Για απουσία θεσμικού πλαισίου κατά της ρύπανσης επέκρινε την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη μόλυνση του ποταμού Ασωπού.
Το θέμα συζητήθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη σε εκδήλωση για τη διαχείριση υδάτων και βιομηχανικών αποβλήτων την οποία πραγματοποίησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι Ελλάδας και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ).
«Το πρόβλημα του Ασωπού εντοπίζεται στην απουσία ενός συστήματος ελέγχου των επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα, στην πλημμελή αδειοδότηση και επιθεώρηση των επιχειρήσεων, καθώς και στην πλημμελή υιοθέτηση της οδηγίας-πλαίσιο [2000/60 ΕΚ] για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής επί των υδάτων» εκτίμησε ο Δημήτρης Γιωτάκος, εκπρόσωπος του επίτροπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα.
«Οι ελληνικές αρχές δεν είναι αδρανείς, και υπάρχουν επί του παρόντος ορισμένα μέτρα, αλλά ο κ. Δήμας επιθυμεί αποτελέσματα, καθώς η ρύπανση των υδάτινων πόρων σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Η πρόοδος και η συμβατότητα των ελληνικών δράσεων θα κριθούν εκ του αποτελέσματος» πρόσθεσε.
Ο κ. Γιωτάκος υπενθύμισε ότι το ζήτημα του Ασωπού είχε απασχολήσει την Επιτροπή και το 2000, η υπόθεση όμως έκλεισε λόγω ελλείψεων στα στοιχεία που απέστειλε η Ελλάδα. Το θέμα επανήλθε το 2007, με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασίες σε βάρος της Ελλάδας για διάφορες υποθέσεις σχετικά με τον Ασωπό.
Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελος Μπαλτάς υποστήριξε από την πλευρά του ότι η ελληνική πολιτεία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. «Στην περιοχή γύρω από τον ποταμό Ασωπό υπάρχουν βιομηχανίες από τη δεκαετία του '60, αλλά μόλις τον Αύγουστο του 2007 εντοπίστηκε εξασθενές χρώμιο από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, η βασική προτεραιότητα ήταν η ανάγκη για καθαρισμό του ποταμού, καθώς και η ταυτοποίηση και τιμωρία των ρυπαντών, μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη» είπε.
Το ουσιώδες, τόνισε, είναι «η μόνιμη λύση στο πρόβλημα, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσω του ελέγχου των λυμάτων και της δημιουργίας ενός ενιαίου αποχετευτικού δικτύου. Για το λόγο αυτό, υφίσταται θεσμοθετημένο όριο ρύπανσης των υδάτων, επιφανειακών και υπόγειων, η παρακολούθηση και ο καθορισμός ζωνών προστασίας [περιοχές Natura], ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποιεί ολοένα και αυστηρότερους ελέγχους των βιομηχανιών».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης βουλευτές και ευρωβουλευτές, κάτοικοι της περιοχής του Ασωπού, επιστήμονες και άλλοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τη συζήτηση για τον Ασωπό συντόνισε η Μαργαρίτα Καραβασίλη, πρώην γενική διευθύντρια των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Νύχτα Μετά #3
Πριν από 3 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου