Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Η Αφροδίτη Παπαθανάση για τα 5 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας


Γράφει η Αφροδίτη Κ. Παπαθανάση
Νομαρχιακή Σύμβουλος


5 χρόνια εξουσίας της ΝΔ. Πώς κρίνεται αυτή η εξουσία;


Πώς κρίνεται η εξουσία :
Το έργο της κυβέρνησης δεν κρίνεται μόνο από τα πόσα κυβικά τσιμέντο έπεσαν στους δρόμους. Κρίνεται από μια συνολική αντίληψη σχεδιασμού , οράματος , προγραμματισμού και αποτελεσματικότητας του μοντέλου ανάπτυξης που προωθεί .Κρίνεται από το που βασίζεται στη νέα –διεθνή και ανταγωνιστική - οικονομία , από το αν βασίζεται στη λανθάνουσα ανταγωνιστικότητα της φτηνής εργασίας ή στην επένδυση στην καινοτομία και τη γνώση. Κρίνεται από την στάση της απέναντι στα δημόσια αγαθά , αν ενισχύει την καθολικότητα και τον δημόσιο έλεγχο ή για εισπρακτικούς λόγους ξεπουλά τα πάντα.
Κρίνεται από τις επιλογές της για την παραγωγή και αναδιανομή πλούτου, από το ποιους τελικά στηρίζει , την κοινωνία ή τους λίγους και εκλεκτούς . Κρίνεται από τις επιλογές της απέναντι στο κοινωνικό κράτος , αν στηρίζει τον εργαζόμενο ή τον άνεργο ή αν θεωρεί ότι η απασχόληση και η πρόνοια είναι ρόλοι που απονέμονται σε «φιλάνθρωπους».
Κρίνεται από τη χρηστή ή μη διαχείριση , την διαφάνεια και τον έλεγχο.
Κρίνεται από το σεβασμό που δείχνει στους θεσμούς και τους πολίτες του τόπου αυτού. Κρίνεται από το ήθος και το ύφος των στελεχών . Κρίνεται από την στάση και το χρόνο αντίδρασης απέναντι που σε φαινόμενα χλιδής , κακοδιαχείρισης και σκανδάλων.
Σε όλα αυτά η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει αποτύχει . Απέτυχε στα δημοσιονομικά , απέτυχε όμως κύρια στο να στηρίξει οικονομικά , κοινωνικά και ηθικά την κοινωνία μας. Να δώσει ελπίδα , δυναμική. Απέτυχε δε οικτρά σε ότι αφορά το ύφος και το ήθος της εξουσίας που ασκήθηκε και στις επιλογές των προσώπων που την άσκησαν.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει αποτύχει στο να δώσει στην κοινωνία το ελάχιστο αίσθημα ασφάλειας και αισιοδοξίας.

ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ .Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε συνειδητά αναδιανομή υπέρ των λίγων , χαρίζοντας τα τελευταία χρόνια, με τη μείωση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις , 6 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ , την ίδια στιγμή που η ανισότητα στη χώρα , η ανισότητα στην ευκαιρία , έχει λάβει απίστευτες διαστάσεις. Είμαστε σήμερα η δεύτερη Χώρα στην ΕΕ των 27 στον δείκτη κοινωνικής ανισότητας μετά τη Λετονία.. ...
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ . Οικογενειακός προϋπολογισμός , υπέρ χρέωση . Είναι η ωρολογιακή βόμβα της κοινωνίας μας . Ότι γνωρίζαμε θα αλλάξει και θα αλλάξει βίαια . Η ζωή των μισών νοικοκυριών της χώρας ανήκει στις τράπεζες. Από το 2004 έως το 2008 το χρέος των νοικοκυριών έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε απόλυτους όρους και έχει σχεδόν διπλασιαστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τα νοικοκυριά πλέον χρωστούν περισσότερα στις τράπεζες από ότι οι επιχειρήσεις.
«ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ» ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ . Η διακυβέρνηση της Ν.Δ. σημάδεψε την πολιτική ζωή με «επιλεκτική» ανικανότητα .Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας 35 δισεκατομμύρια είναι οι ανείσπρακτοι φόροι βεβαιωμένοι όμως επίσημα , ενώ η εισφοροδιαφυγή είναι σήμερα 7 δισεκατομμύρια , από 3δις που ήταν το 2003. Ακόμη δεν έχουμε απορροφήσει 5,5 δισεκατομμύρια από το Γ/ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης , ενώ ακόμη δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ.
ΣΚΑΝΔΑΛΑ . Η διακυβέρνηση της Ν.Δ. σημάδεψε την πολιτική ζωή με σκάνδαλα επί σκανδάλων. Κουμπάροι , καρτέλ , υποκλοπές , ομόλογα , βατοπέδι. Είναι τα πλέον χαρακτηριστικά. Αν το βαποτέδι μας εξόντωσε ηθικά , για τα ασφαλιστικά ταμεία που σήμερα καταρρέουν ευθέως συνδέεται και η ιστορία με τα ομόλογα – τις δε βαλίτσες ακόμη τις ψάχνουμε στα νησιά του ειρηνικού.

ΦΩΚΙΔΑ
Στη Φωκίδα η διακυβέρνηση της Ν.Δ. ταυτίστηκε με την κακοδαιμονία των ημιτελών και εγκαταλελειμμένων έργων, ταυτίστηκε με εξαγγελίες μελετών , ταυτίζεται με το «γκισέ» του βουλευτικού και νομαρχιακού γραφείου για μια θέση στα stage. Ταυτίζεται με τοποθετήσεις ημετέρων , ταυτίζεται με την κομματική «καθοδήγηση» του κράτους και της διοίκησης . Ταυτίζεται με «εξαγγελίες» για την στήριξη της ελιάς μέσω προμηθειών του στρατού…δηλαδή με εμπαιγμό. Ταυτίζεται με συμπεριφορές που προσβάλλουν τους θεσμούς και το «ευ πολιτεύεσθαι» , όταν Υφυπουργοί της μοιράζουν το προεκλογικό υλικό τους ακόμη και μέσω διακίνησης πίτσας…
Ταυτίστηκε με τις φιέστες των ετεροχρονισμένων προσλήψεων στην Αγροφυλακή την ίδια στιγμή , την ίδια μέρα , που καίγονταν η Πάρνηθα . Τέλος , δυστυχώς , ταυτίζεται με την άρνησή της να πάρει θέση σε θέματα που αφορούν την ίδια τη λειτουργία των θεσμών ,όπως στην περίπτωση του Παρνασσού και της δόμησης εντός της ζώνης Β του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.


ΦΩΚΙΔΑ . ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ και ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΛΦΩΝ . Τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα καταγγέλλεται από φορείς και πολίτες της Φωκίδας η οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση στο Παρνασσό. Με την μέθοδο της χρησικτησίας και την εμφάνιση «μαρτύρων» εκτάσεις μεταφέρονται σε ατομικά Ε9.
Μπορεί να μας απαντήσει κάποιος , πόση γη έχει μεταβιβαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια με τη μέθοδο της χρησικτησίας και σε ποιους κατέληξε η γη αυτή ; Πότε οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ, Βουλευτής , Νομάρχης , Δήμαρχοί , Κόμμα θα πάρουν δημόσια θέση για όλα αυτά ;
Αντιδρούμε ,γιατί επί της ουσίας ο Παρνασσός τεμαχίζεται και περιφράσσεται και δημόσια αγαθά όπως το περιβάλλον εμπορευματοποιούνται , δεν ανήκουν στους πολίτες , δεν ανήκουν στις μελλοντικές γενιές , ανήκουν πλέον στους «έχοντες και κατέχοντες». – μέσω αυτών που δεν σέβονται τον θεσμικό και κοινωνικό τους ρόλο.
Πότε το κόμμα της ΝΔ κεντρικά και οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ, Βουλευτής , Νομάρχης , Δήμαρχοί , Κόμμα θα πάρουν θέση για την ανέγερση συγκροτήματος εντός της ζώνης Β του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών ; Ποτέ θα πάρουν θέση απέναντι στη λειτουργία των θεσμών και της διοίκησης ; Θα πρέπει πρώτα να ανέβουν οι κάμερες και μετά να μιλήσουν για όλα αυτά ;

ΟΜΗΡΕΙΑ των ΟΤΑ. Σήμερα , εκκρεμούν οφειλές ύψους 1,7 δισεκ. ευρώ προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού (ΟΤΑ). Η κατάσταση αυτή , η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να μην στηρίξουν τους ΟΤΑ έχει να κάνει με την κουλτούρα πολιτικής των κυβερνούντων , οι δήμαρχοι και οι νομάρχες να είναι όμηροι , τόσο για τα καθημερινά , όσο και για τα σπουδαία , όμηροι της «φιλίας» ή των κομματικών σχέσεων με το κράτος.
ΦΩΚΙΔΑ. Δήμος Άμφισσας .Είναι δυστυχώς όμηρος δύο «επιλογών» . Η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να στραγγαλίσει οικονομικά το Δήμο , μη καλύπτοντας την συνταγματική υποχρέωση προς τους εργαζόμενους – Σχολικούς Φύλακες και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες , την υποχρέωση να καλύψει το κράτος τις αποδοχές τους. Η δεύτερη επιλογή που πληρώνει ο Δήμος αφορά τα «κληρονομηθέντα χρέη» - έφταναν τα 5 εκατ. Ευρώ - , χρέη σε όλη την αγορά , που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή μετά την οχταετή διακυβέρνηση και διαχείριση του νυν νομάρχη Φωκίδας.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ Ε.Σ.Υ . ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ . Σήμερα , εκκρεμούν οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου τουλάχιστον 5 δισεκ. ευρώ περίπου στα νοσοκομεία . Το ΕΣΥ , από Εθνικό Σύστημα Υγείας – που παρά τα όλα προβλήματά του αποτελούσε στήριγμα στην ελληνική κοινωνία – σήμερα έχει καταντήσει ο πολύ φτωχός συγγενής της ιδιωτικής περίθαλψης. Οι επενδύσεις στον τομέα της Υγεία σήμερα δυστυχώς γίνονται από τους ιδιώτες γιατί το πεδίο είναι από τα πλέον επικερδή. Τα Δημόσια Νοσοκομεία ,η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη , η Πρόνοια είναι σε 5ετή συνεχή δυσμένεια. Δεν λειτουργούν χειρουργεία γιατί δεν υπάρχουν εργαλεία και υλικό , δεν πληρώνονται οι υπερωρίες των γιατρών , δεν στηρίζεται το νοσηλευτικό προσωπικό. Η Πρόνοια αποτελεί «απαγορευμένη» λέξη . Απλήρωτοι οι υπάλληλοι στις ψυχιατρικές δομές . Στα τυφλά το τι θα γίνει με το «Βοήθεια στο Σπίτι» και για πρώτη φορά στα χρονικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναστέλλει πρόγραμμα – αυτό του Υπ. Υγείας για την ψυχική Υγεία!!!.
ΦΩΚΙΔΑ ,εκτίμηση της κατάστασης στην Υγείας και τη Πρόνοια. Ρωτήστε όποιον θέλετε. Όλοι , δυστυχώς θα σας μιλήσουν με θλίψη για την κατάσταση του Νοσοκομείου Άμφισσας , η λειτουργία του οποίου βασίζεται πλέον στην φιλοτιμία των εργαζομένων του. Δυστυχώς υπήρξε σειρά αποχωρήσεων ιατρικού προσωπικού. Δυστυχώς υπάρχει η λογική των μετατάξεων , του νοσηλευτικού προσωπικού σε διοικητικό. Δυστυχώς η πολιτική της κομματικής διοίκησης του είναι να «χτυπήσουμε στην πλάτη και να χαϊδέψουμε αυτιά» και όχι να στηρίξουμε την λειτουργία του νοσοκομείου. Σε συνδυασμό βέβαια με την εδώ και 5 χρόνια μη λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ , ενός πλήρους εξοπλισμένου κέντρου αποκατάστασης , τι άλλο να υποθέσει κανείς , η επιλογή τους είναι μια και μόνο μια , να αναγκάσουν τους πολίτες να στραφούν στην ιδιωτική περίθαλψη. Δεν υπάρχουν ευθύνες της τοπικής εξουσίας για την κατάσταση αυτή; Βουλευτής , νομάρχης , πρόεδρος νοσοκομείου ; Τις ανέλαβαν ; Τι έχουν να μας πουν – και ως πολιτικά πρόσωπα για το ότι η Μονάδα Ψυχικής Υγείας στο Νομό δεν στηρίζεται , οι εργαζόμενοι δε είναι από το καλοκαίρι απλήρωτοι. Δεν σας λέει κάτι το ότι και για το θέμα αυτό – Βουλευτής ΠΑΣΟΚ από την Ευρυτανία , οκ. Καρανίκας έκανε παρέμβαση στο Βουλή , ενώ το τοπικό στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ. αποσιωπά το θέμα ;
Όσο για το «Βοήθεια στο Σπίτι». γνωρίζετε κάτι ; Ούτε καν γι αυτό , μια από τις μεγαλύτερες τομές – προσφορά βοήθειας στην Τρίτη ηλικία , έχουν κάτι να πουν. Τίποτα, μοναδική πορεία της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας αυτή προς το άγνωστο.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΠΙΔΑΣ. Από στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών – Βουλή τον Ιούλιο του 2008 , από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Ιούνιο του 2008 έγιναν συνολικά 671.016 προσλήψεις (μόνιμοι , συμβασιούχοι , εποχικοί , ωρομίσθιοι , μερική απασχόληση..) Ταυτόχρονα έχουμε μαγικές λέξεις κλειδιά, ΑΣΕΠ-συνέντευξη – με ερωτήσεις «ποδοσφαιρικού τύπου» και τα STAGE. Νέο εμπόριο ελπίδας . Τα 8μηνα , έγιναν 18 μήνα και φτάσαμε και σε τρία ή και τέσσερα χρόνια ανασφάλιστης εργασίας με αποδοχές μεταξύ 400-500 ευρώ. Από τον ιδιωτικό τομέα τα STAGE πέρασαν σε Δήμους , Νομαρχίες και Δημόσιο Τομέα. Και ξεκινά η συναλλαγή της οικογένειας με τον «τοπάρχη» . Βυζάντιο ή σκλάβοι σε Φυτείες ;
ΦΩΚΙΔΑ . Που είναι οι προκηρύξεις , που δημοσιεύονται και πότε ; Είναι ή όχι οικογενειακή υπόθεση το ποιοι δουλεύουν σήμερα για το «ΠΑΜΦΩΚΙΣ» ; Είναι ή όχι κομματική η επιλογή – (βουλευτής – νομάρχης – κομματική οργάνωση της ΝΔ) για όσους ξαφνικά εμφανίζονται στους Δήμους και στο Δημόσιο για δουλεία μέσω STAGE ; Που είναι λοιπόν, έστω αυτές οι προκηρύξεις , που δημοσιεύονται και πότε ;

Γ ΚΠΣ. – ΕΣΠΑ . ΥΠΟΔΟΜΕΣ . Σήμερα , τη χρονιά που κλείνει το Γ ΚΠΣ , και την τρίτη χρονιά τυπικής εκκίνησης του ΕΣΠΑ , εκκρεμούν οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου τουλάχιστον 3 δισεκ. ευρώ περίπου σε εργοληπτικές επιχειρήσεις. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει καθηλωθεί σε επίπεδα προηγουμένων δεκαετιών. Κάθε υπουργός που σέβεται τον εαυτό του τάζει έργα , ανά νομό και περιφέρεια . Τα έργα αυτά «εντάσσονται» κάπου , με προϋπολογισμούς ενδεικτικούς και με πιστώσεις 1.000-2000 ευρώ. Όλοι ευχαριστημένοι , Δήμαρχοι , Νομάρχες , Πολιτευτές και Υπουργοί. Εικονική «θαυμάσια πραγματικότητα». Γιατί η πραγματική είναι διαφορετική . Οι μικρές εργοληπτικές έχουν από καιρό ξεπεράσει τα όρια τους . Δεν υπάρχουν νέα έργα και δεν πληρώνονται – σε λογικούς χρόνους – για τα έργα που έχουν ήδη εκτελέσει .
ΦΩΚΙΔΑ .Εμείς , ως Φωκίδα πληρώνουμε την κακοδαιμονία των ημιτελών και εγκαταλελειμμένων έργων . ΤΕΙ ΑΜΦΙΣΣΑΣ , Μαρίνα ΙΤΕΑΣ , ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ Τροιζονίων , Δρόμος ΑΜΦΙΣΣΑ – ΛΙΔΩΡΙΚΙ . ΄Η των έργων που αναζητούμε τις μελέτες τους – ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΕΝΟΥ. Οι μικρές εργοληπτικές έχουν και εδώ από καιρό ξεπεράσει τα όρια τους και τα όρια ανοχής τους απέναντι σε λογικές που θέλουν τον «κομματικό έλεγχο» . Ως Φωκίδα πληρώνουμε το μη σχεδιασμό , το τι θέλουμε για βασικές υποδομές μας , διαχείριση υδατικών πόρων , βιολογικοί , σκουπίδια. Μετά από πέντε χρόνια κεντρικής διακυβέρνησης – αλλά πολύ περισσοτέρων στην τοπική εξουσία – βλέπουμε και πάλι δελτία τύπου – tabula rasa – και εδώ. Η εκκίνηση όφειλε να έχει γίνει χρόνια πριν. Τώρα ο λαός της Φωκίδας δικαιούνταν να κάνει χρήση των υποδομών . Ως Φωκίδα πιθανόν να έχουμε και ρεκόρ – πληρωμένων - μελετών στα συρτάρια , και θα επανέλθουμε όμως ειδικά σε αυτό.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ . Σήμερα, ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός βιώνει τη χειρότερη μείωση της τελευταίας 20ετίας στην τιμή του προϊόντος του, την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής εκτινάσσεται στα ύψη. Αποτέλεσμα: η τρέχουσα τιμή του ελαιόλαδου (2 ευρώ το κιλό) να μην καλύπτει ούτε καν το κόστος παραγωγής του!
Οι κτηνοτρόφοι είναι εδώ και χρόνια σε ανάλογη δύσκολη οικονομική κατάσταση , ταυτόχρονα όμως δεν στηρίζονται ούτε στην καθημερινότητα τους , ούτε με επιστημονικό προσωπικό και σχεδιασμό σε μια εποχή δύσκολη για τον αγροτικό κόσμο , αυτή του μετά το 2013 .
ΦΩΚΙΔΑ. Για την ελιά ακούσαμε πως οι προμήθειες του στρατού θα δώσουν τη λύση. Πέρασε κι αυτό … Δυστυχώς όμως , δεν υπάρχει πρόταση από την Ν.Δ. ούτε καν σε μορφή κακογραμμένου σεναρίου. Ακροβατούμε μεταξύ του πότε θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις του «παραδοσιακού ελαιώνα» .
Η στήριξη των κτηνοτρόφων, η προστασία του περιβάλλοντος, του δασικού πλούτου αλλά και η εξυπηρέτηση των κατοίκων της ορεινής Φωκίδας αποδεικνύεται ότι σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί ουσιαστική προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Ν.Δ.Η Διεύθυνση Δασών και τα Δασαρχεία του νομού έχουν τραγικές ελλείψεις σε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Το διαδημοτικό έργο των σφαγείων Λιδωρικίου και Ερατεινής καθυστερεί και αυτό σημαντικά .
Στην πεδιάδα του Μόρνου οι παραγωγοί βρίσκονται στο έλεος του πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις.

Μπορούν να γραφούν πολλές σελίδες ακόμη . Για τα ολοήμερα σχολεία που εγκαταλειφθήκαν , για το στραγγαλισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων , για την υστέρηση στην διαχείριση των κοινοτικών πόρων , για τα κόστη των συνεδρίων και των πανηγυριών και τις εκδρομές ανά την Ευρώπη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Το παράδειγμα που παίρνουμε από την 5 ετή διακυβέρνηση της ΝΔ , τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο κύρια όμως έχει να κάνει με όλα αυτά τα «μεγάλα λόγια» - και τις πράξεις κενού περιεχομένου. Κύρια όμως , γιατί η εξουσία και τα κόμματα δίνουν στίγμα , καλλιεργούν κουλτούρα στην κοινωνία , το παράδειγμα έχει να κάνει με το ύφος και το ήθος της εξουσίας . Μιας εξουσίας που επένδυσε στην ομηρία , στην προσωπική εξυπηρέτηση, στην κομματική διευθέτηση και στην ανυπαρξία ουσιαστικής πολιτικής παρουσίας και παρέμβασης.
Μην ξεχνάμε , υπήρξε στέλεχος που μοίραζε φυλλάδια μαζί με πίτσες , την ίδια ώρα που η τοπική εξουσία της Ν.Δ. Βουλευτής , Νομάρχης , Κόμμα κάνει πως δε βλέπει το απέναντι βουνό .

Η χώρα και η κοινωνία δεν έχουν ανάγκη από πλεονάζοντες αυτόκλητους «σωτήρες» . Η χώρα και η κοινωνία έχουν ανάγκη από όραμα , από ελπίδα , από ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης και δίκαιης αναδιανομής. Δεν θα ξεφύγουμε , ως κοινωνία και ως οικονομία από την κρίση ούτε με εξορκισμούς , ούτε με τη λογική του ώριμου φρούτου. Ρεαλισμό, Όραμα και Πρόταση οφείλουμε να καταθέτουμε και καταθέτουμε σήμερα ως ΠΑΣΟΚ.
Η χώρα και η κοινωνία έχουν ανάγκη από το μέτρο ,τη σεμνότητα και την ικανότητα ανάληψης ευθύνης των στελεχών των κομμάτων και της δημόσιας ζωής. Η λέξεις και η δημόσια γραφή μας αναδεικνύουν τις ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορετικές εκτιμήσεις , τα λάθη στην διακυβέρνηση , ταυτόχρονα όμως αποτελούν δημόσια δέσμευση για τη δική μας πορεία .

Δεν υπάρχουν σχόλια: