Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Εναντίον της εισοδηματικής πολιτικής το Εργατικό Λιβαδειάς

Εναντίον της εισοδηματικής πολιτικής την οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση τάσσεται, όπως ήταν αναμενόμενο, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λιβαδειάς. Δείτε.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Η εισοδηματική πολιτική που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, είναι η απόλυτη ομολογία κατάρρευσης της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας. Η αδυναμία και κυρίως η αδυναμία για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής (που εκτοξεύτηκε στα ύψη) οδήγησε στην εύκολη και σίγουρη πηγή εσόδων, στους εργαζόμενους και συνταξιούχους και μάλιστα με θέσπιση κεφαλικού φόρου!
Πρόκειται για την πλέον άδικη, αντικοινωνική και αδιέξοδη πολιτική, η οποία πλήττει βάναυσα τους ανθρώπους της μισθωτής εργασίας ενώ αφήνει στο απυρόβλητο και στη φορολογική ασυλία τα μεγάλα εισοδήματα και τους οικονομικά ισχυρούς, δηλαδή τους μόνιμα φοροδιαφεύγοντες!

Αυτή η πολιτική ούτε τα προβλήματα της οικονομίας αντιμετωπίζει ούτε τις ανάγκες της κοινωνίας ικανοποιεί, απεναντίας επιδεινώνει και μεγιστοποιεί τα προβλήματα, την κρίση και την ύφεση στην αγορά. Σε μια περίοδο κατά την οποία είναι αναγκαία η αύξηση των πόρων του δημοσίου για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, για τη υποστήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και για την στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας, η κυβέρνηση επιλέγει μέτρα κοινωνικά άδικα αλλά και αναποτελεσματικά:
- Όταν ένα από τα ζητούμενα είναι η ενίσχυση της ζήτησης της οικονομίας αποφασίζει τη μείωση των πραγματικών αποδοχών για την πλειοψηφία των μισθωτών του δημοσίου και τη συγκράτησή τους για τους υπόλοιπους. Επίσης, δεν προβλέπει καμία αύξηση έστω και ονομαστική για τους συμβασιούχους του δημοσίου.
- Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους φορολογούμενους αποτελεί πρόσθετο κεφαλικό φόρο εξαιρώντας και πάλι τα μεγάλα επιχειρηματικά κέρδη των εργοδοτών και των αυτοαπασχολούμενων.
- Το Συνδικαλιστικό Κίνημα θεωρεί αναγκαίο, ιδιαίτερα κατά τη σημερινή συγκυρία, να αυξηθούν οι πόροι του δημοσίου για λόγους κοινωνικούς και αναπτυξιακούς. Θεωρεί απαραίτητο να αποφασιστεί επιτέλους η φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων από χρηματοοικονομική, επιχειρηματική δραστηριότητα και ελεύθερα επαγγέλματα, σε συνδυασμό με τα εξής μέτρα:
- Την μόνιμη (και όχι ευκαιριακή) αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων, - Την εγκαθίδρυση της προοδευτικής φορολογίας για τις ΑΕ και ΕΠΕ, - Την επαναφορά και αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΤΑΚ, - Τη φορολόγηση της πολυτελούς κατανάλωσης, - Τη φορολόγηση των διασυνοριακών μετακινήσεων κεφαλαίων - Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βαριά φορολόγηση των επενδύσεων δια μέσου των εξωχώριων (off-shore) εταιριών.
Η αποφυγή τέτοιων μέτρων που θα επέφεραν ουσιαστικά έσοδα στο δημόσιο και κοινωνική δικαιοσύνη δεν οφείλεται στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, αλλά σαφέστατα στην έλλειψη πολιτικής βούλησης!
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα και οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για την απόκρουση και ανατροπή αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: