Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Συνεχίζεται (και στη Βοιωτία) το ανθρωποκυνηγητό για Παλαιοκώστα και Ριζάι

Τα πέντε κινητά τηλέφωνα που άφησε στο μαύρο Tuareg ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ένα ακόμη το οποίο ξέχασαν πάνω στη βιασύνη τους ο Αλκέτ Ριζάι και η ξανθιά «Σούλα» φεύγοντας από το εξοχικό στο Αλεποχώρι είναι το ισχυρό όπλο που έχουν στα χέρια τους οι αξιωματικοί της Ασφάλειας στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τους δραπέτες! Ενα πανίσχυρο ηλεκτρονικό λογισμικό με τον κωδικό i2, που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ., θα «ξεκλειδώσει» τις συνομιλίες και τις επαφές τους και θα αποκαλύψει τους συνεργούς τους!Η εισαγγελική εντολή για την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών στα έξι κινητά τηλέφωνα έχει ήδη εκδοθεί και οι ειδικοί της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας σήκωσαν τα μανίκια τους κι έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά.

Αφού πρώτα οι συσκευές εξετάστηκαν για δακτυλικά αποτυπώματα, ώστε να φανεί ποιος χρησιμοποιούσε ποια, εξακριβώθηκε ήδη ο αριθμός του καθενός… Από εκεί και πέρα, αυτό που προσπαθούν είναι να «σπάσουν» τις άμυνες των κινητών. Κι εκεί αναλαμβάνει το υπερσύγχρονο βρετανικής κατασκευής σύστημα ανάλυσης και διαχείρισης δεδομένων που, εκτός από την ΕΛ.ΑΣ., χρησιμοποιούν πάνω από 2.000 υπηρεσίες ασφαλείας, στρατιωτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις σε 130 χώρες του κόσμου! Το πολύπλοκο λογισμικό του δίνει σημαντικές δυνατότητες στις διωκτικές αρχές όταν διενεργούν πολύπλοκες έρευνες. Χάρη στον απλό χειρισμό του μπορεί ταχύτατα να αναγνωρίζει και να αντιπαραβάλλει στοιχεία που αρχικά μπορεί να δείχνουν αταίριαστα.

Το i2 εξασφαλίζει την ταχύτατη αποκρυπτογράφηση των «μυστικών» που μπορεί να κρύβονται μέσα σ’ ένα κινητό, χωρίς να χρειαστεί τη βοήθεια των εταιρειών-παρόχων. Με λίγα λόγια, «διαβάζει» και αναλύει την κάρτα SIM και εντοπίζει όλους τους αριθμούς που έχουν επικοινωνήσει μαζί του. Τους ομαδοποιεί και τους καταγράφει αυτόματα σε συνοπττικά διαγράμματα, από τα οποία προκύπτει σαφώς και ποιοι από αυτούς επικοινώνησαν μεταξύ τους, αλλά και οι χρόνοι κατά τους οποίους έγιναν οι συνομιλίες!Χάρη σ’ έναν ειδικό αλγόριθμο που χρησιμοποιεί το σύστημα μπορεί γρήγορα να αναλύσει δεκάδες χιλιάδες αρχεία κλήσεων, να προσδιορίσει τις «αλυσίδες» κλήσεων που συνδέονται μεταξύ τους, να εντοπίσει τις πηγές τους.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι έχει τη δυνατότητα να χαρτογραφεί τα σημεία από τα οποία έγινε η κλήση προς το υπό έρευνα τηλέφωνο! Με αυτό τον τρόπο διαχειρίζεται και αναλύει τα στοιχεία που εντοπίζει ώσπου να συνθέσει την εικόνα των επαφών και τη γεωγραφική κατανομή τους, αποκαλύπτοντας έτσι τα πρόσωπα-κλειδιά σε μια έρευνα και τις περιοχές δράσης τους! Το i2 είχε χρησιμοποιηθεί και στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Ομως, το μόνο που είχε επιτύχει ήταν να εντοπίσει τα σημεία από τα οποία έγιναν οι τηλεφωνικές κλήσεις προς την οικογένειά του. Κι αυτό γιατί οι απαγωγείς χρησιμοποιούσαν μόνο μία φορά κάθε συσκευή και μετά πετούσαν την κάρτα SIM και εξαφάνιζαν το τηλέφωνο!

Αυτή τη φορά, όμως, οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους πλήρεις συσκευές και μάλιστα πολλές! Ετσι, έχοντας αυτές τις τεχνικές δυνατότητες είναι σίγουροι ότι θα εντοπίσουν στοιχεία και πρόσωπα που συνδέονται με τον Παλαιοκώστα και τον Ριζάι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν δεν μπορέσουν να τους ξαναβρούν σύντομα, θα μπορέσουν να τους απογυμνώσουν από κάθε μορφής βοήθεια ώστε να τους καταστήσουν πιο ευάλωτους.

Πάσχα στους... δρόμους έκαναν οι αστυνομικοί
Οι αστυνομικοί, που για μια ακόμη φορά έφαγαν τη σκόνη του Βασίλη Παλαιοκώστα, δεν έκαναν Πάσχα! Αντίθετα, έχουν πέσει με τα μούτρα στην αναζήτηση του δραπέτη, του Αλκέτ Ριζάι και της ξανθιάς φίλης του. Οι τρεις τους έφυγαν μαζί από το Αλεποχώρι μ’ ένα σκούρο Ι.Χ. αυτοκίνητο τύπου σεντάν, ωστόσο οι αξιωματικοί της Ασφάλειας πιστεύουν ότι έχουν χωρίσει τους δρόμους τους σε μια προσπάθεια να μη δίνουν στόχο, αφού ξέρουν ότι οι διωκτικές αρχές αναζητούν δύο άνδρες και μία γυναίκα.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας, καθένας από τους δύο δραπέτες πρέπει να κατέφυγε σε περιοχές που γνωρίζει ή έχει φίλους.

Ετσι, τα αποσπάσματα που σχηματίσθηκαν από άνδρες της Ασφάλειας, των ΕΚΑΜ, της ΟΠΚΕ και τοπικούς αστυνομικούς έχουν χωρίσει τη χώρα σε τομείς έρευνας. Για τον Ριζάι και τη «Σούλα» έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό σε περιοχές των νομών Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Εύβοιας, όπου συχνά κινούνταν ο Αλβανός στο παρελθόν, μια και έχει γνωστούς που θα του έδιναν ευχαρίστως καταφύγιο. Οσο για τον Παλαιοκώστα, οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι κατάφερε να φτάσει είτε μέχρι τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει αποδείξει ότι κινείται εύκολα -άλλωστε έχει κάνει δύο απαγωγές εκεί- ή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα ορεινά του Κόζιακα στα Τρίκαλα, την οποία επίσης ξέρει σαν την τσέπη του. Ετσι κι αλλιώς, πολλές φορές στο παρελθόν ο δραπέτης είχε συναντηθεί με τους γονείς και την αδελφή του σε απρόσιτα σημεία των περιοχών αυτών!

Η ξανθιά "Σούλα" πλήρωσε 2.700 ευρώ (μετρητά) για τρία φιρμάτα ρολόγια
Η τσάντα βρέθηκε στο κρησφύγετο αλλά η Ασφάλεια δεν επισκέφθηκε τους ιδιοκτήτες του καταστήματος
Μια τσάντα του γνωστού καταστήματος ωρολογοποιίας «Ora Ora», στην οδό Πανεπιστημίου, πέρασε απαρατήρητη από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας που ερευνούσαν το κρησφύγετο του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάι στο Αλεποχώρι. Και όμως, έκρυβε ένα σημαντικό μυστικό! Την αγορά τριών ρολογιών αξίας 2.700 ευρώ, που έκανε η ξανθιά «Σούλα» πληρώνοντας μετρητοίς! Το ζεύγος Γούλα που είναι ιδιοκτήτης του καταστήματος δεν κλήθηκε ποτέ να δώσει κατάθεση για την «επίσκεψη» της εντυπωσιακής γυναίκας που σκορπούσε το χρήμα σαν μαρουλόφυλλα! Και πώς να κληθεί αφού τα... σαΐνια της Ασφάλειας δεν έμαθαν ποτέ για την περίεργη αγορά;

Η κυρία Μαρίνα Γούλα πάντως θυμάται πολύ καλά τη συναλλαγή της με τη γυναίκα-αράχνη της συμμορίας... Φυσικά, δεν είχε ιδέα ποια ήταν, όταν μπήκε στο κατάστημα λίγο αφότου άνοιξε, στις 9.00 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου. Εντυπωσιάστηκε όμως από την εμφάνισή της και τον τρόπο με τον οποίο έκανε αγορές: «Μόλις είχαμε ανοίξει, όταν μπήκε. Ηταν εντυπωσιακή, ντυμένη αρκετά σέξι, αλλά όχι με ακριβά ρούχα και πολύ άνετη στις κινήσεις της. Φαινόταν γυναίκα που ήξερε τι ήθελε. Μου έδειξε μια σελίδα κομμένη από περιοδικό με μια διαφήμιση που είχε τη φωτογραφία ενός γυναικείου ρολογιού και με ρώτησε αν το είχα» λέει.

Η ιδιοκτήτρια είχε το συγκεκριμένο ρολόι και η πελάτισσα έδειξε να ενθουσιάζεται. Ομως, δεν σταμάτησε εκεί τις αγορές της! Ζήτησε από την ιδιοκτήτρια του καταστήματος να δει ένα ακόμη ανδρικό ρολόι, το οποίο επίσης είπε ότι θα αγόραζε και μετά άλλο ένα, πιο ακριβό, που κόστιζε 1.000 ευρώ! «Δεν δικαιολογούσε η εμφάνισή της τέτοια οικονομική άνεση» θυμάται η κυρία Γούλα. «Ωστόσο, αγόρασε τρία ρολόγια, δύο ανδρικά κι ένα γυναικείο, πληρώνοντας συνολικά 2.700 ευρώ! Και μάλιστα μετρητά». Οσο διάστημα έμεινε στο κατάστημα η «Σούλα» φερόταν απολύτως φυσιολογικά. Η κάμερα ασφαλείας την κατέγραφε και η οθόνη στην οποία προβαλλόταν η εικόνα της ήταν σε ευδιάκριτο σημείο, όμως αυτό δεν φάνηκε να την ενοχλούσε. Πλήρωσε, πήρε την τσάντα με τα τρία ρολόγια κι έφυγε με την ίδια άνεση που είχε έρθει.

Στα πλάνα από το εσωτερικό της βίλας-κρησφύγετο του Αλεποχωρίου που κατέγραψαν τα τηλεοπτικά κανάλια, οι ιδιοκτήτες του καταστήματος είδαν την τσάντα με τη φίρμα της εταιρείας τους. Και όταν είδαν τις φωτογραφίες της «Σούλας», κατάλαβαν ποια ήταν η μυστηριώδης πελάτισσα με τα πανάκριβα γούστα! Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Ασφάλειας, δεν ισχύουν όσα γράφτηκαν σε μερίδα του Τύπου σχετικά με μια χρυσή πιστωτική κάρτα την έκδοση της οποίας φέρεται να εξασφάλισε η «Σούλα» χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα και με αυτήν έκανε αγορές ύψους 42.000 ευρώ! Αλλωστε, η συναλλαγή της στο κατάστημα «Ora Ora» δείχνει ότι δεν είχε ανάγκη από πιστωτικές κάρτες αφού η συμμορία των Παλαιοκώστα - Ριζάι διαθέτει «ζεστό» χρήμα, πιθανότατα από ληστείες που δεν τους έχουν αποδοθεί ακόμη ή και από την απαγωγή Μυλωνά.

Ωστόσο, είναι βέβαιο πως η ξανθιά γυναίκα έχει στη διάθεσή της τουλάχιστον μια πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία «Ελένη Φωτιάδη», την οποία έδειξε στην ιδιοκτήτρια Αντριάνα Καστάνη για να νοικιάσει το εξοχικό του Αλεποχωρίου. Ομως, η ιδιοκτήτρια δεν είδε ποιο αστυνομικό τμήμα αναγραφόταν ως αρχή έκδοσης. Οι αστυνομικοί προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν αν το συγκεκριμένο δελτίο έχει πράγματι εκδοθεί σε τμήμα ή είναι εξ ολοκλήρου πλαστό. Στην πρώτη περίπτωση, θα αναζητηθούν τα πιστοποιητικά που κατέθεσε η «Σούλα» ώστε να εξακριβωθεί αν κατάφερε να ξεγελάσει τον αστυνομικό που εξέδωσε το δελτίο ή αν οι δραπέτες διαθέτουν «γνωριμίες» μέσα στην ΕΛ.ΑΣ. που εν γνώσει τους της έβγαλαν ταυτότητα για να τη διευκολύνουν!
ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

Ταυτοποίησαν ληστεία τράπεζας και απόπειρα σε χρηματαποστολή
Μια ληστεία σε τράπεζα και μια απόπειρα κατά χρηματαποστολής που «μύριζαν» Βασίλη Παλαιοκώστα ταυτοποίησαν οι αρχές στη Θεσσαλονίκη. Και τα δύο περιστατικά έγιναν λίγο πριν από την απαγωγή Μυλωνά καθώς, όπως φαίνεται, εκείνη την περίοδο ο Παλαιοκώστας έψαχνε απεγνωσμένα ρευστό για να τη διοργανώσει. Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στις έρευνες για την εξιχνίαση της απόπειρας κατά της χρηματαποστολής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Επανομή Θεσσαλονίκης πίστευαν πάντως από την πρώτη στιγμή ότι δεν είχαν να κάνουν με τυχαίους κακοποιούς. Και αυτό γιατί εκείνη η απόπειρα είχε κάτι από... Χόλιγουντ με τους -αγνώστους τότε- δράστες να επιχειρούν με άκρως επαγγελματικό τρόπο (άσχετα αν τελικά δεν τα κατάφεραν) να βάλουν χέρι στα 350.000 ευρώ που μετέφεραν οι υπάλληλοι με βαν. Η κινηματογραφική απόπειρα ληστείας είχε γίνει αργά το βράδυ μιας Παρασκευής, τον Φεβρουάριο του 2008, λίγα λεπτά μετά τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ.

Την ώρα που το αυτοκίνητο της εταιρείας βρισκόταν στο χώρο στάθμευσης του καταστήματος, τέσσερις δράστες γάζωσαν αρχικά το θωρακισμένο όχημα και στη συνέχεια κατέβηκαν από το δικό τους αυτοκίνητο και με μια βαριοπούλα άρχισαν να χτυπούν το παράθυρο του οδηγού. Αφού το έσπασαν, έριξαν μέσα πυρσό για να αναγκάσουν τους υπαλλήλους να το εγκαταλείψουν. Εκείνοι όμως αποδείχτηκαν σκληρά καρύδια. Δεν άνοιξαν τις πόρτες και οι ληστές δεν κατάφεραν να βάλουν χέρι στα χρήματα. Οι αρχές ταυτοποίησαν τον Παλαιοκώστα με την απόπειρα καθώς ολοκληρώθηκε η βαλλιστική εξέταση των όπλων που είχαν βρεθεί στο κρησφύγετο της Σουρωτής (όπου κρατούσαν όμηρο τον Γιώργο Μυλωνά) και όπως διαπιστώθηκε με τα ίδια όπλα πυροβολήθηκε το βαν. Την ίδια ώρα, το βίντεο από την τράπεζα, αλλά και οι πινακίδες κυκλοφορίας δικύκλων που βρέθηκαν στο κρησφύγετο της σπείρας στη Σουρωτή έδειξαν ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας μαζί με άλλους δύο συνεργούς του στην απαγωγή λήστεψαν την Alpha Bank στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Μάιο, με λεία 22.000 ευρώ.
Ν. ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: