Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Τον Ιούνιο τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης

Στις 20 Ιουνίου θα ανοίξει τις πύλες του το νέο μουσείου της Ακρόπολης σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για ετοιμασία ενός «μουσείου κοσμήματος, που τα εγκαίνιά του, στις 20 Ιουνίου, θα αποτελέσουν ένα πολύ μεγάλο, παγκόσμιο γεγονός», αμέσως μετά την ξενάγηση που έκανε στον πρόεδρο της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το τριών επιπέδων, συνολικής επιφάνειας 25.000 τετραγωνικών μέτρων, μουσείο διαθέτει ειδική πτέρυγα για την τοποθέτηση των μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία κλάπηκαν το 1806 από το Λόρδο Έλγιν. Τα εν λόγω μάρμαρα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο (Λονδίνο) και οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Ο σχεδιασμός του μουσείου έγινε από το Γαλλοελβετό αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε άνοιγμά του εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Σχέδια για επίσημη τελετή εγκαινίων (κόστους 6 εκατομμυρίων ευρώ) ακυρώθηκαν στις αρχές του 2009.
Όπως δήλωσε ο κ. Μπαρόζο: «Πιστεύω πως οι Έλληνες θα έπρεπε να είναι περήφανοι για αυτό το εξαίσιο μουσείο. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά του κόσμου όσον αφορά στην κληρονομιά μας ως Ευρωπαίοι αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια: