Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Στασιμότητα για την ελληνική οικονομία το 2009, λέει η Τράπεζα της Ελλάδος

Στασιμότητα για την ελληνική οικονομία και αύξηση της ανεργίας προβλέπει για το 2009 ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος.
Στην ετήσια έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που θα δοθεί στη δημοσιότητα, σήμερα, ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι φέτος μηδενικός αναθεωρώντας επί τα χείρω την αντίστοιχη πρόβλεψη του Φεβρουαρίου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%. Πρόκειται για μια εκτίμηση που προσεγγίζει περισσότερο τις αντίστοιχες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών οίκων που «βλέπουν» φέτος συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, σε αντίθεση με το υπουργείο Οικονομίας το οποίο ακόμη και πριν από ένα μήνα επέμενε στη βασική παραδοχή για ρυθμό ανάπτυξης 1,1%.

Μια παραδοχή που διευκόλυνε τη μείωση του ελλείμματος στα χαρτιά, αλλά ταυτόχρονα διεύρυνε το έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, καθώς θεωρείται εκτός πραγματικότητας.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, για την Τράπεζα της Ελλάδος το πρόβλημα δεν είναι η απότομη επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας το 2009, όσο η πραγματική πιθανότητα μιας μακράς περιόδου στασιμότητας ή αναιμικής ανάπτυξης. Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα που αντανακλάται στο υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και επιτείνεται χρόνο με το χρόνο εξαιτίας της αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος με ταχύτερο ρυθμό από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, είναι πιθανό να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει από την κρίση μαζί με όλους τους άλλους εταίρους.
Επίσης, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,5%, ενώ σε ό, τι αφορά την πιστωτική επέκταση προβλέπεται ότι τα υπόλοιπα δανείων θα αυξηθούν κατά 6%-8% αντί του 10% που εκτιμόταν στην αρχή του χρόνου.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: