Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Οι προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις

Δήλωση φορολογίας εισοδήματος καλούνται να υποβάλουν το επόμενο διάστημα περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Δείτε αναλυτικά τις προθεσμίες για τη δήλωση φόρου εισοδήματος
Σύμφωνα με το Βήμα, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα ενημερωτικό φυλλάδιο στο οποίο αναγράφονται οι οριστικές ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μετά και την παράταση που δόθηκε για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους, καθώς και οδηγίες για νέους φορολογουμένους, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους.

Όσοι είναι παλαιοί φορολογούμενοι και ήδη διαθέτουν ΑΦΜ θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι έχουν μόνο έναν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Αν για οποιονδήποτε λόγο διαπιστωθεί ότι υπάρχουν δύο ή και περισσότεροι ΑΦΜ, θα πρέπει να δηλωθεί αυτό στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ. Όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει πριν την υποβολή της δήλωσης να επισκεφθούν το Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ με την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, να συμπληρώσουν το έντυπο Μ1 «Δήλωση Απόδοσης ΑΦΜ/ Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» και να λάβουν ΑΦΜ, τον οποίο και υποχρεούνται να αναγράψουν στη φορολογική τους δήλωση.

Όταν υπάρχουν μεταβολές που αφορούν τα ατομικά στοιχεία του φορολογουμένου, όπως αλλαγή επωνύμου, αλλαγή ταυτότητας- διαβατηρίου, αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας, αλλαγή οικογενειακής κατάστασης (γάμος, διάσταση, διαζύγιο, χηρεία κ.ά.), αλλαγή επωνυμίας, ίδρυση-κατάργηση υποκαταστημάτων κτλ., θα πρέπει να έχει γίνει δήλωση στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ όπου υπάγεται ο φορολογούμενος. Υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξαρτήτως αν έχουν κέρδη ή ζημιές από την άσκηση του επαγγέλματός τους. Όσοι ασκούν ατομικά ελευθέριο επάγγελμα και τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας ή δεν τηρούν βιβλία αν και έχουν υποχρέωση, μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους:
- Ως την 1η Απριλίου 2009 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1
- Ως τις 2 Απριλίου 2009 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 2
- Ως τις 3 Απριλίου 2009 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 3,
- Ως τις 6 Απριλίου 2009 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4
- Ως τις 7 Απριλίου 2009 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 5
- Ως τις 8 Απριλίου 2009 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 6
- Ως τις 9 Απριλίου 2009 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7
- Ως τις 10 Απριλίου 2009 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 8
- Ως τις 13 Απριλίου 2009 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 9
- Ως τις 14 Απριλίου 2009 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 10, 20, 30, 40 και 50
- Ως τις 15 Απριλίου 2009 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 60, 70, 80, 90, 00 και οι υπόχρεοι που δεν έχουν ΑΦΜ.

Αν δηλώνονται εισοδήματα από κατηγορίες που λήγουν σε διαφορετικές ημερομηνίες, η κατάθεση της δήλωσης μπορεί να γίνει ώς τη μεταγενέστερη ημερομηνία.
Οι προθεσμίες για μισθωτούς, συνταξιούχους, αξιωματικούς ή μέλη κατώτερου πληρώματος εμπορικών πλοίων, φορολογούμενους με εισοδήματα της αλλοδαπής, καθώς και κάτοικους εξωτερικού με εισοδήματα στην Ελλάδα οι προθεσμίες αρχίζουν να λήγουν από 5 Μαΐου.
Δείτε αναλυτικά τις προθεσμίες για τη δήλωση φόρου εισοδήματοςΟ φορολογούμενος που θέλει να υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωσή του, μέσω Διαδικτύου, στην υπηρεσία ΤΑΧΙSnet (ηλεκτρονική διεύθυνση: www.taxisnet.gr) με χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης, πρέπει να υποβάλει αίτηση στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση τουλάχιστον πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, για να του αποδοθούν αυτοί οι κωδικοί. Όσοι δηλώνουν εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα πρέπει να υποβάλουν και το έντυπο Ε3, ενώ όσοι έχουν εισόδημα από ακίνητα πρέπει να συμπληρώνουν και το έντυπο Ε2. Για τα επιπλέον έντυπα που θα χρειαστούν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν εγκαίρως στη ΔΟΥ.

Προσοχή στο Ε9
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη συμπλήρωση του εντύπου Ε9. Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων για το έτος 2009 είναι όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που απέκτησαν εντός του έτους 2008 εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Επίσης, δήλωση Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2009 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους τα οποία έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 προηγουμένων ετών, ενώ το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι υπόχρεοι οι οποίοι στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών συμπεριέλαβαν σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη εφόσον έχουν επέλθει μεταβολές στην οικογενειακή τους κατάσταση όπως έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών, ανεξαρτήτως αν έχει μεταβληθεί η κατάσταση των ακινήτων. Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθούν είναι: ο γάμος εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευόμενων μελών σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή ο θάνατος. Έντυπο Ε9 θα πρέπει να υποβάλει και το προστατευόμενο μέλος που σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υποχρεούται σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εφόσον έχει επέλθει μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση εντός του 2008. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) έτους 2009 υποβάλλεται αυτοτελώς στη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και τις ίδιες ημερομηνίες με αυτήν.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: