Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζουν από κοινού Ελλάδα και Αίγυπτος!!!

Με μεγάλα ρεπορτάζ, οι δύο μεγαλύτερες εφημερίδες της Αιγύπτου «Αλ Αχράμ» και «Αλ Αχμπάρ» καλύπτουν την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη στο Κάιρο όπου πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του Αιγυπτίους υπουργούς.Στην σημερινή της έκδοση, η «Αλ Αχμπάρ» τονίζει στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ που φιλοξενεί: «Από κοινού project με την Ελλάδα για την δημιουργία αυτοκινητοβιομηχανίας».

Η εφημερίδα τονίζει σχετικά ότι «ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Αιγύπτου κ. Ρασίντ Μοχάμαντ Ρασίντ εξέτασε με τον υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδος κ. Κώστα Χατζηδάκη τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των μεταξύ των δυο χωρών εμπορικών σχέσεων και τον ενημέρωσε για τις επενδυτικές ευκαιρίες που διατίθενται για τις ελληνικές εταιρίες στην Αίγυπτο. Επίσης, οι δυο υπουργοί συζήτησαν την από κοινού δημιουργία αυτοκινητοβιομηχανίας στην Αίγυπτο».

Επίσης, στην σημερινή της έκδοση η εφημερίδα «Αλ Αχράμ» τονίζει ότι «ο υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας Δρ. Χάσσαν Γιούνες επιβεβαίωσε ότι θα σχηματισθεί ομάδα εργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, η οποία θα προετοιμάσει την οικονομική μελέτη των προτάσεων που υπέβαλαν ελληνικές εταιρίες σχετικά με την απευθείας ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Σε περίπτωση που αυτές οι προτάσεις γίνουν αποδεκτές, θα γίνει άμεση υλοποίησή του έργου.

Συνεργασία για ηλεκτρισμό και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η παραπάνω δήλωση, όπως επισημαίνει και η εφημερίδα, έγινε κατά την διάρκεια της συνάντησης του υπουργού κ. Γιούνες με τον υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδος. Επίσης, οι δυο υπουργοί εξέτασαν την αύξηση της μεταξύ τους συνεργασίας και συζήτησαν σχετικά με την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδος - Αιγύπτου και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Όπως γράφει σχετικά η Αλ Αχράμ, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου αναφέρθηκε στην βαθύτητα και την ισχύ των διμερών σχέσεων Ελλάδος και Αιγύπτου και τόνισε ότι η Αίγυπτος αποβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση αυτών των σχέσεων, ιδιαίτερα στον τομέα ηλιακής ενέργειας, τομέας για τον οποίο η Αίγυπτος θεωρείται σημαντική πηγή», διαβεβαιώνοντας «την άρτια συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου στον τομέα ανανεώσιμων πόρων ενέργειας, τονίζοντας ότι οι δυο χώρες, στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου Συνεδρίου της κοινής ελληνο-αιγυπτιακής επιτροπής διμερούς συνεργασίας στους τομείς αιολικής ενέργειας και ηλιακής ενέργειας, έχουν υπογράψει σχετικό μνημόνιο κατανόησης».

Η ίδια εφημερίδα σε άλλο ρεπορτάζ που τιτλοφορεί «Ελληνο-αιγυπτιακές συνομιλίες για συνεργασία στους τομείς πετρελαίων και πλοίων μεταφοράς συμπιεσμένου φυσικού αερίου», επισημαίνει ότι «ο Υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου κ. Σάμεχ Φάχμι εξέτασε με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς έρευνας, άντλησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και την εύρεση των καλύτερων οικονομικών μεθόδων για την πραγματοποίηση του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους.

Κατά την διάρκεια των συνομιλιών των δύο υπουργών, εξετάσθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που διατίθενται στον τομέα εξερεύνησης και άντλησης πετρελαίων και φυσικού αερίου, ενώπιον των ελληνικών εταιρειών, είτε νέων, είτε αυτών που ήδη δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο και έχουν σημειώσει επιτυχία, όπως τις εταιρίες VEGAS και τα Ελληνικά Πετρέλαια, εταιρίες οι οποίες τελευταίως έκαναν δυο σημαντικές ανακαλύψεις στην Ανατολική και στη Δυτική έρημο, με παραγωγικότητα 9400 βαρελιών την ημέρα και 40 εκατ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου ημερησίως».

Η εφημερίδα καταλήγει ότι οι δύο Υπουργοί «αναφέρθηκαν στο συμβόλαιο που έχουν υπογράψει τα Ελληνικά Πετρέλαια με το Υπουργείο για την εξερεύνηση πετρελαίων στην περιοχή της Δυτικής Ερήμου και στην περιοχή «Μεσάχα» στην Νότιο Αίγυπτο, καθώς και τις δραστηριότητες της εταιρείας Κρήτης, η οποία συμβάλλει στην αναβάθμιση της πετρελαιοπηγής «Αλαμέιν» στην Δυτική έρημο σε συνεργασία με την αιγυπτιακή εταιρεία «Μπέκο».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την επιθυμία της Ελλάδας για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και την αύξηση της συνεργασίας στους τομείς πετρελαίων και φυσικού αερίου καθώς και για την συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στους διεθνείς διαγωνισμούς που ανακοινώνει η Αίγυπτος για την εξερεύνηση και την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή Νότια της Κοιλάδος, η οποία καλύπτει το 50% της συνολικής έκτασης της Αιγύπτου».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: