Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Το μήνυμα του Κώστα Καραμανλή προς τον ελληνικό λαό

O πρωθυπουργός παρουσίασε τους βασικούς άξονες του πλαισίου συναίνεσης που έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς, πάνω στους οποίους εκτίμησε πως πρέπει να κινηθεί η χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης
Το πλαίσιο για συναίνεση το οποίο συζήτησε με τους πολιτικούς αρχηγούς στις σημερινές του συναντήσεις, παρουσίασε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του στον ελληνικό λαό.
Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αρνητική στάση των κομμάτων στο αίτημα για συναίνεση, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον δρόμο της υπευθυνότητας και πως κάθε κόμμα είναι υπεύθυνο για τις επιλογές και τις πράξεις του.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κρίση γίνεται ολοένα και πιο έντονη και τόνισε ότι το υπέρογκο, όπως το χαρακτήρισε, δημόσιο χρέος που κληρονόμησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν δίνει περιθώρια ευελιξίας. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι απαιτούνται 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τους τόκους, ενώ είπε ακόμη ότι το χρέος είναι απειλή για την οικονομική σταθερότητα της χώρας μας.
O πρωθυπουργός παρουσίασε τους βασικούς άξονες του πλαισίου συναίνεσης που έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς, πάνω στους οποίους εκτίμησε πως πρέπει να κινηθεί η χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης:
- Πρώτον, τήρηση των κανόνων που ισχύουν στην Ε.Ε. για σταθερότητα στην οικονομία.
- Δεύτερον, συντονισμένες δράσεις για τη μείωση του υψηλού δημοσίου χρέους που αποτελεί και το τεράστιο και διαχρονικό θέμα που ταλανίζει τη χώρα.
- Τρίτον, η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων πρέπει να αποτελεί κύρια προτεραιότητα και κεντρικό εργαλείο. Επ' αυτού είναι η αποτελεσματική μείωση των δημοσίων δαπανών, ο περιορισμός της σπατάλης και όχι νέα φορολογικά μέτρα.
- Τέταρτον, το δημόσιο χρέος και η μείωση των ελλειμμάτων ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική και αν ξεφύγουμε - είπε ο κ. Καραμανλής - η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και ενδεχομένως επικίνδυνη.
- Πέμπτον, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε ορισμένους κρίσιμους τομείς της χώρας, όπως π.χ. ο τουρισμός, είναι απαραίτητες ειδικές αναπτυξιακές δράσεις και βέβαια πάντα με τήρηση των κανόνων της ΕΕ.
- Έκτον, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, είπε ο πρωθυπουργός, έχουμε χρέος να μην ενθαρρύνουμε τη διατύπωση υπερβολικών διεκδικήσεων, αφού η κατάσταση δεν επιτρέπει πλειοδοσία παροχών.
«Στις κρίσιμες περιστάσεις που διανύουμε δεν υπάρχουν περιθώρια ανταγωνισμού» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δυστυχώς δεν διαπίστωσα σήμερα διάθεση συνεννόησης στα αυτονόητα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε, έπρεπε όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και τόνισε ότι κάθε κόμμα έχει την ευθύνη των επιλογών του.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει δίλημμα: «Επιλέξαμε τον δρόμο της υπευθυνότητας και επιμένουμε σε αυτόν. Για εμάς η οικονομία είναι μεγάλη εθνική υπόθεση και ο στόχος είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις συνέπειες της κρίσης», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: