Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

O Περγαντάς για το Καρπενήσι

Το δελτίο Τύπου της ΝΑ Βοιωτίας.

Στις εργασίες των Επιτροπών Παρακολούθησης για το Γ΄και το Δ΄ΚΠΣ, που έγιναν στο Καρπενήσι το διήμερο 31 Μαρτίου – 1 Απριλίου, συμμετείχε ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς. Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας – Ηπείρου – Στερεάς Ελλάδας, για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 (Δ΄ΚΠΣ) και την δεύτερη μέρα συνήλθε η 8η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας για την ολοκλήρωση του Γ΄ΚΠΣ.

Σε ότι αφορά τις εργασίες της πρώτης μέρας, ο κ. Περγαντάς επεσήμανε τη σημαντική καθυστέρηση υλοποίησης του ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στον τρίτο χρόνο εφαρμογής του. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη Στερεά Ελλάδα, αφού το πρόγραμμα, ως περιφέρεια του Στόχου 2 είναι εμπροσθοβαρές και το 90 % των κονδυλίων θα πρέπει να διατεθούν ως το 2010.

Κατά την τοποθέτησή του ο Νομάρχης Βοιωτίας αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια πόρων για έργα περιβάλλοντος – 200.000.000 € - για τη νέα προγραμματική περίοδο, προτείνοντας τη δραστική αύξησή τους, καθώς και στην οικονομικά περιορισμένη υποστήριξη της Στερεάς Ελλάδας, ως Περιφέρεια του Στόχου 2 με 150.000.000 € από Εθνικούς πόρους, ποσό εμφανώς χαμηλό για τις μεγάλες ανάγκες σε έργα υποδομής. Επιπλέον, ο Νομάρχης, επεσήμανε τις δυσκολίες υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, λαμβάνοντας υπόψη αφενός το σύνθετο και συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισής του, αφετέρου τον αποκλεισμό πρακτικά των μικρών Δήμων από τις διαδικασίες. Όπως τόνισε ο κ. Περγαντάς, έχουν παραμείνει εξαγγελίες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για υποστήριξη της Αυτοδιοίκησης με Ομάδες Έργου έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών, με αποτέλεσμα οι μηχανισμοί διαχείρισης και εφαρμογής του ΕΣΠΑ να παραμένουν ανεπαρκείς και αδύναμοι.

Στη διάρκεια των εργασιών της 8ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, η οποία ασχολήθηκε με το κλείσιμο του προγράμματος στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ, ο Νομάρχης τόνισε πως ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία για τη Νομαρχία Βοιωτίας, η οποία αξιοποίησε πλήρως τα κονδύλια, επιτυγχάνοντας χρηματοδοτήσεις έργων με αυξημένους προϋπολογισμούς και πλήρη απορροφητικότητα. Επεσήμανε δε, την άριστη συνεργασία των υπηρεσιών της Νομαρχίας με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας.

Με πολιτικούς όρους, τοποθετήθηκε ο κ. Περγαντάς αναφέροντας : «Ένα από τα πρώτα θέματα της οικονομικής κρίσης είναι η μεταβολή στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση μείωσε τα τέλη ταξινόμησης αποστερώντας της σημαντικούς πόρους, ενώ παράλληλα η ανεπάρκεια φοροελεγκτικών μηχανισμών και η αδυναμία στην είσπραξη ΦΠΑ, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της και να προσδιορίσει τη Αυτοδιοίκηση σε μοχλό ανάπτυξης της χώρας. Συνεπώς, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανατρέψει την πρακτική να αφαιρεί από την Αυτοδιοίκηση πόρους, προσθέτοντας παράλληλα αρμοδιότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: