ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10-3-2009
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν από το ΥΠΑΑ&Τ ο υφυπουργός κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο δ/ντης γραφείου του κ. Κιάνας , ενώ από τους Νέους Αγρότες ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α Ζαφείρης Ιωάννης, από την Ε.Ν.Α. Καρδίτσας οι Κυριακούλης Δημήτριος και Τέλιος Κων/νος, από την Ε.Ν.Α. Δράμας ο πρόεδρος της Τόκος Χαράλαμπος, από την Ε.Ν.Α. Κοζάνης ο πρόεδρος της Λιάμας Κων/νος, από την Ε.Ν.Α. Φθιώτιδας ο πρόεδρος της Καραγιώργος Ιωάννης και από την Ε.Ν.Α. Βοιωτίας ο πρόεδρος της Κόλλιας Βασίλειος .
Η συνάντηση έγινε με σκοπό την ενημέρωση του κ. Παπαδόπουλου για προβλήματα των Νέων Αγροτών των νομών που συμμετείχαν, την διατύπωση προτάσεων και λύσεων των τοπικών Ε.Ν.Α. και τον διάλογο πάνω σε αυτές και την πρώτη κατ’ιδίαν επαφή του με τον τρόπο σκέψης των Νέων Αγροτών.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και η διαδικασία που ακολουθήθηκε, με την έκθεση τοπικών προβλημάτων, που πολλές φορές ήταν κοινά, από τον εκπρόσωπο κάθε Ε.Ν.Α. η τον αντιπρόεδρο της Π.Ε.Ν.Α. και των απαντήσεων από τον κ. Υφυπουργό ή τον κ. Κιανά ή εάν κρινόταν ότι ήταν απαραίτητο, από κάποιο άλλο στέλεχος του ΥΠΑΑ&Τ, εκτιμήθηκε πολύ ικανοποιητική από όλους.
Ο κ. Υφυπουργός αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες , δήλωσε πως περίμενε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των Νέων Αγροτών. Ιδιαίτερα, όπως δήλωσε, μετά την εξαιρετική εκδήλωση της Π.Ε.Ν.Α. στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της Zootecnica, όπου και πρωτοσυναντήθηκε μαζί μας.
Αναφέρθηκε στις αρμοδιότητές του σαν υφυπουργός, κτηνοτροφία, βιολογικά προϊόντα, έργα υποδομείς. Για το θέμα του Σ.Α.Π. (Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής), δήλωσε πως οι σκέψεις είναι να γίνει πολύ πιο ευέλικτο και να αποτελείτε από όλους τους θεσμοθετημένους φορείς με αντικείμενο τα αγροτικά θέματα. Τόνισε πως ο στόχος είναι αυτό το όργανο να παράγει ιδέες και να λαμβάνει ρεαλιστικές αποφάσεις που να βρίσκουν εφαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες αγροτών και αγοράς. Ενώ πρόθεση του είναι να γίνουν και Σ.Α.Π. σε περιφερειακό επίπεδο.
Του θέσαμε το σημαντικό για εμάς θέμα, της ενίσχυσης του ρόλου του Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε. και την επιθυμία μας το σύνολο της έρευνας να ανατεθεί κατά αποκλειστικότητα σε αυτό και όχι στα πανεπιστήμια καθώς και την πρόταση μας να δημιουργηθούν ένα Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε. ανά περιφέρεια, δηλαδή 13 συνολικά. Μας απάντησε σε αυτό, πως από τους πρώτους στόχους του είναι η αναβάθμιση του Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε., για το οποίο σκοπεύει να το στελεχώσει κατάλληλα, να ενισχύσει το ρόλο του και να συνδέσει το έργο του με τις πραγματικές ανάγκες της παραγωγής και των αγροτών.
Ρώτησε την άποψή μας για την σύσταση Αγροτικών Επιμελητηρίων και απάντησε ο Ζαφείρης, πως είναι στις προτάσεις μας που έχουμε ήδη καταθέσει στον προηγούμενο υπουργό κ. Κοντό, άρα είμαστε σύμφωνοι σε κάτι τέτοιο και αναμένουμε την υλοποίησή τους. Οι Κυριακούλης και Τόκος, θετικά, και ο Κόλλιας πως προσωπικά κρίνει πως η σωστή σύσταση, σύνθεση και λειτουργία τους, θα έλυνε αρκετά προβλήματα.
Δεσμεύτηκε να υλοποιήσει το Μητρώο Αγροτών και πως το θεωρεί ένα εξαιρετικό εργαλείο εφαρμογής των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στις αγροτικές παραγωγές της χώρας.
Για την εφαρμογή του Ο.Σ.Δ.Ε., μετά από ερώτηση του Τόκου και του Ζαφείρη, τόνισε πως είναι αναγκαίο, έστω και με καθυστερήσεις, έστω και με προβλήματα στην εφαρμογή του, να υλοποιηθεί και να ξεκαθαρίσει τελικά το τοπίο.
Αυτονόητα η επόμενη ερώτηση που του έγινε από τους Τόκο και Κυριακούλη και Καραγιώργου, ήταν το θέμα των δικαιωμάτων, των αδιάθετων δικαιωμάτων και αν μπορούν να πάρουν, κατά τόπους, μεγαλύτερο ποσοστό οι Νέοι Αγρότες, όπως στην Θεσσαλία και τι θα γίνει με το Εθνικό απόθεμα. Η απάντηση ήταν πως όντως είναι σημαντικό θέμα, αλλά πως δεν μπορεί από τώρα να γνωρίζει το ΥΠΑΑ&Τ ούτε το πόσα στρέμματα, ούτε σε ποιες περιοχές ή νομούς υπάρχουν για να γίνει αναδιανομή.
Εντέχνως στις ερωτήσεις των Ζαφείρη, Κυρακούλη, Τόκου, Καραγιώργου και Λιάμα, για το τι ‘μέλλει γενέσθαι’ με τις επιδοτήσεις στα φυτά μεγάλης καλλιέργειας, ανταπάντησε πως καλεί τους Νέους Αγρότες και όλους τους έλληνες αγρότες να τοποθετηθούν στο θέμα σύντομα και να συνδιαμορφώσει το ΥΠΑΑ&Τ μαζί τους τις ελληνικές διεκδικήσεις στις συζητήσεις που θα γίνουν για αυτό το θέμα στην Ε.Ε.
Σε ερώτηση του Λιάμα για τις σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμής σε σχέδια βελτίωσης, που συχνά έχει οδηγήσει ακόμη και σε κατασχέσεις και της δεύτερης δόσης των παλαιών δικαιούχων του μέτρου πριμ εγκατάστασης Νέων Αγροτών, δήλωσε πως 25 εκατομμύρια ευρώ έχουν προγραμματιστεί να καταβληθούν άμεσα για αυτούς τους λόγους σε δικαιούχους, η καταβολή τους όμως γίνεται αφού το σύνολο του φακέλου έχει εγκριθεί και σύμφωνα με τον αριθμό πρωτοκόλλου του κάθε φακέλου. Το συνολικό κόστος αποπληρωμής αυτών των εκκρεμοτήτων ανέρχεται στα 85 εκατομμύρια ευρώ, έχει κατατεθεί το αίτημα στο υπουργείο οικονομικών και αναμένεται η έγκριση του κονδυλίου.
Για τα μικρά σχέδια βελτίωσης της κτηνοτροφίας, είπε πως δημιουργήθηκαν προβλήματα αλλά έχουν δρομολογηθεί οι λύσεις του μέτρου και σύντομα θα εφαρμοστεί.
Στην ερώτηση του Τέλιου γιατί ο τελικός έλεγχος και η έγκριση των φακέλων στο πρόγραμμα πρίμ πρώτης εγκατάστασης Νέων Αγροτών, ανατέθηκε στο ΥΠΑΑ&Τ και όχι στις περιφέρειες, απάντησε πως η επιθυμία ήταν να ανατεθούν στις περιφέρειες αλλά τελικά αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει.
Ρωτήθηκε από τον Ζαφείρη, γιατί στα καινούργια Σχέδια Βελτίωσης δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη, το ζωικό κεφάλαιο ώστε να ανανεώνεται ο ζωικός πληθυσμός των μονάδων με ελληνικές φυλές, έτσι ώστε να παράγουμε και να στηρίζουμε την ‘φέτα’ που είναι ένα από τα δύο εθνικά μας προϊόντα , μαζί με τον τουρισμό. Συμπλήρωσε ο Λιάμα, πως γίνεται εισαγωγή ξενικών φυλών, από άλλες χώρες, με κίνδυνο να τεθεί το δίλλημα ‘πως παράγεται ελληνική παραδοσιακή φέτα με ξενικές φυλές ζώων’ ενώ παράλληλα δημιουργείται πρόβλημα με το κρέας που παράγουν οι έλληνες κτηνοτρόφοι. Απάντησε πως δεν εγκρίνεται αντίστοιχη επιδότηση από την Ε.Ε., οπότε σκέπτεται, άμεσα, να δημιουργήσει καινούργια προγράμματα γενετικής βελτίωσης μέσω συνεταιρισμών και κάπως έτσι να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Ακολούθησαν μια σειρά ερωτήσεων του Ζαφείρη για τις πληρωμές της Βιολογικής γεωργίας , όπου η απάντηση ήταν πως έχει πιστωθεί στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. το ποσό των 170 εκατομμύριων Ευρώ για το οικονομικό έτος 2009. Οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά σε όλους τους δικαιούχους με ολοκληρωμένο και ελεγμένο φάκελο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τα προηγούμενα χρόνια και προχωρούν μετά μέχρι και το τέλος του 2009.
Για το πρόβλημα των καλλιεργητικών σχεδίων και της μηδικής- τριφύλλι, σε συνάρτηση με το Ο.Σ.Δ.Ε. και μια σειρά προβλημάτων ακόμη, καλέστηκε ειδική συνεργάτης του κ. Παπαδόπουλου για να δώσει απαντήσεις. Η απάντησή της ήταν πως αυτά θα διευθετηθούν με διοικητικές πράξεις προς τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Στο θέμα των βιολογικών προϊόντων οι Ζαφείρης, Τόκος και Κόλλιας , του έθεσαν τα προβλήματα του χώρου, λόγω του μικρού κλήρου και του ανάγλυφου της χώρας, αλλά και τα πλεονεκτήματα λόγω μικροκλίματος και ιδιαιτεροτήτων και ποικιλομορφίας εδαφών. Ζήτησαν την περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση, ώστε να ανταγωνιστούμε τον όγκο προϊόντων που παράγουν χώρες με μεγάλες εκτάσεις ανά εκμετάλλευση, δημιουργώντας προϋποθέσεις να μένει και να ζει αξιοπρεπώς ένας Νέος Αγρότης από το εισόδημα που θα απολαμβάνει από την παραγωγική του δραστηριότητα.
Ο κ. Παπαδόπουλος συμφώνησε μαζί μας, συμμεριζόμενος τις απόψεις μας και μας παρέθεσε τον προβληματισμό του πως πρέπει να δούμε προσεκτικά την διαρκώς μειούμενη καλλιέργεια και διάθεση τέτοιων προϊόντων στην Ε.Ε. και την άποψή του πως πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση σε λιγότερα αριθμητικά προϊόντα, αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγής και με ακόμη καλύτερη ποιότητα.
Σε ερώτηση των Καραγιώγου και Κυριακούλη για την μεταφορά χρημάτων από την ολοκληρωμένη διαχείριση του βαμβακιού σε οικονομική ενίσχυση άλλων καλλιεργειών , όπως ο καπνός, δήλωσε πως όντως αυτό συμβαίνει. Ενώ στην ερώτηση του Ζαφείρη για την επιστροφή του 50% του καπνού από τον δεύτερο πυλώνα στον πρώτο, απάντησε πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το πώς και το πόσο.
Ο Βασίλης Κόλλιας , ενημέρωσε για το πρόβλημα ρύπανσης του ποταμού Ασωπού στην Βοιωτία και τον ‘γκρίζο’ χαρακτηρισμό που απέκτησαν όλα τα βοιωτικά γεωργικά προϊόντα. Μεταφέροντας προβληματισμούς από την συνάντησή του με τον νομάρχη Βοιωτίας και τον πρόεδρο της Τ.Ε.Δ.Κ. , ζήτησε να δρομολογηθεί ένας συστηματικός έλεγχος από το Ι.Γ.Μ.Ε. των επίγειων και υπόγειων υδάτων, των παραγόμενων προϊόντων από τον Ε.Φ.Ε.Τ και το Γ.Π.Α., ως προς την ασφάλειά τους και τα επίσημα αυτά αποτελέσματα να δημοσιοποιηθούν ευρέως. Οι έλεγχοι να γίνουν τόσο στην περιοχή Οινοφύτων όσο και δειγματοληπτικά σε όλες τις περιοχές του νομού που παράγουν αγροτικά προϊόντα.
Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει έγκυρη και αδιαμφισβήτητη ολοκληρωμένη έρευνα και ενημέρωση για ένα θέμα τόσο σημαντικό για όλους τους κατοίκους και τους παραγωγούς του νομού μας. Ο κ. Παπαδόπουλος συμφώνησε αλλά του πρότεινε σε συνεργασία με την Νομαρχία Βοιωτίας και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο τοπικό φορέα να καταθέσουν επίσημα αυτήν την πρόταση ξανά στο ΥΠΑΑ&Τα για να δρομολογηθεί.
Στην ερώτηση των Κυριακούλη, Κόλλια, Τέλιου, Καραγιώργου για τα έργα υποδομής, εγγειοβελτιωτικά και εξηλεκτρισμού στους κάμπους Θεσσαλίας, Λαμίας και Κωπαϊδας, δήλωσε πως είναι όντως απαραίτητα και θα δώσουν άλλη δυναμική στην γεωργία, αλλά αναμένουμε την δρομολόγηση έργων από το Αλ. Μπαλτατζής, έργα που θα συναποφασιστούν από το ΥΠΑΑ&Τ, τους περιφερειάρχες, τους νομάρχες, τους φορείς των αγροτών σε μια σειρά περιφερειακών συναντήσεων, στις οποίες κάλεσε να συμμετάσχουν οι τοπικές Ε.Ν.Α. με θέσεις.
Συνεχίζοντας πάνω στον προβληματισμό μας για τα απαραίτητα έργα και γενικά για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Νέοι Αγρότες και οι τοπικές τους κοινωνίες, προσκάλεσε τα μέλη της Π.Ε.Ν.Α., εάν το επιθυμούν, σε περιφερειακό επίπεδο προβληματισμού. Η πρόσκληση είναι για δυο ολοήμερες συναντήσεις όπου θα μετάσχουν στην μια οι εκπρόσωποι των 6 περιφερειών και στην επόμενη οι εκπρόσωποι των υπολοίπων 7. Σκοπός των συναντήσεων αυτών θα είναι να του κατατεθούν συγκεκριμένα προβλήματα ανά περιφέρεια και να του δώσουμε τις προτάσεις μας για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη και την ευημερία του αγροτικού χώρου.
Η συνάντηση έληξε με τον κ. υφυπουργό να δηλώνει πολύ ικανοποιημένος από την πραγματοποίησή της. Πως το γνώριζε, αλλά του ξαναδείξαμε τον ‘άλλο’ τρόπο σκέψης, έκφρασης, ιδεών, απόψεων και θέσεων των Νέων Αγροτών. Πως αναμένει κάθε επόμενη, συνάντηση με μέλη της Π.Ε.Ν.Α. και των Ε.Ν.Α., με ανανεωμένα ίσως πρόσωπα κάθε φορά, αλλά με παρόμοιο τρόπο διαλόγου, συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών.
Η Νύχτα Μετά #3
Πριν από 3 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου