Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Η Εριν Μπρόκοβιτς στη μάχη του Ασωπού

Η αμερικανίδα ακτιβίστρια θα παρέμβει σε εκδήλωση-συζήτηση για τη ρύπανση που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ
«Επιτέλους,πρέπει κάποιοι να πάρουν στα σοβαρά το θέμα της ρύπανσης στον Ασωπό.Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη»λέει, μιλώντας στο «Βήμα», η καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος κυρία Μαρία Οικονόμου. Το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο ανιχνεύεται ως και σήμερα σε υψηλές συγκεντρώσεις στα υπόγεια ύδατα της λεκάνης του Ασωπού, στο έδαφος και στις καλλιέργειες, γεγονός που«συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία», επισημαίνει η καθηγήτρια. Οι επιστήμονες εντόπισαν όμως και άλλα τοξικά βαρέα μέταλλα στον υδροφόρο ορίζοντα του Ασωπού, ορισμένα μάλιστα, όπως το αρσενικό, σε συγκεντρώσεις πάνω από το ανώτατο όριο. Εχουν περάσει σχεδόν δυόμισι χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2007, οπότε και επιβεβαιώθηκε το σοβαρότατο πρόβλημα της ρύπανσης των υπόγειων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή και η εικόνα, όπως επιβεβαιώνουν οι τελευταίες μετρήσεις των επιστημόνων, παραμένει ανησυχητική.

Οχι εκείνη που είδαν τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, τα οποία επισκέφθηκαν προ ημερών τον Ασωπό και τον βρήκαν πεντακάθαρο. Οι «βρώμικες» βιομηχανίες εν όψει της ούτως ή άλλως προγραμματισμένης επίσκεψης είχαν φροντίσει να αφήσουν καθαρά «όσα βλέπει η πεθερά».

▅Πιέσεις εξ Αμερικής
Το θέμα πάντως θα απασχολήσει τους ειδικούς την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Ελλάδας και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ομάδα των Πρασίνων Ευρωβουλευτών. Στη συζήτηση θα παρέμβει με μήνυμά της και η αμερικανίδα ακτιβίστρια Εριν Μπρόκοβιτς - γνωστή από τη μάχη που έδωσε στην Καλιφόρνια, στην περιοχή Χίνκλεϊ, για τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από εξασθενές χρώμιο, ιστορία που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνίστρια τηνΤζούλια Ρόμπερτς.

Πρόσφατα η διάσημη ακτιβίστρια είχε στείλει επιστολή στον αμερικανό πρεσβευτή στη χώρα μας για να του ζητήσει να πιέσει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για το θέμα.«Ανθρωποι στην Ελλάδα πεθαίνουν και η κυβέρνησή τους στέκεται στο περιθώριο» τόνιζε η κυρία Μπρόκοβιτς, επισημαίνοντας ότι στα ύδατα της περιοχής ανιχνεύονται συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου πολύ υψηλότερες από αυτές που θα έπρεπε. Τα λόγια της επιβεβαιώνουν και οι συστηματικές μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Χημείο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, με επιστημονική υπεύθυνη την κυρία Οικονόμου. Οπως προέκυψε από τις αναλύσεις στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης του Ασωπού, έχουν προσδιοριστεί σημαντικές περιεκτικότητες εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό και στο νερό άρδευσης.

▅Μεγάλες συγκεντρώσεις
Ειδικότερα, μέσα στο 2008 οι υψηλότερες τιμές εντοπίστηκαν στο δίκτυο του Δήμου Ωρωπού (πλατεία Ν. Εκάλης) με 62 μg/l ή ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο), στη Χρυσοπηγή 1 (Ντουμάνι) με 76 ppb και στη Χρυσοπηγή 2 (Βόβυλα) με 80 ppb. Αλλά και σε ιδιωτικές γεωτρήσεις του Δήμου Αυλίδας, τον περασμένο Νοέμβριο, οι συγκεντρώσεις ξεπερνούσαν τα 100 ppb. Στη δημοτική γεώτρηση (υδραγωγείο Φάρου) τα επίπεδα εξασθενούς χρωμίου έφθαναν στα 150 ppb. Οι συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου, προκειμένου να μην προκαλούνται προβλήματα στην υγεία, όπως λένε οι επιστήμονες, πρέπει να είναι κοντά στο μηδέν, αν όχι μηδέν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον εντοπισμό των υψηλών συγκεντρώσεων σε γεωτρήσεις ύδρευσης των δήμων, αυτές σφραγίστηκαν.

Ακόμη, στις αναλύσεις που έγιναν σε φυτά της περιοχής προέκυψε ότι ολικό χρώμιο παραμένει κυρίως στο ριζικό τους σύστημα- βρέθηκε σε μεγαλύτερες ποσότητες σε ρόκα, καρότα, φασολάκια και κολοκυθάκια. Ωστόσο, όπως δηλώνει στο «Βήμα» ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Χημείας κ.Εμ. Δασενάκης, τα ευρήματα δεν είναι ανησυχητικά καθώς οι συγκεντρώσεις δεν είναι υψηλές.«Θα πρέπει όμως να γίνει συστηματική μελέτη στις καλλιέργειες της περιοχής για να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος»τονίζει.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΛΥΣΗ Επεξεργασία των αποβλήτων
ΤΑ ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ και αναλυτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι κύρια πηγή ρύπανσης αποτελούν τα βιομηχανικά απόβλητα και, όπως αναφέρει η κυρία Οικονόμου,«η σωστή διαχείρισή τους είναι εξαιρετικά απαραίτητη». Και προσθέτει ότι«στις περιπτώσεις βιοαποκατάστασης υδροφόρου ορίζοντα και εδάφους για καλλιέργειες γίνεται αναγωγή του εξασθενούς σε τρισθενές χρώμιο». Δηλαδή δεν απομακρύνεται το χρώμιο. Η λύση, σύμφωνα με την ίδια, είναι μόνο η επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων ώστε να απομακρύνεται το εξασθενές χρώμιο και στη συνέχεια η αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα και του εδάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: