Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Η "Αρτεμις" που στέλνει SMS

H «Αρτεμις» γύρισε στη θάλασσα και στέλνει SMS με τα... νέα της στους ανθρώπους που τη φρόντιζαν. Ο λόγος για τη μικρούλα μεσογειακή φώκια που σώθηκε χάρη στο ανθρώπινο ενδιαφέρον όταν βρέθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2008 στη Λέρο να παλεύει για τη ζωή της καθώς ήταν μόλις δέκα ημερών! Το φωκάκι, που είχε απομακρυνθεί πιθανώς από τη μητέρα του, είχε βρεθεί αφυδατωμένο, εξαντλημένο και τραυματισμένο. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας της οργάνωσης «Μοm», της Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στην Αλόννησο, όπου επί πέντε μήνες δεχόταν τις περιποιήσεις των ειδικών της οργάνωσης σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αφού την είδαν να αναρρώνει άρχισαν να την εκπαιδεύουν για να μπορέσει να επιβιώσει μόνη της.

Ετσι η «Αρτεμις», όπως τη βάφτισαν οι άνθρωποι της οργάνωσης -από την προστάτιδα και τιμώμενη θεά της Λέρου κατά την αρχαιότητα- πριν από μερικές μέρες, έτοιμη πλέον να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον, ξεκίνησε το ταξίδι της στη θάλασσα. Περισσότερα από διακόσια άτομα μαζεύτηκαν στον κόλπο της Στενής Βάλας στην Αλόννησο για να αποχαιρετήσουν την «Αρτεμη», τη δέκατη έβδομη μεσογειακή φώκια που απελευθερώνεται υγιής στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (ΕΘΠΑΒΣ).Λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή της η φώκια έστειλε το πρώτο της σήμα μέσω SMS.

«Στη ράχη του ζώου έχουμε τοποθετήσει έναν επιδερμικό πομπό που θα φύγει μόνος του όταν μετά από έξι μήνες το ζώο αλλάξει τρίχωμα. Μέχρι τότε, όμως, μέσω δορυφόρου ο πομπός θα μας στέλνει σήματα τα οποία θα μας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την πορεία της, να συλλέγουμε πολύτιμα στοιχεία για την προσαρμογή της στο φυσικό περιβάλλον και -το βασικότερο- να είμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουμε» εξήγησε στην «Espresso» η Δανάη Πρωτόπαπα από τη «Mom».
ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ
www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: