Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Κ. Καραμανλής: Λύση στο Κυπριακό το διζωνικό κράτος

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία

«Ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κύπρου έχει καταστεί ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής της Ελλάδας στο Κυπριακό», διακήρυξε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές με τρόπο κατηγορηματικό ότι το Κυπριακό «παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος και από την επίλυση του εξαρτάται η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα να αντιληφθεί ότι η δοκιμασμένη αντοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αποφασιστικότητά της να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. είναι παράμετροι καταλυτικής σημασίας ως προς το πλαίσιο και το περιεχόμενο μιας συμφωνημένης λύσης του κυπριακού.

Η εμμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε δηλώσεις περί δύο χωριστών «λαών» και «ιδρυτικών κρατών» που αντιβαίνουν τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι απαράδεκτη και μάταιη, τόνισε και αυτό εξήγησε, γιατί:
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. έχει καταδικάσει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και όλες τις παράνομες τουρκικές αποσχιστικές ενέργειες και καλεί όλα τα κράτη-μέλη του να μην το αναγνωρίσουν ή διευκολύνουν καθ' οιονδήποτε τρόπο.
- Πιέσεις και μεθοδεύσεις για τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, μέσω της λεγόμενης «παρθενογένεσης» συνομοσπονδιακού μορφώματος, δοκιμάσθηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν.
- Η Κύπρος εντάχθηκε ενιαία στην Ε.Ε. και στη Συνθήκη Προχώρησης υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τον τρόπο εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα της, έπειτα από συμφωνία επίλυσης.
- Η Άγκυρα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και να εξομαλύνει τις διμερείς της σχέσεις με τη Λευκωσία.

«Ο ειρηνικός αγώνας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και τη συνολική επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου είναι ένας αγώνας μακροχρόνιος που δεν επιτρέπει ψευδαισθήσεις για εύκολες ή και ανώδυνες λύσεις. Ψευδαισθήσεις, όμως, δεν θα πρέπει να τρέφει και η άλλη πλευρά. Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος», επεσήμανε ο κ. Καραμανλής.
Ζητούμενο των ενδοκυπριακών διαπραγματεύσεων, βασική προϋπόθεση αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης του προβλήματος, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, είναι « η μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους σε μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, με αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στη διακυβέρνησή της, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, όπως ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Η προσπάθεια να συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις ένα λειτουργικό και βιώσιμο σύστημα ομοσπονδιακής διακυβέρνησης είναι αλληλένδετη με τη διασφάλιση της συνέχειας του κράτους, συνέχισε και υπογράμμισε: «Διότι, βεβαίως, λύση, η οποία δεν θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, δεν θα είναι λύση. Και αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός. Ούτε των Τουρκοκυπρίων, ούτε των Ελληνοκυπρίων, ούτε του ενιαίου κυπριακού κράτους, ούτε, βεβαίως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας αποτελεί η Κυπριακή Δημοκρατία».
Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση του ότι παρά τις σοβαρές διαφορές, που εξακολουθούν να χωρίζουν τις δύο κοινότητες, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι επωφελής για όλους.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε τις ακόλουθες θέσεις:
- Χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και νέα επιδιαιτησία, μέχρις ότου οι δύο κοινότητες συμφωνήσουν σε μια δική τους λύση, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και των αρχών και των αξιών της Ε.Ε., της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί τώρα κράτος μέλος.
- Λύση που να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο, να διασφαλίζει την αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων της Ε.Ε., που δεν θα χρειάζεται παρωχημένα και ξένα προς την Ε.Ε. συστήματα εγγυήσεων ή παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων. Λύση κράτους Δικαίου και Δημοκρατίας, που δεν θα είναι εστία τριβών, εντάσεων και δυσλειτουργιών, αλλά παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, γέφυρα συνεργασίας για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.
- Ωστόσο, οι δύο κοινότητες θα μπορέσουν να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση αυτή μόνο όταν η Άγκυρα επιτρέψει στην τουρκοκυπριακή ηγεσία και την ενθαρρύνει να προχωρήσει με καλή πίστη και ευελιξία.
«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα παρά τη ρητορική της υποστήριξη στη διαπραγματευτική διαδικασία, η τουρκική πολιτική προς την Κύπρο παραμένει παρωχημένη, διχαστική και απειλητική», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του, διαβεβαίωσε ότι «σύσσωμη η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται και θα παραμείνει στο πλευρό σας, σταθερός σύμμαχος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρωγός και συμπαραστάτης του κυπριακού ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού. Γιατί, βεβαίως, τις χώρες μας συνδέει μια κοινή ιστορία χιλιετηρίδων και ένα μέλλον κοινό. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε και την κάθε πρόκλησή του».

Καρογιάν: Συντονισμένη στρατηγική από Κύπρο και Ελλάδα
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Μάριος Καρογιάν, προσφωνώντας στην ειδική συνεδρίαση του Σώματος τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, τόνισε ότι η παρουσία του στην Κύπρο, ειδικά την περίοδο αυτή, καταμαρτυρεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία του Κυπριακού, αλλά και τον συντονισμό Λευκωσίας και Αθηνών ενόψει των επικείμενων διαδικασιών και διεργασιών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε ζητήματα που βρίσκονται υπό εξέλιξη στο ευρύτερο διεθνές πεδίο.
Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να συντονίσουν τη στρατηγική και την τακτική τους, ώστε να υπερασπιστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα και τα εθνικά δίκαιά τους και για να έχουν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα».
Γνωρίζουμε, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, πως ο δρόμος για τη λύση δεν είναι εύκολος και επίσης γνωρίζουμε πως ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στη λύση είναι οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, είπε, το κλειδί της λύσης είναι στα χέρια της Άγκυρας και «γι' αυτό θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε το κόστος της για όσο καιρό εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της».
Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι το 2009 είναι κρίσιμο έτος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και γι' αυτό Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τους μοχλούς πίεσης που διαθέτουν ως χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της, πρόσθεσε, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ενταξιακή της πορεία δεν θα έχει προοπτική».

Φόρος τιμής στους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή
Με βαθιά συγκίνηση ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Καραμανλής κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την ανεξαρτησία της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Κατά την άφιξη του κ. Καραμανλή, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.
Ακολούθως, ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου απέτισε φόρο τιμής στους ήρωες της ΕΟΚΑ του '55-59.
Τον υποδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά, ενώ σε σύντομη τελετή το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ '55-59 απένειμε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας χρυσό μετάλλιο.
Ο κ. Καραμανλής υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών, στο οποίο έγραψε:
«Με βαθύτατο σεβασμό και δέος αποτίω φόρο τιμής στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας, κατά της αποικιοκρατίας. Η μνήμη του θανάτου των ηρώων, μας δίνει όραμα, πίστη και κουράγιο για να συνεχίσουμε το δικό μας αγώνα για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο. Τους το οφείλουμε».

Συναντήσεις Καραμανλή με αρχηγούς κομμάτων
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τις επαφές του με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων. Ο κ. Καραμανλής είχε χωριστές συναντήσεις με τους προέδρους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ κ.κ. Καρογιάν και Ομήρου.
Ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων, εκτιμήσεων και προσεγγίσεων. Είπε ότι είναι κοινή η βούληση να υπάρξουν ουσιαστικά βήματα στο κυπριακό προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Για να γίνει αυτό, πρόσθεσε, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς, αφού κοινή είναι η διαπίστωση ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα.
Τον κίνδυνο άσκησης περαιτέρω πιέσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λόγω της νίκης του Ντερβίς Έρογλου στις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, επισήμανε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι επιβάλλεται η προβολή στο εξωτερικό του γεγονότος ότι τεκμηριωμένα πλέον οι έποικοι είναι επικυρίαρχοι στην Κύπρο, ύστερα από την ομολογία ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ήταν έποικοι και συνεπώς αποδεικνύεται η συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας να εκτουρκίσει την κατεχόμενη Κύπρο.
Παράλληλα, ο κ. Ομήρου είπε ότι διατύπωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη θέση ότι πρέπει να αναληφθεί διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης για τις πραγματικές προτάσεις της Τουρκίας στις απευθείας συνομιλίες και την αδιάλλακτη στάση της.

Συνάντηση Καραμανλή με Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο
Την ουσιαστική συμπαράσταση του ελληνικού κράτους για την επίλυση του κυπριακού ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Σε δηλώσεις ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσει τις ανησυχίες του για το εθνικό θέμα.
«Εμείς θέλουμε μια λειτουργική λύση, η οποία θα είναι και βιώσιμη, άμα είναι λειτουργική και θα έχουν την υποστήριξη της Εκκλησίας όταν η λύση θα είναι λειτουργική και βιώσιμη», ανέφερε.
Ερωτηθείς αναφορικά με τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στη σημερινή συνάντηση, ο Μακαριώτατος είπε: «Νομίζω ότι από αυτό που μου είπε μέσα, αλλά και οι όλες δηλώσεις του αυτό το διήμερο φαίνεται εξόφθαλμα ότι ο κ. Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση του, συμπαρίστανται στον κυπριακό ελληνισμό».
Στη συνάντηση ο Μακαριώτατος προσέφερε δώρο στον Έλληνα Πρωθυπουργό ένα δίσκο με τις μορφές των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου και ένα βιβλίο με εικόνες της Κύπρου.
Στην κα Νατάσα Καραμανλή έδωσε ένα λευκαρίτικο τραπεζομάντιλο, στην Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μία «μερέχα», στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο ένα δίσκο με τον δικέφαλο αετό.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο ένα επιστήθιο εγκόλπιο.
Πριν αναχωρήσει από την Αρχιεπισκοπή ο κ. Καραμανλής, ο Αντιδήμαρχος της κατεχόμενης πόλης της Κερύνειας Γιώργος Σιδεράς προσέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό δώρο ένα αντίγραφο του αρχαίου καραβιού της Κερύνειας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: