Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Προσλήψεις 5.500 δασοπυροσβεστών

Σε προσλήψεις 5.500 δασοπυροσβεστών και χορήγηση 35 εκατ. ευρώ στους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας θα προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των φετινών πυρκαγιών. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Γενική γραμματεία Πολιτικής προστασίας καθώς την 1η Μαΐου ξεκινά επίσημα η αντιπυρική περίοδος η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. «Κάνουμε προσπάθειες ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι, και είμαστε έτοιμοι, για να γίνει καθετί το οποίο είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Εμπειρίες του παρελθόντος μας βοήθησαν, στην περσινή ιδίως χρονιά, να έχουμε μία καλύτερη προετοιμασία και τα αποτελέσματα της περασμένης αντιπυρικής περιόδου είναι ορατά» δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι τα αρμόδια υπουργεία και η τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαστούν συντονισμένα και οργανωμένα καθώς όπως είπε το μοντέλο αυτό της συνεργασίας απέδωσε. «Θέλω να πιστεύω ότι με τη βοήθεια όλων και κυρίως με τον σωστό συντονισμό, ο οποίος υπάρχει πλέον, θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση και με την περσινή αντιπυρική περίοδο» κατέληξε.

Όσον αφορά στη μεγάλη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως αυτό «εξηγείται και δικαιολογείται από την ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και εξαιτίας των κλιματικών ιδιαιτεροτήτων σε ό,τι αφορά τη χώρα μας». Μέσα στις επόμενες ημέρες οι νομαρχίες, οι δήμοι και οι κοινότητες θα αρχίσουν να εισπράττουν τα κονδύλια για την αντιπυρική προστασία των περιοχών τους, ώστε το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο να έχουν προχωρήσει σε καθαρισμούς δασικών περιοχών και των αντιπυρικών ζωνών από τα ξερά χόρτα, να έχουν συντηρήσει τον εξοπλισμό τους και τις δεξαμενές νερού και να έχουν προσλάβει το εποχικό προσωπικό που θα τους βοηθήσει στην καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Επιπλέον, ένας από τους βασικούς παράγοντες στην όλη προσπάθεια της πυρόσβεσης είναι οι εθελοντές οι οποίοι κάθε χρόνο επανδρώνουν τα πυροφυλάκεια και τα παρατηρητήρια των δήμων. Οι εθελοντές οι οποίοι αριθμούν δεν αρκετές εκατοντάδες άτομα συντονίζονται από τους δήμους και τις νομαρχίες και το έργο τους είναι σημαντικό.
www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: