονίκης.
7. Βεβαιωμένο Γεωθερμικό Πεδίο Χαμηλής θερμοκρασίας Ρίζας Αντιρρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Η πιστοποίηση των γεωθερμικών πεδίων γίνεται αφού έχει προηγηθεί σχετική έρευνα και εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Με την ισχύουσα νομοθεσία ως πεδία χαμηλής θερμοκρασίας χαρακτηρίζονται αυτά που η θερμοκρασία των ρευστών κυμαίνεται από 25ο έως 90ο C. Για παράδειγμα, το πεδίο στη Δαμάστα Φθιώτιδας εκτιμάται ότι έχει μία μέση θερμοκρασία ρευστού στους 43ο C.

Για τον ελλαδικό χώρο η έως τώρα έρευνα έχει γίνει από το Ι.Γ.Μ.Ε., με χρηματοδότηση από το ΕΠΑΝ Ι και έως σήμερα είχαν πιστοποιηθεί τριάντα τέσσερα (34) πεδία χαμηλής θερμοκρασίας. Ο συνολικός αριθμός των βεβαιωμένων και πιθανών γεωθερμικών πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας της χώρας, μετά και τη σημερινή Υ.Α., ανέρχεται σε σαράντα ένα (41).

Επιπλέον, με τη νέα Υ.Α. επαναπροσδιορίζονται τα χαρακτηριστικά τριών (3) ήδη κηρυγμένων πεδίων βάσει νεότερων ερευνητικών αποτελεσμάτων. Τα πεδία που επαναπροσδιορίζονται είναι: Τα Βεβαιωμένα Πεδία Χαμηλής Θερμοκρασίας Συκιών Άρτας και Νενήτων Χίου και το πιθανό χαμηλής θερμοκρασίας Νενήτων Χίου.

Το δικαίωμα μίσθωσης της διαχείρισης βεβαιωμένων και της έρευνας των πιθανών γεωθερμικών πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας ανήκει στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας που βρίσκεται το κάθε πεδίο.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και της αξιοποίησης των εθνικών φυσικών πόρων, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της γεωθερμίας στην Ελλάδα. Μετά το 2004 ενεργοποιήθηκε ο ν.3175/03, ψηφίστηκε ο ν.3734/09 ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις στη γεωθερμία και η χρήση της στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ έως το τέλος Μαΐου ολοκληρώνονται οι αντίστοιχες αλλαγές στις εκτελεστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις.

Η γεωθερμία ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αξιοποίησή της μπορεί να προσδώσει πολλά οφέλη για την ανάπτυξη της χώρας. Έχει πολλαπλές εφαρμογές, στον πρωτογενή αγροτικό τομέα (πχ. θερμοκηπιακές καλλιέργειες), στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων (πχ. ξήρανση), σε βιομηχανικές εφαρμογές, στην τηλεθέρμανση πόλεων και οικισμών, σε ιχθυοκαλλιέργειες, στην αφαλάτωση νερού, στην τουριστική εκμετάλλευση (πχ. ιαματικά λουτρά, spa) κλπ.

Ταυτόχρονα, είναι καθαρή μορφή ενέργειας, φιλική προς το περιβάλλον, καθώς δεν έχει εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, διαθέσιμη 365 ημέρες το χρόνο και με απόδοση μεγαλύτερη από 90%. Επιπλέον, η διασπορά των πεδίων είναι τέτοια που η αξιοποίησή τους μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ στα Οινόφυτα

Σας ενημερώνουμε ότι κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με μέλη τον Βουλευτή του Νομού, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τον Γραμματέα και μέλη της Ν.Ε θα επισκεφθούν και θα μιλήσουν σε συγκέντρωση με θέμα τις « Ευρωεκλογές » και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη 27 Μαίου 2009 και ώρα 08:30μ.μ στο café του Τσαντίλα Κώστα στα Οινόφυτα( Εθνική οδός)
Ν.Ε ΠΑΣΟΚ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

Η Πολιτική Κίνηση Συνασπισμού Θήβας για τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη

Η Πολιτική Κίνηση Συνασπισμού Θήβας εξέδωσε ανακοίνωση για την αποδημία του Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΘΗΒΑΣ


Ο Μιχάλης της οικολογίας, της ελεύθερης σκέψης, του ήθους και της συνέπειας, των αγώνων και της ασίγαστης δράσης, της σύγχρονης αριστερής σκέψης και κουλτούρας, της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, του ριζοσπαστισμού και της επιστημονικής αμφισβήτησης, έφυγε πρόωρα και άδικα από κοντά μας.
Μένουν όμως οι ιδέες του και το έργο του, απαράγραπτες παρακαταθήκες για τις νέες γενιές.
Και «οι νεκροί πεθαίνουν μόνο όταν τους ξεχνούν
οι ζωντανοί».
Η Θήβα που συνδέθηκε μαζί του με φιλίες και αισθήματα αγάπης και απέραντης εκτίμησης, τον αποχαιρετά σήμερα θρηνώντας για τον πρόωρο χαμό του.

ΘΗΒΑ 27 ΜΑΪΟΥ 2009-05-27

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΘΗΒΑΣ

Υψηλού επιπέδου το Ράλι Σπριντ της Ελάτειας

Δείτε το δελτίο Τύπου της ΑΛΦΑΛ.
Με επιτυχία διοργανώθηκε από την Λέσχη μας στις 23 – 24 Μαΐου το ΡΑΛΛΥ ΣΠΡΙΝΤ ΕΛΑΤΕΙΑΣ που προσμετρούσε στο Κύπελλο Χωμάτινων Σπρίντ Κεντρικής Ελλάδας.
61 πληρώματα από όλη την Ελλάδα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και υπέροχο θέαμα στους θεατές που παρόλο την ζέστη κατέκλυσαν το βουνό.
Το Σάββατο το απόγευμα έγινε ο τεχνικός έλεγχος των αυτοκινήτων στην κεντρική πλατεία της Ελάτειας και στην συνέχεια ακολούθησε μουσική βραδιά προσφορά του Δήμου Ελάτειας στους αγωνιζόμενους, τους επισκέπτες και τους κατοίκους.
Την Κυριακή μετά το τέλος του αγώνα έγινε στην κεντρική πλατεία η απονομή επάθλων στους νικητές.
Η διοργάνωση κατά γενική ομολογία των αγωνιζομένων ήταν υψηλού επιπέδου και για αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτός ο αγώνας.

Τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελάτειας.
Την Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας.
Το Αστυνομικό Τμήμα Αμφίκλειας.
Το Αστυνομικό Τμήμα Αταλάντης.
Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμφίκλειας.
Το Ε.Κ.Α.Β. Λαμίας.
Την Ελληνική Ένωση Έρευνας Διάσωσης Λιβαδειάς.
Την Εταιρία BASF για την χορηγία.
Την SEAT Μυτιληναίου.
Τους Κριτές, Χρονομέτρες και όσους βοήθησαν στην Οργάνωση.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Τέσσερα μεγάλα έργα για τη Βοιωτία εξήγγειλε από τη Λιβαδειά ο Αθ. Μπούρας

Ο Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μπούρας, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελή Σκλιά, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση των εξής έργων για το Νομό Βοιωτίας:
1. Οδός Νεοχωράκι- Τανάγρα: 13,0 εκατ. Ευρώ
2. Οδός Διασταύρωσης Διστόμου-Δαύλειας έως Όρια Νομού: 12,0 εκατ. Ευρώ
3. Διευθέτηση Άνω Ρου Βοιωτικού Κηφισσού: 2,0 εκατ. Ευρώ
4. Οδός Δερβενοχώρια-Όρια Νομού προς Ελευσίνα: 7,0 εκατ. Ευρώ

Η χρηματοδότηση γίνεται στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας το οποίο και παρουσίασε σήμερα Τρίτη 26 Μαΐου στο χώρο του ΕΒΕ Βοιωτίας, ο κ. Μπούρας. Ειδικότερα ενημέρωσε για τα παραπάνω έργα όπως προέκυψαν στην εξειδίκευση του Προγράμματος για το Νομό Βοιωτίας, μετά από διαβούλευση με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, τους βουλευτές του Νομού και κοινωνικούς φορείς.

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας ύψους 150,0 εκατ. Ευρώ προέρχεται από Εθνικούς Πόρους που η Κυβέρνηση έχει δεσμεύσει λόγω της συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Στόχο 2, προκειμένου να καλυφθούν αναπτυξιακές ανάγκες και έργα υποδομής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελής Σκλιάς δήλωσε: «Σήμερα κάνουμε πράξη μια δέσμευση. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι πόροι για το Ειδικό Πρόγραμμα είναι ήδη εγγεγραμμένοι στον κρατικό προϋπολογισμό, υπάρχει συγκεκριμένη Σ.Α.Ε., υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις επομένως έργα με ώριμες ολοκληρωμένες μελέτες μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι προτάσεις σε αυτήν την εξειδίκευση έχουν υπερ-τοπικό χαρακτήρα. Σε συνδυασμό με την εξειδίκευση των έργων που εκπονούνται ανά Νομό δημιουργούν βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που μετείχαν στη διαβούλευση που προηγήθηκε αυτής της παρουσίασης υπέβαλαν προτάσεις, που ξεπερνούσαν τον τοπικό χαρακτήρα άλλου είδους έργων τα οποία έτσι κι αλλιώς εκτελούνται στην Περιφέρειά μας.

Η προσπάθεια αυτή λειτουργεί, σε κάθε περίπτωση, συμπληρωματικά με άλλες πρωτοβουλίες που η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν αναλάβει. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ερχόμενη εβδομάδα προκηρύσσουμε έργα εθνικής και επαρχιακής οδοποιίας ύψους 80,0 εκατ. Ευρώ στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α.

Σε άμεση συνεργασία και συνέργια με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Βοιωτίας, το έργο Θίσβη-Κανάβαρη προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και ευελπιστούμε ότι μέχρι 30/10 θα παραδώσουμε τα 22 πρώτα χλμ. Σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να προχωρήσουμε και τα πρώτα 15 χλμ. Σε ένα έργο ενταγμένο και συμφωνημένο με τις υπηρεσίες της Ε.Ε. ως έργο γέφυρα στο Ε.Σ.Π.Α. Άρα το έργο προχωρά κανονικά με εντατικούς ρυθμούς.
Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν ζητήματα προς επίλυση, υπάρχουν ανάγκες, αλλά εκείνο που σήμερα μπορούμε να κρατήσουμε είναι ότι γίνονται παράλληλα έμπρακτες προσπάθειες για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Οφείλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον προκάτοχό μου στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Θανάση Σκορδά για τη μεγάλη συμμετοχή του στην εξειδίκευση του Προγράμματος, ενώ για ακόμη μια φορά ευχαριστώ τους φορείς και τους πολίτες οι οποίοι συνέβαλλαν στη διαδικασία ώστε, με τις ιδέες τους και το γόνιμο διάλογο που προηγήθηκε, να προσφέρουμε σήμερα δυνατότητες στους πολίτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για ανάπτυξη και ευημερία».

Διακόπτει την άντληση από Υλίκη η ΕΥΔΑΠ

Η ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο εφαρμογής του συνολικού διαχειριστικού σχεδίου, για την ορθολογική αξιοποίηση των αποθεμάτων νερού στους ταμιευτήρες της, διακόπτει από σήμερα την άντληση νερού από τη λίμνη της Υλίκης.

Έτσι, στο εξής οι ανάγκες υδροδότησης της Πρωτεύουσας θα καλύπτονται αποκλειστικά από τους ταμιευτήρες Μόρνου και Ευήνου.
Με την ενέργεια αυτή αφενός διατηρούνται τα αποθέματα της Υλίκης σε ασφαλές επίπεδο, αφού η στάθμη της βρίσκεται πλέον κάτω από το σημείο των σημαντικών διαρροών και αφετέρου εξοικονομείται πολύτιμη ηλεκτρική ενέργεια για τις ανάγκες της χώρας, εν όψει μάλιστα της θερινής περιόδου.
Υπενθυμίζεται ότι η ενεργοποίηση της Υλίκης από τον Οκτώβριο του 2007 έως σήμερα, με την άντληση περίπου 300.000 κ.μ. νερού ημερησίως, υπαγορεύθηκε από την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των συνολικών αποθεμάτων νερού, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η Πρωτεύουσα τον κίνδυνο της λειψυδρίας. Μετά τη θετική εξέλιξη της τρέχουσας υδρολογικής περιόδου και τη δημιουργία ικανοποιητικών αποθεμάτων στους ταμιευτήρες Μόρνου και Ευήνου η ΕΥΔΑΠ σταματά την άντληση από την Υλίκη, η οποία - σημειωτέον -επιβαρύνει οικονομικά υπέρμετρα την Εταιρεία, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας, γεγονός που την καθιστά τον δεύτερο σε μέγεθος πελάτη της ΔΕΗ. Η ΕΥΔΑΠ θα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατανάλωσης και των αποθεμάτων νερού και θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να επανεντάξει την Υλίκη στο υδροδοτικό σύστημα, εφόσον τούτο καταστεί αναγκαίο από τις εξελίξεις στο υδατικό ισοζύγιο της Πρωτεύουσας.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Σήμερα στις Θεσπιές, αύριο στις Πλαταιές το ΠΑΣΟΚ

Η Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Θεσπιέων σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Επιτροπή πραγματοποιεί συγκέντρωση στο καφενείο του Κώστα Χατζή στις Θεσπιές στις 25 Μαιου 2009 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:30 μ.μ με ομιλητή τον πρώην βουλευτή και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Νίκο Σαλαγιάννη
Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΣΟΚ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΠΙΩΝ


Σας ενημερώνουμε ότι κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με μέλη τον Βουλευτή του Νομού, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τον Γραμματέα και μέλη της Ν.Ε θα επισκεφθούν και θα μιλήσουν σε συγκέντρωση με θέμα τις « Ευρωεκλογές » και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη 26 Μαίου 2009 και ώρα 08:30μ.μ στην πλατεία στο Καπαρέλλι Πλαταιών
Ν.Ε ΠΑΣΟΚ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΛΑΤΑΙΩΝ

Μετ' εμποδίων οι εξετάσεις στη Γραβιά λόγω πυρκαγιάς

«Κάηκαν» τα θέματα των Πανελληνίων εξετάσεων στη Γραβιά της Λαμίας! Μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στην περιοχή, διακόπηκε η παροχή ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην φτάσουν στην ώρα τους τα θέματα των εξετάσεων.
Αποφασίσθηκε να επιστρατευθεί περιπολικό της αστυνομίας για την παράδοση των θεμάτων στους υποψηφίους. Ενώ όμως το περιπολικό ήταν στο δρόμο, η ΔΕΗ αποκατέστησε τη βλάβη και τα θέματα παρελήφθησαν κανονικά από τον υπολογιστή του εξεταστικού κέντρου.
www.zougla.gr

Την Τρίτη ο Αθανάσιος Μπούρας στη Λιβαδειά για το Ειδικό Αναπτυξιακό

Την εξειδίκευση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος
της Στερεάς Ελλάδας για τη Βοιωτία και την Εύβοια θα παρουσιάσει ο Υφυπουργός Οικονομίας κ. Μπούρας

Την Τρίτη 26 Μαΐου στο χώρο του ΕΒΕ Λειβαδιάς στις 10.00 π.μ. ο υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μπούρας, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελή Σκλιά, θα παρουσιάσει την εξειδίκευση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας για το νομό Βοιωτίας.

Την ίδια ημέρα, στις 13.00 στο χώρο του ΕΒΕ Εύβοιας ο κ. Μπούρας θα παρουσιάσει την εξειδίκευση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας για το Νομό Εύβοιας.

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας ύψους 150,0 εκατ. Ευρώ προέρχεται από Εθνικούς Πόρους που η Κυβέρνηση έχει δεσμεύσει λόγω της συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Στόχο 2, προκειμένου να καλυφθούν αναπτυξιακές ανάγκες και έργα υποδομής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Αλλάζει ο κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας υπέγραψε απόφαση συγκρότησης ομάδας εργασίας για την αλλαγή του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ).

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης Φυσικού Πλούτου του ΥΠΑΝ και έχει ως αντικείμενο τη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, την επεξεργασία των προτάσεων και την υποβολή της τελικής εισήγησης για το νέο κανονισμό.

Στις εργασίες της επιτροπής έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους έως τις 30 Νοεμβρίου 2009. Ο νέος κανονισμός πρόκειται να είναι πλήρως εναρμονισμένος με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους σύγχρονους κανόνες και τεχνικές για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.

Ο ΚΜΛΕ αποτελεί βασικό νομοθετικό εργαλείο στο οποίο καθορίζονται οι αρχές και οι τρόποι για την ορθολογική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, οι βέλτιστες τεχνικές, οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και των περιοίκων.

Η καταστροφή του κόσμου το 2012

Εσχατολογικές και μεταφυσικές θεωρίες και άφθονη καταστροφολογία με φόντο μία ταινία κι ένα βιβλίο
Του Ηλία Mαγκλίνη
Καθημερινή
«Ετσι τελειώνει ο κόσμος/ Ετσι τελειώνει ο κόσμος/ Ετσι τελειώνει ο κόσμος/ Οχι μ’ ένα βρόντο μα μ’ ένα λυγμό». Οι στίχοι του Τ. Σ. Ελιοτ, που απηχούν τη γνωστή φράση του Παύλου ότι η συντέλεια θα έρθει αθόρυβα, «σα τον κλέφτη μέσα στη νύχτα», φαίνεται πως δεν έχουν θέση σήμερα: οι σύγχρονοι πιστοί της εσχατολογίας θέλουν ο κόσμος να τελειώσει εντυπωσιακά, χολιγουντιανά, με θηριώδεις κόκκινους πλανήτες που θα μετατρέψουν τη Γη σε μια πύρινη κόλαση – και μάλιστα πολύ σύντομα: στις 21 Δεκεμβρίου του 2012. Η σχετική φημολογία κοντεύει να ξεπεράσει κι εκείνη σχετικά με τις καταστροφές που υποτίθεται ότι θα έφερνε το 2000.

Ωστόσο, οι δοξασίες γύρω από το 2012 δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την παραφιλολογία γύρω από τη συντέλεια: μόλις κυκλοφόρησε στη χώρα μας ένας συλλογικός τόμος με τίτλο «Το μυστήριο του 2012» (εκδ. Κέδρος), στο οποίο ξένοι επιστήμονες, στοχαστές και μελετητές προσπαθούν να αναλύσουν το θέμα του 2012, ως προς το ότι η χρονιά αυτή, σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, ενδεχομένως να σηματοδοτήσει το κλείσιμο ενός κοσμικού κύκλου και την αυγή μιας εποχής αφύπνισης, την απαρχή ενός μεγάλου «άλματος» στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Και ταινία
Πάντως, η εσχατολογική πλευρά έχει τον πρώτο λόγο: Αν πληκτρολογήσετε «2012» στο YouTube, θα παρακολουθήσετε το τρέιλερ της νέας ταινίας «2012» του Ρόλαντ Εμεριχ (ο σκηνοθέτης των επίσης καταστροφολογικών «Ημέρα ανεξαρτησίας» και «Μετά την επόμενη μέρα»), στο οποίο ένα κολοσσιαίο τσουνάμι καταπίνει τα Ιμαλάια. Το YouTube είναι γεμάτο με τέτοια βίντεο όμως το πιο ανατριχιαστικό είναι τα σχόλια που τα συνοδεύουν: πολλοί έχουν πειστεί ότι το τέλος θα έρθει το 2012, ότι οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου είναι ενήμερες αλλά αποκρύπτουν την αλήθεια (κάτι που αναφέρεται και στο τρέιλερ της ταινίας του Εμεριχ). Κάποιοι έχουν ήδη ετοιμάσει καταφύγια ή προετοιμάζουν τη ψυχή τους για την

Αποκάλυψη.
Εννοείται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μια χρονολογία γίνεται τέτοιο ορόσημο. Σύμφωνα με τον Νίκο Καραπιδάκη, καθηγητή Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, «οι δοξασίες αυτές έχουν μακρά παράδοση. Ηδη από την αρχαιότητα, οι χρησμοί της Σίβυλλας είχαν χαρακτήρα αποκαλυπτικό. Η κυριότερη αποκαλυπτική παράδοση όμως είναι αυτή του χριστιανισμού. Ο σημαντικότερος ιστορικός αυτών των ρευμάτων, ο Νόρμαν Κον, βλέπει μια ακόμα σημαντική πηγή στην αρχαία περσική θρησκεία. Η μήτρα όμως αυτής της παράδοσης, όπως την ξέρουμε σήμερα, είναι η Αποκάλυψη, ενώ ήδη από τον 7ο αιώνα ψευδοπροφήτες ή ψευδομεσσίες, όπως τους λέει η εκκλησία, ανακοίνωναν το επικείμενο τέλος του κόσμου».

Το έτος 1000
Οι δοξασίες αυτές έφτασαν σε ένα αποκορύφωμα όταν πλησίαζε το έτος 1000. «Τότε», μας λέει ο Ν. Καραπιδάκης, «το φαινόμενο πήρε διάσταση μαζικής ψυχολογίας. Το έτος 1000, όπως και το “δικό μας” 2000, θεωρούνταν ιδανική χρονολογία για το κλείσιμο ενός κύκλου, αν και δεν επικράτησε η μαζική υστερία που νομίζουμε σήμερα. Σε κείμενα κορυφαίων στοχαστών της εποχής δεν βρίσκει κανείς σχεδόν καμία σχετική αναφορά, παρά μόνον σε εκκλησιαστικά χρονικά. Πάντως, το έτος 1000 συνοδεύθηκε όντως από συνταρακτικά γεγονότα. Ο πρώτος φεουδαλισμός, ο παλιός τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, άρχισε να αποδιαρθρώνεται σταδιακά. Τότε είχαμε, με τους δικούς μας όρους σήμερα, τα πρώτα φαινόμενα ανεργίας. Η διατάραξη του ιστού σε μια οικονομία ή κοινωνία προκαλεί πάντα τέτοιες εσχατολογικές υστερίες. Προσοχή: η οικονομία δεν κατέρρευσε αλλά άρχισε να μπαίνει σε νέες βάσεις. Υπήρξε λοιπόν κρίση αλλά υπό τη μορφή της αναδόμησης ενός οικονομικού συστήματος. Κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει και σήμερα».

Οι Σταυροφορίες
Οπως λέει ο Ν. Καραπιδάκης, το έτος 1000 παρατηρήθηκε και μια κρίση βίας στους κόλπους των ανώτερων κοινωνικών τάξεων. «Βεντέτες, πόλεμοι μεταξύ αρχόντων, αυτό που οι ιστορικοί χαρακτηρίζουν “ιδιωτική βία”. Η εκκλησία αντιμετώπισε την κρίση παραπέμποντας σε σωτηριολογικές συμπεριφορές. Δηλαδή: Αν θες να κερδίσεις την επουράνια σωτηρία, κάνε έναν δίκαιο πόλεμο – άρα κάνε σταυροφορίες. Το 1000 ήρθε και δεν έγινε τίποτα, αλλά το μεγαλύτερο εσχατολογικό κίνημα της Ιστορίας ήταν οι Σταυροφορίες, και ως τέτοιες πρέπει να γίνουν κατανοητές. Βλέπετε πάλι τις σημερινές αναλογίες: ως μία σταυροφορία εναντίον του “Αξονα του Κακού» ξεκίνησε η κυβέρνηση Μπους τον πόλεμο στο Ιράκ. Γενικά, ζούμε σε μια εποχή όπου παρατηρείται εξαγωγή φονταμενταλισμών, γι’ αυτό και θεωρίες περί της συντέλειας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος».

Κοινόβια εσχατολόγων
Το 1000 δεν ήταν η μοναδική φορά που αναπτύχθηκαν εσχατολογικά οράματα. «Οι Σταυροφορίες έφεραν ένα δεύτερο εσχατολογικό κύμα κατά τον 13ο αιώνα», λέει ο Ν. Καραπιδάκης, «όταν οι Σταυροφόροι ήρθαν σε επαφή με εβραϊκές και περσικές δοξασίες. Αυτοί έφεραν στη Δύση την ιδέα ενός βασιλέα (όπως με τον εβραϊκό Μεσσία), ο οποίος θα υλοποιούσε τη συντέλεια και θα έφερνε μια νέα εποχή». Ο Ν. Καραπιδάκης μας θυμίζει κινήματα του 15ου αιώνα, όπως τους Αμορίτες, που προσπάθησαν να ξαναερμηνεύσουν εσχατολογικά την Ιστορία, ή τους Φλαγγελάντι, οι οποίοι «πήγαιναν από πόλη σε πόλη και καθώς αυτομαστιγώνονταν, ανακοίνωναν το τέλος του κόσμου. Συγκλονιστικά τους παρουσιάζει ο Μπέργκμαν σε μια σκηνή της “Εβδομης Σφραγίδας”».

Σε πολλές περιπτώσεις, τα μέλη τέτοιων κινημάτων ζούσαν σε κοινόβια, αναμένοντας όλα μαζί το τέλος («μοιράζονταν τα πάντα, ακόμα και το σεξ, ήταν οι ελευθεριάζοντες της εποχής»), όπως στην Αγγλία του 17ου αιώνα, της εποχής του Κρόμγουελ. Ο τελευταίος ναύλωσε πλοία και τους έστειλε στο Νέο Κόσμο, «γι’ αυτό και στην Αμερική τα κινήματα αυτά έχουν τόσο μεγάλη παράδοση και ισχύ σήμερα».

Ταινίες καταστροφής
Σύμφωνα με τον Γιώργο Ιωαννίδη, ψυχολόγο και αρχισυντάκτη του περιοδικού «Mystery», οι δοξασίες γύρω από το 2012 έχουν τις ρίζες τους στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. «Τότε αναπτύχθηκαν οι θεωρίες περί της “νοόσφαιρας”, ότι κάποτε ο άνθρωπος θα φτάσει σε τέτοιο στάδιο εξέλιξης, σε ανώτερη συνειδησιακή κατάσταση, που δεν θα χρειάζεται καν το σώμα του. Αυτή τη θεωρία υιοθέτησαν διάφοροι εσωτεριστές και εναλλακτικοί αρχαιολόγοι και κάπου εκεί εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές στο περίφημο ημερολόγιο των Μάγια, το οποίο υποτίθεται ότι τοποθετεί το τέλος του κόσμου την 21η Δεκεμβρίου του 2012. Ενας αρχαιολόγος θα σας διαβεβαιώσει ότι αυτό δεν είναι ακριβές. Είναι κάτι που δημιουργήσαμε εμείς μέσα από το πάντρεμα διαφόρων θεωριών.

Περί τη δεκαετία του ’80 και του ’90, με τις θεωρίες περί Νέας Εποχής του Υδροχόου, αναπτύχθηκε έντονη φημολογία ότι κάτι θα αλλάξει στη ζωή του ανθρώπου το 2000. Ηρθε το 2000, δεν έγινε κάποια κοσμική καταστροφή, ωστόσο, το 2001 είχαμε την πτώση των δίδυμων πύργων. Με άλλα λόγια, κάτι άλλαξε τότε παγκοσμίως. Ολο αυτό λοιπόν έχει να κάνει με την ψυχολογία της μάζας: Οταν μια μάζα ανθρώπων ασχολείται με κάτι τόσο πολύ, τότε, πολύ πιθανώς ένα τμήμα του να γίνει πραγματικότητα. Κάτι που σκεφτόμαστε εδώ και δεκαετίες, το προετοιμάζουμε με έναν τρόπο για να συμβεί».

Για τον Γ. Ιωαννίδη, οι δοξασίες γύρω από το 2012 έχουν δύο πτυχές: την εσχατολογική και τη μεταφυσική. Στην Ελλάδα ξέρουμε κυρίως την εσχατολογική, ότι δηλαδή το 2012 θα γίνει μια μεγάλη καταστροφή. Ο Εμεριχ ετοιμάζει σχετική ταινία, ενώ πρόσφατα είδαμε κάτι ανάλογο, την ταινία «Σκοτεινός κώδικας» με θρησκευτικές μάλιστα αναφορές. Ολ’ αυτά εκφράζουν απλώς το υπάρχον ρεύμα και πνεύμα – το ίδιο και η «Ολέθρια σύγκρουση» και ο «Αρμαγεδδών». Οσοι όμως προσεγγίζουν το 2012 στη μεταφυσική του διάσταση, δεν πιστεύουν ότι ο κόσμος θα καταστραφεί αλλά ότι θα εξελιχθεί, όχι βέβαια μέσα σε μια νύχτα ή μια μέρα.

Ο παλμός της εποχής
Κρίνοντας από τις αντιδράσεις των αναγνωστών του περιοδικού «Mystery», ο Γ. Ιωαννίδης πιστεύει ότι το 2012 θα είναι αντικείμενο συζήτησης τα επόμενα 2 χρόνια. «Ολη αυτή η ιστορία με το 2012 έχει να κάνει και με την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου να νιώθει σημαντικός, ότι δεν είναι μια ασημαντότητα μέσα στο Σύμπαν αλλά ότι αποτελεί μέρος ενός κοσμικού σχεδίου. Επίσης, ζούμε σε μια περίοδο επαναπροσδιορισμού, οπότε όλα τα θέματα μπαίνουν στο τραπέζι. Πάντως, ας μη φανεί αστείο αλλά μια τηλεοπτική σειρά όπως τα “Χ Files” έβαλε το παράδοξο για τα καλά μέσα σε κάθε σπίτι τη δεκαετία του ’90. Είναι το ίδιο που κάνουν και οι ταινίες που αναφέραμε: πιάνουν τον παλμό της εποχής».

Σε κάθε περίπτωση, ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας κι ας γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα του 2012 ακούγοντας και πάλι το τραγούδι των REM «It’s the end of the world as we know it (and I feel good)». Οπως τονίζει ο Ν. Καραπιδάκης: «Σε περιόδους μεγάλων αλλαγών, οι κοινωνίες αισθάνονται ότι ο παλιός κόσμος τελειώνει. Ζούμε σε μια τέτοια εποχή αλλά δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε ακόμα τι ακριβώς μας συμβαίνει. Ο απλός άνθρωπος ερμηνεύει τις μεγάλες ιστορικές αλλαγές μέσα από την εσχατολογία. Αν μη τι άλλο, ο φόβος είναι κάτι συναρπαστικό».

Ο μυθικός Νιμπίρου και η επιστήμη
Μπορεί να μην είναι όλοι βέβαιοι ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει το 2012, για ένα πράγμα όμως είναι σίγουροι: ότι αν ισχύει, οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου το γνωρίζουν αλλά δεν μας λένε την αλήθεια. Η άποψη αυτή σχετίζεται με την επικρατέστερη θεωρία σχετικά με το πώς θα έρθει το τέλος το 2012: εξαιτίας της έλευσης του πλανήτη Χ ή Νιμπίρου.
Τι απαντάει η επιστήμη; Οπως μας λέει ο Μάνος Δανέζης, καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «ο φόβος ότι ο μυθικός Νιμπίρου έρχεται, διαδόθηκε το 1976 με το βιβλίο του Zechariah Sitchin, “Δωδέκατος Πλανήτης”. Υποτίθεται ότι είναι ένας άγνωστος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματός. Το όνομα “Nibiru” προέρχεται από τους Σουμέριους και σημαίνει “Ο πλανήτης της μετάβασης”.

Οι Σουμέριοι αποκαλούσαν με το όνομα αυτό έναν δέκατο πλανήτη του ηλιακού συστήματος και θεωρούσαν πως κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ηλιο σε 3.600 χρόνια. Ας δούμε όμως ποια είναι η επιστημονική αλήθεια: Aμέσως μετά την ανακάλυψη του Πλούτωνα, έγινε φανερό ότι η μάζα του νέου πλανήτη δεν ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να μπορέσει να δικαιολογήσει το σύνολο των διαταραχών που παρατηρούνταν στις τροχιές του Oυρανού και του Πλούτωνα.

H διαπίστωση αυτή οδήγησε τους αστρονόμους να υιοθετήσουν την άποψη πως ο Πλούτωνας δεν ήταν ο τελευταίος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, αλλά υπήρχε κάποιος άλλος, άγνωστος, δέκατος πλανήτης, που ήταν το αίτιο των παρατηρούμενων τροχιακών διαταραχών.
»Αν υπάρχει αυτός ο πλανήτης, όπως υπολογίστηκε, θα έκανε μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ηλιο σε 495 χρόνια και η πιο κοντινή απόσταση από εμάς θα έπρεπε να είναι 30 φορές την απόσταση που χωρίζει τη Γη από τον Ηλιο. Η μάζα του έπρεπε να είναι 5 με 6 φορές τη μάζα της Γης ενώ θα έφτανε στο πιο κοντινό προς τον Ηλιο σημείο το 2290. Ο υποθετικός αυτός πλανήτης ονομάστηκε πλανήτης Χ, στη συνέχεια όμως, οι ανωμαλίες στις τροχιές των μεγάλων πλανητών εξηγήθηκαν από τη Θεωρία της Σχετικότητας και ο άγνωστος πλανήτης Χ ξεχάστηκε. Επανήλθε στο προσκήνιο όταν το 2003 ανακαλύφθηκε ο πλανήτης Σέντνα.

Η τροχιά του είναι “περίεργα” ελλειπτική και πλησιάζει το ηλιακό μας σύστημα κάθε 10.500 χρόνια. Ομως, δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον Νιμπίρου, διότι είναι ένας μικρός πλανήτης και δεν πλησιάζει τη Γη τόσο κοντά ώστε να προκαλέσει τον παραμικρό κίνδυνο».

Καταλήγοντας, ο Μ. Δανέζης τονίζει: «Ολες αυτές οι θεωρίες καταστροφής της Γης στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, αποκρύπτοντας όμως τις απαντήσεις που δίνει η επιστήμη. Μια τέτοια μεθόδευση δίνει την εντύπωση ότι η επιστήμη συμφωνεί με τα σενάρια της καταστροφής, γεγονός που τρομοκρατεί το κόσμο. Ομως, η μισή αλήθεια είναι πιο καταστροφική και από το ίδιο το ψέμα. Η εξάπλωση της μυθολογίας του 2012 παραλύει τη λογική των ανθρώπων, οδηγώντας τους σε μια εσωτερική παραίτηση από όσα δικαιούνται να διεκδικήσουν. Σε αυτό το κατευθυνόμενο κύμα εκφοβισμού, ο άνθρωπος πρέπει να προτάξει τη γνώση, πρέπει να αποδείξει ότι μέσα του έχει πεθάνει ο σοφός πίθηκος του φόβου και της άγνοιας κι έχει αναστηθεί ο συμπαντικός άνθρωπος του κοντινού μέλλοντός μας».

Ο Γιώργος Παπανδρέου στη Λαμία

Την ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει την Ελλάδα έχοντας την θέληση και τη δύναμη γι' αυτό διακήρυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας απόψε σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Αθανασίου Διάκου στη Λαμία.
Στις 7 Ιουνίου, τόνισε, ψηφίζουμε αλλαγή πορείας που θα οδηγήσει τη χώρα στη λύτρωση στις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους ψηφοφόρους, τα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος, ετοιμότητα, ενεργοποίηση και κινητοποίηση, προκειμένου, όπως, είπε, να γίνει συντριπτική η πλειοψηφία που διαμορφώνεται.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε το δίλημμα «σοσιαλισμός και δημοκρατία ή βαρβαρότητα», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι στο δύσκολο αγώνα που κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν βάζει απέναντι τον ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας, διότι, όπως είπε, τη βαρβαρότητα που ζούμε όλοι, τη ζει και αυτός. Θέλουμε μαζί μας τον ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, γιατί εμείς δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες, δεν πολώνουμε την κοινωνία, αλλά δημιουργούμε νέες συναινέσεις για μεγάλες αλλαγές.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο τηλεοπτικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως όλα πάνε καλά, είναι μια χαρά και όλα αυτά που βιώνουμε και βιώνετε είναι στη φαντασία μας και στη φαντασία σας.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχασε την επαφή της με την πραγματικότητα, με τον πολίτη και τα προβλήματά του και τώρα χάνει την επαφή της και με τους δικούς της ψηφοφόρους. Αυτή η κυβέρνηση υπογράμμισε δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει στον τόπο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, επίσης, στην εκτεταμένη διαφθορά, που, όπως είπε, υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, στο άδειασμα των ταμείων υπέρ των ισχυρών και ημετέρων, στα φορολογικά στους πλουσίους (τραπεζίτες, μεγαλομετόχους, μεγαλοϊδιοκτήτες) για να υπογραμμίσει ότι αυτή την κομματική σπατάλη την πληρώνει ο Έλληνας πολίτης.

Αντιπαρατιθέμενος στην κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου την προκάλεσε να πει καθαρά ποιους νέους φόρους ετοιμάζεται να επιβάλλει μετά τις ευρωεκλογές και με ποια νέα βάρη ετοιμάζεται να φορτώσει την ελληνική οικογένεια.
Το διακύβευμα αυτών των εκλογών, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι κρίσιμο και ξεκάθαρο: «Θα επιβραβεύσουμε με την ψήφο και την αποχή εκείνους που ευθύνονται για αυτά που ζούμε, ή θα χαράξουμε με την ψήφο μας τη νέα πορεία που χρειάζεται ο τόπος».

Αναφερόμενος στα καθαρά ευρωπαϊκά ζητήματα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι σοσιαλιστές ζητούν αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας για να εξαιρούνται οι δημόσιες παραγωγικές, κοινωνικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Και απαντώντας στην επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν μπορεί να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι νεοσυντηρητικοί μας ζητούν να σηκώσουμε ψηλά τα χέρια, να σκύψουμε το κεφάλι, να παραιτηθούμε. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και δεν είδα κανένα Έλληνα να θέλει να σκύψει το κεφάλι. Το «δεν γίνεται» των συντηρητικών είναι το δικό μας «μπορούμε» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και υπενθύμισε ότι και στην περίπτωση της ένταξης της Κύπρου όλοι ήταν απέναντι αλλά με τη διαπραγμάτευση και τον αγώνα στο τέλος η Ελλάδα και η Κύπρος δικαιώθηκαν.

Στις διεκδικήσεις των ευρωπαίων σοσιαλιστών, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, περιλαμβάνονται επίσης ένα σύμφωνο κοινωνικής προόδου, εντατικές δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, ευρωπαϊκή στρατηγική για έξυπνη, «πράσινη ανάπτυξη» και απασχόληση, δημιουργία δέκα εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020 και να μπει τέλος στους φορολογικούς παραδείσους.

Επίσης, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές διεκδικούν μια ευρωπαϊκή χάρτα ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων ταυτόχρονα με τη διασφάλιση των συνόρων μας, ένα συμπληρωματικό σύμφωνο απασχόλησης, κοινωνικής προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης παράλληλο με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όπως και την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ρυθμιστικό πόλο στην παγκόσμια σκακιέρα.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που θα είναι νικηφόρο για το ΠΑΣΟΚ και να ανοίξει το δρόμο για την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές. Στις 7 Ιουνίου, πρόσθεσε, θα καταδικαστούν οι νεοσυντηρητικές πολιτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη και θα καταδικαστεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία απουσιάζει από το ευρωπαϊκό πεδίο και η οποία με την πολιτική της απομονώνει τη χώρα, μειώνει την αξιοπιστία και την σοβαρότητά της και χάνει συνεχώς τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι μετά τις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα παραλάβει τη χώρα σε βαθύτατη κρίση, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα πετύχουμε και θα αλλάξουμε την Ελλάδα, θα την κάνουμε ξανά δυνατή και περήφανη, γιατί ξέρουμε και μπορούμε, γιατί έχουμε το σχέδιο και την πολιτική βούληση που χρειάζονται». Οδηγός σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι οι πέντε στόχοι του προγράμματος του Κινήματος.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις 7 Ιουνίου ο λαός δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ για να οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον. Και πρόσθεσε ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ψήφος ανέξοδης και αδιέξοδης διαμαρτυρίας, αλλά είναι η ψήφος που φωνάζει: «Μπορούμε».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Καταστροφές από θυελλώδεις ανέμους στην Λαμία

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν αυτή την ώρα στην Λαμία, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Η Πυροσβεστική υπηρεσία έχει ήδη δεχτεί αρκετές κλήσεις για πεσμένα δέντρα στην πόλη λόγω του αέρα.
Κάτοικοι της περιοχής μιλούν για φαινόμενο που άρχισε ξαφνικά λίγο πριν τις 11:30 το βράδυ και παρομοιάζουν το φαινόμενο με ανεμοστόβιλο.
http://www.zougla.gr/news.php?id=42190

O Ασωπός υπό την προστασία 85 πολιτών

Oσα, χρόνια τώρα, προγραμματίζει να υλοποιήσει η διοίκηση για τα λύματα του Ασωπού, αλλά ποτέ δεν τα κάνει- αγνοώντας την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών- ανέλαβαν να προωθήσουν ογδόντα πέντε κάτοικοι των περιοχών Ωρωπού, Χαλκουτσίου και Δηλεσίου απευθυνόμενοι στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας.

Πρόκειται για απλούς πολίτες, οι οποίοι απογοητευμένοι από την αδράνεια της Πολιτείας μπροστά στο «οικολογικό έγκλημα» που συντελείται στην περιοχή τους αποφάσισαν να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να... διαφυλάξουν την υγεία τους και το περιβάλλον γύρω τους που απειλείται από μεγάλες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου και άλλων τοξικών μετάλλων- τόσο στα νερά του ποταμού όσο και του εδάφους και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

Συνέστησαν ομάδα με στόχο να ασκήσουν πίεση στη διοίκηση προκειμένου να πράξει όσα ήδη από τη δεκαετία του 1970 έχουν νομικά θεσμοθετηθεί, όμως ποτέ ως σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί. Προς την κατεύθυνση αυτή οι 85 διά του πληρεξουσίου δικηγόρου τους κ. Μάριου Χαϊνταρλή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Δίκαιο Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος, συνέταξαν και την περασμένη Παρασκευή κατέθεσαν αίτηση στους τέσσερις αρμοδίους για θέματα Περιβάλλοντος, Υγείας, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης υπουργούς, από τους οποίους δεν ζητούν παρά να υλοποιήσουν σχέδια και μελέτες τα οποία έχουν εκπονηθεί από δεκαπενταετίας και που όλα προβλέπουν τη δημιουργία κεντρικής μονάδας βιολογικού και χημικού καθαρισμού για τη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων - Σχηματαρίου- για τις βιομηχανίες δηλαδή που έχουν αποδέκτη των λυμάτων τους τον Ασωπό ποταμό.

Συγκεκριμένα, οι ενεργοί πολίτες ζητούν από τους υπουργούς « την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία να εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Βιομηχανικών Αποβλήτων της περιοχής του Ασωπού, σύμφωνα με την από το 1998 Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΜΠκαι επιπλέον την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο να χαρακτηρίζεται η ευρύτερη περιοχή του χειμάρρου Ασωπού ως Ζώνη Ειδικών Περιβαλλοντικών Ενισχύσεων ».

Στη δεκασέλιδη αίτηση που κατέθεσαν αναφέρεται ότι από τα ευρήματα μελέτης του Τομέα Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που παρουσιάστηκε το 2008, από τα Οινόφυτα ως τον Ωρωπό παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου και άλλων τοξικών μετάλλων. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίζεται εξασθενές χρώμιο, νικέλιο, κοβάλτιο, σίδηρος, μαγγάνιο, βάριο.

Η μελέτη συμπεραίνει ότι τα νερά του ποταμού από το ύψος της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων ως και τις εκβολές του στον Ωρωπό κρίνονται ακατάλληλα για την άρδευση λόγω της ρύπανσής τους από βαρέα μέταλλα. Η ομάδα των 85 δημιουργήθηκε από κοινή πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής για την Κεντρική Μονάδα Βιολογικού και Χημικού Καθαρισμού και της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης. Πιθανολογούν ότι τα τέσσερα υπουργεία δεν πρόκειται καν να απαντήσουν στο αίτημά τους· «αυτή είναι η συνήθης πρακτική», λένε. Δηλώνουν όμως ότι δεν παραιτούνται από την προσπάθειά τους. Με την κατάθεση της αίτησής τους στη διοίκηση κατοχυρώνουν το δικαίωμά τους να κινηθούν και δικαστικά.

Το επόμενο βήμα τους, αν δεν εισακουσθούν, θα είναι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε βάρος των υπουργών για παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας. Το δικαίωμά τους αυτό κατοχυρώνουν σε διάστημα τριών μηνών από την κατάθεση της αίτησής τους αν ως τότε δεν λάβουν καμία απάντηση από τους υπουργούς και σε διάστημα δύο μηνών από την όποια ενδεχόμενη απάντησή τους.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ο Κουτσούμπας στον δήμαρχο

Οπως πρώτη έγραψε η viotia εδώ Στον Τσιφή ο Κουτσούμπας συνάντηση με τον δήμαρχο Λεβαδέων είχε την προηγούμενη Πέμπτη ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Ανδρέας Κουτσούμπας. Δείτε το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο βουλευτής Βοιωτίας Ανδρέας Κουτσούμπας συναντήθηκε με το δήμαρχο Λεβαδέων κ. Δημήτρη Τσιφή προκειμένου να ενημερωθεί για τρέχοντα ζητήματα του δήμου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα σχολικών κτιρίων, όπως η προοπτική για τη μεταφορά του 1ου νηπιαγωγείου και η κατασκευή κτιρίου για τη μεταστέγαση του 1ου γυμνασίου Λιβαδειάς. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών για το Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε μελλοντικά η πόλη να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις και προϋποθέσεις την ίδρυση και άλλων σχολών. Σημαντικό ζήτημα, το οποίο επίσης τέθηκε είναι η συνέχιση της διαδικασίας για την κατασκευή του κλειστού κολυμβητήριου, αίτημα το οποίο ο κ. Κουτσούμπας διαβίβασε άμεσα προς τον υφυπουργό αθλητισμού. Αναφορά έγινε επίσης, στις δυνατότητες ανακατασκευής του τουριστικού περιπτέρου του ΞΕΝΙΑ και την παραχώρηση αυτού στο δήμο και τέλος συζητήθηκε ο τρόπος λειτουργίας σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς.

Ο Τόγιας για τα δικαιώματα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΓΙΑΣ: «ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»
Η οργανωτική και διαχειριστική ανεπάρκεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ στα θέματα της ενεργοποίησης δικαιωμάτων των αγροτών έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στους παραγωγούς.
Παρά την ύπαρξη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που αναφέρει ότι το κόστος του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) το αναλαμβάνει το κράτος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τελικώς ο παραγωγός καλείται και πάλι να βάλει το χέρι βαθειά στην τσέπη σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη όπου το αγροτικό του εισόδημα μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και οι τιμές των προϊόντων κατρακυλούν.
Στις 22 Μαΐου 2006, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Αλ. Κοντός διαβεβαίωνε ότι οι αγρότες δεν θα πληρώσουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2009, άλλωστε για το ίδιο θέμα είχε δεσμευθεί και προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Οι διαμαρτυρίες των αγροτών της Βοιωτίας είναι απολύτως δικαιολογημένες, καθώς επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά η αφερεγγυότητα, η αναξιοπιστία, η αναποτελεσματικότητα και η διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης.
Ο εμπαιγμός των αγροτών συνεχίζεται. Το χάος, η ανασφάλεια, η αμφιβολία και η ανησυχία στον αγροτικό κόσμο είναι αποτέλεσμα μιας ασυντόνιστης, ανεύθυνης, αποσπασματικής και ελλιπούς διαχείρισης. Η απάντηση του ίδιου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλα αυτά είναι να διαστρεβλώσει την αλήθεια και να μεταβιβάσει τις ευθύνες του στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις Ενώσεις.
Για το ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι το κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων δεν πρέπει να το πληρώσουν οι αγρότες αλλά να καλυφθεί άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι αγρότες της Λιβαδειάς και της Θήβας δεν πρέπει να πληρώσουν την διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Φωτιά σε υπόγειο διαμέρισμα στην πλατεία Αττικής

Φωτιά προσπάθησαν να βάλουν άγνωστοι σε υπόγειο διαμέρισμα στην πλατεία Αττικής, το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας από μετανάστες.
Οι κουκουλοφόροι έσπασαν τα τζάμια του διαμερίσματος και πέταξαν μέσα μπιτόνια βενζίνης και στουπιά και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά.
Το υπόγειο, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγορακρίτου και Αριστομένους, γέμισε καπνούς και προκλήθηκε μικρής έκτασης φωτιά.
Τόσο οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο υπόγειο όσο και οι κάτοικοι της πολυκατοικίας για γλιτώσουν από τους πυκνούς καπνούς, ενώ πέντε αλλοδαποί από το Μπαγκλαντές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, κάποιοι με αναπνευστικά προβλήματα και κάποιοι με τραύματα από τα τζάμια.
Στο σημείο έσπευσαν 4 οχήματα της Πυροσβεστικής με 12 άνδρες.
http://www.zougla.gr/

Φορτηγό παρέσυρε 8χρονο κορίτσι στη Χαλκίδα

Ενα 8χρονο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά χθες το απόγευμα από διερχόμενο φορτηγό στη περιοχή της Χαλκίδας.
To κοριτσάκι παρασύρθηκε από το φορτηγό την ώρα που έκανε ποδήλατο. Άμεσα στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και στη συνέχεια η 8χρονη διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Σε βάρος του οδηγού του φορτηγού σχηματίστηκε δικογραφία.
www.zougla.gr

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Κίνητρα για φωτοβολταϊκά και γεωθερμία σε οικίες

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας συμμετείχε την Τετάρτη 20 Μαΐου, σε συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κατά την οποία παρουσιάστηκαν δύο νέες δράσεις του Υπουργείου για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η πρώτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σπίτια, καθώς και σε εκτός σχεδίου πόλης γήπεδα, και η δεύτερη για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση της γεωθερμίας.

Ειδικότερα, με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», το ΥΠΑΝ δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια, τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη του σπιτιού του για την παραγωγή ηλεκτρισμού, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης από την Πολεοδομία και καμία υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορεία, φορολόγησης ή αδειοδότησης από τη ΡΑΕ και το ΥΠΑΝ.

Παράλληλα, προσφέρεται ισχυρό οικονομικό κίνητρο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, που έχει να κάνει με την πώληση στο κεντρικό σύστημα της ΔΕΗ της ενέργειας, η οποία θα περισσεύει από την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στην ιδιαίτερα ελκυστική τιμή των 55 λεπτών του ευρώ/κιλοβατώρα, δηλαδή πέντε φορές υψηλότερη από την αντίστοιχη τιμή πώλησης της εταιρίας. Για την ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται στο δίκτυο θα γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με την ενέργεια που καταναλώνει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε η υπογραφή ΚΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ - ΥΠΑΝ για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε εκτός σχεδίου περιοχές, με την οποία επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και σε μη άρτια - μη οικοδομήσιμα, δηλαδή μικρότερα των 4 στρεμμάτων οικόπεδα, δίνοντας έτσι αξία σε πληθώρα αγροτεμαχίων σε όλη την Ελλάδα. Θεσπίζονται, επίσης, ιδιαίτερα ελαστικοί και ευνοϊκοί όροι, δηλαδή μεγάλοι συντελεστές κάλυψης 80% και μικρές αποστάσεις από τα όρια των οικοπέδων.

Η μεγαλύτερη τομή, ωστόσο, είναι ότι καταργείται η υποχρέωση έγκρισης από την οικεία Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ), καθώς και η υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας, τα οποία αντικαθίστανται απ’ την απλή έγκριση εργασιών.

Ακολούθως, ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Ι. Μπούγας, παρουσίασε ένα πλέγμα μέτρων, τα οποία παίρνουν θεσμική υπόσταση με τρεις νέες Υπουργικές Αποφάσεις, και αποσκοπούν στην καλύτερη αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας μας, αλλά και στην ανάδειξη της γεωθερμίας που αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για ψύξη και θέρμανση όχι μόνο των οικιών, αλλά επίσης κτιρίων, εγκαταστάσεων εν γένει και, βέβαια, κάθε είδος χώρου:

· Η πρώτη Υπουργική Απόφαση αφορά στην κήρυξη επτά νέων γεωθερμικών πεδίων, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί και βεβαιωθεί από το ΙΓΜΕ, τον αρμόδιο εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου: δύο στα Θυμιανά Χίου, ένα στις Συκιές Άρτας, στη Δαμάστα Φθιώτιδας, στις Λιχάδες Εύβοιας, στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης και στο Αντίρριο Αιτωλοακαρνανίας.

· Η δεύτερη Υπουργική Απόφαση απλοποιεί τις διαδικασίες για τη χρήση της γεωθερμίας στη θέρμανση και ψύξη χώρων και εγκαταστάσεων, προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και περαιτέρω διείσδυση της πράσινης ενέργειας στην καθημερινότητα των πολιτών. Μεταξύ άλλων, ελαττώνεται ο αριθμός των δικαιολογητικών που απαιτούνταν μέχρι σήμερα και δίδεται μία ενιαία μορφή στην άδεια που εκδίδεται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, χωρίς εμπλοκή των Πολεοδομικών Υπηρεσιών.

· Με την τρίτη Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι διαδικασίες μίσθωσης των γεωθερμικών πεδίων σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου 3734/2009 και βελτιώνεται επί το αντικειμενικότερο η διαδικασία των διαγωνισμών με ενιαία αντικειμενικά κριτήρια και συγκεκριμένους συντελεστές βαρύτητας για όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Ο κ. Μπούγας τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου με την προώθηση των παραπάνω Υ.Α., οι οποίες θα υπογραφούν στις αμέσως προσεχείς ημέρες και θα παρουσιάζονται αναλυτικά κάθε φορά, είναι να γίνει η γεωθερμία οικεία στο ευρύ κοινό, να αναδειχθούν τα οφέλη τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή της και, τελικώς, να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πολύ αξιόλογο γεωθερμικό δυναμικό της χώρας.

Το όφελος από τη χρήση της γεωθερμίας είναι τόσο οικονομικό όσο και περιβαλλοντικό, καθώς, επί παραδείγματι, για την ίδια ποσότητα ψύξης, ένα γεωθερμικό σύστημα παρέχει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 40% σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα. Επίσης, το γεωθερμικό σύστημα δεν έχει καμία εκπομπή καυσαερίων, ενώ συνεπάγεται μείωση από 40% ως 60% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης – ψύξης.

Κινέζος ο Περγαντάς

Το δελτίο Τύπου της νομαρχίας Βοιωτίας.
Με εκπροσώπους του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, τον Αντιπρόεδρο και μέλη της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας Jiangxi της Κίνας, συναντήθηκε ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, παρουσία των Αντινομαρχών κ.κ. Παπαθωμά, Καράντζαλη και Νταλιάνη, καθώς και στελεχών της Νομαρχίας.

Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία του κ. Περγαντά και του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου να υποκινηθούν και να υποστηριχθούν διμερώς οι εμπορικές συναλλαγές και η προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης στη Βοιωτία. Μέσα σε εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας στη συνάντηση αναπτύχθηκαν προτάσεις για ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανταλλαγής αντιπροσωπειών και ανάδειξης της Βοιωτίας σε τόπο τουριστικού προορισμού επισκεπτών από την Κίνα.

Βασικό υπόβαθρο αυτής της διασύνδεσης είναι τα κοινά χαρακτηριστικά της επαρχίας Jianxi και του Νομού Βοιωτίας. Αν και η Κινεζική Επαρχία πληθυσμιακά και σε έκταση έχει εντελώς διαφορετικά μεγέθη (έκταση 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα – 5 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα – και πληθυσμό 40 εκατομμύρια κατοίκους), υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες στην οικονομία και την παραγωγή με τη Βοιωτία : και οι δυο περιοχές έχουν ισχυρή βάση στην αγροτική ανάπτυξη και στον δευτερογενή τομέα, και επιπλέον επιδιώκουν την ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα, δηλ. εμπόριο και τουρισμό.

Η Κίνα, αποτελεί μια τεράστια αγορά και είναι μια αναδυόμενη δύναμη παγκοσμίως και συνεπώς ενδιαφέρουσα περίπτωση για ανάπτυξη συνεργασιών εμπορικού και τουριστικού χαρακτήρα. Απ΄την άλλη πλευρά η Βοιωτία, μπορεί να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της γειτνίασης με την Αττική, έτσι ώστε να κατευθύνονται στο Νομό επιχειρηματικές δραστηριότητες και επισκέπτες.

«Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία» τονίζει ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς «που θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού στον τόπο μας. Απώτερος στόχος αυτής της εποικοδομητικής συνεργασίας είναι η αδελφοποίηση του Νομού Βοιωτίας και της επαρχίας Jianxi, έτσι ώστε να εδραιωθεί η συστηματική και ενεργή προώθηση των αναπτυξιακών κατευθύνσεων στην περιοχή μας»

Μίλησε στον δήμο Τροιζηνίας η Αγάτσα

Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου τού ΠΑΣΟΚ Αρια Αγάτσα,παραβρέθηκε ως κεντρική ομιλήτρια στην Α Πειραιά (Δήμος Τροιζηνίας).
Η κ. Αγάτσα παρουσία των τοπικών στελεχών, Δημάρχου, νομαρχιακών συμβούλων της> περιοχής και του πολιτευτή κ Δημ. Καρύδη,έκανε μια διεξοδική ομιλία για τους στόχους των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη αλλα και για την κρίσιμη πολιτική συγκυρία στη χώρα μας. Η κ. Αγατσα τόνισε ιδιαίτερα πως οι επικείμενες εκλογές πρέπει να στείλουν πολιτικά μηνυματα σε Ελλάδα και Ευρώπη και πως λαμβάνουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Από την πλευρά των παραγόντων της περιοχής επισημάνθηκε η εγκατάλειψη σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι μεγάλες ελλείψεις στο νοσοκομείο της περιοχής και η υποβάθμιση της στα θέματα τής ακτοπλοίας και των δρομολογίων με τον Πειραιά.

Ανέκδοτο5

Ο Φώτης, ένας 35άρης εργένης που μένει μόνος του σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, λίγες μέρες μετά τη γιορτή του δέχεται ένα μεγάλο κουτί ως δώρο από έναν άγνωστο αποστολέα.
Το ανοίγει και βλέπει ότι μέσα στο κουτί ήταν ένας παπαγάλος. «Ωραία», σκέφτεται, «ένα πανέμορφο πουλί για συντροφιά είναι ό,τι πρέπει».
-Μιλάς καθόλου; ρωτάει χαμογελαστός τον παπαγάλο.
-Τι λε ρε καραγκιόζη; -του λέει ο παπαγάλος- εγώ αν μιλάω ή εσύ ρε μπούφο που δεν μπορείς να ολοκληρώσεις ένα νόημα, ρε βλήμα, ρε έτσι…, ρε αλλιώς…. κ.λπ ένα υβρεολόγιο απίστευτο, σα ναύτης στο λιμάνι του Γκαμπές.
Ο Φώτης τα έχασε.
-Σε παρακαλώ, λέει στον παπαγάλο, σταμάτα μας ακούει η γειτονιά.
-Σε πειράζει η γειτονιά, ρε κακομοίρη –φωνάζει ο παπαγάλος- και δεν σε πειράζει που δεν μπορείς να ξεκολλήσεις από τον καναπέ, παράσιτο, καμένε, ρε έτσι, ρε αλλιώς και πάλι ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο με όλο και μεγαλύτερη ένταση φωνής.

Ο Φώτης δεν ήξερε τι να κάνει. Προσπαθούσε να σταματήσει τον παπαγάλο αλλά εκείνος τον έβριζε φωνάζοντας όλο και περισότερο. Στην απόγνωσή του ανοίγει το πορτάκι και σπρώχνει τον παπαγάλο στην κατάψυξη του ψυγείου.

Ο παπαγάλος και μέσα από την κατάψυξη συνέχιζε να βρίζει. Ξαφνικά μετά από 3 λεπτά ο παπαγάλος σταμάτησε και απλώθηκε σιωπή.
Ο Φώτης ανακουφίστηκε στην αρχή αλλά αμέσως σκέφτηκε: «Ρε συ το σκότωσα το πουλί. Εντάξει βρίζει αλλά όχι και να το σκοτώσω. Μπορώ να το επιστρέψω».

Ανοιξε αμέσως την κατάψυξη. Ο παπαγάλος βγήκε με σοβαρό ύφος και ψιλοτρέμοντας είπε: «Λυπάμαι για την επιθετική συμπεριφορά μου και ζητώ συγγνώμη γι αυτή. Ομολογώ ότι παρεκτράπηκα και δηλώνω ότι θα κάνω προσπάθεια να διορθωθώ στο μέλλον». Ο Φώτης έμεινε άναυδος για μια στιγμή. Πριν προλάβει να ρωτήσει τι συνέβη ο παπαγάλος ρώτησε: «Μπορώ να μάθω τι σου είχε κάνει το κοτόπουλο;».

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Νεοσύλλεκτος στη Θήβα ήταν ο 28χρονος που σκοτώθηκε από το τρένο στα Βάγια

Ο νεοσύλλεκτος Στρατιώτης Σ. Α. ετών 28 από τα Τρίκαλα, παρουσιάσθηκε για κατάταξη με την 2009 Β΄ ΕΣΣΟ, τις βραδινές ώρες της 19ης Μαΐου 2009, στο ΚΕΠΒ στη Θήβα.

Την επομένη το πρωί, 20 Μαΐου 2009, μετά από εξέταση από τον ιατρό και τον ψυχίατρο του Κέντρου, παραπέμφθηκε στη Επιτροπή Απαλλαγών του 401 ΓΣΝΑ, όπου και μετέβη, μαζί με άλλους προς εξέταση οπλίτες με υπηρεσιακό λεωφορείο καθώς και με τη συνοδεία αξιωματικών. Από την Επιτροπή Απαλλαγών έλαβε 2ετή αναβολή στράτευσης. Με την ολοκλήρωση της εξέτασής τους όλοι οι οπλίτες συγκεντρώθηκαν στον καθορισμένο χώρο του 401 ΓΣΝΑ, προκειμένου να επιστρέψουν στη Θήβα. Ο υπόψη οπλίτης δεν εμφανίσθηκε, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής αξιωματικός να τον αναζητήσει στους χώρους του νοσοκομείου καθώς και να τον καλέσει τηλεφωνικά χωρίς όμως αποτέλεσμα, διότι είχε το κινητό του απενεργοποιημένο. Ο αξιωματικός αμέσως ενημέρωσε τηλεφωνικά τη Διοίκηση του Κέντρου καθώς και τον παππού και αδερφό του υπόψη οπλίτη καθόσον οι γονείς του δεν ανευρέθηκαν. Στη συνέχεια και αφού ο οπλίτης ήταν αδικαιολογήτως απών, οι υπόλοιποι οπλίτες με τους συνοδούς αξιωματικούς, επέστρεψαν στη Θήβα.

Περί την 19:00 της ίδιας ημέρας, ο υπόψη οπλίτης εμφανίσθηκε έξω από την Κεντρική Πύλη του Κέντρου, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει. Αμέσως, μετέβησαν εκεί 2 αξιωματικοί με σκοπό να πείσουν τον στρατιώτη να εισέλθει για ελάχιστο χρόνο, καθώς το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να παραλάβει το απολυτήριό του, εφόσον είχε λάβει 2ετή αναβολή. Όμως ο υπόψη οπλίτης αντί να εισέλθει απομακρύνθηκε, μη ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των αξιωματικών. Στις 22:30 της ίδιας ημέρας, 20 Μαΐου 2009, ο υπόψη οπλίτης, ενώ ήταν πεζός, παρασύρθηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία με κατεύθυνση Αθήνα – Θεσνίκη στο ύψος του χωριού Βάγια, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Περιοδείες του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας

Την Παρασκευή 21 Μαΐου 2009, o ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας θα βρίσκεται σε Βάγια, Μαυρομάτι, Θεσπιές και σε Στείρι, Κυριάκι. Το Σάββατο 22 Μαΐου σε Θίσβη, Πρόδρομο, Δομβραίνα. Την Κυριακή 23 Μαΐου Αγ.Τριάδα, Κούκουρα, Αγ. Γεώργιο.

Τον σκότωσε το τρένο έξω από τη Θήβα

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας άνδρας, όταν τον χτύπησε η αμαξοστοιχία του ΟΣΕ μεταξύ Θήβας και Οινόης.
Ο άνδρας βρισκόταν για άγνωστο λόγο μέσα στη σήραγγα «Σφίγγα» όταν τον χτύπησε η αμαξοστοιχία με τον αριθμό 57 που περνούσε από το σημείο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.
Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο, αλλά και δυνάμεις της Αστυνομίας, όμως για τον άτυχο άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, ήταν ήδη αργά.
http://www.zougla.gr/

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Η Π.Ε. ΠΑΣΟΚ Στερεάς Ελλάδας για την επίσκεψη Γιώργου στη Λαμία

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ Στερεάς Ελλάδας εν όψει της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στη Λαμία την ερχόμενη Κυριακή.

Την 7η Ιουνίου καλούμαστε μαζί με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσέλθουμε στις κάλπες και να ψηφίσουμε, αν θέλουμε μια Ευρώπη όπου η οικονομική πρόοδος θα επιτυγχάνεται με περιβαλλοντικές βλάβες και κοινωνικές θυσίες, ή αν θέλουμε μια Ευρώπη που να έχει στρατηγική για την πλήρη απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη χωρίς καταστροφή των φυσικών πόρων, βασισμένη στη γνώση με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη. Καλούμαστε να απαντήσουμε αν θέλουμε να αναδυθεί μια Ευρώπη νικητήρια δύναμη για κοινωνική και οικονομική πρόοδο προς όφελος των λαών της.

Με την ψήφο μας θα καθορίσουμε αν θέλουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αγωνίζεται για κοινωνική συνοχή, περισσότερες θέσεις εργασίας, για εξάλειψη της φτώχειας, ώστε να δημιουργηθεί ένας δίκαιος κόσμος που να περιλαμβάνει τους πάντες ή για ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προωθεί την πολιτική των χαμηλών μισθών, των ανασφαλών θέσεων εργασίας και χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης και κατάρτισης. Καλούμαστε να ψηφίσουμε αν οι μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ενισχύουν θεσμούς, προστασίας του περιβάλλοντος, κοινωνικής ανάπτυξης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή αν θα τοποθετεί σε πρώτη θέση το εμπόριο και την οικονομία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου Πρόεδρός του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει πάρει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο και έχει καταθέσει προτάσεις, ώστε η ΕΕ να τεθεί επικεφαλής ενός παγκόσμιου κινήματος για την κοινωνική πρόοδο, δημιουργώντας μια προοδευτική παγκόσμια συμμαχία που να προωθήσει μια νέα ανανεωμένη αναπτυξιακή πολιτική που να βασίζεται στην περιβαλλοντική ευθύνη στην πολιτιστική ποικιλομορφία και αναγνώριση.

Για την χώρα μας οι ευρωεκλογές είναι ένα δημοψήφισμα. Με τις Ευρωεκλογές, καταδικάζουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, που απουσιάζει από το Ευρωπαϊκό πεδίο. Καταδικάζουμε μια κυβέρνηση, που με τις πράξεις της εξέθεσε την Ελλάδα στην Ευρώπη: από την «απογραφή» μέχρι την παραγραφή. Οι Ευρωεκλογές είναι ένα δημοψήφισμα που θα στείλει το μήνυμα στην σημερινή κυβέρνηση, ότι οι Έλληνες καταδικάζουν τις πολιτικές της, ότι θέλουν άλλη πορεία, ότι θέλουν να τελειώσουν μια και καλή με την καταστροφική πενταετία της Νέας Δημοκρατίας.
«Στις 7 Ιουνίου ψηφίζοντας για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα. Αποφασίζουμε να βάλουμε πρώτα τον Πολίτη».

Καλούμε όλα τα μέλη , τους φίλους , τους Δημοκράτες πολίτες στην κεντρική ανοικτή πολιτική εκδήλωση του Κινήματός μας την Κυριακή 24 Μαΐου , στις 7.30 μ.μ. στη πλατεία Διάκου στη Λαμία με ομιλητή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ .

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΑΣΟΚ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ευρωεκλογές χωρίς ενδιαφέρον

Παρά την πόλωση που επιχειρούν τα κόμματα, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue
Της Ελλης Tριανταφύλλου

Μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές, ενίσχυση της τάσης αποχής και μικρή μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αποτυπώνει το δεύτερο κύμα του κυλιόμενου Βαρόμετρου της Public Issue για την «Κ» και τον ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 33,5% έναντι 28,5% της Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι είναι ισοδύναμοι με 6,5%, ακολουθούν το ΚΚΕ με 6% και ο ΛΑΟΣ με 5%, ενώ οι αναποφάσιστοι κυμαίνονται στο 11%.
Παρότι η μέτρηση διενεργήθηκε στο διάστημα από 13-15 Μαΐου, αμέσως μετά την ανακοίνωση των ευρωψηφοδελτίων των κομμάτων, και Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν την πόλωση του προεκλογικού κλίματος, η πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται αποστασιοποιημένη και αδιάφορη. Επιπλέον, αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που σκέφτονται να μην προσέλθουν στις κάλπες, αλλά και εκείνων που προβληματίζονται για το κόμμα που τελικώς θα επιλέξουν. Συγκεκριμένα έξι στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές και οκτώ στους δέκα απαντούν ότι δεν παρακολούθησαν συζητήσεις και ειδήσεις στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο, σχετικά με την αναμέτρηση. Επίσης, το 67% όσων δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που σκέπτεται να μην προσέλθει στις κάλπες, ενώ στο πρώτο κύμα της μέτρησης, το ποσοστό κυμαινόταν στο 62%. Ωστόσο, οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν.
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποτύπωση της κομματικής προέλευσης των ψηφοφόρων των Οικολόγων, οι οποίοι αντλούν ψήφους κατά 27% από τη Ν.Δ., κατά 18% από το ΠΑΣΟΚ, κατά 15% από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά 3% από το ΚΚΕ, κατά 2% από το ΛΑΟΣ, και 7% από νέους ψηφοφόρους.

Σήματα ΒΑΝ είδε ο καθηγητής Π. Βαρώτσος

Προειδοποιητικό σήμα το οποίο κατεγράφη από το σταθμό ΒΑΝ της Κερατέας, εξετάζει ο Παναγιώτης Βαρώτσος. Ο καθηγητής, παρά το γεγονός ότι αποφεύγει τη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια πεισματικά, δεν κατόρθωσε να κρατήσει μακριά από τα φώτα της τα σήματά του, τα οποία δημοσιεύτηκαν από τις 18 Απριλίου στη γνωστή ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κορνέλ. Η περιοχή την οποία εξετάζει ως ύποπτη, εκτείνεται στις δύο πλευρές του άξονα, από την Αιγιαλεία μέχρι την Εύβοια.
Το πρόγραμμα ΒΑΝ βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο και το γεγονός αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν από τους πολίτες, όταν ενημερώνονται για τα σήματα του καθηγητή Βαρώτσου, προκειμένου να αποφεύγονται αδικαιολόγητα συμπτώματα πανικού.
Σημειώνεται ότι, μετά από παρέλευση ενός έως δύο μηνών, κατά το παρελθόν έχουν επαληθευθεί ορισμένα σήματα που κατεγράφησαν από την ερευνητική ομάδα.


Απόσπασμα από τη δημοσίευση του Π. Βαρώτσου στην ιστοσελίδα του Κορνέλ. Στο τέλος αναφέρονται οι συντεταγμένες
The same holds for a non-dichotomous signal recorded on March 28, 2009 at Keratea station located close to Athens (Fig.8).To approach the occurrence time of the impending event,the procedure developed in Ref.32 has been employed for the seismicity within the area N 38.8-37.7, E 24.1-22.6.

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Ο Παντελής Σκλιάς στη Λιβαδειά

Στο Νομό Βοιωτίας βρέθηκε σήμερα Τρίτη 19 Μαΐου 2009 ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελής Σκλιάς. Κατά την επίσκεψή του στη Λιβαδειά ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε στις 10.00 π.μ. με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας κκ. Γεώργιο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που απασχολούν τη Μητρόπολη Θηβών & Λεβαδείας αλλά και τη συνδρομή της στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στη Βοιωτία.

Στη συνέχεια ο κ. Σκλιάς είχε διαδοχικές συναντήσεις με το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, το προεδρείο του ΕΒΕ Βοιωτίας ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε το τμήμα Λιβαδειάς του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Μετά τις συναντήσεις του με τους κοινωνικούς φορείς της Βοιωτίας στη Λιβαδειά ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δήλωσε:

«Με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας κκ. Γεώργιο είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τη δυνατότητα εμπλοκής της Μητρόπολης στην υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο μπαίνει πλέον σε ορθολογικές βάσεις και ευελπιστούμε πιο αποτελεσματικές. Εξήγησα ότι εξασφαλίσαμε τη διατήρηση της λειτουργίας του συνόλου των υφισταμένων δομών και του προσωπικού τους όπως αυτό λειτουργεί σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να εντάξουμε στην υλοποίηση του προγράμματος και άλλους φορείς, όπως είναι και η εκκλησία. Η μητρόπολη Θηβών & Λεβαδείας μπορεί να εμπλακεί με δυο Δομές μια στη Θήβα και μια στη Λιβαδειά. Ο Σεβασμιώτατος μου έθεσε μια σειρά από θέματα που αφορούν τη Μητρόπολη και θέσαμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση των ζητημάτων αυτών.

Κατά την επίσκεψή μου στο εργατικό κέντρο Λιβαδειάς σε μια πολύ καλή συνάντηση μου ετέθησαν τα ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους του μεροκάματου. Σε κάθε περίπτωση, βασική μας αρχή είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ζήτησα λοιπόν, από το προεδρείο του Εργατικού κέντρου εκεί που υπάρχουν κατάφωρες παραβιάσεις της Εργατικής Νομοθεσίας να μου γίνονται άμεσα γνωστές ώστε να έχω τη δυνατότητα να κινητοποιώ τον κρατικό μηχανισμό προς όφελος των εργαζομένων. Ενημέρωσα, επίσης, το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει καταβάλλει 47 εκατ. Ευρώ εξοφλώντας το σύνολο των λογαριασμών που έχουν υποβληθεί για την υλοποίηση έργων είτε από Εθνικούς είτε από Κοινοτικούς Πόρους. Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει δικαιολογία για απόλυση εργαζομένου με σκοπιμότητα.

Η συνάντηση με το ΕΒΕ Βοιωτίας ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση. Ήδη έχουμε βρει πολύ καλό πλαίσιο συνεργασίας. Ανακοινώθηκε η διοργάνωση Παν-περιφερειακής συνάντησης Επιχειρηματικότητας, μια πολύ καλή πρωτοβουλία με τη συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του ΕΒΕ Βοιωτίας και του Πανεπιστημίου Στερεάς. Δείχνουμε τη βούλησή μας να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα με την ίδρυση του Συμβουλίου καινοτομίας το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα συνεχούς διαβούλευσης για θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ενημέρωσα για την πορεία του ΕΣΠΑ και την πορεία των έργων που υλοποιούνται στη Βοιωτία.

Στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσα τη χρηματοδότησή του Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης που εδρεύει στη Λιβαδειά με το ποσό των 500.000 Ευρώ ώστε να καλύψει άμεσα κτιριακές ανάγκες και μόλις ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη εφαρμογής το Σεπτέμβριο θα επανέλθουμε ώστε να βελτιώσουμε περαιτέρω το εσωτερικό και τον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου. Είμαστε στη μέση μιας προσπάθειας, το ΕΣΠΑ εξελίσσεται πολύ καλά και σύντομα θα κάνουμε ανακοινώσεις όπως σύντομα και ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Μπούρας θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με το Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα των 150 εκατ. Ευρώ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και του μεριδίου εκείνου που αντιστοιχεί στο Νομό Βοιωτίας και αφορά σημαντικά έργα υποδομής»

Εντός του θέρους η πρώτη δόση των παρακρατηθέντων στους ΟΤΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του ενέκρινε την πρόταση των υπουργείων Οικονομίας & Οικονομικών και Εσωτερικών, για την απόδοση των παρακρατηθέντων από το Ελληνικό Δημόσιο προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ανέρχονται στο ποσό του 1.711.000.000 ευρώ.

Με τη σημερινή απόφαση επισφραγίζεται η θετική κατάληξη ενός σημαντικού και χρονίζοντος αιτήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η απόδοση της πρώτης δόσης των παρακρατηθέντων αποκτά ζωτική σημασία για τα οικονομικά των Δήμων, οι οποίοι καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες, όχι μόνο για την κάλυψη των παγίων αναγκών τους, αλλά και για την τόνωση και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, της απασχόλησης καθώς και τη δημιουργία έργων υποδομής.

Το ποσό των 1.711.000.000 ευρώ θα καταβληθεί μετρητοίς σε οκτώ ισόποσες δόσεις. Μέσα στην εβδομάδα, θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομίας & Οικονομικών , Εσωτερικών και της ΚΕΔΚΕ και θα ακολουθήσει μέσα στο καλοκαίρι, η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 213.875.000 ευρώ.
Οι υπόλοιπες ισόποσες δόσεις θα καταβάλλονται την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους για τα επόμενα επτά χρόνια.

Στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων δήλωσε:

«Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε για ένα πολύ σημαντικό χρονίζον θέμα που αφορά την καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 213.875.000 εκατ. ευρώ από τα 1.711.000.000 ευρώ των παρακρατηθέντων πόρων. Πήραμε απόφαση ότι συμφωνούμε με το μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα συνυπογράψουμε ως ΚΕΔΚΕ, με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας& Οικονομικών και Εσωτερικών εντός της εβδομάδας, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να εκταμιευθεί η πρώτη δόση».

Ερωτηθείς για την Προγραμματική Σύμβαση ΚΕΔΚΕ - υπουργείου Απασχόλησης ενημέρωσε ότι :
Η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΚΕΔΚΕ και υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για τις 20.000 θέσεις εργασίας πήρε την τελική της μορφή. Έγινε η κατανομή ανά Νομό και ανά Δήμο και απομένει η ψήφιση της Τροπολογίας που έχουμε ζητήσει, βάσει της οποίας δεν υπάρχει αυτόματη μονιμοποίηση μετά το πέρας του προγράμματος ,έπειτα από τρία χρόνια, των απασχολούμενων σ’ αυτό. Κάτι, που θα πρέπει να το γνωρίζουν εξ’ αρχής ».

Φρίκη! Σκότωσε τη γυναίκα του και πήδηξε από το μπαλκόνι κρατώντας τα 2 παιδιά τους

Σκότωσε τη γυναίκα του, άρπαξε τα δύο παιδιά του, ηλικίας δύο και τριών ετών, και πήδηξε από τον πέμπτο όροφο σε διπλανή πολυκατοικία, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του αυτός και το ένα του παιδί.
H απίστευτη οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε στην οδό Σόλωνος 44 στην Καλλιθέα. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 40 ετών, ο οποίος, μετά από έντονο καβγά, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν οι γείτονες, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 26χρονη σύζυγό του στο μπαλκόνι του διαμερίσματος, που βρίσκεται στον 5ο όροφο πολυκατοικίας.
Στη συνέχεια, πήρε αγκαλιά τα παιδιά τους, δύο αγοράκια μόλις 2 και 3 ετών και πήδηξε από τον 5ο όροφο στην ταράτσα παρακείμενου εγκαταλελειμμένου κτιρίου. Τα δύο κτίρια είχαν μεγάλη υψομετρική διαφορά. Από την πτώση σκοτώθηκε ο ίδιος και το 3χρονο αγοράκι, ενώ το αδελφάκι διακομίσθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία», όπου νοσηλεύεται.
Οι αστυνομικοί που ερεύνησαν το διαμέρισμα, βρήκαν ιδιόχειρο σημείωμα του συζυγοκτόνου, παιδοκτόνου και αυτόχειρα, με το οποίο δίνει οδηγίες για το πώς θέλει να γίνει η ταφή των μελών της οικογενείας του. Συγκεκριμένα, ζητά εκείνος και τα παιδιά να ταφούν μαζί, ενώ η σύζυγός του με τη μητέρα της.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο 40χρονος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά

H ομιλία του υπουργού Πολιτισμού, κ. Αντώνη Σαμαρά, στην χθεσινή εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα
«Προκλήσεις και Προοπτικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι,
Δεν θα ασχοληθώ με κοινοτοπίες και τετριμμένα στερεότυπα.
Άλλωστε, η διεθνής κρίση που σήμερα βιώνουμε γκρέμισε τα στερεότυπα και παραμέρισε τις κοινοτοπίες.
Κάτι ακόμα: η διεθνής κρίση αλλάζει την οπτική μας για τον κόσμο και για τον εαυτό μας. Κάτι παραπάνω: Μας βοηθά να ξαναβρούμε τον εαυτό μας.
Και να ξανακοιτάξουμε τη θέση μας στον κόσμο, με φρέσκια ματιά. Μακριά από τις εσωτερικές τριβές και τους μικροκομματικούς ανταγωνισμούς. Ας μιλήσουμε λοιπόν, για την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας.
H Ευρώπη μοιάζει σήμερα κουρασμένη:
Κουρασμένη από τη γραφειοκρατία,
Κουρασμένη από την αναπτυξιακή ανεπάρκεια,
Κουρασμένη από τα λάθη της.

Κι ακόμα, αποδυναμωμένη εσωτερικά από τη γήρανση του πληθυσμού της, αλλά και τραυματισμένη από τον οξύτατο ανταγωνισμό των νέων ανερχόμενων δυνάμεων διεθνώς, που δεν αστειεύονται.
Αρκεί να αναλογιστούμε πώς η Κίνα, μέσα σε 18 χρόνια θα έχει ξεπεράσει σε συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν την Αμερική. Και τότε θα έχει προ πολλού ξεπεράσει και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέχρι πρόσφατα, κάποιοι είχαν ταυτίσει την Ευρώπη με τη γραφειοκρατία της. Είχαν, ακόμα, ταυτίσει την υποταγή στην ευρω-γραφειοκρατία με το αίτημα «εκσυγχρονισμού» της Ελλάδας.

Μας έλεγαν, λοιπόν, ότι για να γίνουμε «περισσότερο Ευρωπαίοι», πρέπει να γίνουμε «λιγότερο Έλληνες». Ότι πρέπει, τάχα, να αποβάλουμε την ελληνική ταυτότητα για να αποκτήσουμε «Ευρωπαϊκή συνείδηση».
Τώρα πια, μετά την κρίση, γνωρίζουμε ότι ισχύει μάλλον το αντίστροφο: Πρέπει να γίνουμε περισσότερο απαιτητικοί από τους εαυτούς μας, ως Έλληνες, για να γίνουμε Ευρωπαίοι. Όταν ξέσπασε η κρίση, συνειδητοποιήσαμε τρία πράγματα:
Πρώτον, ότι μέχρι τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε κατανοήσει που οδηγούνταν τα πράγματα. Ανέβαζε τα βασικά επιτόκια, μέχρι πέρσι τέτοιον καιρό, ενώ η επιβράδυνση είχε ήδη αρχίσει στην ευρωζώνη και η ύφεση ήταν πρό των πυλών στην Αμερική.
Παρ’ όλα αυτά, η ύπαρξη του κοινού νομίσματος αποδείχθηκε σωτήρια για όλους μέσα στην ευρωζώνη. Κι αυτό είναι το δεύτερο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε. Ισχυρές χώρες, όπως η Βρετανία, που βρίσκονται εκτός ευρώ, δοκιμάζονται πολύ περισσότερο και απειλούνται πολύ πιο άμεσα, από ότι οι χώρες της ευρωζώνης. Παρά τα σφάλματα που έγιναν, το ευρώ αποδείχθηκε σωτήριο για όλα τα κράτη που εντάχθηκαν σ’ αυτό. Ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης.

Τρίτον, την κρίσιμη στιγμή, δεν ήταν τα υπερεθνικά όργανα της Ευρώπης που ανέλαβαν δράση, αλλά οι εθνικές κυβερνήσεις. Όπως το είπε και η Άγκελα Μέρκελ, καθένας θα σώσει τον εαυτό του. Η ευθύνη επέστρεψε στα εθνικά κράτη και τις κυβερνήσεις τους.

Η Ευρώπη θα υπάρξει και θα προχωρήσει, αν όλοι οι λαοί της - κι όχι μόνο οι Έλληνες, βέβαια - ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα: Στην Πολιτική Ολοκλήρωση. Που είναι σύγκλιση - όχι ισοπέδωση.
Εθελοντική σύγκλιση λαών, πολιτισμών και οικονομιών, με Ελευθερία και Δημοκρατία. Όχι ισοπέδωση πληθυσμών κάτω από την επιβολή μιας υπερεθνικής γραφειοκρατίας. Μιλώντας, λοιπόν, σήμερα ως Ν.Δ., για την Ελλάδα και την Ευρώπη, πρέπει πρώτα να λύσουμε κάποια προβλήματα δικής μας αυτογνωσίας.
Ποια είναι σήμερα η ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας;
Ποια είναι τα πολιτικά της προτάγματα;
Ποια είναι η κοινωνική της αναφορά;
Ποιαν Ευρώπη θέλουμε;

Πριν απαντήσω, θα μου επιτρέψετε μια κρίσιμη παρατήρηση:
Η Νέα Δημοκρατία, δεν έχει κανένα λόγο να απολογείται. Κάθε άλλο.
Δεν είναι δυνατό να έχουμε την ευθύνη για τις τύχες της κοινωνίας μας, αν είμαστε υποχρεωμένοι, κάθε τόσο, να δίνουμε «εξετάσεις» ψευτο-προοδευτικότητας, να μετριόμαστε με αρχές που δεν είναι δικές μας, ή με προτάγματα που δεν τα υιοθετεί η ελληνική κοινωνία και δεν τα έχουμε εμείς αποδεχθεί.

Είναι χρέος μας να θέσουμε τον πήχη ψηλά, αλλά τον πήχη των δικών μας αξιών και των δικών μας προταγμάτων. Αυτών που ενστερνίζεται η ελληνική κοινωνία, κι αυτών που την εκφράζουν και την αντιπροσωπεύουν.

ΓΙΑΤΙ οι αξίες, οι ιδέες και τα προτάγματα, είναι τόσο απαραίτητα στην Πολιτική;
-- Διότι αυτά σφυρηλατούν σχέσεις εμπιστοσύνης,
-- διότι αυτά δημιουργούν νομιμοποίηση,
-- και διότι αυτά απορροφούν τους κραδασμούς στις δύσκολες στιγμές.

Δημιουργούν εμπιστοσύνη, πράγμα που σημαίνει ότι μια κυβέρνηση κι ένας ηγέτης παίρνουν αποφάσεις που καμιά φορά δεν τις καταλαβαίνει πλήρως η κοινωνία. Αν υπάρχει εμπιστοσύνη, το κόμμα και ο ηγέτης που κυβερνά έχει την άνεση να πάρει τις σωστές αποφάσεις, γιατί γνωρίζει ότι ο λαός τον στηρίζει. Ακόμα κι όταν του γίνεται δυσάρεστος. Δημοκρατία χωρίς σχέση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να υπάρξει. Και σχέση εμπιστοσύνης χωρίς ιδεολογία με κοινές αξίες και ιδανικά είναι αδιανόητη.

Ύστερα, η ιδεολογία νομιμοποιεί δύσκολες αποφάσεις στη συνείδηση του κόσμου. Πολλές φορές η κυβέρνηση που υπερασπίζεται το κοινό καλό είναι υποχρεωμένη να θίξει ισχυρά συμφέροντα, να συγκρουστεί με κοινωνικές ομάδες που δεν επιθυμούν την αλλαγή. Όσο ευκολότερα η Κυβέρνηση πείθει την υπόλοιπη κοινωνία για την αναγκαιότητα τέτοιων δύσκολων αποφάσεων, τόσο ευκολότερα μπορεί να τις πάρει, και τόσο πιο ανώδυνα μπορεί να τις εφαρμόσει.

Η ιδεολογική διάσταση της πολιτικής - η πειθώ της εξουσίας και η πίστη της κοινωνίας - νομιμοποιούν δύσκολες αποφάσεις.

Και κάτι ακόμα: Οι αξίες και τα ιδανικά που διακηρύσσει η πολιτική ηγεσία απορροφούν τους κραδασμούς από τις ατυχίες, τις αστοχίες και τα λάθη.
Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν τέτοιες αναποδιές, χρειάζεται ο κόσμος να αντλεί κουράγιο από το απόθεμα αξιών και προτεραιοτήτων που του εμπνέει η ηγεσία. Μ’ άλλα λόγια, οι ιδέες της παράταξης πρέπει να είναι δυνατές και να ακτινοβολούν, ώστε στις δύσκολες στιγμές να συγκρατούν τους απογοητευμένους στους κόλπους της...

Αξίες, πρότυπα, ιδανικά, προτάγματα, δεν είναι απλές λέξεις. Είναι απαραίτητα συστατικά ενός πολιτικού σχεδίου, για τη δημοκρατική διακυβέρνηση μιας κοινωνίας. Είναι αυτά ακριβώς τα στοιχεία που δίνουν πυξίδα στην ηγεσία, εμπνέουν στο λαό εμπιστοσύνη για τους ηγέτες του και στους ηγέτες εμπιστοσύνη στο εαυτό τους, συσπειρώνουν το λαό στις δύσκολες αποφάσεις και δίνουν κουράγιο - σε ηγέτες και λαό - στις δύσκολες στιγμές.

Γι’ αυτό και όλοι οι μεγάλοι ηγέτες, παντού στον κόσμο, πάντα έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στα ιδεολογικά στοιχεία της πολιτικής τους.
Κι όχι μόνο κατά το μακρινό παρελθόν. Και σήμερα, ηγέτες όπως ο Νικολά Σαρκοζύ και ο Μπαράκ Ομπάμα, αρθρώνουν πολιτικό λόγο πλούσιο σε ιδεολογικά σχήματα και αξίες και προτάγματα.
Στην Ελλάδα, χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει κι εμείς οι ίδιοι, ήδη κερδίζουμε αυτή τη μάχη της εμπιστοσύνης:
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας διεθνούς κρίσης και στη μέση μιας δύσκολης τετραετίας, η εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος στον Κώστα Καραμανλή είναι πολύ υψηλή, η υπεροχή του είναι σαφής και μάλιστα διευρυνόμενη.

Ο κόσμος εμπιστεύεται τον Καραμανλή, κι αυτό είναι πολύτιμο κεφάλαιο, που δεν πρέπει να κατασπαταλήσουμε.
Η Νέα Δημοκρατία διαφοροποιείται ακριβώς γιατί έχει στέρεα και διαυγή ιδεολογική ταυτότητα.
Δεν τσαλαβουτάμε σε «θολά νερά». Δεν γέρνουμε πότε λίγο προς τα αριστερά, όταν είναι της μόδας - πότε λίγο προς τα δεξιά, όταν γίνεται ντεμοντέ η αριστερά και «δεν πολυφοριέται» πλέον.

Η Ιδεολογία μας είναι φιλελεύθερη και κοινωνική ταυτόχρονα. Είναι η σύνθεση ενός φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσωπο: Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός.
-- Όχι ο ακραίος νέο-φιλελευθερισμός που εναποθέτει τα πάντα στην απληστία των αγορών.
-- Όχι ο ακραίος κρατισμός που καταργεί τις αγορές και τις υποκαθιστά με μιαν άκαμπτη και αντί-αναπτυξιακή γραφειοκρατία που καταπιέζει τον πολίτη και τις ελευθερίες του.
Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δίνει έμφαση στην προσωπικότητα του ανθρώπου, στο άτομο με κοινωνική συνείδηση, στην αυτενέργεια και τη δημιουργικότητά του, αλλά μέσα στα πλαίσια του νόμου και της κοινωνικής συνοχής.
-- Δεν θέλουμε μια κοινωνία «αρπακτικών», γιατί αυτό δεν είναι κοινωνία, είναι ζούγκλα. -- Δεν θέλουμε μια κοινωνία «πειθαρχημένων ρομπότ», γιατί αυτό δεν είναι κοινωνία, είναι στρατόπεδο νεοσυλλέκτων.

Θέλουμε μιαν ελεύθερη κοινωνία ελευθέρων προσώπων, με ισότητα ευκαιριών για όλους, χωρίς ισοπέδωση της προσωπικότητας, χωρίς παραμερισμό της αξιοκρατίας.
Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δίνει προτεραιότητα σε τρία πράγματα: Στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, στην Μεσαία τάξη και στην Ανταγωνιστικότητα.
Στην Παιδεία, γιατί αυτή είναι η μεγάλη πηγή ευκαιριών για όλους. Κι αυτή βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο, ποσοτικά και ποιοτικά. Στον Πολιτισμό, που αποτελεί συσσώρευση Παιδείας στο χρόνο, ασφαλή δείκτη προόδου και εγγύηση αντοχής της κοινωνίας σε μεγάλους κραδασμούς.

Γιατί αν η Παιδεία διασφαλίζει την αντοχή του δημοκρατικού πολιτεύματος, ο Πολιτισμός διασφαλίζει την αντοχή και το ψυχικό σθένος της ίδιας της κοινωνίας.
Στη Μεσαία τάξη, γιατί αυτή παράγει Πλούτο, διαχέει το εισόδημα, δημιουργεί ζώντα πολιτισμό, εξασφαλίζει ευστάθεια στη δημοκρατία και χαλυβδώνει την κοινωνική συνοχή Στην Ανταγωνιστικότητα, διότι αυτή διασφαλίζει όχι μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο. Όχι μόνο κάποιων, αλλά όλων. Όχι μόνο με οικονομικούς, αλλά και με κοινωνικούς όρους.

Μια ανταγωνιστική οικονομία με ισχυρή και ευημερούσα μεσαία τάξη, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, με ζωντανό Πολιτισμό και δημοκρατικούς θεσμούς δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Κι όποια κρίση προκύψει, θα την αντέξει. Κι όποια εξωτερική απειλή εμφανιστεί, θα την αντιμετωπίσει νικηφόρα. Κι αν κάποια αναποδιά προκύψει, θα την ξεπεράσει.

Η Παιδεία, ο Πολιτισμός, η Μεσαία τάξη και η Ανταγωνιστικότητα συμπληρώνονται από ακόμα μια έννοια-κλειδί: την κοινωνική συνοχή.

Όπου «συνοχή» δεν σημαίνει μόνο αναδιανομή εισοδήματος από τους ισχυρούς στους αδύνατους. Σημαίνει επίσης κοινή αίσθηση του ανήκειν. Ισχυρή συλλογική ταυτότητα. Εθνική συνοχή και εθνική συνείδηση. Που δεν καλλιεργούν εχθρότητα προς οποιονδήποτε ξένο. Αλλά υπερηφάνεια γι’ αυτό που είμαστε εμείς. Γιατί μόνον όσοι νιώθουν υπερήφανοι γι’ αυτό που είναι, σέβονται τον εαυτό τους. Γιατί μόνον όσοι σέβονται τον εαυτό τους, μπορούν να σεβαστούν και τους άλλους. Και μόνον όσοι σέβονται τον εαυτό τους, κερδίζουν και το σεβασμό των άλλων.

Ο πατριωτισμός είναι προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής, αυτοπεποίθησης, ασφάλειας και ειρηνικής συνεργασίας με τους άλλους λαούς.
Αν χάναμε ποτέ την εθνική μας ταυτότητα θα μετατρεπόμασταν σε συνονθύλευμα τοπικισμών, χωρίς κοινές αναφορές, χωρίς συνεκτικούς δεσμούς, χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ μας. Η ελληνική κοινωνία έχει πολύ ισχυρά στοιχεία συλλογικής ταυτότητας κι έχει κάθε λόγο να νιώθει υπερήφανη γι’ αυτά.

Όσοι θεωρούν την εθνική συνείδηση και τη συλλογική μας ταυτότητα «κουσούρι» κάνουν λάθος! Πολύ σοβαρό λάθος. Κι έρχονται σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Ο οποίος δεν διαπραγματεύεται ούτε την παράδοσή του, ούτε τον Πολιτισμό του, ούτε όλα όσα τον ενώνουν αιώνες τώρα.

Η Ελευθερία μας και η Ελληνικότητά μας είναι αδιαπραγμάτευτα αγαθά.
Η ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας βοηθά να απαντήσουμε και στο επόμενο ερώτημα: Ποια είναι τα πολιτικά μας προτάγματα;

Οι μεταρρυθμίσεις! Μεγάλες, αλλεπάλληλες και σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς να αγνοούμε τις προσωρινές οδύνες που θα προκαλέσουν, ούτε τα προβλήματα που θα προκύψουν, βραχυχρόνια, εξ αιτίας τους.

Μεταρρυθμίσεις απολύτως σύμφωνες με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, με τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, αλλά και με την ιδεολογική μας ταυτότητα: Μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν την Παιδεία, που ενισχύουν την Ανταγωνιστικότητα, που θωρακίζουν και στηρίζουν τη Μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία επιχείρηση, μεταρρυθμίσεις που αποκαθιστούν την κοινωνική συνοχή και την εθνική αυτοπεποίθηση.

Αλλά και μεταρρυθμίσεις που προχωρούν μεθοδικά, χωρίς να διαλύουν τον κοινωνικό ιστό. Μεταρρυθμίσεις που γεννούν δυναμική, όχι μεταρρυθμίσεις που ισοπεδώνουν.

Μια προσεκτική στρατηγική φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, προσέχει όχι μόνο το τι θα αλλάξει, αλλά και το πώς και το πότε, για να μην εκτροχιαστεί.

Η ιδεολογική ταυτότητα και τα πολιτικά μας προτάγματα οδηγούν και στην απάντηση του τρίτου ερωτήματος: Ποια είναι η κοινωνική αναφορά της Νέας Δημοκρατίας και της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής της.
Είναι η Μεσαία τάξη, εκείνη η κοινωνική κατηγορία που θίγεται σήμερα περισσότερο. Αυτή που παράγει ευκαιρίες, θέσεις απασχόλησης, πλούτο, φορολογικά έσοδα για το κράτος, διάχυση εισοδήματος στην υπόλοιπη κοινωνία και Πολιτισμό.

Η Μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και η μεγάλη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.
Και τη Μεσαία τάξη πρέπει να αγκαλιάσουμε και να την ανακουφίσουμε. Γιατί φυσικός εκπρόσωπός της είναι η Νέα Δημοκρατία.

Η Μεσαία τάξη δεν θέλει ανεύθυνες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Θέλει υπευθυνότητα και αξιοπιστία. Θέλει πολιτικούς ηγέτες που δεν είναι υποχείρια έξω-θεσμικών κέντρων. Θέλει ηγέτες που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις ισχυρών ιδιωτών ή ισχυρών συντεχνιών.

Τέτοιος ηγέτης είναι ο Κώστας Καραμανλής. Συναινετικός, αλλά και αποφασιστικός. Πάντα πρόθυμος για ευρύτερες συνεργασίες. Αλλά κι έτοιμος να προχωρήσει μόνος, όταν πρόκειται να διασφαλίσει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας. Κι αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την πολύ υψηλή δημοφιλία του σε συνθήκες διεθνούς κρίσης. Εκεί που ο λαός μετράει τους ηγέτες του.

Οι πολιτικοί, άλλωστε, «προσκεκλημένοι» της Κοινωνίας είμαστε. Και η Κοινωνία γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν «θαύματα» προς διανομήν. Αλλά ξέρει επίσης να ξεχωρίζει λάθη και πολιτικές κακοσμίες, από συμπεριφορές θάρρους, συνέπειας και προσφοράς.

Η Πολιτική σου δίνει το προνόμιο της απόφασης. Από το πώς θα το διαχειριστούμε κρινόμαστε όλοι. Κι από τη σχέση αυτής της απόφασης με την Πατρίδα και τη Δημοκρατία. Κι από την ευθύνη που συνεπάγεται το προνόμιο αυτό.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να δείξουμε μηδενική ανοχή στα σκάνδαλα. Και να είμαστε άτεγκτοι απέναντι σε όσους προσβάλλουν το ήθος του δικού μας πολιτεύματος.
Από το πώς θα διαχειριστούμε αυτό το προνόμιο της πολιτικής απόφασης κρινόμαστε όλοι. Κι από την ευθύνη που απορρέει απ’ αυτό. Και κρινόμαστε απ’ όλη την κοινωνία. Ιδιαίτερα, όμως, κρινόμαστε από τη Μεσαία τάξη.

Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, όπως τον ορίσαμε, είναι η ιδεολογική μας ταυτότητα. Οι μεταρρυθμίσεις είναι τα προτάγματά της. Η Μεσαία τάξη είναι η κοινωνική της αναφορά. Ας δούμε τώρα τι όραμα συνθέτουν όλα αυτά για την Ευρώπη και την Πολιτική της Ολοκλήρωση:
Πρώτον, θέλουμε την Πολιτική Ένωση της Ευρώπης, δηλαδή τη σύγκλιση, όχι την ισοπέδωση των εθνών της, των λαών της και των πολιτισμών της.

Θέλουμε τα εθνικά κράτη της πρωταγωνιστές, όχι «παρίες» της Πολιτικής Ολοκλήρωσης. Οι εθνικές εξουσίες βρίσκονται υπό το διαρκή έλεγχο των δημοκρατικών θεσμών. Η ευρω-γραφειοκρατία όμως βρίσκεται πολύ μακριά από τον έλεγχο οποιουδήποτε. Και πολύ κοντά στην «επιρροή» ομάδων πίεσης, ειδικών συμφερόντων, ισχυρών lobbies. Μέχρι στιγμής, η κυριαρχία της ευρώ-γραφειοκρατίας παράγει ένα διευρυνόμενο δημοκρατικό έλλειμμα. Το οποίο, στη συνέχεια, προκαλεί την καχυποψία των ευρωπαϊκών λαών απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τέτοια καχυποψία προκάλεσε, ως τώρα, τρία αρνητικά δημοψηφίσματα: Στη Γαλλία και την Ολλανδία το 2005, κατά του Ευρωσυντάγματος. Και στην Ιρλανδία το 2007, κατά της αναθεωρημένης συνταγματικής Συνθήκης.

Πρέπει να εξουδετερώσουμε αυτό το δημοκρατικό έλλειμμα. Πρέπει να εξαλείψουμε αυτή την καχυποψία.
Οι εθνικοί αντιπροσωπευτικοί θεσμοί πρέπει να παίξουν μεγαλύτερο, όχι μικρότερο ρόλο. Δηλαδή το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να συνεργαστεί περισσότερο με τα εθνικά κοινοβούλια. Σύμμαχος για τη Πολιτική Ολοκλήρωση της Ευρώπης είναι τα εθνικά κοινοβούλια, όχι η ευρώ-γραφειοκρατία. Αυτό πρέπει να γίνει καθαρό.
Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εγκαταλείψει το μονεταριστικό δογματισμό της. Και να υιοθετήσει μακροχρόνια αναπτυξιακό και μεσοπρόθεσμα σταθεροποιητικό ρόλο.

Να ισορροπεί τους κινδύνους από τον πληθωρισμό με τους κινδύνους από την στασιμότητα και την ύφεση. Όχι να αδιαφορεί για την επερχόμενη ύφεση, προκειμένου να καταπολεμήσει ένα σχετικά χαμηλό πληθωρισμό, όπως συνέβη πέρσι το καλοκαίρι.
Τρίτον, χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για την Ευρώπη. Ο κοινοτικός προϋπολογισμός που κάποτε έφτανε στο ανεπαρκές 1,12% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, σήμερα με διπλάσια και πολύ πιο ανομοιογενή μέλη έχει πέσει ακόμα χαμηλότερα: δεν ξεπερνά ούτε το 0,9% του κοινοτικού ΑΕΠ. Η Αμερική όμως, πριν την κρίση, δαπανούσε για τις δικές της πολιτείες τα εικοσαπλάσια! Και σήμερα, μετά την κρίση, δαπανά ακόμα περισσότερα. Εμείς, πως θα έχουμε περισσότερη Ευρώπη με λιγότερα χρήματα;

Είναι απαραίτητη η δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη. Αλλά αυτό αφορά τους εθνικούς προϋπολογισμούς, οπου γίνονται τεράστιες δαπάνες και τεράστιες σπατάλες. Δεν μπορεί να αφορά το απειροελάχιστο 0,9% του ΑΕΠ που δίνεται στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, περισσότερα χρήματα για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό και μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Τέταρτον, η Ευρώπη χρειάζεται κοινά σύνορα. Το είπε πρόσφατα η Μέρκελ. Έσπευσε να συμφωνήσει μαζί της ο Σαρκοζύ. Δεν έχει σημασία πού θα τεθούν τα γεωγραφικά σύνορα της Ευρώπης. Σημασία έχει ότι η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να επεκτείνεται επ’ άπειρον. Διότι ότι «τεντώνει» υπερβολικά στο τέλος «ξεχειλώνει». Όσοι θέλουν Ευρώπη χωρίς σύνορα, υπονομεύουν τελικά τις κοινές αξίες, τα κοινά πρότυπα και τα κοινά ιδανικά των Ευρωπαίων. Και δεν μπορεί να υπάρξει Πολιτική Ένωση χωρίς κοινές αξίες, κοινά ιδανικά, κοινά προτάγματα, κοινή αίσθηση του ανήκειν.

Όσον αφορά την Ελληνική θέση για την ένταξη της Τουρκίας - ότι δηλαδή η πλήρης συμμόρφωση προς το κοινοτικό κεκτημένο θα οδηγήσει σε πλήρη ένταξη - αυτή η θέση εξυπηρετεί πλήρως τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Χωρίς να αντίκειται στην προηγούμενη θέση για τα γεωγραφικά σύνορα της Ευρώπης.

Γιατί μια Τουρκία που συμμορφώνεται πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο τη στιγμή που εντάσσεται και αναλαμβάνει την υποχρέωση να το τηρεί πλήρως στο εξής, θα είναι μια Τουρκία πολύ διαφορετική και πολύ λιγότερο επικίνδυνη απ’ ότι την γνωρίσαμε ως σήμερα. Βέβαια, το τι ακριβώς θα κάνει η Τουρκία, δεν εξαρτάται από μας.
Ενώ, το ποια Ευρώπη θα υπάρξει εξαρτάται και από μας. Και τη θέλουμε πολιτικά ενωμένη. Και η Ελλάδα θα νιώθει ασφαλής μέσα σε μια πολιτικά ενωμένη Ευρώπη, είτε η Τουρκία συμμορφωθεί και προσχωρήσει σ΄ αυτήν, είτε όχι.

Πέμπτον, χρειάζεται να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης της Ευρώπης. Μέχρι τώρα είχαμε μάθει να θεωρούμε το Περιβάλλον ως ένα «περιορισμό» για την ανάπτυξη. Σήμερα πρέπει να το δούμε ως προϋπόθεση και ως μοχλό ανάπτυξης.
Κάποιοι μιλούν για «πράσινη ανάπτυξη». Ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά νομίζω ότι χρειαζόμαστε κάτι πολύ πιο τολμηρό.

Μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική πηγαίνει πολύ μακρύτερα απ’ αυτό που συνήθως ονομάζεται «πράσινη ανάπτυξη». Αξιοποιεί τα κατάλοιπα κάθε παραγωγικής ή καταναλωτικής διαδικασίας - μετατρέπει τα σκουπίδια σε πηγή ενέργειας, ανακυκλώνει τα υδάτινα αποθέματα, μειώνει το κόστος - δεν το αυξάνει, πολλαπλασιάζει τους παραγωγικούς πόρους - δεν τους λεηλατεί, επενδύει σε τεχνολογίες που μετατρέπουν τις «ανανεώσιμες» σε πηγές φθηνής ενέργειας.

Όλα αυτά συνοψίζουν τη στρατηγική για τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις των επομένων ετών:
-- Περισσότερη Ευθύνη στις εθνικές κυβερνήσεις.
-- Περισσότερους πόρους στον Κοινοτικό προϋπολογισμό.
-- Περισσότερη συμπληρωματικότητα ανάμεσα στα κοινοτικά και τα εθνικά αντιπροσωπευτικά όργανα.
-- Περισσότερο αναπτυξιακό προσανατολισμό - και λιγότερο μονεταριστικό δογματισμό - από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
-- Διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για την Ευρώπη συνολικά.
-- Περισσότερη έμφαση στις κοινές αξίες και τα κοινά ιδανικά των Ευρωπαίων και κοινά γεωγραφικά σύνορα για την Ευρώπη.
Όλα αυτά είναι απαραίτητα πλέον για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ολοκλήρωση.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ιστορικά η πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη της Ελλάδας.
Είναι ακόμα η συνεπέστερη και πιο αξιόπιστη.
Το ότι είναι ιστορικά πρώτη το γνωρίζουν όλοι:
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ τριάντα χρόνια πριν.
Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι και ο Κώστας Σημίτης έβαλε την Ελλάδα στη ευρωζώνη το 2000. Όμως, ανάμεσά στα δύο αυτά μεγάλα ιστορικά βήματα υπάρχει μια μεγάλη διαφορά: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαζε την Ελλάδα στην ΕΟΚ ήταν μόνος του, δεν είχε τη στήριξη κανενός. Αντίθετα, όταν το ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη έβαζε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, η Νέα Δημοκρατία στήριζε τον εθνικό στόχο.

Η Νέα Δημοκρατία, επομένως, είναι και η συνεπέστερη ευρωπαϊκή δύναμη. Υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, πάντα - είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που άλλα κάνει όταν είναι κυβέρνηση, κι άλλα όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άνοιγε για την Ελλάδα την «ομπρέλα» προστασίας της Ευρώπης, βρεθήκαμε μπροστά σε λυσσώδη εσωτερική αντίδραση. Ήμουν στη Βουλή το 1979, όταν ψηφίζαμε την ένταξή μας, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ αποχωρούσε από την αίθουσα καταγγέλλοντας.

Για σκεφτείτε η σημερινή καταιγίδα να μας έβρισκε μόνους. Θα μας είχε γονατίσει. Ευτυχώς που τότε το κοφτερό μάτι του Κωνσταντίνου Καραμανλή διέσχισε το μέλλον.
Πράγματι, η Νέα Δημοκρατία είναι και η πιο αξιόπιστη ευρωπαϊκή δύναμη.
Υποστηρίζει το σωστό για τη χώρα και μόνη και μετά πολλών. Συνήθως, βέβαια, μόνη.

Η Νέα Δημοκρατία νιώθει υπερήφανη για την πολιτική της στάση μέχρι σήμερα. Δεν κραύγαζε ποτέ «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’70. Ούτε ταυτίστηκε με την ευρω-γραφειοκρατία, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’90.

Είμαστε, λοιπόν, ευρωπαϊστές και ριζοσπάστες ταυτόχρονα.

Και η Νέα Δημοκρατία, είναι η παράταξη που μόνιμα καλείται να ανορθώνει τη χώρα. Προσέξτε:
-- Το 2004 η ανεργία στην Ελλάδα ήταν 11,2% όταν παντού στον υπόλοιπο κόσμο υπήρχε ανάπτυξη. Σήμερα, μέσα στην δίνη της παγκόσμιας κρίσης, η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται στο 9%. Φανταστείτε: σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης έχουμε σήμερα αισθητά λιγότερη ανεργία απ’ ότι το 2004, όταν υπήρχε παγκόσμια οικονομική άνθιση. Πώς συνέβη αυτό το «παράδοξο»; Απλούστατα, η ΝΔ θωράκισε τα τελευταία χρόνια την Ελληνική οικονομία. Κι όταν ενέσκηψε η παγκόσμια κρίση, τη βρήκε πολύ πιο ανθεκτική.

-- Το 2004 το έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν πάνω από 7% του ΑΕΠ, ενώ όλες οι άλλες χώρες είχαν ελλείμματα πολύ μικρότερα από το 3%. Σήμερα, μέσα στην διεθνή κρίση και εξ αιτίας της, το δημοσιονομικό μας έλλειμμα υπολογίζεται γύρω στο 4% για το 2009, ενώ στις περισσότερες άλλες χώρες κυμαίνεται από 5 ως 13%! Φανταστείτε: σήμερα, μέσα στην κρίση, η Ελλάδα έχασε λιγότερο έδαφος απ’ ότι οι εταίροι της.

Η Νέα Δημοκρατία, πράγματι, θωράκισε την Ελληνική οικονομία. Κι αυτό φάνηκε όταν προέκυψε η διεθνής κρίση.
Για πολλούς μήνες το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, υποβάθμιζε την κρίση. Σχεδόν με «ανέμελη αθωότητα». Έβλεπε μπροστά του το «τέρας» της κρίσης και υποκρινόταν ότι ψάχνει τα ίχνη του για να το βρει.

Κι ύστερα, ξαφνικά, παραδέχθηκε την ύπαρξη της κρίσης, κι αντέστρεψε τη στάση του.
Και σήμερα, αυτοί που καταχρέωσαν τον τόπο δια βίου, ανοίγουν τον ανεμιστήρα της κινδυνολογίας και - κάνοντας το ψέμα αλήθεια - προσπαθούν να μας σερβίρουν ψευτο-διαγγέλματα σωτηρίας. Από μια κρίση, που μόλις χθες αρνιόντουσαν την ύπαρξή της?

Φίλες και φίλοι,
Οι κρίσεις συγκλονίζουν τις κοινωνίες. Αλλά και τις αφυπνίζουν.
Τις υποχρεώνουν να αλλάξουν αυτά που άλλοτε δεν τολμούσαν. Αποτελούν δοκιμασίες, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και λυτρωτικά.
Φτάνει να υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις. Που ξέρουν τι θέλουν. Που δεν υποκύπτουν σε εκβιασμούς. Που δεν ακολουθούν λαϊκίστικους πειρασμούς, δεν σηκώνουν «σημαίες ευκαιρίες», αλλά αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις ελπίδες του λαού. Που δεν προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με εύκολα λόγια, αλλά αποδεικνύουν την αξία τους σε δύσκολες στιγμές. Που δεν ανέχονται σκανδαλώδεις συμπεριφορές, αλλά και δεν υποκύπτουν στη σκανδαλολογία. Που κρατάνε «γερό τιμόνι» στις τρικυμίες.

Τέτοια παράταξη είναι η Νέα Δημοκρατία. Και τέτοιος ηγέτης είναι ο Κώστας Καραμανλής. Γι’ αυτό και ο λαός είναι μαζί του.
Γιατί μάχεται να βγάλει τον τόπο από την παγκόσμια καταιγίδα με τις λιγότερες συνέπειες. Σε πείσμα της προπαγάνδας που μαίνεται. Και θα κερδίσει το προσωπικό του στοίχημα και το δικό μας το στοίχημα, για το λαό και την πατρίδα.

Πράγματι, η λαβωμένη οικονομία σιγά-σιγά σηκώνει κεφάλι. Στο βάθος του ορίζονται φαίνονται ήδη τα πρώτα σήματα της επερχόμενης ανάκαμψης. Κι ας συνεχίζουν να κινδυνολογούν.

Η Νέα Δημοκρατία δεν προβάλλει καμιά «βεβαιότητα» καταστροφής.
Πιστεύει στο μέλλον της χώρας.
Πιστεύει στις αστείρευτες ικανότητες του λαού μας.
Πιστεύει στις προοπτικές της Πολιτικής Ευρώπης.
Μέσα στην κρίση δεν κοιτάμε πίσω, κοιτάμε μπροστά.
Η Ελλάδα, έτσι κι αλλιώς, έχει τεράστια αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Που η κρίση τη βοηθά να τα ανακαλύψει. Και μετά την κρίση, θα τα αξιοποιήσει και θα φύγει μπροστά με ταχύτατους αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Φτάνει να μη χάσει το βηματισμό της. Φτάνει να μη χάσει τον προσανατολισμό της. Φτάνει να χαλυβδώνει κάθε μέρα την ενότητά της. Φτάνει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που χρόνια τώρα ωριμάζουν. Και που τώρα ήλθε η ώρα τους.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η εγγύηση ότι θα συμβούν όλα αυτά.
Κι αυτό είναι το ακαταμάχητο πλεονέκτημά της. Σε συνθήκες κρίσης, όταν άλλοι περιγράφουν ένα μέλλον «ζοφερό», η Νέα Δημοκρατία εμπνέει Σιγουριά.

Όταν άλλοι μιλούν για «αναπόφευκτη καταστροφή», η Νέα Δημοκρατία εμπνέει Αυτοπεποίθηση.
Αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός, αυτό που έχει ανάγκη κάθε λαός σε δύσκολες στιγμές:
Σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
Κι αυτό ακριβώς οφείλουμε να του προσφέρουμε, ανεβάζοντας τους δικούς μας, νέο-δημοκρατικούς, δείκτες συσπείρωσης.
Οι ευρωεκλογές μας προσφέρουν αυτή την ευκαιρία. Και στις ευρωεκλογές θα το δείξουμε. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, αν θέλουμε να οδηγήσουμε ξανά στη νίκη της παράταξής μας, αρκεί να ενστερνιστούμε αυτές τις δύο λέξεις: Σιγουριά κι Αυτοπεποίθηση.
Και μια ακόμα: την Ελπίδα
Στις δύσκολες στιγμές, Ελπίδα!
Μπροστά σε μεγάλα εμπόδια, Ελπίδα!
Όταν οι «σειρήνες» κινδυνολογούν, Ελπίδα!
Όχι την ελπίδα της παθητικής προσμονής.
Αλλά την μαχητική ελπίδα που μας δίνουν οι ιδέες μας, οι αξίες μας, και η πίστη στις δυνατότητες της Ελλάδας.
Στο όνομα αυτής της πίστης ο ποιητής μας, ο Ελύτης, μας έδωσε ξεκάθαρη την εντολή:
-- Να προτρέχει του χρόνου, ο χτύπος της καρδιάς μας!

Από αγάπη για αυτόν τον τόπο.
Όποιος προσφέρει τέτοιαν ελπίδα και τέτοια πίστη στο λαό μας, θα τον κερδίσει. Και στις ευρωεκλογές και μετά απ’ αυτές.
Σιγουριά, Αυτοπεποίθηση και Ελπίδα. Και να προτρέχει του χρόνου, ο χτύπος της καρδιάς μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.