Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Εξοικονομώ στους δήμους

Εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 10% εως 40%, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής του προγράμματος εξοικονομώ, που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης το πρόγραμμα συνολικού ύψους 100 εκατ ευρώ θα εφαρμοστεί σε 228 δήμους σε όλη τη χώρα με πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους και τις πρωτεύουσες όλων των δήμών και θα χρηματοδοτεί παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτήρια κοινοχρηστους χώρους στις δημοτικές μεταφορές κλπ.

Η χρηματοδότηση σε ποσοστό 70%, αφορά τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 30% αφορά ίδια κεφάλαια των δήμων. Όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης για το δήμο Αθηναίων, το 30% της χρηματοδότησης θα προέλεθει από δάνειο που έχει παρει εδώ και σχεδόν ενάμισι χρόνο, ύψους 50 εκατ ευρώ, από την Ευρωπαίκή Τράπεζα Επενδύσεων και δεν έχει εξιοποιήσει ακόμα, ενώ εκτιμά ότι μια καλή λύση πηγής χρηματοδότησης για τους δήμους είναι το Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η παραλαβή των προτάσεων θα αρχίσει στις 16 Μαρτίου θα διαρκέσει τρεις μήνες. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου και η αξιολογηση θα είναι συγκριτική, δηλαδή θα χρηματοδοτηθούν οι καλύτερες προτάσεις κατά προτεραιότητα και η έναρξη των προγραμμάτων προσδιορίζεται για το Σεπτέμβριο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 6.800 τόνους ετησίως. Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς και τα υπόλοιπα που θα προκυρήξει για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του τομέα των κατασκευών ο οποίος πλήττεται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Επίσης όπως αναφέρθηκε στη συνεντευξη Τύπου σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις πραγόντων του υπουργείου Ανάπτυξης στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικής ενεργειας. Σημειώνεται ότι αύριο το πρωί ο υπουργός θα ανακοινώσει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορά στη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα και μέχρι την Πέμπτη θα υπάρξει και μια συνολική παρουσίαση των δράσεων του ΕΣΠΑ. Τέλος ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα συμμετάσχει στον εορτασμό της Ημέρας της Γης στις 28 Μαιου και για τις δράσεις των δήμων και του δημοσίου εκείνη την ημέρα θα υπάρξει και συνεργασία με τη WWF.
Πηγή: ΑΝΑ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: