Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ο Ασωπός και η Εριν Μπρόκοβιτς

«Η ΡΥΠΑΝΣΗτου Ασωπού δεν μπορεί πλέον να κρύβεται από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές κάτω από το χαλί», επεσήμαναν οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού της Βοιωτίας σε ένα διήμερο δράσεων- 14 και 15 Απριλίου- στις Βρυξέλλες. Με μία σειρά εκδηλώσεων αναδείχθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι επιπτώσεις της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού στην υγεία, το περιβάλλον, τη γεωργία- κτηνοτροφία και γενικότερα στην οικονομία του τόπου.

Όπως δήλωσε ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας, «κανείς δεν μπορεί να αποσιωπήσει το ζήτημα, μιας και πλέον αποτελεί ευρωπαϊκό και όχι απλώς τοπικό ή ελληνικό πρόβλημα. Η περίπτωση του Ασωπού από πρόβλημα πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για την προώθηση αλλαγών προς πράσινη κατεύθυνση που θα είναι επωφελής για την τοπική κοινωνία, όλους τους οικονομικούς παράγοντες και το περιβάλλον». Η περίπτωση του Ασωπού όμως δεν ήταν το μόνο πρόβλημα που συζητήθηκε στο ευρωπαϊκό αυτό διήμερο. Τόσο το θέμα της «εξαφάνισης» της λίμνης Κορώνειας όσο και η ρύπανση στον Κορινθιακό Κόλπο απασχόλησαν στελέχη της Κομισιόν και ευρωβουλευτές.

Μήνυμα Δήμα
Σε μήνυμά του ο επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας επεσήμανε ότι «το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού άνοιξε ξανά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας των στοιχείων που ανέδειξαν οι ίδιοι οι πολίτες». Όπως τόνισαν οι διοργανωτές, η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στην υποχρέωσή της να καταθέσει σχέδιο για τις οριακές τιμές των διαφόρων ουσιών στα υπόγεια νερά, ούτε καν για την περιοχή του Ασωπού. Ενώ η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποιος ευθύνεται για τη ρύπανση της περιοχής. Στην εκδήλωση ενημέρωσης για τους ευρωβουλευτές αλλά και τους επισκέπτες πάντως μοιράστηκαν στην είσοδο του Ευρωκοινοβουλίου δεκάδες μπουκάλια με (μαύρο) νερό από τον ποταμό, ενώ παρουσιάστηκε και μήνυμα της ακτιβίστριας Έριν Μπρόκοβιτς για την υπόθεση. Η Αμερικανίδα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα βοηθήσει για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, ζητώντας μάλιστα από αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνεργάζονται με ελληνικές που βρίσκονται στην περιοχή του Ασωπού, να αποδείξουν ότι δεν ρυπαίνουν με τις δραστηριότητές τους την περιοχή.
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: