Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Φωτὀ από το Καρναβάλι του Διστόμου

Με πολύ κέφι και μεγάλη συμμετοχή των πολιτών που έσπευσαν στο ετήσιο εγγυημένο ξεφάντωμα έγιναν και φέτος οι εκδηλώσεις για το Καρναβάλι του Δήμου Διστόμου. Δείτε το δελτίο Τύπου και μερικές αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες (κάντε κλικ για μεγέθυνση).




























Δίστομο, 9 Μαρτίου 2009. Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το καρναβάλι του Δήμου Διστόμου. Με σύμμαχο τον καλό καιρό ο κόσμος γέμισε τις πλατείες του Διστόμου και του Στειρίου όπου παρακολούθησε την παρέλαση των αρμάτων και πληρωμάτων, διασκέδασε και χόρεψε.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στην “πάνω πλατεία” του Διστόμου, ανάφτηκε η παραδοσιακή φωτιά των ημερών πάνω από την οποία πήδηξαν «οι Κουδουναραίοι». «Οι Κουδουναραίοι» είναι ένα παλιό έθιμο της περιοχής που έχει διονυσιακές ρίζες και συνίσταται στην περιφορά ανθρώπων ντυμένων με προβιές ζώων και ζωσμένοι με κουδούνες στο σώμα τους, οι οποίοι προσπαθούν συμβολικά να ξυπνήσουν τη φύση μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Μαζί με την αθυρόστομη «αριστοφανικής προέλευσης» γλώσσα τους αποτελούν την καταλυτική παρουσία στο Καρναβάλι του Διστόμου, που ολοκληρώνεται με το καθιερωμένο “τολμηρό” τραγούδι τους, μπροστά στους επίσημους της περιοχής. Επίσης, οι κάτοικοι του Διστόμου, είχαν την ευκαιρία να χορέψουν και να διασκεδάσουν, αλλά και να απολαύσουν πολλά πολύχρωμα βεγγαλικά, ενώ στους μικρούς καρναβαλιστές μοιράστηκαν σουβλάκια.
Την Κυριακή, 1 Μαρτίου, στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου του Στειρίου, στήθηκε ένα γλέντι «τρικούβερτο»! Όλοι χόρευαν και ξεφάντωσαν, ενώ παρέλασαν και τρία άρματα. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Στειρίου είχαν επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουν γίδα βραστή, τις τοπικές πίτες και γλυκά και το τοπικό κρασί που μοιράζονταν δωρεάν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Οι αποκριάτικοι εορτασμοί στο Δήμο Διστόμου κορυφώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα στον προαύλιο χώρο του Μουσείου του Διστόμου, όπου μοιράσθηκαν παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, όπως φασολάδα, ελιές, ταραμάς και λαγάνες. Η μουσική και ο χορός ήταν για μια ακόμα φορά οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, αφού παρέσυραν τους παρευρισκόμενους στους ρυθμούς τους.
Την αποκριάτικη διάθεσή, μεταξύ άλλων, τους έδειξαν, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Δήμαρχος Διστόμου κ. Αθανάσιος Πανουργιάς, οι Αντιδήμαρχοι Διστόμου κ.κ. Κωνσταντίνος Νταής και Ιωάννης Λουκάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λουκάς Παπαγεωργίου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Διστόμου και του Τοπικού Συμβουλίου Δ.Δ. Στειρίου.
Ο Δήμαρχος Διστόμου κ. Αθανάσιος Πανουργιάς εμφανώς ικανοποιημένος από τις εκδηλώσεις δήλωσε «Στόχος μας ήταν να διασκεδάσουν οι δημότες μας και οι επισκέπτες μας χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν λεφτά. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να διώξουν την κακή τους διάθεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: