Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Επικίνδυνη η σκόνη από τη Σαχάρα

Κοκτέιλ με επικίνδυνα για την ανθρώπινα υγεία βαρέα μέταλλα περιέχει η σκόνη από τη Σαχάρα που καλύπτει την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η πρώτη διεξοδική έρευνα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σχετικά με τη χημική σύσταση των κόκκων σκόνης κατέδειξε την ύπαρξη εννέα βαρέων μετάλλων, μεταξύ των οποίων μόλυβδος και αρσενικό που κατέχουν την πρώτη θέση στην παγκόσμια λίστα με τις πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Η ύπαρξη των βαρέων μετάλλων στη σκόνη που μεταφέρθηκε στη χώρα μας από την Αφρική απέδειξε, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι η έρημος της Σαχάρας είναι ιδιαίτερα μολυσμένη από κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα.
Τα ιχνοστοιχεία (βαρέα μέταλλα) που είναι προσκολλημένα στους κόκκους άμμου υποδηλώνουν ότι προέρχονται από πηγές όπως διάφορα μέταλλα, σκουπίδια, κράματα, δομικά υλικά και από ρυπογόνα φορτία εξατμίσεων και βιομηχανικών καύσεων.
«Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που καθιστά επικίνδυνα τα βαρέα μέταλλα που ανιχνεύσαμε στη σκόνη. Προέρχονται από ανθρωπογενή δράση και δεν έχουν φυσική ορυκτή προέλευση», λέει στα «Νέα» ο Θανάσης Γκοντελίτσας λέκτορας Ορυκτολογίας και Ορυκτοχημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η έρευνα των Ελλήνων επιστημόνων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2006, όταν τεράστια ποσότητα σκόνης «σκέπασε» την Ελλάδα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: