Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Ανησυχία για τα νεκρά ψάρια στον Μαλιακό

Σε έξαρση εμφανίζεται το φαινόμενο των νεκρών ψαριών, που εκβράζονται στο Μαλιακό Κόλπο. «Η περιοχή, σε όλο το πέταλο από τον Άγιο Κωνσταντίνο και τα Καμένα Βούρλα μέχρι τις Ράχες, έχει μετατραπεί σε απέραντο νεκροταφείο ψαριών, ενώ τα τελευταία 24ωρα άρχισαν να βγαίνουν στην ακτή και ψάρια άνω των 30 κιλών», καταγγέλουν ανάστατοι οι ψαράδες της Φθιώτιδας, ενώ οι ιχθυοτροφικές επιχειρήσεις, που βλέπουν να χάνεται μέρος της δυναμικότητάς τους σε προϊόν, αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Το πρόβλημα πρωτοδιαπιστώθηκε πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες, οπότε, από τη Νομαρχία κινήθηκε η διαδικασία εξετάσεων, τόσο στα ψάρια, όσο και στο νερό του Μαλιακού.
Από τις αναλύσεις στο νερό δεν ανιχνεύτηκαν κάποιες τοξικές ουσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μαζικό θάνατο ψαριών. Αντίστοιχα ήταν και τα πορίσματα των εξετάσεων στα ψάρια. Μάλιστα, επί τόπου είχε σπεύσει ειδική ιχθυοπαθολόγος από το Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης, η οποία συμπερασματικά προσδιόρισε τις αιτίες θανάτου των ψαριών στην έλλειψη οξυγόνου και στην θολερότητα των νερών, ενδεχομένως εξαιτίας των έργων, που εκτελούνται κατά μήκος του Σπερχειού ποταμού για τη διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής, κοντά στη Λαμία.

Νωρίς το πρωί, αλιείς βρέθηκαν στο νομαρχιακό μέγαρο Φθιώτιδας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι επιστήμονες της νομαρχίας Φθιώτιδας ζητούν ενισχύσεις, αφού οι ως τώρα αναλύσεις δεν έχουν οδηγήσει σε ασφαλές αποτέλεσμα. Οι ιχθυολόγοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, καθώς εσχάτως εντοπίστηκε πρόβλημα και σε ιχθυοτροφείο της περιοχής.
Όπως αποκάλυψε ο επίκουρος καθηγητής Ιχθυολογίας, Γιάννης Ζαμπετάκης, οι ιδιοκτήτες της μονάδας, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες να μεταφέρουν ψυχορραγούντα -στα κλουβιά τους- ψάρια σε άλλη περιοχή για να τα σώσουν.

«Απηύθυνα ανοιχτή πρόσκληση σε όλη την επιστημονική κοινότητα για να βοηθήσει», υπογράμμισε σήμερα σε δηλώσεις του, ο νομάρχης, ο οποίος ζήτησε την άμεση συνδρομή του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και του επιτελείου του, καθώς για τον εντοπισμό των αιτίων όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για ασθένεια, η οποία δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, αλλά δεν αποκλείεται και η πιθανότητα να έχουν απελευθερωθεί δηλητηριώδη αέρια από υποθαλάσσια ρήγματα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: