Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Στην πυρηνική εποχή περνά η Αλβανία

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων η απόφαση της Αλβανίας και της Κροατίας να υπογράψουν από κοινού συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Σκόδρα, κοντά στα σύνορα Αλβανίας – Μαυροβουνίου.
Στη συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί και τυπικά στο τέλος του μήνα, αντιδρά πολύ έντονα η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, η οποία μέσω του υφυπουργού Περιβάλλοντος Σίνισα Στάνκοβιτς εκφράζει την άποψη ότι: «η Αλβανία θα δημιουργήσει κρίση στις καλές σχέσεις με το Μαυροβούνιο αν αποφασίσει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού δίχως τη σύμφωνη γνώμη της Ποντγκόριτσας».

Στο Μαυροβούνιο απαγορεύεται η κατασκευή και λειτουργία πυρηνικών σταθμών, ενώ η κυβέρνηση της χώρας «ανεβάζει» τους τόνους στο πολιτικό παρασκήνιο τονίζοντας, ότι η κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα και ο Κροάτης ομόλογός του, Ίβο Σάναντερ, συμφώνησαν στην κατασκευή του σταθμού στην πόλη Σκόδρα που θα παράγει 1.500 Μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.
www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: