Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Επιφυλακή και στην Ελλάδα για τη γρίπη των χοίρων

Οι συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη νοσημάτων εξέτασαν σε συνάντηση την Κυριακή τις εξελίξεις μετά τα δεκάδες περιστατικά και τους θανάτους από την γρίπη των χοίρων στο Μεξικό και τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ και τρόπους για την αντιμετώπιση, αν υπάρξουν, των ύποπτων κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), οι υπηρεσίες Ασφαλείας του εθνικού αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το Αεροϋγειονομείο.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης καθορίστηκαν οι διαδικασίες κλινικοεργαστηριακής διερεύνησης και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών και διατυπώθηκε ο ορισμός του κρούσματος.Σχετικές οδηγίες αποστέλλονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Σε ό,τι αφορά όσους θα φτάσουν στη χώρα αεροπορικά, καθορίστηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των ταξιδιωτών από τις προσβεβλημένες περιοχές προς Αθήνα, σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τις προσβεβλημένες περιοχές.
Επίσης, διαμορφώθηκαν επιστημονικές οδηγίες για ταξιδιώτες προς και από τις προσβεβλημένες περιοχές, η διανομή των οποίων ξεκινά από τη Δευτέρα. Τέλος, καθορίστηκε το νοσοκομείο Αναφοράς για διάγνωση και αντιμετώπιση των ύποπτων περιστατικών.
Με εντολή του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, σε επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού και συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, θα αποσταλεί φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό για το προσωπικό της πρεσβείας και την εκεί ελληνική κοινότητα.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση, που αφορά ύποπτο περιστατικό γρίπης των χοίρων, λειτουργεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ γραμμή επικοινωνίας στα τηλέφωνα 210 52 12 054 και 210 52 22 339.

Δεν υπάρχουν σχόλια: