Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Ο Τόγιας για την Πρωτομαγιά

ΜΗΝΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ ΤΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και ο συμβολισμός της σήμερα εξαιρετικά επίκαιρος με τέτοια κρίση στην αγορά εργασίας, με τέτοια ανεργία. Οι εργαζόμενοι μέσα από σκληρούς αγώνες κατέκτησαν βασικά δικαιώματα που πολλά από αυτά σήμερα αμφισβητούνται στην πράξη. Σήμερα θίγεται το δικαίωμα στην εργασία, στην ασφάλιση, στην συνταξιοδότηση, στην κοινωνική πρόνοια.

Η ΝΔ δυστυχώς δεν λειτούργησε ως κυβέρνηση αλλά ως μηχανή πολιτικής καταστροφής. Ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση δεν σπατάλησε τόσο άμυαλα και τόσο άσκοπα την ανοχή και την εμπιστοσύνη που της έδειξε η πλειοψηφία των πολιτών. Και ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση δεν επένδυσε τόσο πολύ στην εφαρμογή αντεργατικών, αντικοινωνικών και βαθύτατα ταξικών επιλογών με στόχο την ανακατανομή εισοδημάτων προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και βιομηχανιών και στην εκχώρηση όλων των δικαιωμάτων στους εργοδότες.

Με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης η στόχευση της κυβέρνησης είναι να βρεθούν σε καλύτερη θέση οι εργοδότες μετά την κρίση. Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συνομιλήσουν με τους επιχειρηματίες επί ίσοις όροις υπό την απειλή των απολύσεων. Η κυβέρνηση κλέβει τον εργαζόμενο, κοροϊδεύει και λοιδορεί το εργατικό κίνημα. Οι μάσκες έπεσαν, το αντεργατικό πρόσωπο της κυβέρνησης Καραμανλή αποκαλύφθηκε.
Ο κόσμος στριμώχνεται ολοένα και περισσότερο με τα εισοδήματα που δεν φτάνουν και τις δουλειές που αντί να ανοίγουν, κλείνουν. Για να χτυπηθεί η ανεργία χρειάζεται ανάπτυξη, χρειάζονται επενδύσεις.

Το ΠΑΣΟΚ με δημιουργικές προτάσεις για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση με την άμεση στήριξη της οικονομίας, με παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στήριξη της εργασίας και με σημαντικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα και απόλυτα ξεκάθαρες θέσεις, για το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τα εργασιακά δικαιώματα και την ενίσχυση της εισοδηματικής θέσης των ασθενέστερων στρωμάτων, δείχνει στους πολίτες ότι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ότι μονόδρομοι δεν υπάρχουν. Δείχνει τον άλλο δρόμο, τη διέξοδο, την προοπτική μιας δίκαιης κοινωνίας και μιας δυνατής Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά την Βοιωτία οι προοπτικές που μπορεί να έχει είναι πολλές. Η Λιβαδειά και η Θήβα αποτελούν δορυφορικές πόλεις της Αθήνας. Η κομβική θέση της Βοιωτίας, μεταξύ βορείου και νοτίου Ελλάδος και η γειτνίασή της με την Αττική, σε απόσταση αvάσας από τη πρωτεύουσα, δίvει τηv δυvατότητα προσφοράς προϊόvτωv και υπηρεσιώv σε μια μεγάλη αγορά και σε έvα τεράστιο καταναλωτικό κοινό. Η Βοιωτία μπορεί να γίνει ισχυρή με ένα μοντέλο ισόρροπης ανάπτυξης, που θα βασίζεται στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην καινοτομία, στην οικονομία της γνώσης, με το περιβάλλον συγκριτικό πλεονέκτημα.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε πίστη στην αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας και πιστεύουμε ότι έχει πάρα πολλά αναξιοποίητα ακόμα περιθώρια, τα οποία πρέπει σε στενή συνεργασία με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς να αξιοποιηθούν. Η φετινή Πρωτομαγιά ας σηματοδοτήσει μια νέα αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: